Om allt det kreativa som fotograf och kreatör!

Konsumera och producera: en viktig balans

Nu pratar jag såklart inte om att handla saker för att få upp Sveriges BNP eller producera din egen sojamjölk till latten. Utan jag pratar om balansen mellan att skapa och titta. För utan den ena så har vi egentligen inte den andra. För konsumtion föder produktion (förhoppningsvis) och vise versa. Men det är väldigt lätt att bara fastna i konsumtionsträsket.

 Att hålla balansen mellan konsumera och producera inom skidåkning rä svårt! För det är så fantastiskt kul att bara åka skidor!
Att hitta en balans mellan att skapa och producera vid skidåkning är svårt – för det är så fantastiskt roligt att bara åka skidor!

Även fast man inte ska så kommer jag göra det nu ändå – generalisera. För jag gissar att det ser likadant ut oavsett om du är fotograf, filmare, illustratör, grafisk designer eller något annat i valfritt skapande. På internetforum, i Facebookgrupper och i kommentarerna på diverse facktidningars social media inlägg; diskussioner om (oftast) teknik och nya innovationer som kommer på marknaden. Det dissekeras in i minsta detalj om pixlar, menyer, skärpa och om varumärke vs varumärke. De som är mer intresserade av innehåll än av det tekniska konsumerar andras bilder dag ut och dag in. På Instagram, på utställningar och diverse andra sociala medier.

 

Och missta mig inte att jag tycker detta är fel! Att prata om och titta på det som intresserar oss är en viktig del i att hålla vårt eget intresse uppe, få nya idéer och ge oss en dos av sociala interaktioner.

 

En kreativ obalans

Det jag pratar om är att man fastnar i att konsumera, i detta fall foto och kanske just fototeknik. Är det inte i dessa oändliga diskussioner om små, små detaljer som kanske inte nämnvärt påverkar ditt slutresultat, så är det konsumtionen av andras bilder eller kanske Youtube och fotorelaterad videos. Vi konsumerar och läser på så mycket att vi bara kan om skillnader i enskilda pixlar, om nya (ännu) bättre objektiv och annat som ska få oss att bli bättre fotografer. Vi säljer och köper nya objektiv, kameror och tillbehör i hopp om att det ska göra oss till bättre fotografer, för att den nya modellen är liiiite bättre än den du själv har.

 

Vi tror att ju mer vi konsumerar, både genom ny hårdvara och att titta på andras bilder, kommer få oss att bli bättre fotografer. När vad vi egentligen gör är att skapa en obalans i vår kreativa sfär. När konsumerandet bara leder till ännu mer konsumerande och väldigt lite eller inget skapande. Detta kan vara på grund av osäkerhet på sin egen förmåga att skapa, att bättre utrustning gör mig automatisk till bättre fotograf, eller ju mer jag tittar på andras bilder så kommer jag tillslut bli bättre på komposition.

 

Det viktiga är att ta sig ur denna obalans, att faktiskt ge sig ut och skapa nya bilder och att själv sätta de kunskaper på prov som man så ihärdigt studerat sig till. För all den där utrustningen eller studerandet har verkligen noll värde om man inte använder det! Och den kunskapen kommer ju inte bli kunskap på riktigt om man inte gör teori till verklighet.

 
Att ha rätt balans är viktigt i sitt skapande. Precis som vi balett!
Att ha en bra kreativ balans är viktigt för sitt egna skapande, precis som vid balett!


Mer skapande än konsumerande

Den här balansen jag pratar om bör egentligen inte vara uppdelad lika, alltså 50/50 mellan konsumera och skapa. Du bör ha mer skapande än konsumerande – mycket mer! Att läsa sig till ny kunskap och idéer kan bara ta dig visst långt. Det är ute i verkligheten med kameran som den riktiga magin och utvecklingen sker. Och genom skapande sker kreativitet och kreativitet föder ny kreativitet.  

 

Jag menar såklart inte att man inte ska slänga sig in i dessa teknikdiskussioner eller förlusta sig i andras bilder och utställningar, inte alls! Jag menar att man behöver stanna upp ibland och tänka till – konsumerar jag alldeles för mycket utan att jag faktiskt skapar något?

Precis som med konsumerandet kan obalansen ligga åt andra hållet. Man skapar och nöter nya bilder dag ut och dag in, men man fyller inte på med ny kunskap och inspiration. Vilket i sin tur leder till att vårt skapande blir tråkigt och mer ett trögt måste, än ett kreativt utlopp.

 

Vad tycker ni? Hur mycket konsumerar ni och hur mycket skapar ni? Har ni lyckats få till en bra balans eller sitter ni fast på någon av sidorna?

 
Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

Inlagt 2021-04-05 12:53 | Läst 637 ggr. | Permalink
Jag skapar varje dag. Konsumerar något inom foto vart femte år. Har hittat en perfekt balans där bilderna utvecklas hela tiden!
Terje Hellesø 2021-04-05 14:29
Tittar på mycket bilder, men väljer oftast vissa fotografer som håller hög klass. Blir då betydligt mindre skrollande.
Svar från JohanStahlberg 2021-04-05 14:49
Tror det viktigaste är att hitta en balans som passar en själv. Vissa funkar bäst med mer eller mindre av det ena! Men att prioritera skapande tror jag är väldigt viktigt!

Tack för dina kommentater Terje! ha en fin måndag.
Är så sant, det du skriver. Jag håller helt och hållet med dej. Att skapa är det roligaste.
Men för många är "material-sidan" det viktigaste, att ha den senaste megapixel kameran eller exklusiva gamla optiken. Att skaffa "nytt" till kameraväskan, är kanske deras sätt att skapa?
Inget fel i det, en hobby har många sidor och många utövare.
Men trots allt så är det väl Bilden, resultatet, som är det vi strävar efter?
Åtminstone för mej!
Och resan dit, är det roliga. Skapandet är MIN hobby!
// Conny
Svar från JohanStahlberg 2021-04-06 07:47
Hallå Conny! Jag håller med, till viss del! :) Det är kanske så att det är teknik som är själva hobbyn och inte bild eller foto i såfall. Tror dock att det är lätt att hamna i ett överflöd av materialsidan i tron om att det automatiskt blir bättre.

Tack för kommentaren och ha en fin vecka!
connyM 2021-04-06 07:57
Visst är det så, om inte de teknik intresserade fanns, så hade inte hobbyn vuxit till vad den är idag och blir i morgon.
Ha en go vecka du med
// Conny