Att spegla det jag gillar.

Smygaren..

I det här fallet så är det en Trädkrypare som jag menar, de är dessutom två individer som bygger sitt bo bakom en större barkbit, som släppt från stammen på ett av de större lövträden här. Här har dom häckat under flera år, men jag ser inte alltid fåglarna flyga in och ut där, oftast så ser jag resterna av boet senare under sommaren, och det går nog rätt så bra för dom gissar jag! Det här boet finns precis intill en av gångvägarna här i lunden, där det passerar många människor under en dag , kändes som den ignorerade mig där jag stod 2-3 meter ifrån.. Trädkrypare är inte så ovanligt här bland de större lövträden i mitt närområde Tantolunden på Södermalm. I år fick jag syn på den när den väldigt frekvent flög fram och tillbaks med små kvistar och nån dag senare med lite 'mjukare' bomaterial, som den troligen gjorde själva 'redet' av.. Här följer en hel del bilder tagna för drygt en vecka sedan, fotat både med 80-400 mm. och 200-500 mm.

                           

Tack för mig!

Inlagt 2019-04-03 18:27 | Läst 1811 ggr. | Permalink
Hej Jan,
en helt fantastiskt bildserie med några av de finaste bilder jag sett på trädkrypare! Otroligt när den är vid boet och kommer med små kvistar, även när det är på marken eller i träden och hämta bomaterial. Det här ju en unik upplevelse att få se och dessutom lyckas fånga på bild. Jag har varit bortrest sedan fredags och inte haft så mycket möjlighet att kolla efter dessa bilder. Så kul att de låg först när jag nu kom hem och öppnade bloggarna.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-04-03 21:12
Hej! Lena. Ja, de flesta bilder här togs dagen innan du var här, men en del är tagna några dagar senare, speciellt de sista bilderna där fågeln tycks välja ut det fina och säkert böjliga bomaterialet, gissar att just det materialet formas till en liten 'skål' att ruva äggen i.. Det här med insamlandet av bomaterial både på marken och uppe i grenverket i 'grannträdet bakom' har jag aldrig sett förut! Känns som bilderna blev extra bra när man får fota den från sidan, än bara 'platt på'.. Det tog lite tid med redigeringen av bilderna, det kom en del andra bilder och bloggar emellan.. Haren finns på sin plats med ganska stor regelbundenhet, men ändå inte alltid.. Kommer nog en blogg på den också om nån dag eller två.. Tack så mycket! Lena.
Hälsn!
Hej Jan Fina bilder på trädkryparen.
Har testat själv en gång i tiden när jag och brorsan Bosse plåtade fåglar. Trädkryparen var marigast. Jag minns att man inte såg den på bilden på grund av skyddsfärgen, och att den låg platt mot stammarna.
Här har du verkligen lyckats!
Ha det bra Bengt H
Svar från ehrsa 2019-04-03 21:26
Hej! Ja, här hade jag tur att jag såg den här individen komma med bomaterial, en fredag för snart två veckor sen, och den brydde sig inte om mig alls när jag stod där.. Boet känner jag till sedan kanske 4 år tillbaks och det verkar ha varit bebott alla år, men det här var första gången jag fick se den bygga.. och den kom ibland bakifrån och passerade ½ meter från mitt huvud med en gren i näbben.. Tror den är väldigt van vid människor här.. En trevlig liten fågel som är extremt 'nischad' på att leva på oftast stora trädstammar.. och som du säger extremt bra kamouflerad! Tack! Bengt.
Hälsn!
Bra. Jag har aldrig tidigare sett bilder av bobyggande trädkrypare!
- hawk
Svar från ehrsa 2019-04-03 21:34
Hej! Näe, det är nog inte så vanligt att få se Trädkrypare över huvud taget egentligen.. ännu mindre chans att få se den bygga bo.. Minns när jag upptäckte den här boplatsen för några år sedan, då var det just rester av bomaterial som hängde ut och svängde i vinden, tror det var närmare hösten då.. När jag tittade in bakom barken där så var det bara Trädkrypare som jag trodde att det kunde vara.. men jag har nog aldrig sett en Trädkrypare flyga in eller ut där, men gammalt bomaterial har det funnits där varje år vad jag minns.. Roligt därför att få dessa bilder nu, och fågeln var extremt oskygg! Tack! Håkan.
Hälsn!
Helt suveräna bilder. Både händelseförlopp och kvalite. Det är länge sedan jag hittade något bo. Det sista var i en timrad vägg. Det märkligaste var ett i en pärluggleholk. Dom ville väl ha gått om utrymme.
Sten
Svar från ehrsa 2019-04-03 21:41
Hej! Det är en trevlig liten fågel tycker jag! Den är så 'nischad' på att klättra uppför sina stammar på ett sätt som ingen annan fågel.. sen störtdyker den ner till nån annan stam och börjar om att klättra uppåt där.. Roligt att få se den bete sig på annat sätt också.. t.o.m. plocka små pinnar på släta marken.. Dessutom väldigt orädd.. Tack! Sten.
Hälsn!
Det var en imponerande bildserie på den lilla smygaren, sista bilden gillar jag av Trädkryparen när den samlar bomaterial.
Ha det gott/Stig.
Svar från ehrsa 2019-04-04 12:16
Hade tur här när jag råkade se den en dag just när den bygger sitt bo som flitigast, dessutom är det en individ som är väldigt orädd! Den bor 1 m. från en flitigt frekventerad gångväg.. Jag har vetat om att dom brukar ha sitt bo där de senaste 4 åren, men jag har aldrig fått så här bra bilder tidigare.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Helt fantastisk serie, dessutom är bilderna väldans vackra: Spännande fågel med låg profil. hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-04-04 12:22
Hej! Tror att Trädkryparen kanske är vanligare än vad vi vet om.. men den är så bra kamouflerad och liten så vi upptäcker den inte! Den är extremt 'nischad' att leva och söka föda bara på trädens stammar.. den klättrar alltid uppåt på en stam sen störtdyker den neråt till nästa träds nedre regioner, sedan klättrar den uppåt igen, och så störtdyker den ner till nästa träd.. och så håller den på.. :-) Tack! Björn.
Hälsn!
Det här var kul att se! Har inte sett något liknande tidigare.
Väldigt intressanta och fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-04-04 12:27
Hej! Ja, det här var ett sånt där tillfälle när allting 'stämmer'! Har inte sett dom tidigare när dom bygger bo så här, och den var väldigt flitig! Kändes som den bokstavligen flög runt öronen på mig i sin iver över att hämta bomaterial.. mig ignorerade den helt! Kändes ovanligt också att se en Trädkrypare hoppa runt nere på marken.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Underbara bilder fulla av liv i fåglarnas värld ( denna gång trädkryparen) snyggt :)
Svar från ehrsa 2019-04-04 21:20
Hej! Ja, här stämde det mesta känns det som! En ovanligt aktiv Trädkrypare i bra ljus, dessutom inte skygg alls.. vad mer kan man begära..? :-) Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2019-04-04 21:31
Ingenting egentligen, bara tacka å ta emot och fortsätta fotografera ;)
Trädkryparen är alltid en glädje att få syn på , men ett bo har jag aldrig sett, ett riktigt fynd de här bilderna, dessutom i bobyggartider! Säkert riktigt ovanliga bilder det här.
Svar från ehrsa 2019-04-04 21:26
Hej! Ja, här var det en individ som bjöd på sig själv väldigt mycket.. men det är mycket tur också att jag fick syn på den just denna dag när den var extra mycket aktiv! Men boplatsen har jag nog känt till i 4 år, det verkar som dom häckat där alla dom åren! Jag brukar se resterna av boet senare på sommaren, och det var kul att få se fågeln även nere på marken, det har jag nog inte gjort tidigare.. Tack! Stefan.
Hälsn!
En helt underbar serie bilder på den snabba klättraren och en trevlig berättelse.
Med din blogg som inspiration Jan skall jag se om jag kan lära känna den trädkrypare jag faktiskt har i min närhet!
Mvh Torbjörn
Svar från ehrsa 2019-04-05 10:43
Hej! Vad roligt att du också har en Trädkrypare i närområdet! Jag tycker att det är en lite speciell fågel bland 'alla' andra.. Den är så 'nischad' på att leva sitt liv på trädstammar på ett sätt som nästan ingen annan fågel, möjligen Hackspettar då.. Sen har jag alltid upplevt att dom är rätt så orädda, även om 'min' individ kanske är extra orädd för att det rör sig så mycket människor i dess närhet..? Och det känns som det går att få lite extra vackra fågelbilder när den sitter på sidan av en trädstam, med 'rätt' bakgrund och ljus.. Jag tycker att den verkar tidig med sin häckning så det skulle inte förvåna mig om dom häckar flera gånger under våren/sommaren.. Lycka till, det är en fågel som är värd att lägga lite extra krut på! Tack så mycket Torbjörn!
Hälsn!
Underbara bilder på den lilla bobyggaren.
Detta var då verkligen inga "dussinbilder" Grattis till dom !
Så kul att få se detta.
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-04-06 13:13
Hej! Visst är den fin Trädkryparen! Tycker att den sticker ut lite extra bland de minsta fåglarna.. den har så speciellt levnadsmönster, och känns väldigt 'nischad' på att leva och klättra uppför sina trädstammar, som ingen annan.. ingen som är så specialiserad i alla fall! Dessutom rätt så orädd, i alla fall det här exemplaret! Det blir vackra bilder också när man kan fota dom från sidan på en trädstam, där bakgrunden är oskarp.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Härlig serie
Svar från ehrsa 2019-04-08 10:47
Hej! Tack så mycket Bengt! Det är en trevlig fågel att få följa, dessutom ganska orädd känns det som, och det gillar man när man står där med en kamera..
Hälsn!
bebi 2019-04-08 20:42
Ja den lever sitt eget lilla liv och har förmodligen inga dåliga erfarenheter av oss.