Att spegla det jag gillar.

Slussen 2.0..

***

Det är väl så man får se det, dagens öppnande av en större del av det 'nya' Slussen men som ändå fortsätter att byggas kanske ett par år till. sen kanske det blir Slussen 3.0..

Fint blev det i alla fall, och rätt så många som var där och tittade på det nya som nu blivit tillgängligt för både gående och cyklister, eller bara personer om sitter eller ligger på olika trappavsatser och bänkar. det är fint läge för 'Södersol' här.. Allt här fotat med Iphone 12.

Här går jag på Söder Mälarstrand där det södra och som jag förstår nya utloppet av vatten från Mälaren finns.. Här kan man nu ta vänster och gå direkt över till Gamla Stan mot Munkbroleden/kajen.. Hela området här heter numera 'Vattentorget'..

Också södra avtappnigen av Mälaren.. Bra med sittplatser dessutom!

Här är själva båtslussen, ligger mellan de två bredare öppningsbara vattenflödena och vid behov går även denna del att öppna för tömning av Mälaren..

Själv står jag här på en öppningsbar bro som öppnas vid passage av slussande båtar. Vid extrema vädersituationer så kan sällsynt vattenståndet i Östersjön ha högre vattenstånd än Mälaren.. det vill man inte eftersom Mälaren är en viktig dricksvattentäkt.. Det hände senast nån gång på 80-talet om jag minns rätt.. Då rann det in vatten i Mälaren istället för tvärtom, tror det var  140 cm. över 'medelvattenstånd' på saltsjösidan under en natt bara.. Sånt 'inflöde'  kan tydligen 'nya' Slussen också hindra bättre än den gamla.. 'Mälarnivå' på vattenytan hitom den reglerbara 'bommen'..

Vattenflödet från Mälaren är i stort sett avstängt nu sedan nån vecka, det har ju mest varit fint väder och lite regn, här är den 3:e och norra avtappningen, som egentligen fanns även under 'förra' Slussen, men doldes av gator och betong men öppnades vid större flöden, och hette Nils Eriksson slussen, själva båtslussen hette tidigare Karl Johan slussen, okänt för mig om den nybyggda har kvar sitt namn?

Här är bommen för att reglera vattenavtappningen för 'gamla' men 'utökade' Nils Eriksson slussen..

Nöjer mig med dessa bilder nu, har nått problem med 'Adoberelaterade' redigeringsprodukter nu, okänt varför?      Tack för mig!

Inlagt 2024-06-06 22:50 | Läst 591 ggr. | Permalink
Hej Jan.
Det är ett imponerande projekt och det är bra att du dokumenterar det.
Det tar lång tid som du skriver innan allt är klart. När började det ? Jag minns att du fotograferade det flera gånger och jag såg också när den delen av bron kom seglande hit genom Öresund till Stockholm.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2024-06-07 12:11
Hej! Erik. Det är extra roligt att en så här stor del av nybyggda Slussen äntligen har öppnats, man ser verkligen ett fint resultat nu, som varit dolt av mycket blyggplank och stängsel och annat.. Googlade på när nya Slussen började byggas, och efter många års förhandlingar fick Stockholms stad tillstånd att börja bygga år 2016. Efter en reviderad tidsplan där även en stor bussterminal insprängd i Katarinaberget och andra trafiklösningar som hör till, så tror man nu att hela 'trafikanläggningen' blir klar 2027.. Den som lever får se! 'Guldbron' som kom via fartyg ser du nästan i varje bild här, som en 'diagonal' längst bort (österut) i bilderna här, det nya med den för dagen var att man nu även kan promenera utefter dess västra sida, den sidan har varit avstängd sedan bron kom hit.. Därifrån kan man titta ner på nästan hela 'Vattentorget'.. Tack!
Hilsen!
Kul att de öppnat, måste förbi och kika.
Iphone räcker långt när man har ljus. :)
/Affe
Svar från ehrsa 2024-06-07 12:26
Hej! Affe. Ja, hit måste du promenera med kamera, tror det finns mycket nya vinklar och ljus att upptäcka nattetid! Solen går ju upp i öster så det borde finnas fint gryningsljus här just denna årstid.. Gillar mycket med det nya 'Vattentorget' att man så enkelt bara kan 'tvära' över tilll eller från Gamla Stan och man behöver inte passera en massa trafikerade gator.. Ser ett visst 'lugn' vila över Vattentorget! Ljus är bra och räcker oväntat bra även till en Iphone kvällstid har jag märkt.. Stativ är ju också bra men skönt att slippa.. Känns riktigt bra att den här nya delen har öppnat nu i alla fall! Tack!
Hälsn!
Man undrar ju vad som är ”värst” slussen eller västlänken i Göteborg. Där har man grävt upp centrum av Göteborg och infarten till centralstationen och det blir bara värre och värre att köra där
Svar från ehrsa 2024-06-07 12:46
Hej! Peter. Slussen har nog aldrig varit speciellt problematisk, även om det förlängts när den ska vara helt klar, men så är det ju med alla stora projekt, utan undantag och dessutom blir det alltid dyrare än planerat, så även Slussen.. Men det fanns inget annat val än att bygga nytt, den gamla höll på att falla samman av en dålig och 'felaktig' betong som inte höll måttet sett över tid, den förra Slussen var klar under 30-talet och behövdes då för att klara den tidens ökande trafiksituation och var inte byggd för nutidens cykel och gångtrafikanter som lär öka ännu mer, den gamla Slussen var byggd som en smart lösning för bilar och inte för andra trafikanter..

Har hört en del om Västlänken i Göteborg, men vet ändå rätt lite.. Kanske var det problem med berget i tunnlar där, eller så minns jag fel..? Vi har haft rätt mycket arbeten mitt i city här kring Sergels torg, men där är färdigbyggt/renoverat numera och näst intill bilfritt nu, hur skönt som helst! Åker gärna T-banan in dit (10 min./26:- ) och äter nån enkel lunch sen promenerar jag hem som blir kring 10 000 steg beroende på vägval runt Gamla Stan och numera kanske Vattentorget som ger ett alternativ via Söder Mälarstrand också.. Tack!
Hälsn!
Tack för en trevlig uppdatering från huvudstaden. Jag kommer kanske förbi där någon gång under sommaren. Det här måste ses för att upplevas ordentligt, även om dina bilder ger en bra överblick.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-06-07 17:38
Hej! Lena. Ja, det är väl värt ett besök, tycker det blev över förväntan fint nu! Man kan väldigt enkelt förflytta sig till/från Gamla Stan mot Södermalm eller tvärtom och ändå slippa korsa en del trafikerade gator, testa gärna Katarinahissen dessutom om det är längesedan du åkte den, utsikten är magnifik! Och de nu 'framtagna' och tidigare dolda vattenytorna som doldes av gator och betong med gamla Slussens konstruktion känns extra bra i sammanhanget tycker jag! Kolla gärna på 'Riksdagshägern' också den är på plats varje dag, oftast nära eller under Riksbron, eller på den gröna gräsytan i närheten där, och ibland sittande på 'takkanten' på Riksdagshuset ovanför Riksbron! Har bilder på när hägern bokstavligen solar tidigare i maj, där den håller vingarna på ett sätt jag aldrig tidigare sett.. som en människa som vill sola undersidan av underarmarna, så satt/stod den länge på gräsytan nedanför Riksdagshuset! Tyvärr har jag problem med Lightroom & PS så dom bilderna dröjer lite.. Tack!
Hälsn!
Intressanta bilder och info! Bra att stan har använt en del trä för att mjuka upp allt stål och betong.

Om du eller annan läsare har tillgång till SvD kan jag rekommendera en jättebra historisk genomgång av Johan Lindberg. Länk

https://www.svd.se/a/o36RvK/slussens-historia-sa-har-platsen-sett-ut-genom-aren
Svar från ehrsa 2024-06-07 22:17
Hej! Måns. Tycker det nya 'Vattentorget' blev riktigt bra, och som du säger så är det mycket trä på många ställen, även alla skyddsräcken som omgärdar alla vattenytor har ljust, fint och slätt trä som överliggare! Känns som Slussen är klar nu till kanske 70%.. Men även en ny bro kommer att byggas framöver, från övre 'våningen' av (nivå) Slussen/Södermalmstorg ner mot Munkbroleden för cyklister och antagligen också för gående, lite 'halvt' parallellt med T-banan.. Ska kolla din länk imorgon! Tack! Hälsn!
Avancerat värre detta system, mycket trä att underhålla.
Hoppas klåfingriga klottrare håller sig borta. Fina foton.
HaD/Gunte..
Måns H 2024-06-07 23:36
Trä verkar klara sig bra om man valt tillräckligt grova dimensioner och inte stänger in fukt. En och annan planka får bytas ut men det gäller även betongplattor och gallerdurkar.

Jag tycker klottrandet är ett gissel hoppas som du att klottrarna håller sig borta.
Svar från ehrsa 2024-06-08 12:10
Hej! Gunte och Måns. Ser ut som träet man går på har nån slags impregnering och ser ut som furu, är också av en grov sort.. Som Måns säger så får man väl byta planka för planka när behov uppstår.. Fint är det i alla fall, lite av 'bryggkänsla' men med ännu mer precision ser det lite ut som, nästan hela kajen utanför Munkbroleden vid Gamla stan har samma typ av plank sedan 2 år tillbaks när den delen öppnades, det ser fortfarande bra ut och har väl bara blekts lite såg jag igår när jag gick där, och nu kan man bara gå vidare mot Vattentorget på likadana bryggplank och sedan 'tvära över' till Söder Mälarstrad utan några nivåskillnader, eller behöva korsa några bilgator och dess övergångsställen! Klotter kanske redan har skett, det brukar bara vara en tidsfråga tyvärr.. Det är bara en fråga om när! Har förstått sen länge att det oftast finns nån slags 'diagnos' på dessa människor.. Blev bjuden på en fika av 'SL:s' (Storstockholms Lokaltrafik) chef för klottersanering för nästan 10 år sen, som då berättade att det finns t.o.m 75 åringar som klottrar.. Även 'klottrarare' som reser hit från andra länder bara för att klottra.. Det är lägre straff här än i de flesta andra länder! Tack!
Hälsn!
Hej Jan det var kul att se hur det utvecklat sig på och omkring "Slussen-projektet" särskilt delen som leder till Munkbron
Jag var där 2009 och då hade man knappt rört något av det gamla Slussen jag skickar med en länk från den tiden https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/187485/3908971.htm
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2024-06-08 12:53
Hej! Stig. Den är fin din 'gamla' svarvita bild från 2009, att den är i svartvitt gör att den känns ännu äldre.. Har själv likartade bilder från den tiden, men troligen bara i färg.. Ska själv åka upp med hissen och ta några nya bilder framöver, nu när 'Vattentorget' har öppnats! Jag åkte upp med hissen för ett par veckor sen, och sedan i höstas så har den inte kostat någonting, det har bara varit att trycka på hissknappen så åker den upp. eller ner, än så länge finns det ingen 'undervåning' men det tror jag kommer, det finns knappar för en våning till.. Då kanske den är nere på 'Stadsgårdsnivå'? Troligen blir det nån kostnad också, kanske nån 'blipp' med ett betalkort..?

Det nyöppnade blev väldigt fint tycker jag, det underlättar mycket för gående och cyklister mellan Gamla Stan och Söder Mälarstrand / Stadsgården! Men det kommer också att byggas en ny mindre bro nu för cyklister och troligen även gående, den bron kommer att gå från 'ungefär' det 'runda huset' i din bild och ner till/mot Munkbrokajen, lite snett parallellt med T-banan, men den bron har knappt påbörjats än.. och tar säkert 2 år till innan den är klar.. Även bussterminalen för Nacka / Värmdöbussarna inne i Katarinaberget är det fortsatt mycket kvar med att göra.. Den 'gamla' Slussen var en fiffig konstruktion för bilar, idag är det annorlunda, cyklister av alla sorter har ökat mycket speciellt de med batterier har ökat enormt senaste åren och kommer fortsätta så.. Gamla Slussen klarade inte den typen av trafik, och betongen var dessutom 'rutten'.. Tack! Stig. Det lär fortsätta att komma lite bilder även framöver på det nya.. Ha det så bra!
Hälsn!
Liten komplettering angående den 'nya' båtslussens namn i det fortfarande pågående projektet 'Slussen' mellan Mälaren och 'saltsjön'.

Det nya namnet är nu 'Victoriaslussen' istället för det tidigare namnet 'Karl Johans sluss' från 1935.

Går att läsa mer om här, en bit ner i texten: https://start.stockholm/aktuellt/nyheter/2021/12/victoriaslussen--ny-forbindelse-mellan-malaren-och-saltsjon/

Hälsn!
Det ser rymligt och modernt ut, kombinerat strövområde med avkoppling som är till praktisk nytta i första hand. Nu tror jag Appleprodukter går bättre i Adoberedigering, men kanske inte med din mobil? Med min Pixel är det lite si och så, kan bli perfekt, kan bli riktigt konstigt.
Svar från ehrsa 2024-06-12 11:24
Hej! Stefan. Det nya Slussen har blivit riktigt fint enligt mig i alla fall! Den 'gamla' höll på att falla isär bokstavligen på grund av undermålig betong och årtionden av vägsalt som trängt in i betongen och fått armeringen att korrodera.. Dessutom var gamla Slussen byggd för bilar och inte för gående och cyklister, nu blir det i stort sett tvärtom, rätt mycket 'urinlukt' i de gamla prången där dessutom..

Ja, vi får se vad 'Adobeproblemen' leder till.. Jag har mina redigeringsprogram på en gammal Windows dator där det fungerar fint, men plötsligt vill Adobe att jag ska logga in mig på deras 'Adobekonto' när programmet startas.. Har mig veterligen aldrig haft nått sådant, jag har köpt mitt Lightroom 6 för säkert snart 10 år sen om jag minns rätt, och som gick att uppdatera till 6.14 innan ytterligare uppdateringar inte längre kunde fås, men jag har nöjt mig med det och vill inte ha en månatlig prenumerationskostnad som är alternativet för ytterligare uppdateringar.. Vi får se hur detta slutar? Kanske gör jag ett längre uppehåll med eget bloggande, eller inte!? Det verkar som även andra har upptäckt att det blivit nån ny problematik med 'Adobeprodukter' just nu.. Tack!
Hälsn!
Det ser ut att ha blivit trevligt! Får kolla in det nästa gång jag är i Stockholm.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2024-06-12 22:02
Hej! Bjarne. Slussen blev fin nu med allt det nyöppnade! Det 'viktigaste' känns färdigt nu, även den västra sidan av 'Guldbron' öppnades samtidigt för gående. därifrån ser man ner mot det mesta av det nyöppnade 'Vattentorget', även Katarinahissen är väl värt ett besök för att titta på utsikten mot det nya! Den är gratis senast jag åkte för kanske en vecka sen, bara att trycka på hissknappen som vilken hiss som helst, tror den kanske stängs vid 22:00 på kvällarna. Tack!
Hälsn!