Att spegla det jag gillar.

Skattkammarön.. en klassiker! đŸŽČ

***

NÀr jag i mars upptÀckte att restaurang 'BlÄ Porten' pÄ DjurgÄrden i Stockholm hade öppnat igen efter 5 Ärs renovering ihop med Liljevalchs, som ligger 'vÀgg i vÀgg' sÄ fick det bli en lunch dÀr igen sÄ klart! KÀndes som menyn och kvaliteten höll samma standard som tidigare, det gillar jag.. sÄ det fick bli en tur dit!

**

I vÀntan pÄ DjurgÄrdsfÀrjan..

**

Vid ingÄngen stÄr denna 'realistiska' man staty, gjord av Sean Henry..

**

Redan vid entrén in sÄ 'slogs' jag av gamla minnen.. HÀr i början av sittplatserna till höger sÄ satt ofta Margaretha Krook och fikade, med en cigg.. DÀr fick man fortfarande röka dÄ, i slutet pÄ 80-talet.. Àven fast röklukten ÀndÄ kÀndes i hela lokalen..

**

FrĂ„n det populĂ€ra och omtyckta programmet 'Estrad' med det likasĂ„ berömda 'spelet' Skattkammarön..Â đŸŽ„ som finns 27:45 in i uppspelningen, frĂ„n SVT Ă„r 1968. DĂ„ var jag 12 Ă„r och minns Ă€nnu programmet.. Gunwer Bergkvist Ă€r den enda som fortfarande lever och blir 90 Ă„r nu i augusti.. HĂ€r en skĂ€rmdump frĂ„n SVT play.

**

En quiche fick det bli..

**

Oftast 'Àldre Àldre' kvinnor som Àter sin lunch hÀr pÄ vardagar, efter ett besök pÄ Liljevalchs..

**

Ny byggnad har tillkommit sedan jag satt hÀr senast, för kanske 6 Är sedan.. Arkitekten Gert WingÄrd har ritat den fyrkantiga betongklumpen som nu hör ihop med Liljevalchs, och ja jag gillar den! Efter att allt 'byggkrafs' stÀdats bort sÄ sticker den ut positivt jÀmfört med de Àldre byggnaderna! Konst ska vÀl sticka ut, kanske ocksÄ dess byggnader..

         

**

Promenerade sedan StrandvÀgen bort mot Dramaten vid Nybroplan..

**

Och dÀr pÄ hörnet stÄr hon Margaretha Krook, i form av en uppvÀrmd bronsstaty dÀr hon brukade stÄ och ta en rökpaus pÄ jobbet..

**

Varför Àr statyn sÄ blank pÄ magen..?

**

Alla vill kÀnna om statyn verkligen Àr varm, sÄnt 'nöter' lite, nÀr mÄnga gör det..  Och jodÄ den Àr varm..

Allt fotat i början pÄ mars med Z50 + Z DX 16-50 mm.     Tack för mig!

Inlagt 2022-05-05 19:01 | LĂ€st 1126 ggr. | Permalink
Intressant rundtur. Fina minnen frÄn Margareta Krook. Kommer ihÄg flera av de pjÀser hon spelade i pÄ Dramaten. HÀlsar NL
Svar frÄn ehrsa 2022-05-08 12:21
Hej! Ja, det Àr en trevlig promenadrunda det hÀr ihop med DjurgÄrdsfÀrjan dessutom, samma biljett som med SL trafiken fungerar Àven hÀr pÄ fÀrjan, 26:- för en pensionÀrsbiljett som man kan Äka pÄ i 75 minuter. BlÄ Porten var tidigare ett regelbundet fikastÀlle för mig, jag bodde i 15 Är ett par kvarter ifrÄn Karlaplan och promenerade ofta pÄ DjurgÄrden dÀrav lite extra 'kÀnsla' för just BlÄ Porten, deras 'fikabord' tillhör de bÀttre.. och gör det Àven nu! Margaretha Krook var en vÀldigt bra skÄdespelare, vÀl vÀrd en 'uppvÀrmd' bronsstaty vid Dramaten.. Hon satt ofta och fikade hÀr pÄ BlÄ Porten och bodde i en större villa ganska nÀra Skansens entré och hade dÄ Àven nÀra till BlÄ Porten. Tack! NL.
HĂ€lsn!
Fin serie frÄn Stockholm som vanligt!
Lunchen sÄg riktigt smarrig ut :-)
Mars var ju en vÀldigt solig och vacker mÄnad, och det syns ju hÀr :)
Svar frÄn ehrsa 2022-05-08 12:28
Hej! BlĂ„ Porten kan rekommenderas för en lunch men Ă€ven för bara en fika, dom har ett bra sortiment! Mars var verkligen fantastiskt fin, sen kom april..â˜č Nu Ă€r det ju Maj'as mĂ„nad som sjĂ€lvklart Ă€r bĂ€ttre.. 🐕 đŸ„Ș Tack! Joakim.
HĂ€lsn!
Jag sÄg inte att det var en staty pÄ puffbilden förrÀn jag öppnade inlÀgget. Det hÀr var en del vyer frÄn Stockholm som jag inte Àr bekant med. Jag har inte varit dÀr pÄ mycket lÀnge. Den dÀr statyn av Margareta Krook har jag nog inte ens sett. Har den stÄtt dÀr lÀnge?
HĂ€lsningar Lena
Svar frÄn ehrsa 2022-05-08 12:36
Hej! He he, ja statyn pÄ mannen utanför BlÄ Porten Àr verkligen verklighetstrogen sett pÄ lite hÄll.. Den Àr bra gjord, okÀnt för mig vilket material den Àr gjord av.. Margaretha Krook avled 7:e maj 2001 och var dÄ 75 Är. Statyn i brons utanför Dramaten restes i maj 2002, sÄ den har stÄtt dÀr i 21 Är nu.. GÄr du förbi sÄ fÄr du kÀnna pÄ henne, att hon Àr varm.. Tack! Lena. Ha det bra!
HĂ€lsn!
Trevlig promenad med lunch pÄ det anrika BlÄ Porten och din quiche ser lÀcker ut, den första statyn sÄg ju ganska livs levande ut pÄ din puffbild och Margareta Krook ser tyvÀrr lite sliten ut av alla klappar hon fÄtt pÄ magen "Skattkammarön" minns jag ocksÄ som ett av TV:s bÀsta program Estrad fina promenadbilder
Ha det gott/Stig
Svar frÄn ehrsa 2022-05-08 12:50
Hej! Den hÀr promenadrundan Àr lite extra fin med att komma ut lite pÄ 'sjön' sÄ hÀr, och Àven med ett strand/kajnÀra flanerande i mycket ljus, det Àr det man behöver efter vintern.. BlÄ Porten Àr ett vÀldigt trevligt mat/fikastÀlle hÀr pÄ DjurgÄrden! Det Àr inte sÄ mÄnga sÄna som har öppet Äret runt hÀr annars, sÄ det var lite 'störande' att dom hade stÀngt i 5 Är nÀr Liljevalchs renoverades.. Statyn av Margaretha Krook Àr det meningen att man skall ta pÄ eller t.o.m. krama.. Det Àr dÀrför man har den uppvÀrmd! Och brons Àr ett synnerligen bestÀndigt material och tÄl mycket! SÄ lÀnge som 'magen' Àr blank sÄ vet man att det Àr mÄnga som kÀnner pÄ hennes vÀrme.. Skattkammarön Àr verkligen en klassiker, dÀr var Margaretha verkligen i sitt esse.. Hon avled 2001 75 Är gammal, statyn restes 2002. Tack! Stig. Ha det sÄ bra!
HĂ€lsn!
Vilken trevlig lunch! Den nya betongklumpen pÄminner om en gammal slottsborg.
Fina bilder som alltid och kul lÀsning.

MvH
Johnny
Svar frÄn ehrsa 2022-05-08 13:14
Hej! BlÄ Porten Àr bra, har mestadels fikat dÀr sedan 80-talet men Àven en och annan lunch har intagits, allt har varit bra! Ja, den nya byggnaden ser nÀstan ut som en borg.. PÄ taket Àr det mÄnga 'ljusinslÀpp' nerÄt som gör att det ÀndÄ Àr ljust dÀr inne (har bara sett det pÄ TV), jag kÀnde mig vÀldigt 'emot' byggnaden nÀr den byggdes, men har Àndrat Äsikt nÀr allt blev klart.. Den sticker ut, men det ska vÀl ocksÄ byggnader för konst kanske göra.. eller? Tack! Johnny.
HĂ€lsn!
Isflak utefter kajen vid StrandvÀgen. Ser kallt ut. Tur att Margaretha har vÀrmen pÄ. Det kan behövas i mars!
/MA
Svar frÄn ehrsa 2022-05-08 13:19
Hej! Ja, lite isflak fanns det dÀr.. annars Àr vintrarna numera alldeles för ynkliga, det Àr lite trist faktiskt! Det Àr som att vintern bara snuddar oss numera och fastnar inte riktigt.. Vi fick 'meteorologisk (SMHI) vÄr hÀr redan i februari.. Margaretha kan man gÀrna krama, hon vÀrmer alltid ordentligt! Tack! Mats.
HĂ€lsn!
HÀrlig Stockholmsserie igen, roligt. Margareta Krook kommer jag vÀl ihÄg som en duktig skÄdespelare med stark profil, bÄde bokstavligt och bildligt. HÀrlig lunch, det ser gott ut, hÀlsningar/ Björn
Svar frÄn ehrsa 2022-05-08 13:26
Hej! Björn. Det Àr en trevlig runda det hÀr, med mycket ljus dessutom tack vare speglingarna frÄn vattnet.. KÀnns bra ocksÄ att BlÄ Porten Àr öppet igen, dom öppnade redan förra Äret men det hade jag missat.. dom har bra mat till överkomligt pris, och ett fint 'fikabord' dessutom! Margaretha Krook var en fantastisk skÄdespelare, och just i sketchen 'Skattkammarön' fick hon verkligen briljera! Hon avled 2001 75 Är gammal, statyn restes Är 2002. Tack! Björn.
HĂ€lsn!