Att spegla det jag gillar.

Ytterligare bilder från min tid med överdrivet mycket 'fri' tid på stan.. vilket jag ju egentligen alltid har.. Hmm..

***

Har gjort ett uppehåll på ett par veckor med bilderna från dessa 'fördrivande av tid' dagar.. Men nu blir det bilder från en av dessa dagar där inga tider behövde passas, mer än att gå hem och sova ett par timmar straxt efter 15:00.. Att fördriva tid helt enkelt, medans hantverkarna gjorde sitt i min lägenhet.. Skillnaden den här morgonen är att 'vädret' slagit till med kraftig dimma! Så jag satsade direkt på att ta mig bort mot Slussen och Guldbron, kanske det kan ge lite spännande motiv..? Tyvärr verkade det vara 'tjock' dimma på höjden, det hade varit trevligt med 'låg' dimma istället, det kunde ha blivit fina bilder uppifrån Katarinahissen..

Här Hornsgatan på Södermalm mot Slussen..

Åkte upp i Katarinahissen..

'Gondolen' vidare in mot Mosebacke..

Utsikten ner mot Södermalmstorg sett från Katarinahissen..

Åkte ner med hissen, gick sen 'Guldbron' ned mot Sleppsbrokajens början..

Upptäckte spindelnät i dimmans fukt här, troligen gjord av en 'Brospindel'.. vad annars?

Här nedanför trappan och bakom/bortom soptunnan finns fina bänkar att sitta och titta på 'Strömmen' utanför, och många 'arbetspendlare' att ev. fotografera på dess väg vid c:a 07:30.. Där går det lätt att sitta i ett par timmar, det händer alltid nått är känslan.. Och det blir en hel del bilder här på 'pendlare' som troligen är tillbaks från semestern sedan nån vecka tillbaks..

             

Här börjar dimman kanske att ljusna lite..

Någon äter en macka..

            

Coola 'mannen'..

             

Sen fick jag träsmak av allt sittande och fikasugen, så det blev ett besök på 'Bröd & Salt' straxt intill, och märkte att mest cyklister fanns nog bakom ryggen på mig, nedför Guldbron och Skeppsbron norrut..

Det var en dimmig morgon, men ändå sommarvarm trots att vi var inne i september här.. Allt fotat med Z50 + Zdx 16 - 50 mm.     Tack för mig!

Inlagt 2024-09-29 20:05 | Läst 223 ggr. | Permalink
En hel del folkliv i dimman. Hon som äter en macka är det typiska kvinnliga mobilpratet, det är 100% kvinnor som går runt och pratar i en macka så att alla hör på. När jag sitter på kolonin så ser man folklivet på gångarna på kolonin och de flesta kvinnor kan inte gå utan att prata samtidigt, att män inte gör så kan ju bero på att vi enbart gör en sak i taget 😊. Fint dokumenterat. Kan tänka mig att det borde finnas bibliotek och museum mm i Stockholm där man kan fördriva några timmar
Svar från ehrsa 2024-09-30 11:44
Hej! Peter. He he, ja 'mackätarna' är rätt så vanliga.. Det ser rätt konstigt ut! Men jag störs egentligen sällan, utom i T-banan när någon pratar högljutt och man sitter nära.. Själv har jag alltid små hörlurar i öronen där jag lyssnar på radio, ofta P1, P4 och lite P3 i nämnd ordning.. Det skärmar av mycket av 'bruset' i omgivningen, vilket oftast är nödvändigt..
Har haft bibliotek i bakhuvudet hela den här 3-veckors perioden när hantverkare fanns i lägenheten periodvis, men jag hade alldeles för fint väder för att sätta mig på ett bibliotek allt för länge, och var ofta lite för trött för att läsa något.. Däremot att lyssna lågt på radio och bara blunda hände då och då, gärna inomhus där det inte var för varmt, t.ex. Centralen eller Kulturhuset i city. Men hade det varit dåligt väder under den här perioden så hade jag sökt mig mer inomhus, t.ex. på bibliotek, tror det finns ett sånt även på Kulturhuset, med tidningar också.. Museum är också bra, Men skönast efter att jag suttit nån 'halvannan' timme vid Guldbrons fäste och sen dimman lättade och släppte fram solen och det blev för varmt, var att gå in i Gamla Stans trånga gränder och gärna sätta sig på nån av alla bänkar som finns på Stortorget, där höll det sig svalare under halva dagen innan det blir för varmt där, det är väl alla stenbyggnader som står tätt som håller ner temperaturen på en behaglig nivå.. Dessutom passerar ovanligt många turister där som bara älskar att fotografera eller låter sig fotograferas på ett väldigt roligt sätt, och ingen bryr sig, men de bilderna kommer framöver.. Tack!
Hälsn!
Härlig dimma som isolerar folklivet bra. Fastnar för flera av "lyktbilderna" och speciellt dom där alla inblandade är frilagda
mot bakgrunden. 38, 37 och 29 får beträda prispallen..
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-09-30 12:12
Hej! Gunte. Dimma är verkligen en 'effekt' som förändrar allt i tillvaron.. Och som du skriver 'isolerar' folklivet riktigt bra, det var också min känsla 'där och då', ofta fick jag vänta in en 'lucka' i trängseln av 'pendlare' för att 'förtydliga' den känslan, då med gärna bara en person i den färdiga bilden och inte för många.. De bilder med många cyklister här ovan är så det oftast såg ut! Man kan säga att det var en strid ström av olika motiv som fanns där i ett par timmar minst.. Helt enkelt en 'Hotspot' som jag har upptäckt nu, och bakgrunden kan vara väldigt annorlunda jämfört med 'dimbilderna här', det kommer jag visa i en blogg framöver, 'kulissen' dimma byts ut mot nått helt annat då, och den uppgående solen är framme, och 'pendlarna' for fram och lät sig fotas fint även då.. kommer troligen om några dagar! Håller med dig helt och fullt om just de bilder du räknar upp! Tack!
Hälsn!
Allt blir annorlunda i dimma. Intressanta bilder på människor som går och cyklar längs vattnet. Hon med mackan sticker onekligen ut. Spindelnäten sticker också ut i detta inlägg. Undrar hur många som lägger märke till dem?
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-09-30 12:34
Hej! Lena. Dimma förändrar verkligen tillvaron.. Man ser nya motiv, framförallt på ett annat sätt än tidigare.. Jag har tidigare förstått att den här platsen på nån av bänkarna med Guldbron i ryggen borde vara väldigt bra för att fota människor/cyklister på väg till sitt arbete eller hem från sitt arbete.. Nu fick jag det bekräftat! Men vill man också ha en sol i bakgrunden med motljusbilder, så måste det ju ske på morgonen.. Gillar ju inte att gå upp tidigt..☹️ Men nu blev det ju ändå 'tvingande' tidigt.. Dessutom med dimma, och som Gunte skrev att det 'frilade' faktiskt människorna från omgivningen på ett bra sätt, och precis så kändes det där och då! Möjligen var det för många 'pendlare' som passerade, jag fick ofta vänta in 'luckor' för att bara få med nån enstaka person i bilden, och ibland istället beskära en bild så.. Dagen efter de här dimbilderna, så var förutsättningarna helt annorlunda, och 'kulissen' dimma helt utbytt.. men det kommer i en senare blogg! Spindelnäten var kul, tänkte direkt på dig och Brospindlar.. Det fanns en svag vind som fick näten att röra sig, det var då man fick syn på dem med sina droppar som rörde sig.. Tror de flesta inte ser spindelnäten här! Tack!
Hälsn!
Kul att se Stockholm i dimma det blir mycket annorlunda jämfört med dina solskensbilder och det finns vackra spindelnät i storstaden också
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2024-09-30 12:59
Hej! Stig. Ja, det känns lite ovanligt att få ta del av full dimma så här, och det är ju på morgonen det sker när jag normalt alltid sover.. 💤 Så det var lite kul att få se det här, men hade hoppats på en 'låg-dimma' så att man kunde fota den uppe från Katarinahissen och då fota ner på dimman under.. Det händer väl inte så ofta, men jag tror det skulle bli extra fint! 'Brospindlarna' på Guldbron var ju kul, även 'naturen' har accepterat bron blev känslan, även om en del fotografer kanske hellre vill ha kvar gamla Slussen..? Jag gillar 'nya' Slussen, den är så mycket bättre för gående och cyklister, den 'gamla' Slussen var mest gjord för bilister.. Det kommer fler liknande bilder men med helt andra förutsättningar än dimma framöver, när redigerandet är över.. det tar sin tid! Tack, ha det så bra!
Hälsn!
Gatufoto i dimma blir läckert! Du får ge dig ut tidigare när det är mörkt och ta några läckra bilder då också :)
Det var tjock dimma nyligen när jag körde bil och solen bara syntes som en vit cirkel, för att sedan tränga fram och ge ett skönt ljus. Då bannade jag min otur att jag inte kunde stanna och ta några bilder...

Ha det gott! /Thomas
Svar från ehrsa 2024-09-30 21:46
Hej! Thomas. Ja, 'rätt' dimma är svårt att 'tajma' och kräver mycket tur.. Själv gillar jag inte att gå upp tidigt och det är ju bara då som dimman kan bli 'rätt' tyvärr, så det kan dröja innan jag får/tar chansen igen! Nu var det ju hantverkare i lägenheten från 07:00 som 'tvingade' mig till att ge mig ut på dagarna under ett antal timmar för att fördriva extra mycket tid, men hade också sån otrolig tur med vädret varje dag, och det var egentligen lite för fint! Nu har jag två tidiga morgnar till där på samma plats med kameran, och ett bättre/soligare väder inbjöd mig återigen till samma plats, sittandes på en bänk vid Guldbrons fäste med utsikt ut not Strömmen där solen samtidigt gick upp..

Jag gick dit tre morgnar i rad vid samma tid och satte mig på samma plats och fotade samma/lika motiv som i bloggen ovan, och det blev bara bättre ljus för varje morgon.. Dag 2 var det strålande motsol i den allt starkare solens sken, och med då en helt annan 'bakgrundskuliss' jämfört med dimman i den här bloggen! Dag 3 blev sen som en ännu bättre morgon med lite svag sjörök, strålande sol och vindstilla och med ännu en helt ny 'bakgrundskuliss' jämfört med de tidigare två morgnarna.. Men det kommer i senare bloggar, har en del bilder att välja mellan (och redigera) där väldigt många bilder också blev riktigt bra! Har tidigare 'känt' att här är nog en riktig 'hotspot' för att fota folk i 'rörelse', till och från jobbet.. Förstår din känsla av att du hade velat stanna där i fint ljus, för det finns det gott om där, har jag märkt nu efter tre tidiga morgnar i rad med olika förutsättningar, det känns som en 'superplats' och förmodligen vid de flesta årstider dessutom tror jag! Och tröttnar man får man gå och fika på 'Bröd & Salt' straxt intill, de har fina mackor där..

Efter 3:e dagen/morgonen i rad på samma plats så var också arbetena i min lägenhet klart, så nu behöver jag inte längre gå upp tidigt.. 😎 Tack!
Hälsn!
Bild nr 4 gillar jag skarpt, den blev så läcker !
Och hela serien med cyklister och fotgängare var kul att se, hade inte alls blivit detsamma utan dimma.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2024-10-01 11:19
Hej! Ing-Marie. Bild 4 är som en helt svartvit bild, men är ju en färgbild.. Dimma förändrar verkligen tillvaron! Gångbron in mot Södermalm från Katarinahissen är extra trevlig, plötsligt är man vid Mosebacke torg.. Hissen är bra, och fungerar som en helt vanlig bostadshiss, jag åkte helt själv upp men någon åkte med ner.. Och det verkar som den fungerar redan från 07:00 i alla fall. Det var ju tal om att riva den för några år sen, ingen ville stå för underhållet, men den är ju ett 'landmärke' för Stockholm och har ju funnits länge, osäker på vem det är som nu 'driver' den och den är fortfarande gratis, åker upp där ibland bara för att jag har vägarna förbi, och vill se om det ses nått nytt där uppifrån, sen åker jag ner och fortsätter min promenad, oftast hem då..Cyklisterna och fotgängarna är som en 'scen' i ständigt pågående förändring, och överraskar ibland! Dimman gjorde att all fokus hamnade på 'pendlarna', vilket blev bra! Kul att se att många ville nog stanna och fota, men hade inte tiden, mer än att titta på den som stannat och fotade.. Jag tog mig till exakt samma plats och tid på morgonen under tre morgnar i rad, för att vädret var så bra och chans till 'lågdimma' fanns under två morgnar till, men det blev inte helt så, men ändå med rätt så annorlunda bakgrunder jämfört med den här dimmiga bloggen, men de två ytterliga bloggarna kommer vartefter bilderna blir färdiga.. Kan antyda att jag tycker att kommande bilder på människor på väg till jobbet är ännu lite bättre med mer morgon/motljus.. Tack!
Hälsn!
Den dimman lyfte bilderna, helt klart! Speciellt med pendlarna som gör ett utmärkt persongalleri av vardagspendlare i huvudstaden, avbildade isolerade från bakgrunden genom dimma, strikt i profil som i egyptiska avbildningar från pyramiderna.
Svar från ehrsa 2024-10-02 11:47
Hej! Stefan. He he, ja det blev rätt bra med dimman så här, den isolerade motiven på ett rätt så intressant sätt! Mycket folk i rörelse så här bjuder ofta på många motiv. dessutom blev dom själva intresserade av den fina dimman och provar ibland sin mobil på den, och blir då i sin tur fotade av mig.. Lite 'meta' över det hela! Jag tog mig hit till exakt den här platsen vid samma tid tre morgnar i rad, som blev de 'sista' för mig för denna gång i alla fall, och detta för att behöva lämna lägenheten vid 07:00 till hantverkarna att få 'husera' fritt..
Och eftersom vädret fortfarande var så 'sommarfantastiskt' och det fanns så mycket motiv här och man satt ovanligt bra just här, även länge.. Därför blev det samma plats igen ytterligare två morgnar, men med lite andra förutsättningar än dimman här och med samma motiv i stort sett, kommer i kommande bloggar.. Tack! Hälsn!