Att spegla det jag gillar.

Vinterns fåglar börjar dyka upp..

***

Dessutom vissa arter i lämplig höstkollektion med tanke på den rådande höstens färger..

De vackra Mandarinänderna är nu här igen inför 5:e vintern i rad, jag såg den första, en hona för drygt en vecka sen vid Tantobadet i närområdet, och för några dagar sen såg jag tre hanar och en hona där dom oftast ses nära vid strandpromenaden/Årstaviken och sydost om tågbroarna på Södermalm. Gick förbi där igår och spanade egentligen efter 'siskor' i det fina vädret bland Alträden, det är där de första siskorna brukar ses och höras, men jag hittade inga.. Nu hann solen gå ner innan jag kom vidare från det fina låga ljuset på 'mandarinerna' och eftermiddagarna är ju nu en timme kortare med ljus, och det märks så klart, har inte hunnit anpassa tillvaron till det, hann ändå att fota en Korp på vägen mot mandarinerna och 'kraxet' hörs ju långt, det är ett tag sen jag såg en sån här.. Känns lite som 'vinterfågel' här och det är under vinterhalvåret jag brukar se och höra nån enstaka eller ofta två, här var det dock bara en.. Bilderna i bloggen här är fotade med  Nikon Z50 + Z 180 - 600 mm. som då blir 270 - 900 mm. & Iphone 12 för 'översikten'..

Börjar först med en slags 'klimatanpassning' till nya förhållanden med förmodat ökande 'regnflöden', vilket märkts tydligt när sådan skett som till exempel efter förra höstens rätt så intensiva regnande. Tantoberget här i närområdet 'läckte' rejält med grundvatten då under en lång tid vilket i sig ger alltför stora 'isfall' där berget är brant om minusgrader också kommer och det gjorde det förra året, och ovanligt mycket is bildades utefter Tantobergets branter nära gång/cykelbanan, vilket många kanske minns att 'Affe' visade med sina svartvita nattbilder förra vintern. Den ismassan sitter där bara så länge det är minusgrader, och byggs på av 'utsipprande' vatten från berget.. I våras när vintern började försvinna såg jag att en större del av den ovanligt kraftiga ismassan hade ramlat ner på marken under och rullat iväg några meter närmare gång/cykelbanan som i sig finns nära.. Kanske nått barn klänger runt där under istapparna också ibland.. Det är lätt att förstå vad som kan hända! Så därför har berget under halva sommaren perforerats (har hörts..) med nya borrhål som ska tömma ut berget mer på vatten, så att det inte ska ske samma isbildning som förr, vattnet ska hinna ur berget och ner i marken innan det bygger på med 'isfall/tappar' när kylan sen kanske kommer.. Marken under är också förändrad till att kunna ta emot mer vatten från berget! Tiden och vintern/vädret får utvisa om det fungerar..

Här är Tantobergets branta sida mot gång/cykelbanan, där mobilens panorama med 'vidvinkeln' kröker' 180° gång/cykelbana till en sån här vinkel , som ju ändå funkar..

Här en förklaring på det hela..

**

Lite höstbilder på min vidare promenad ner till Årstaviken för att kika om 'siskorna kommit..?'

 

Hörde och såg en Korp i höjd med tågbroarna, det är trevligt!

   

Kort vila..

**

Sen blev det mestadels Mandarinänder tills  solen plötsligt var på väg ner, trots ganska tidig eftermiddag.. Hmm.. Här fanns dom, fotat ett par dagar tidigare knappt synliga med mobilen..

Här med Z50 + Z 180 - 600 mm.

             

Fem individer fanns det här, tre hanar och två honor ses ibland i kommande bilder.. Förra vintern såg jag sammanlagt 7 individer men fick bara 6 på bild, så man får väl se framöver om populationen ökat..?

             

Kollade sen straxt intill mandarinerna ,'statusen' på de äpplen som förhoppningsvis lockar Sidensvansar senare i vinter.. kanske i februari så som det brukar vara, och trädet släpper inte sina äpplen förrän dom ruttnat eller att Sidensvansarna är där och 'skakar' ner dom.. Förra året fanns det inte mer än högst 10 äpplen här, och således inga Sidensvansar heller..

Tack för mig!

Inlagt 2024-10-29 12:55 | Läst 337 ggr. | Permalink
Dom är ju ganska speciella dom där Mandarinerna, kunde nästan tro dom hade smitit från nån tecknad film av Walt Disney..Dom kunde ju hägnat in isområdet och byggt in belysning i berget bakom där isen samlas, hade ju blivit snyggt ;))
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-10-30 10:22
Hej! Gunte. Dom känns som du säger hämtade som från en tecknad Disneyfilm, eller från någon som tömt sin swimmingpool.. Dom är lite onödigt vackra är känslan, men lockar många som promenerar att stanna till och förundras! Själv hade jag blivit mer nöjd av nån liten 'siska' i Alträden i närheten eller en Sidensvans i äppelträdet.. Det låga ljuset från den nedåtgående solen inbjöd till några bilder på dom redan vackra fåglarna.. Skalade solrosfrön gillar mandarinerna, visade en medborgare som också stannat till, och även matat dom förut.
Faktum är att det lite kraftiga 'isfallet' som bildas på Tantoberget under vintrarna ofta blir väldigt fint, och isen blir nästan lite självlysande i sig, som att isen suger åt sig omgivningens ljus och förstärker det.. Lite som dina vackra isbilder från den annars mörka 'Rövarkulan/hålan' typ.. Ska bli intressant att se om de borrade hålen kommer att få isen att minska framöver, men det kanske inte heller regnar lika mycket resten av året som det gjorde förra året.. Ska hålla lite koll! Tack!
Hälsn!
Mandarinänderna är ju så vackra, har sett en del hanar de senaste åren men aldrig någon hona än, så det väntar jag fortfarande på.

Intressant med borrhålen, så får man se till vintern viken effekt de har. Tror mig ha sett massa borrhål i liknade bergväggar längs vägar, kanske samma anledning
Svar från ehrsa 2024-10-30 10:53
Hej! Peter. Ja man får se det som att Mandarinänderna är lite 'bling' i tillvaron under den annars mörka och lite tristare tillvaron.. Dom gör ju inte heller nån skada vad jag vet, dom är som tama Gräsänder, och käkar gärna skalade solrosfrön hellre än bara brödbitar, även om fröna sjunker i vattnet så dyker dom, tror honan i sista bilden kunde ha ätit ur handen.. Intressant också att mandarinerna återkommer hit vinter efter vinter numera! Enda gången dom försvann härifrån förra
vintern var när hela Årstaviken frös igen, då försvann dom bort mot fågelmatningen vid Norrström/Stockholms Ström där vattnet aldrig fryser till.
Ja, det ska bli intressant att se om borrhål en bit in i berget kan få isbildningen att minska/bygga på..? Det låter vettigt om vattnet hinner rinna ut innan det blir is av den hängandes på bergsbranten.. Förra vinterns isbildning här var nog det största jag sett/minns sedan jag flyttade hit för 24 år sen.. Har själv undrat över vad som händer när isen släpper, berget är mestadels lodrätt just där, så avsmältningen/islossningen blir inte bara som vatten från isytan, utan sker nog som tunga isklumpar, och nästan allt på en gång.. Vi får se om det kommer mycket regn framöver eller inte.. Blir det vinterkyla eller inte.. Ingen vet? Själv hoppas jag på en del snö redan i november så att det blir ljusare, och gärna lite kyla också så att snön stannar kvar ett tag! Tack!
Hälsn!
Kul att mandarinerna etablerat sig vid Årstaviken. När jag var ute i somras så träffade jag ett helt gäng korpar på berget vid SöS.
Fina bilder!
/Affe
Svar från ehrsa 2024-10-30 11:26
Hej! Affe. Ja, lite spännande är det med dessa lite överdrivet vackra änder, som egentligen kommer från Sydostasien.. Troligen är dessa från Nederländerna/England/Tyskland nånstans där dom funnits ett tag och även häckar, troligen häckar dom även här nu och klarar även vårat nuvarande vinterklimat, känns som dom ökar lite i sin population. Vi får se om det fortsätter så.. Korpar lär häcka/ha häckat på Årstasidan av Årstaviken, så det kan ju ha varit en 'familj' med årsungar du såg.. Jag har själv sett Korpar flyga/surfa på SöS/Tanto sidan av Södermalm om det blåser hårt från SV - NV då blir det skapliga uppvindar över berget från Årstaviken som Korpar gärna surfar på utan att knappt behöva röra vingarna, Även Kråkor och Skator gillar att 'leka' på uppvindarna mot Tantoberget! Tack!
Hälsn!
Fina bilder på mandarinerna och kul att det är både hannar och honor. Hannarna ser nästan löjligt pråliga ut. Honorna är lite mera diskret vackra :-) De är inte så ovanliga längre. Några av närbilderna mot slutet är strålande som den sista på honan och den tredje från slutet på hannen i solen.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-10-30 12:18
Hej! Lena. Ja, det är inte så svårt att fota mandariner direkt, väldigt orädda och extremt färggranna, dessutom i lågt stående sol som spädde på färgprakten lite extra.. Och med mitt lite extra skarpa Z-zoom som blir hela 270 - 900 mm. i brännvidd med Z50. Det gick inte att zooma 'ut' tillräckligt ibland.. Kul ändå att testa det objektivet på dessa vackra fåglar, och det funkade fint! Men ärligt så hade jag hellre fotat ev. nyanlända siskor som var målet! Korpen var också kul, det är ett tag sen jag såg en sån här! Ska bli kul att se om mandarinerna ökar något framöver eller om de fortsätter att endast vara 5 individer..? Tycker också att honorna är 'diskret vackra', hanarna 'bröstade' sig lite mot varann ibland och simmade liksom med hög rak hals som nån slags imponeringsfaktor, troligen.. Mandarinerna gillar skalade solrosfrön om man vill mata dom, mer än bara bröd och dom dyker också efter frön som hamnar i vattnet, den sista bilden på honan kunde nog ha ätit ur handen, det var en 'medborgare' jag pratade med som tipsade om solrosfröna.. Men också majskorn (burk?) har jag hört.. Tack!
Hälsn!
Det är fint där i Tanto. Mandarinänderna är verkligen vackra fåglar! Hoppas sidensvansarna kommer också. De är jättefina de också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2024-10-30 12:32
Hej! Bjarne. Det är en trevlig omgivning här som har rätt så olika miljöer med olika arter att ta del av, och speciellt den här årstiden när det mörknar så tidigt så hinner man ändå med att se en del om man kommer ut i tid, det är extra bra! Man behöver inte resa iväg som annars tar en hel del av de redan korta dagarna.. Man kan liksom 'fånga dagen' när solen råkar skina, mellan de mulna/regniga dagarna! Det har aldrig slagit fel med det här speciella äppelträdet, finns det bra med äpplen, då kommer Sidensvansarna! Och tvärtom.. Och eftersom det här speciella äppelträdet 'håller i' sina äpplen ända till februari och som då hinner genomgå några 'genomfrysningar', som då får frukterna att sakta börja ruttna, det gör att Sidensvansarna ofta dyker upp just i februari..Så har det varit i drygt 10 år som jag 'bevakat' det här äppelträdet! Tack!
Hälsn!
Hej Jan.
För många år sedan hade vi ett mandarinpar här i en av våra parksjöar. Jag vet helt enkelt inte vad som hände med dem och om de fik unger. Det är några väldigt vackra och exotiska fåglar. Fina bilder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2024-10-30 12:42
Hej! Erik. Jag tror dina 'mandariner' flyttat till Sverige..(🇸🇪) Känns som det är ganska rörliga fåglar och kan dyka upp lite överallt 'sett över tid'.. Det trevliga här är att dom tycks återkomma hit varje år när det börjar bli lite vinterkänsla, sedan så stannar dom över vintern men försvinner iväg sen, okänt för mig vart dom tar vägen? Man kan ju tro att dom skulle flyga söderut (🇩🇰) när det börjar bli lite vintrigt här, men den flyttrörelsen verkar dom inte ha.. Och dom klarar tydligen vår vinter här i alla fall, kanske beror det på att folk matar dom, tror jag. Tack! Hilsen!
Då blir det en promenad dit nästa vecka och förhoppningsvis några bilder till årsboken.
Svar från ehrsa 2024-10-30 12:59
Hej! Sten. Ja, det verkar som 'vinterns' återkommande 'mandariner' är här nu, och dom verkar ha samma favoritplats som de två senaste vintrarna, straxt sydost om tågbroarna.. Men kan ibland ses även 'in' mot Tantobadet, och utefter strandpromenaden dit. Dom gillar ofta att vara där det också är Gräsänder, som ofta också matas av folk som går förbi.. Det är väl därför som de håller till där det finns Gräsänder.. Dom är ju nästan 'onödigt vackra' och gör sig bra i sent eftermiddagsljus.. Man får se om det dyker upp fler individer framöver, förra året såg jag 7 st. men fotade bara 6 st.. med mobilen nån gång när jag gick förbi.. Tack! Hälsn!