Astro

Även om vädret har slagit om till mer mulet så har det funnits några öppningar i molnen på kvällarna för lite astrofoto. Bilderna nedan är tagna runt 21, det är med D500 och 200-500 och handhållet. 


att få månen handhållet är ju inte så konstigt, så gör man ju alltid

däremot är jag förvånad att jag lyckades fånga Saturnus handhållet. Tror faktiskt i detta fallet att det var bra att det inte var helt mörkt, försökte lite senare när det var mörkare, också handhållet, och då blev det inte såhär bra. Tror data för bilden ovan var 1/100, f/6,3, ISO1000

tog en bild på Jupiter också, vet inte varför den har färg som Irans flagga 
Denna var ju riktigt underlig också, frågan är om den ser sådan här ut, från början såg det ut som en stark stjärna, och dessa cirklar och färg kom fram när jag minskade exponeringen.

Bilderna nedan är med stativ, D500 och 500mm samt TC1,4 dvs totalt 1050mm.


Jupiter


Saturnus. Bilderna ovan är enkelbilder. Jag tog serier om 10 bilder för jag hade hoppats att jag kunde stacka dem, men jag försökte i några program. Den antydde att det var för få stjärnor för att göra registreringen, och det har den ju rätt i efter som den är så svagt exponerad så är det ju inga stjärnor. Försökte också ange positionen manuellt för varje bild, men det ville den inte heller. 
så här ser Saturnus ut utan beskärning, detta med 1050mm. 

Inlagt 2020-08-24 06:00 | Läst 832 ggr. | Permalink
Det blev spännande bilder på Saturnus och Jupiter, bild 3 skulle kunna vara ringnebulosan men det saknas färgring ytterst som går i rödorange. Fin bild på månen fick du också till. Handhållet är väl inte att rekommendera om skall få till riktigt bra bilder, men intressant. Snart nog finner du din väg...
Med vänlig hälsning
😊
Svar från pdahlen 2020-08-24 08:58
Tackar. Nä handhållet är väl inte det man bör använda, men jag tyckte det kunde vara kul att testa vad som går. Mycket går faktiskt att göra med relativt enkla medel.

Du har inget tips på hur man stackar enbart en planet utan annat, har inte PS så jag testade med Sequator och DSS,. Försökte och förstora upp bilderna först innan stackningen , men det verkade inte uppskattas av något program
präntare 2020-08-24 09:07
Skulle kunna vara något program för macro bilder då. Photoshop har också en stacknings funktion. Dom flesta astroprogramen för stackning vill räkna stjärnor ju fler desto bättre.
😊
Svar från pdahlen 2020-08-24 09:24
Tack, jag har ju program för stacka makro, får testa det
Rättelse bild fyra uppifrån skulle kunna vara Ringnebulosan, står ganska högt sydväst hos mig vid pass 22:00 ...
😊
Svar från pdahlen 2020-08-24 08:53
Tack, jag har några svaga stjärnor i närheten så kan jag se om det passar in
Svar från pdahlen 2020-08-24 09:20
Nä, det var inte den. Jag tror att bilden ska vara någonstans runt Andromedagalaxen, dvs nordöst.
Spännande! Bra bild på Saturnus med stativ. Vintergatan borde också vara tydlig denna vecka?
Svar från pdahlen 2020-08-24 09:23
Tackar, jo jag ser den tydligt på appen, en stor båge från nordöst till sydväst, men jag har för ljust här i Helsingborg, skulle vara om jag åker ut på landsbygden någonstans.
Kul att det funkar så pass bra ändå! Saturnus kanske behöver lägre ISO och längre slutartid, kanske också f/7,1 ger ytterligare lite skärpa.. sen hade väl fler pixlar gjort sitt till också så klart.. Man kan väl gissa också att när kommande kyla framöver i höst också ger en torrare och klarare atmosfär, då kanske det är bättre ljusförhållanden, men jag vet inte om Saturnus ens är synlig då?
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-08-24 12:07
För serien på Saturnus i slutet med stativ och TC, så hade jag f/10, ISO 250 samt 1/15 och 1/8 sek. Det är nog optimalt med 1050mm, med 500 regeln så är det max 1/2 sekund men med den kraftiga beskärningen så har jag nog passerat alla gränser, vet inte vad det motsvarar kanske 5m objektiv :). Jag tittade i slutet av oktober och den ligger kvar vid horisonten vid SW men man får fotografera den innan 21. En kamera med fler pixlar är såklart en fördel med denna stora beskärningen. Går ju säkert att använda ett teleskop också :), men det är ju en helt annan investering med kamera och tillbehör. En D810 eller D850 kanske skulle kunna vara något eller en Z7
ehrsa 2020-08-24 12:55
Aah, ja då har du ju redan provat mycket.. Minns hur jag kring 1980 byggde en ställning i trä för min Canon A1 som då 'bestyckades' med en typ av macrozoom (med optik i) mellan ett objektiv och kameran, jag hade ett 28 mm. f/2,8 och allting monterades och centrerades rakt ovanför okularet på en billig och rätt så litet teleskop, med en utgångspupill på 5 mm. Anordningen gick att justera så att utgångspupillen fyllde ut en ruta på en småbildsfilm, det gav en okänd brännvidd för mig.. men solen och även månen fick väl bara precis plats på en filmruta.. det gick rätt bra, men stjärnspårseffekten var gigantisk, man fick planera/gissa var motivet skulle komma 'inflygande' i bild.. minns inte om jag försökte fota nån planet med den 'kombon'.. men sol och måne gick rätt bra, vet att det finns inskannat dessutom.. tror även jag har en blogg med bilder tagna med det 'ekipaget' skriven för några år sen..
Hälsn!
Läckert! Imponerande handhållet.
Har precis provat det här med stackning. Kul grej. Hoppas på molnfritt framöver.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2020-08-24 16:44
Tackar, en hel del går med ganska enkla medel, så går det ju att göra så svårt som möjligt också om man så skulle vilja, finns nog ingen övre gräns
Tänk att man kan få fram Saturnus ringar med en vanlig kamera! Jag har sett dem i stjärnkikare förut. Nu blir jag sugen på att försöka!
Hälsningar, Bjarne
Svar från pdahlen 2020-08-24 19:03
Tackar, trodde inte själv att de skulle gå så bra. Det gäller att inte exponera för mycket, gör man det så går ringen och planeten ihop till en oval. Jupiter som ligger bredvid, för att se månarna så behöver man ta i lite lite mer, men Saturnus där har jag använt ISO250, och tider runt 1/15 sek ungefär. Gick ju faktisk ganska bra att fotografera det på frihand innan det hade blivit helt svart. De ligger i syd närheten av horisonten