Om allt det kreativa som fotograf och kreatör!

Vart kommer kreativitet ifrån?

Den eviga frågan tillsammans med hönan och ägget. Vart kommer kreativitet ifrån? Och hur kan vi skapa så mycket kreativitet som möjligt om vi vet var det kommer ifrån? Jag ställde mig själv denna fråga och funderade vidare och detta är vad jag kom fram till. (Varning för ett långt, men läsvärt inlägg!)

Vad vi vet är ju att kreativitet kommer inifrån oss, någonstans från hjärnan. Men exakt var i vår hjärna är något som fortfarande diskuteras flitigt av forskarna. Vissa säger den högra, andra den vänstra. Men vad som antagligen är helt sant är att den finns någonstans i vår frontallob. Du kan läsa mer om debatten om från vilken sida av vår hjärna kreativitet kommer ifrån här.

Så, vad är då kreativitet? Är det din förmåga att rita en häst, skriva en fängslande historia eller att komma upp med en smart kiss-annons åt IKEA? Kanske är det i hur du löser platsbristen på kontoret eller likt Tetris trollar med din fullmatade kalender? Kan det vara hur du skapar strategier i ditt huvud för att spöa kompisarna i tv-spel?

 

Saken är ju att allt ovan är korrekt. Massor med saker som vi gör, medvetet eller omedvetet, är kreativitet. Antagligen mer än vad vi inser själva. Men kreativitet är definitivt problemlösning, förmågan att berätta en historia eller att visuellt beskriva ett budskap eller känsla. Från sättet du klär dig till valen av färger i dina illustrationer. Nu har vi etablerat vad kreativitet är eller kan vara (i alla fall till en viss grad). Men saken är, idéer och lösningar är vad som kommer ut ur ditt huvud.

 

Så, hur uppstår kreativitet i vårt huvud?


Infoga kreativitet här

Flera av vår tids stora genier använde träning för att hålla sig kreativa. Så som Albert Einstein, Steve Jobs men även Ludwig van Beethoven. Så, kommer kreativitet från en hälsosam kropp, som resulterar i mer blod (blodflöde) till vår hjärna? För när vi rör på oss så får vi en mental boost, enligt flertalet prestationsstudier, av det extra blod som marinerar vår frontallob. Forskare vid Stanfords universitet visade att folk som vart mer aktiva precis innan ett kreativitetstest lyckades hela 60% bättre. Träning gör även vår hjärna yngre och får den att öka i massa, tack vare det extra blodet som tillförs.

 

I Shawn Achors fantastiska TED Talk säger han att: ”Om du kan öka någons positivitetsnivå i realtid, så upplever vår hjärna vad vi kallar för ett lyckligt övertag, som är när du är positiv och glad presterar den bättre än när du är negativ, stressad eller även neutral. Din intelligens ökar, din kreativitet ökar och dina energinivåer ökar. Din hjärna är 31% mer produktiv när den är positiv, än negativ, stressad eller neutral. Säljare presterar 37% bättre, läkare är 19% snabbare och mer träffsäkra i sina diagnoser”.

 

Så, är det en hälsosam kropp och sinne som gör oss kreativa?

 

Kanske. Men alla dessa gånger du har tänkt på något helt brilliant i huvudet, men inte haft någon aning om hur du ska göra verklighet av din ide? Detta hände oss ofta som barn. Vårt sinne och tankar är oförorenade med för mycket extern påverkan från samhället och livet. Som barn löpte våra sinnen fria, med en oändlig ström av idéer och visioner, men, vi hade oftast ingen aning om hur vi skulle göra dom till verklighet, på riktigt. Under tiden som vi lär oss nya kunskaper och färdigheter i livet, från olika skolor och utbildningar, så fyller vi våra huvuden med kunskap och blir mer upplysta och kunniga. Plötsligt så vet vi hur man lägger ihop 2+2 för att skapa vår version av 4 eller lösningen som leder till 4.

 

Så, är kunskap kreativitet? Med kunskap för vårt hantverk blir vi mer kreativa?

 

Kanske. För att verkligen bemästra något så behöver du ju lägga 10 000 timmar av hård träning med ett syfte. Men, studier har även visat att just detta också kan begränsa oss. Vad som kallas för en kognitiv barrikad, händer när vi bara fokuserar på en sak, som tillexempel ett specifikt område inom ditt hantverk. Det gör att vi är mindre mottagliga och rustade för förändring. Du kanske blir riktigt, riktigt bra på vad du gör, så som golf eller kanske att fotografera just mode i studio. Men om du enbart gör just golf eller mode, så kommer du prestera avsevärt sämre inom andra områden eller vid problemlösning som kräver gränsöverskridande kunskaper och insikter. Studier har visat att om vi istället breddar våra perspektiv och söker inspiration och kunskap från andra områden, ämnen och plattformar, tenderar vi att bli mer anpassningsbara och mer kreativa. Då vi kan dra inspiration och idéer från, ibland de mest oväntade håll, och sedan applicera dessa på vårt arbete eller problem som vi står framför.

 

Så, 10 000-timmars regeln gör mig en mästare inom något, men ett bredare perspektiv gör mig mer kreativ och en bättre problemlösare?

 

Kanske. Men alla de olika verktyg vi kan använda oss av som kreatörer? Gör bättre redskap oss mer kreativa? En större och bättre dator och skärm? Den senaste kameran och det ljusstarkaste objektivet? Kanske den senaste videokameran med 8K upplösning? Denna fråga diskuteras, dissekeras och bråkas över konstant och i all evighet. Handen på hjärtat, det är inte verktygen som gör oss mer eller mindre kreativa, det vill säga det som skapar den där magin. Men, de hjälper oss att åstadkomma och skapa de saker vår kreativitet kommer på, på ett mer eller mindre effektivt och smärtfritt/ smärtsamt sätt. Precis som kunskap gör idén till verklighet.

Vad ett nytt verktyg kan göra är att det gör dig gladare, för stunden. Vilket då indirekt gör när du känner glädje för en ny elektronisk leksak, enligt Shawn Achor, kommer öka din hjärnas prestation. Dock brukar ju just denna glädje för nya leksaker vara kortvarig och leksaken snabbt återgår till att vara just ett verktyg i ditt skapande. Varken mer eller mindre.

 

Så, gör ny utrustning och verktyg oss mer kreativa?

 

Kanske. Men att bara ha kul och leka runt med vårt intresse och hantverk? Där vi kan skapa, utforska och bara njuta av stunden utan pressen av ett önskat eller speciellt resultat? Där vi kan skapa bara för vi tycker det är roligt, precis som när vi började för alla dessa år sedan. Att känna hunger för att skapa nya saker bara för att vi älskade vad vi gjorde och njöt av stunden. Vi vet alla att våra egna, personliga projekt, vad de än är, är så viktiga för att fylla på kreativ energi, utforska nya idéer, visioner och tekniker, utan pressen från en kund, pengar eller rykte.

 

Så, gör egna och personliga projekt oss mer kreativa?

 

Kanske.

 Ett halvt personligt projekt där idén föddes på Moderna Muséet.
Ett halvt personligt projekt där idéen föddes på Moderna Museet.


Alla vägar bär till Rom

Jag tror inte att det är en sak som gör oss kreativa eller att kreativitet magiskt finns i vårt huvud. Jag tror det är en mix eller kombination av många olika saker, tillsammans som skapar kreativitet inom oss. Jag tror att en enskild sak kan boosta vår prestation och kreativitet för en kort tid, men när allt adderas och faller samman, det är då den verkliga magin sker.

När vi har en någorlunda hälsosam kropp och sinne för att få den bästa prestationen vår kropp kan ge oss, när vi har tillräckligt med kunskap för att veta hur våra idéer kan bli verklighet eller när vi ha erfarenhet nog för innovation. När vi öppnar upp oss själva för nya idéer och influenser från oväntade håll för att göra våra skapelser ännu mer häpnadsväckande och nyskapande. När vi har de rätta verktygen för att göra vår kreativa process och arbete en fröjd.

 

Det är då magin som vi kallar kreativitet sker. Se till att du verkligen värdesätter den och tar hand om den, varje dag. För kreativitet är en vana och en muskel som kräver regelbunden träning – precis som du.

 

Och  mig hittar ni som vanligt här:

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

 

Inlagt 2021-02-26 11:15 | Läst 734 ggr. | Permalink
Mycket intressant ämne. Tror faktiskt inte det finns någon allmänt vedertagen definition av kreativitet men det finns många åsikter och synpunkter om den. Ändå förstår nog dom flesta vad du och vi menar med kreativitet. Själv tror jag att dom flesta har en inneboende kreativitet men som hämma(t)s av en rad olika erfarenheter - uppfostran, skola, religion, rädsla, pressade livsvillkor osv. Att utveckla kreativitet handlar därför mycket om att ta bort hinder för kreativitet, vilket inte är samma sak som att säga att avsaknaden av hinder definierar kreativitet.
En detalj - 10 000-timmarsregeln är numera klart motbevisad. Den journalist som skrev boken hade ett synnerligen magert underlag , numera finns flera vetenskapliga undersökningar baserade på verifierat och brett underlag som visar att ensidigt övande/nötande av ett smalt område snarar motverkar att bli riktigt duktig inom detta område. Dom allra flesta som når riktigt långt, vare sig vi talar om idrott , litteratur, musik eller konst har provat sig fram inom en rad områden
Svar från JohanStahlberg 2021-02-26 13:03
Hej Björn! Kul att du gillade texten! Och ja, kreativitet handlar mycket om att ta bort sina hinder! Dock håller jag inte riktigt med dig om 10 000 timmars regeln. Jag har ej läst boken du pratar om, men djupdykt i denna vetenskapliga studie av blandannat den svenske psykologen K Anders Ericsson: https://graphics8.nytimes.com/images/blogs/freakonomics/pdf/DeliberatePractice(PsychologicalReview).pdf

Den är riktigt grym om man orkar ta sig igenom den!

Önskar dig en trevlig helg, Björn!
Khalad 2021-02-26 13:21
Jo, jag känner till Anders Ericssons teser och det är dom Malcolm Gladwell bygger sin bok Outliers på och som gjort tesen känd. Den här myten har visat sig seglivad, inte desto mindre betraktas den som ett bra exempel på just myt och mytbildning. Det finns numera inte bara en rad undersökningar som visar på motsatsen, man har också undersökt det faktiska vetenskapliga underlaget för Anders Ericssons och Gladwells påståenden och det har visat sig vara mycket tunt .Jag avser inte att dra igång någon stor diskussion men är nyfiken på när artikeln du hänvisar till är daterad, jag kommer inte in på den via länken . Hälsningar/ Björn
Svar från JohanStahlberg 2021-02-26 13:51
Då ska jag läsa på ytterligare och se vad andra sidan säger! Tack för tips!
du skriver klart och brett
om ett ämne som kan väcka många sovande björnar

den kreativa människan urskiljer sig ur flocken
och
har under tidernas gång utsatts för förföljelse och ibland dödats

hur var det inte att påstå saker om jorden och månen som inte stod i bibeln - kyrkan var en konservativ makthavare som inte ville ha kreativitet i tänkandet, dvs förändring
kreativitet uppskattades av kapitalet, i viss mån, och främjade utvecklingen mot det samhälle vi har i dag

en motsättning blir här tydlig
religion och konservatism - på ena sidan
förändring och utveckling - på andra sidan

detta skall samsas under det vi kallar demokrati i Riksdagen - folkvalda representanter

Jantelagen kan bli aktuell för personer med ett kreativt intellekt - inte alltid, men bara om det stoppar ekonomisk utveckling och berikar andra värden - människor och natur
Greta Thunberg är kanske ett bra exempel på en farlig kreativ person som kan ändra den ekonomiska utvecklingen
men få oss att förstå jordens livsvillkor

fint att du tog upp detta/inger
Svar från JohanStahlberg 2021-02-26 13:07
Hej Inger! Ja, man kan ju bara spekulera vart vi stått idag om vi hade sluppit genomlida "The Dark Age" på medeltiden! Kreativitet och utveckling skall premieras!

Trevlig helg!