Att spegla det jag gillar.

Spanade lite i 'lunden'..

Gick upp och spanade lite i mitt närområde Tantolunden här i Stockholm härom dagen, det var ett tag sedan senaste gången! Det brukar ofta inte finnas så mycket spännande rent fågelmässigt nu när vi kommit så här långt på säsongen.. Men jag förvånades över hur stora Koltrastens ungar redan är, så även Björktrastens.. Det tycks inte ha gått någon nöd på dom tidigare under våren när det var så kyligt! Kanske mindre fåglar har haft det kämpigare, men det vet jag inte.. I alla fall så fick jag syn på en Stenknäck som visade sig fint! Den for runt i bladverket på ett träd och tycktes samla föda i näbben, vilket ju indikerar att det finns ungar i ett bo någonstans i området.. Det är ju kul, har nog inte sett någon Stenknäck här på denna sida om årsskiftet, men däremot så har jag hört dom några gånger!

Sett i 'lunden'..          Blodlönnen har alltid så fina löv denna årstid..

Så dök den plötsligt upp, en Stenknäck!

Tack för mig!

Inlagt 2017-05-31 21:55 | Läst 2401 ggr. | Permalink
Hej Jan.
Smuk serie - som sædvanlig.
Her uden for mit køkkenvindue går Solsorten også rundt på græsset med sin "store "unge efter sig.
Hav det godt.
//Erik//
Svar från ehrsa 2017-06-01 10:04
Hej! Erik. Man blir lite förvånad att fåglarna är så snabba med att få fram sina ungar, det känns som det inte är så längesedan det var kyligt och snöflingor sågs i luften.. ändå så plötsligt finns ungarna där, och dom ser nästan vuxna ut! Naturen är fantastisk! Tack!
Hälsn!
Kul med stenknäcken. Du har fångat den mycket fint bland löven. Vi har en som kommer till trädgården för de sista fröna som finns kvar. Det är bara den här tiden vi ser dem hos oss.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-06-01 10:10
Hej! Visst är det roligt med Stenknäckar, dom känns lite speciella bland våra fåglar! Det är nog deras kraftiga näbb och ganska stora ögon som skiljer ut dom mot andra fåglar.. Känns som dom inte riktigt är 'Svenska' på något sätt! Blev glad när jag fick se denna, oftast är dom ganska högt upp i träden här i lunden. Jag kan höra dom ibland men ser dom inte så ofta.. Deras läte är lite som en 'metalliskt knäppande' Rödhake, men lite sirligare.. Tack! Lena.
Hälsn!
Fängslande fågel den där Stenknäcken och du fick till mycket fina bilder av den! Såg ett par för första gången i mitt liv förra sommaren, men någon vettig bild blev det inte. Fint att ta del av dina! MVH Yvonne
Svar från ehrsa 2017-06-01 19:12
Hej! Visst är det en speciell fågel, men också lite extra fin tycker jag! Vet att dom ofta håller till i ett lite mindre lövträdsområde här, det är nästan alltid just där jag ser dom och också hör dom då och då. Troligen finns dom i området där mer än jag har en aning om.. men oftast finns dom högre upp i träden och försvinner bland alla löv! Men jag minns också att jag genom åren har sett dom på gräsytor i små flockar i samma område, kanske det är när ungarna har flugit ut.. men jag minns inte när jag sett dessa grupper av Stenknäck! Ska hålla utkik där igen framöver.. Ungarna kanske är utflugna snart..? Mitt tips är att söka Stenknäck i parkmiljö med mycket och stora lövträd, och lyssna gärna efter Rödhakeliknande 'knäppande' ljud uppifrån träden, det kan vara Stenknäck istället.. Jag har flera gånger trott att jag hör Rödhake när det istället varit Stenknäck.. Tack! Yvonne.
Hälsn!
En riktigt fin fin bildserie i underbara ljusa vårfärger.
När mina söner spelade hockey i Hammarbys ungdoms och juniorlag spenderade jag mycket tid i och nära Tantolunden i princip varje kväll, det är ett fint område.
Svar från ehrsa 2017-06-02 19:05
Hej! Ja, då vet du hur det ser ut här.. Det är hög aktivitet både på 'zinken' och på den fotbollsplan som ligger mitt i Tantolunden, trots det bjuder det här ganska lilla grönområdet ofta på en hel del fina fåglar! Kanske mest på hösten men även vintertid! En oas.. ihop med naturen utefter Årstaviken! Känns inte som man är innanför tullarna! Tack! Stefan
Hälsn!
Vilka fina djungelbider du fick här !
Vacker fågel i härlig grönska, mer behöver man inte se för att bli lycklig !
ing-maraie
Svar från ehrsa 2017-06-02 19:12
Hej! Ja nu är det rena djungeln i trädens lövverk.. Det var rena turen när jag fick syn på denna individ nära, den kom flygande och landade i trädet och hoppade runt med hög intensitet! Hektiskt att samla mat till de i boet.. Lyckades över förväntan att fånga den rätt bra trots mycket rörelse.. Hörde Stenknäck uppe i träden i samma område idag men lyckades aldrig se den, det är så det oftast är.. Det är en fågel 'man' gillar lite extra tycker jag, den har så speciellt utseende! Och det är ett bra tag sen jag såg en senast.. så det här kändes väldigt bra! Togs med mitt 80-400 mm. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Mycket trevliga bilder på Stenknäcken i grönskan med fint ljus :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2017-06-05 10:51
Hej! Det var ett sånt där möte med mycket tur, råkade vara på rätt plats helt enkelt.. Jag hör dom ganska ofta i de stora lövträden nära fotbollsplanen i Tantolunden, men dom är ofta högt upp och går nästan inte att se, så det här var nog ett undantag.. Sen tror jag man kan se dom hyfsat när ungarna är utflugna och ofta sitter på marken och blir matade! Tack! Fredrik.
Hälsn!