Att spegla det jag gillar.

Sökte våren.. fann vinter.. men också några få vårtecken!

Det är inte så lätt att hitta våren när det är -10° på nätterna, även om solen flödar rejält på dagarna och det åtminstone i lä känns riktigt skönt.. Men jag gjorde i alla fall ett försök att hitta lite vårtecken, mellan snöbyarna idag.. och det gick!

Första och även andra vårtecknet sågs vid Nybroplan.. En Lamborghini på gatorna måste väl vara ett vårtecken, eller?

Tommy Berggren (80 år) känd (ökänd?) skådis utan mössa utanför Dramaten, kanske också ett vårtecken..

Inga vårtecken här.. Djurgårdsbrunnskanalen..

Men här fanns det vårtecken! Isbladskärret.. Hägrarna är tillbaks trots -10° på nätterna och istäckt kärr..

Blockhusudden inte mycket till vårtecken här..

Fjäderholmarna..

Första vårfåglarna för mig, två Ringduvor! Dom har jag nog inte sett sedan november.. men dom är alltid tidiga! Sett vid fågelmatningen nära parkeringen vid Blockhusudden.

Mycket Blåmesar sågs det där..

En Brunand utanför Bonniers hus.

Oj en Grågås, det är ett vårtecken! Den första jag ser i år..

Innanför Waldemarsudde låg två Sångsvanar men det är inget vårtecken här, dom har nog övervintrat i 'Strömmen',  men fina är dom!

Tack för mig!

Inlagt 2018-03-17 00:11 | Läst 917 ggr. | Permalink
Bild 7 från slutet med de åtta blåmesarna - toppenbild, som förtjänar tummen upp! 👍
Svar från ehrsa 2018-03-17 12:35
Hej! Ja, det verkar finnas ovanligt mycket med Blåmesar vid den här matningen, dom är fina! Tack! Ragnar.
Hälsn!
Sådär är det i brytningstid mellan vinter och vår. Gillar också blåmesarna lite extra!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2018-03-17 12:39
Hej! Det stämmer, det känns som en blandning av årstider nu.. man ser några få vårfåglar komma samtidigt som solen skiner samtidigt som det är fruset och kallt.. Börjar tro att det kanske kommer nån slags 'chock värme' framöver.. allt på en gång kanske? Blåmesarna var fina, dom var så många här! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Jag har en bok i bokhyllan som heter " Stadens fåglar " som skildrar fågellivet i Stockholm. Skriven av Roland Staav 1980. Den skulle behövas uppgraderas nu. DU har ju bilderna.
Sten
Svar från ehrsa 2018-03-17 12:44
Hej Det är nog faktiskt så, tror också att det hänt en del vad gäller fågelarter i städerna numera jämfört med några årtionden tillbaks! Jag tänker på Sångsvanar t.ex.. Det hade jag aldrig trott för 30 år sen att dom skulle simma runt även här.. Det var ju en vildmarksfågel! Nån annan får uppgradera den boken, jag går bara runt och njuter och observerar.. Tack! Sten.
Hälsn!
Väldigt mycket snö och is ser jag, med god vilja även vårtecken....
Blåmesarna är ju helt underbara och så även hägrarna!
Svar från ehrsa 2018-03-17 12:53
Hej! Ja, nu är det mycket tveksamheter mellan vinter och vår känns det som.. Börjar tro att våren kanske kommer som en 'chock' framöver.. allt på en gång kanske..? Det ska bli spännande att få se hur det blir det här året.. Visst är dom fina Blåmesarna, dom var så extra många just här! Kändes lite ovanligt.. Hägrarna tycks ha bråttom till sina bon, gäller antagligen att vara där tidigt så ingen annan tar över dom.. Tack så mycket! Anne-Sophie.
Hälsn!
Tack för fina vårtecken och att du håller oss uppdaterade om hur det går för hägrarna vid Isblandskärret. Tänk att de redan är där, det trodde jag inte. Ringduvor har jag inte sett ännu men i veckan flög det en grågås över mitt huvud. Snart kommer dom. Kul actionbilder med blåmesarna.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2018-03-17 18:11
Hej! Ja, man får glädjas av de få men ändå 'giltiga' vårtecken man ser! Grågås är absolut en vårfågel i våra trakter! I Skåne kan man ju hitta dom året runt men inte här! Ringduvor är en sån där fågel som kommer omärkligt, den gör ju inget väsen av sig, plötsligt finns dom bara där.. Man ser dom aldrig i grupp annat än på höstarna i flyttider, men nu ser man bara enstaka eller i par. Europas största duva. Trodde inte heller att jag skulle se Hägrar redan vid sina bon.. dom överraskar verkligen! Den här fågelmatningen vid Blockhusudden har väldigt mycket individer av mesar, mest då våra vanligaste! Jag tyckte jag hörde en Stjärtmes, men sen hörde jag den inte något mer så jag gav upp.. men det kanske ändå fanns någon individ där i buskagen? Jag hade inte tålamod att stanna för länge där och då.. Tack! Lena.
Hälsn!
Är van vid att se ringduvan mest hela året, men i år har den stränga vintern hållit dem borta ett tag. Annars ser det väldigt isigt ut hos dig. En Lambo får de nog hålla inne om vintern, kan tänka mig att en låg frusen snösträng kan förstöra för minst en månadslön.
Svar från ehrsa 2018-03-17 21:41
Hej! Ja det har man förstått, nere i sydligaste Sverige verkar en hel del arter stanna upp om vintern inte blir för svår.. men det kan man ju förstå, det verkar dumt att flytta längre än man behöver! Det verkar ju vara likadant med Grågäss och lärkor! Här finns dom inte kvar under vintern, men är rätt så snabba på att komma tillbaks! Just Ringduvan är nog den första vårfågel som jag ser komma tillbaks varje vår, men igår kunde det ha varit Grågåsen lika gärna.. Gissar att de 'vitkindade' kanske kan bli nästa art på tur.. 'Lambon' får man nog vänta med tills snövallarna är borta.. men dom är väl fyrhjulsdrivna så det kanske är en 'vinterbil' trots allt.. :-) Tack! Stefan.
Hälsn!
Fina bilder Jan, kul att se att hägrarna är på plats och förbereder sina boplatser :)
Det var verkligen overload med blåmesar på den mataren ;)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2018-03-19 11:21
Hej! Fredrik. Ja, man förvånas över att Hägrarna är så tidiga med att inta sina boplatser! För oss människor så känns det nästan som full vinter.. men dom går väl efter sin egen inre klocka istället för vädret just nu.. Ja, det var väldigt vad mycket Blåmesar det är vid den här fågelmatningen, straxt sydost om Isbladskärret. Har nog aldrig sett så många på en gång! Dom bråkade ingenting heller.. Men nu borde våren snart dyka upp på allvar får vi hoppas.. Tack!
Hälsn!