Om allt det kreativa som fotograf och kreatör!

Konsten att våga vara rädd och sårbar – del 4: lösningen (enligt mig)

Jag har fortsatt fundera mycket på det här med att våga visa sig sårbar som kreatör. Att våga vara sårbar och visa upp det vi skapat, för en ibland ganska så hård värld. För vissa är det steget inget problem alls, för många ett stort steg för mänskligheten. I de tidigare inläggen har jag pratat om hur denna rädsla sätter krokben för oss, får oss att konsumera workshops och kurser till oändlighet och hur att visa upp det vi skapat är en vanesak för vår självkänsla. 


En bild som egentligen inte har något att göra med texten (mer än utfyllnad). Men bergen gör mig glad att vistas i.

Jag frågade runt hos mina kreatörsvänner och kollegor och bad dem berätta hur de kände när de började publicera sina bilder och hur stort det steget var. Alla var de inne på det vi pratat om innan, att ta små steg åt gången och börja bland en grupp människor (eller människa) som man känner förtroende för om man tycker det är jobbigt. För att sedan kliva längre och längre från umgängeskretsen. Men vad det alla också var inne på är det som är den bästa lösningen på att våga visa upp sina bilder är arbete – hårt arbete. Med hårt arbete menar jag att du ska fortsätta skapa, skapa och skapa ännu mer. Fortsätta utvecklas, fortsätta nöta ditt hantverk och fortsätta göra fel, bli frustrerad och arg.

Varför skulle det göra det lättare för mig att våga visa upp det jag skapat kanske du tänker?

Jo, för ju mer du nöter och skapar, ju bättre på det du gör kommer du bli. Dina bilder och kompositioner kommer bli vassare och du själv kommer både känna och se att du blir bättre och bättre. Tillslut kommer du komma till punkten där du skapat något som du känner ­jävlar vad bra detta var. Istället för att känna är detta bra nog?

Hårt arbete och tålamod löser det mesta – även konsten att våga vara rädd och sårbar.

Och  mig hittar ni som vanligt här:

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

Inlagt 2021-02-16 11:38 | Läst 605 ggr. | Permalink
Frustrerad: Check!
Arg: Check!
Men det berodde ju på annat hehe


Vilken bild! Vart är det någonstans? :-)

Intressant text igen, mycket läsvärd :)
Svar från JohanStahlberg 2021-02-16 11:59
Man brukar ju säga att om man är frustrerad, arg och det känns som en alltför brant uppförsbacke så är man på rätt väg! Och tack för att du gillar texten, det gör mig väldigt glad! :) Om jag inte missminner mig helt fel så är den tagen från byn Courmayeur i Italien (precis vid franska gränsen). Så det borde vara Mont Blanc eller någon av de omkringliggande topparna. :)
Joakim88 2021-02-16 12:13
Vad bra då är jag på rätt väg :-)
Ja dina textbloggar har vart intressanta hittills!
Misstänkte att det var Italien/Österrike/Schweiz där någonstans. Glömde skriva det i första kommentaren. Men molnen i den bilden är riktigt bra, ser ut som berg själva. En klar tavla!
Ha de gott!
Svar från JohanStahlberg 2021-02-16 12:17
Alperna brukar vara en säkert gissning när man ser berg så på bild :) Kommer inte ihåg vad molnen heter när de formas så, men för mig det var något speciellt iaf. Min kompis och reskamrat (som är pilot) hade stenkoll på allt detta!
Håller med dig om att det bra att nöta på, men ibland händer det att kreativiteten gör tvärstopp. Det har hänt mig ett par gånger. Oftast då efter en period av väldigt intensivt fotograferande. Det finns under tid så mycket som sätter igång det kreativa flödet att hjärnan går på högvarv, men en så en dag säger det bara stopp. Jag hittar inga motiv, inga intressanta vinklar, inget. Hela världen är platt. Jag hamnade i det här tillståndet igen häromdagen när jag ute för att fotografera vid havet. Jag vet inte om det går att likna vid fenomenet skrivkramp, men något åt det hållet i alla fall. Jag har lärt mig att det bästa är att lägga undan kameran för ett tag och ta fram den igen när lusten faller på. Det hjälper inte att försöka tvinga sig att ta bilder. Det blir inget bra av det. Jag tror därför att det också är viktigt att förstå hur ens kreativitet fungerar.

Hälsningar Jörgen
Svar från JohanStahlberg 2021-02-16 17:05
Hallå Jörgen! Tack för en grym kommentar! Ja så är det, kreativitet är ju ett flöde som går åt båda hållen. Man behöver också fylla på när man haft era period där det skapats mycket. Och, precis som du säger att försöka förstå sin egna kreativitet och lära sig vad som ger en enig och kreativitet. Det är guld värt när man hamnar i den situationen du nämner!

igen, tack för en bra kommentar!! :)