Advertisement
Att spegla det jag gillar.

Sista, men också första Strömstaren för denna säsong..

***

Ja, nu blir det inga mer besök hos den/dom vid Nacka gård.. Mitt förra besök här i februari bjöd inte på någon Strömstare, men nu såg jag i alla fall en individ och jag nöjer mig mycket med detta.. Den förra gången fick jag i alla fall trevliga bilder på en Gärdsmyg istället, och den är ju också fin och en utmaning.. Faktum är att den första fågel jag såg här igår var också en Gärdsmyg..

Så det blev bilder på en Strömstare och en Gärdsmyg och även bilder på ett Knip-par som tycks vilja häcka här snart.. Så eftermiddagen kändes lyckad även fast det mulnade på!

***

Strömstaren.. (Vet inte vad det är som gör att det blir 'blurrigt' runt 'nära' grenar och annat här.. har för mig att det funnits en diskussion om detta på FS tidigare..?)

 

***

Sen så fanns det ju en Gärdsmyg här också..

           

***

Annat i omgivningen i bäckravinen..

***

Någon har gillrat en fälla..

 

***

Ett Knip-par håller på att etablera sig här..

 

***

Så här kan en 'redan' beskuren bild se ut..

Här är samma bild som ovan men beskuren annorlunda..

***

Allt fotat med Nikon D750 + TC1,4 II + F 300 mm. PF = 420 mm. Och jag använde AF-C '3D' med 'alla fokuspunkter', och det fungerade fint även på en Gärdsmyg.. Kändes bra, precis som jag skrev i min förra blogg! Fortsätter nog en tid framöver med detta, det blir helt enkelt bra!     Tack för mig!

Inlagt 2022-03-10 12:33 | Läst 637 ggr. | Permalink
Det blev ju fräckare med bussen i vattnet. Alltid kul med strömstare o gärdsmyg men den bävergnaga stammen var något alldeles extra tycker jag, intressant att man slutar där, men den kanske tycker att det är säkrast att inte vara i närheten när de faller. Kanske ska prova med 3D igen
Svar från ehrsa 2022-03-10 19:03
Hej! Ja, så nära går vägen stundtals utmed bäckravinen här.. Man får parera 'blänk' som uppstår från passerande fordon helt enkelt, om man nu inte vill ha med de 'onaturliga' färger som kan uppstå i vattnet här..

Bävergnaget var verkligen speciellt.. En tugga till så hade tungan/käken blivit fastklämd där.. 🦫 👅. Trädet har c:a 15 cm ⌀ och hålls fast i sin övre del av andra träd och grenar, så kapar man det sista där så faller trädet bara rakt ner som en 'påle'.. Bävern förstod nog det och slutade gnaga.. Hårda vindar nån gång framöver kommer ändå fälla trädet till sist..

Min 'känsla' av '3D' är att när jag väljer det ihop med AF-C eller AF-A (ej AF-S) är att kameran (kanske) 'specifikt' låser fast ett 'motiv/bild' i minnet som du siktat på, när du sen håller nere avtryckaren till hälften.. Så länge som du håller avtryckaren nere och håller motivet inom hela fokusområdets 'ram' så släpper inte kameran fokus på just det motivet/bilden även om du förändrar 'kompositionen' av hela bilden! Var vill jag ha Gärdsmygen i bilden.. Det är bara att vrida kameran, fokus ligger kvar på Smygen så länge som den finns inom 'maximala' fokusområdet i kameran och avtryckaren hålls nere till hälften.. Ta bilden eller bilderna, fokus ligger kvar om du släpper upp avtryckaren till hälften. Hamnar motivet utanför största fokusområdet i kamerans sökare så tappas fokus.. likaså om du släpper upp avtryckaren.. Då får man börja om med att sikta med den enda synliga fokusrutan på motivet igen, och hålla ner avtryckaren till hälften så låser den åter på motivet.. Det går rätt så snabbt att göra!

Den sista bilden på Smygen här så lyckades kameran hitta och fokusera trots att den satt mörkt till och även hade grenar framför.. Kanske behövde kameran 2-3 försök med omfokusering av mig.. jag minns inte riktigt, men när jag såg i sökaren att kameran träffat rätt så släppte den inte fokus på Smygen.. jag kunde t.o.m. komponera om bilden och placera fågeln lite ner mot vänstra nedre hörnet, och fågeln blev skarp!

På min Z50 finns en liknande funktion (som jag inte vet/orkat ta reda på vad den heter..). Den fungerar på AF-S AF-C och AF-A men bara när jag har största fokusområde igång (i stort sett hela sökarens synliga område). Funktionen går igång när jag trycker en gång på 'OK' knappen på baksidan, då dyker en mindre och kvadratisk vit ram upp mitt i sökaren, som jag ska sikta med på det motiv som jag vill ha skarpt, och så fort som den fokuserat blir ramen istället gul och fokus 'fastnar' där hur jag än komponerar om hela bilden, eller om jag släpper upp avtryckaren.. då blir ramen vit och hamnar i mitten av bilden igen och man får fokusera om den 'målsökande' ramen.. Min känsla här är också att kameran 'lär' sig motivet/bilden och behåller fokus på det även om det oftast finns annat störande i bilden som den lika gärna skulle kunna fokusera på..

Egentligen är det en rätt ny kunskap för mig detta som jag skriver om min Z50 här.. Jag har nästan alltid 'bara' kört med AF-C och begränsat det en hel del med de olika stora fokusområdena.. Numera kör jag oftast med 'OK' knappen med AF-C och maximala fokusområdet igång, och trycker sedan igång den 'målsökande' ramen mitt i bild, det fungerar fint hittills och känns snarlikt mina FF kameror med '3D'.. Som exempel så testade jag 'målsökande' fokus i vintras några gånger med Z50 på en Mandarinands hane här i mitt närområde (den har varit här hela vintern ihop med två honor), den rör sig ofta tätt ihop med massor av Gräsänder som ofta blir matade nere vid 'Tantobadet' här. Sätter jag fokusrutan på Mandarinen efter att ha startat den med 'OK' knappen så fastnar fokus nästan alltid bara på den trots att det är ett myller av Gräsänder straxt intill som alla rör sig, och jag kan komponera om bilden som jag vill och så länge som fågeln är med i sökaren så fungerar fokuseringen på just den fågeln riktigt bra, trots att kameran har massor av Gräsänder att fokusera på, men visst dom skiljer en del i färger och kontrast så det kanske är enkelt för kameran att 'komma ihåg' Mandarinen och bara fokusera på den..

Troligen kan du det mesta (allt?) om det som jag skriver här.. så som du brukar testa..! Jag vet inte om din Z har den här funktionen med OK knappen som min har, men troligen är det väl så.. Känns som jag förstår lite mer om fokuseringen både på min Z50 och D750 och D800E nu med sin '3D' funktion, även om jag inte testat hur den numera fungerar på D800E , den modellen är ju rätt gammal nu, men är ändå en bra kamera! Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2022-03-10 19:32
Jag har provat tracking med OK på Z kameran, men den hängde aldrig riktig med. Man fick hela tiden hjälpa tillbaka den i rutan. Jag tycker att AF-C och wide-s är det som fungerar bäst på flygande, annars brukar det vara AF-C och en punkt.
Svar från ehrsa 2022-03-10 21:33
Aha, det heter alltså 'tracking'.. Jag använde mig av 3D på den flygande Skarven i förra bloggen med D750 och det blev extremt skarpt även oredigerat! Trots varierat avstånd på den fågeln vid mötet med den, det blev så bra att jag inte riktigt kände igen det sedan tidigare, men det är ett antal år sen jag provade 3D senast.. Det är inte så att jag tycker att kameran 'nailar' varenda bild, men lite bättre hittills än vad jag har vetat, eller så har jag bara glömt detta..
Hälsn!
Svar från ehrsa 2022-03-11 10:55
Tack Peter för den länken! Minns svagt bilderna i den bloggen men inte texten.. Ditt omdöme "känslan är att det blev mer träffar än vad jag brukar få", är samma som jag känner nu när jag råkat testa 3D igen för första gången på flera år.. Nånting känns bättre än det gjort tidigare (?) och känslan är att kameran lyckas hålla fokus bättre än vad jag förväntat mig efter mina tidigare försök med 3D.. Kanske nån uppdatering förbättrat det hela något lite sen senast jag testade..? Ser i menyn 'a3' ('fokusföljning med låsning') att jag haft siffervärdet 4 inställt nu, men ändrade det just till det högsta som är 5, vilket ger lång fokusföljning jämfört med siffran 1 som ger en kort fokusföljning, vilket troligen gör att kameran byter fokus snabbt när något annat råkar komma in i bilden.. Med 'lång' (4-5) behåller kameran 'det låsta' motivet i fokus längre (bättre) troligen..

Min känsla är efter att ha testat några gånger 'live' ute i verkligheten med D750 nu att jag oftast fått fin fokus på bilderna jag tagit, det gäller speciellt flygande Skarven och Hägrarna men även Gärdsmygen och Strömstaren i förrgår.. Den mörka Strömstaren klarade den galant så att även små vattendroppar som 'staren' hade på ryggen blev skarpa, det hade jag nog inte klarat manuellt ens.. Och jag tycker att 'fokustracking' på Z50 via OK knappen funkar i stort sett lika bra, och går att kreativt använda över hela bildens yta till skillnad mot mina FF kameror där fokusområdet är relativt litet, som man då måste hålla sig inom.. Kul att läsa ditt omdöme i din blogg, den kan jag skriva under på!
Hälsn!
Snyggt
3D låter spännande. Undra vad motsvarigheten på andra heter då
Mvh N
Svar från ehrsa 2022-03-10 19:23
Hej! Ja, kanske har jag nyupptäckt det här med '3D' på mina två äldre kameror.. Kanske fungerar det bättre än vad jag har lyckats testa tidigare..? Jag har tyckt att det inte blivit nån skillnad jämfört med att bara använda AF-C och lite olika mindre fokusområden.. Jag ska fortsätta med min FF kamera D750 framöver och använda mig av '3D' så får vi se om det fortsatt fungerar bra.. Osäker på om Canon eller Sony har nått liknande.. Men det som gjorde mig nyfiken på 3D nu är Nikons senaste Z modell Z9, där dom 'återupptagit' funktionen '3D' efter att inte ha haft det under några år på andra modeller, och 3D verkar ha fått bra omdömen nu verkar det som.. Och jag blev positivt överraskad när jag nu testade det på D750.. Det kändes bra helt enkelt! Tack! Nini.
Hälsn!
niniz 2022-03-10 19:39
Det låter som det ( läste peters svar) " klibbiga " läget där fokus fastnar och håller kvar även om ex fler hinder finns. Dock vet jag inte hur det används men har en rektangel i sökaren ibland vet inte hur den uppstår heller ( baksidan att inte få manual) ska se om jag kommer på hur
Svar från ehrsa 2022-03-10 21:24
Ja, det gäller att våga testa allt på den kamera man har! Det är lätt att fastna med det som man tycker blir ok från början.. och så går man inte vidare kanske, eller så förstår man inte riktigt skillnaderna på de olika inställningarna, så har det nog varit lite för mig.. men jag tror att jag vet lite mer numera, men 'testandet' får fortsätta!
Hälsn!
Bilderna på gärdsmygen imponerar, dom syns nån tiondels sekund på varje ställe är min erfarenhet, bra gjort. Bävergnaget är jag också imponerad av men mer pga av bävern än fotografen :-) Gillar också dom två sista, kul med bussen så nära och med fina reflexer i vattnet. Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2022-03-10 21:44
Hej! Gärdsmygen kanske kände igen mig efter att jag var där tidigare i februari.. Dom är ju så som du säger, att dom sitter sällan still utom när dom sjunger sin 'vårsång', då kan dom sitta still på en plats i nån minut eller två! Det har jag själv sett.. och fotat! Men dom känns lite nyfikna också, man får vänta ut dom så kommer dom plötsligt fram och vill se vad man är för en filur.. Bävergnaget var fantastiskt, har själv aldrig sett så kraftigt gnagd träd, som ändå inte fallit.. men toppen på trädet satt liksom inkilad mellan andra träd, så trädet kunde bara falla nedåt som en 'påle'.. kul i alla fall! Tack! Björn.
Hälsn!
Hej,
Vilken precision hos bäverns bett. Just att mejsla så mycket att vinden får göra slutligt fälle. De måste gått extra kurs hos far eller mor sin i hållfasthetslära.
Respekt.
Ha det väl
Bob
Svar från ehrsa 2022-03-10 21:48
Hej! Ja, naturen är fantastisk.. det vet 'vi' ju.. Hade Bävern tagit en tugga till så hade nog Bävern blivit spetsad av sitt egna träd, som en 'påle'.. Den slutade troligen gnaga i rättan tid! Tack! Bob. Ha det så bra!
Hälsn!
Har du en uppstoppad Gärdssmyg med dig ? ;))) Här sitter den kvar 1/100 dels sekund typ..
Bävergnaget !!!, precision av bävern eller, otroligt..Trevliga bilder som vanligt..
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2022-03-10 21:56
He he, jag är avslöjad.. Det får plats många smygar i en jackficka.. 😇 Här satt smygen still i 2/100 dels sekunder, det ska räcka.. man hinner ju ta minst 10 bilder på den tiden! 🕰 Bävergnaget var nog det 'häftigaste' igår.. en tugga till så hade det varit en 'före detta' Bäver! 🦫 Tack! Gunte.
Hälsn!
.Strömstare är ju alltid trevligt men här är det gärdsmygen som glänser mest ffa sjätte bilden (i gärdsmygserien), då den sitter i riset och grenarna som har samma färg. Bävrar kan verkligen gnaga med precision. Fina "smygfoton" på knipparet och det blir rätt läckert med färgerna i speglingen.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-03-10 22:18
Hej! Ev. Strömstare var anledningen att jag åkte dit, jag har inte sett någon den här vintern.. Men den var inte så fotomässig igår, och ljuset var lite trist när molnen kom.. Så Gärdsmygen och Bävergnaget blev höjdpunkterna igår, och det tar bara lite drygt 15 minuter dit med buss från Slussen mot Älta, som går varje kvart, lite folk var det dessutom.. Det är trevligt att jag så gott som alltid ser Gärdsmyg där! Knipparet var vackert, mycket för att det var en del avstånd till dom, känslan blev lite 'vildmark' över det hela.. sen kom bussen och sabbade den känslan.. 🚌 Tack! Lena.
Hälsn!
Lena Holm 2022-03-11 07:08
Det var faktiskt precis den detaljen du nämner på slutet som jag tänkte på. Det ser ut som vildmark på bilderna och så får man en spegling av en buss. Egentligen är det ju häftigt att man kan fota "vildmarksbilder" med fåglar mitt i civilisationen.
Hälsningar Lena
Roliga bilder på Bäverns framfart och det ser onekligen lite riskabelt ut med den lilla biten som trädet balanserar på, dina bilder på den skygge Strömstaren blev trots allt en dokumentation, och bilderna på Gärdsmygen blev jättefina trots att den gjorde allt för att synas så lite som möjligt bland ris och vissna löv
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-03-11 11:10
Hej! Ja, Bävern är ju fantastisk med sitt gnagande! ..🦫🦷 Den måste ha anat att den inte skulle gnaga mer här.. det hade blivit farligt för den själv och då stoppat! Och man ser ju att den har bestämt åt vilket håll 'han/hon' vill ha trädet här.. Strömstaren blev jag glad över att ha fått se även den här vintern, det blir lite tradition över det hela att få se en Strömstare varje vinter, och gärna då vid Nacka Gård! Gärdsmygen är en utmaning, men står man still ett tag så brukar den komma fram om den nu snabbt har smitit undan.. Den verkar ha nån slags nyfikenhet i sig som tur är.. Lite som Rödhakar, men lite 'mer'.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Fina bilder på Gärdsmygen, fin liten krabat. Smälter in bra i sin omgivning (utan ghilliesuit) :)
Ang strömstaren, kan det bero på varm luft möter iskallt vatten åsså solens strålar på det??🤔
Svar från ehrsa 2022-03-12 11:18
Hej! Ja, i brist på en örn så duger en Gärdsmyg gott att få bilder på.. den är nog så svår att hinna med.. känns ibland som den 'busar' med fotografen.. 🤨 Det här med den lite knepiga 'effekten' på grenar som är ur fokus, kan man se i bokén i bakgrunden också ibland, bakom det som är i fokus och då speciellt på smala grenar.. där en gren liksom dubbleras eller visas ännu fler gånger.. Det ser ut som en 'dålig kloning' i Photoshop.. Det fanns en diskussionstråd här på FS om detta för några år sen, men jag minns inte förklaringen på detta.. kanske hade det med VR (vibrationsreduceringen) att göra, men det är jag väldigt osäker på.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Jag gillar ju blurr så jag tycker det blir läckert med det i förgrunden.
Jag var till Forsbacka i går, har inte varit dit många gånger denna säsong eftersom det inte har varit någon stare där. Men så såg jag i veckan att någon fotat en strömstare där så i går var jag dit och kollade, men såg inte en enda.
Jag är ju ( tyvärr får man väl säga ) väldigt ointresserad av det tekniska. Kan absolut inte alla funktioner som man borde ha koll på. Jag bara kör. ( fast lite vet jag ju :-) )
Så tack för lektionen med dig och Peter, jag har snappat lite där. Bl.a det där med att trycka på Ok-knappen på Z och hur det fungerar med den vita rutan vid största fokusområdet.
Annars använder jag ofta "endast AF-on" för att låsa fokus. ( a8 på D500 0ch a7 på Z6 )
Den inställningen hade jag på alla bilder i min senaste blogg på fåglarna vid stubben i skogen.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2022-03-13 11:34
Hej! Ing-Marie. Jag gillar ju också ditt 'blurr'.. du får det så snyggt! Här blev det lite konstigt på ett sätt som inte syntes i kameran (D750 med sin analoga sökare), däremot i datorn hemma.. 'Blurret' ser lite konstigt och 'stissigt' ut på nått sätt, och det är litet mystiskt när ibland vissa mindre grenar som inte är i skärpa 'dubbleras' eller 'tripplas'.. Precis som om man använder 'kloningsverktyget' i Photoshop och gör en 'dålig' kloning.. Tyvärr minns jag inte vad diskussionen om det här fenomenet kom fram till i 'forumet' här på Fotosidan.. och vad det kanske beror på..? Det kanske har varit färre med Strömstarar rent allmänt i år, som även Lena H. har antytt.. Populationer av fåglar varierar alltid i cykler sett över tid, sen kan ju t.ex. 'fågelinfluensa' som nyligen har 'härjat' kanske också spela in..?

Jag ska erkänna att jag inte heller alltid orkar ta till mig allt det tekniska.. 😇 'Peter' tror jag är 10 gånger värre än jag är på sånt här.. Och det var nog nån gång i slutet på januari som jag 'råkade' trycka på 'OK' på min Z50 och fick fram den här vita rutan mitt i bild (jo, jag har sett den förut..) och märkte att den 'fastnade' på det motiv jag siktat på och blev då gul när jag tryckte ner avtryckaren till hälften, sen låg den gula rutan kvar och höll sitt fokus på det jag siktat på hur jag än komponerade om bilden, om bara det som jag siktat på fanns kvar inom 'hela' bildrutans yta, annars tappas självklart fokus.. Jag testade sen på en 'snygg' Mandarinands hane bland en mängd Gräsänder här vid Tantobadet här i mitt närområde (den har varit här ihop med två honor hela vintern), och kameran höll så gott som alltid kvar fokus just på mandarinen i gyttret av Gräsänder.. Och hemma vid datorn så är fågeln skarp.. Så numera använder jag nästan alltid 'OK' knappen och låser 'fokus' på det som är motivet, och kör med AF-C och med 'automatiskt fokusområde' (som är det största fokusområdet), sedan kan jag komponera bilden som jag vill, fokus ligger nästan alltid kvar på det som jag vill ha skarpt.. Det går ganska snabbt att trycka på 'OK' knappen och låsa fokus även på en flygande fågel är min 'känsla' hittills i alla fall..

Och nu när den nya 'Z9' kameran har kommit så har ju Nikon återigen tagit fram sin '3D' fokus som tydligen fungerar bra har jag läst.. 3D har jag även på min 10 år gamla D800E och även på den lite nyare D750. Och det fungerar likadant som med den vita rutan på Z50.. Där fungerar det med AF-S, AF-C och AF-A, och hela 'fokusområdet' (som är mycket mindre än på Z kamerorna) är då igång. När jag tittar i den analoga sökaren på dom 'spegelreflexkamerorna' så har jag med 3D endast en liten fokusruta mitt i bild, den siktar jag med på det jag vill ha skarpt och håller ner avtryckaren till hälften, då blir den rutan ett 'målföljande' fokus på det du siktade på, hur fågeln än flyger (om det är en flygande fågel du siktat på..) så länge som du håller ner avtryckaren.. och även om du tar bilder.. så länge som du håller 'motivet' inom fokusområdet.. hamnar motivet utanför fokusområdet eller om du släpper upp avtryckaren så tappas fokus.. Men det är bara att sikta igen på motivet och låta kameran fokusera igen! Det här fungerar fint med min D750 och även rätt så bra med min gamla D800E. Jag får en känsla av att både med 'vita rutan' via OK knappen på Z och '3D' på de andra kamerorna så är det inte 'bara' att motivet känns skarpt för kameran, utan kamerorna lägger även in en 'minnesbild' av själva motivet i kameran och behåller det som ett sätt att lättare känna igen just det som jag har valt och vill ha skarpt.. 'AI' på något sätt, kanske..

Jag blev i alla fall överraskad när jag 'råkade' testa 3D med min D750 i den här bloggen: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/en-trivsam-mandag-idag-det-ar.htm

Det är flera år sen jag provade 3D och har inte tyckt det har varit bättre än bara AF-C, men jag blev överraskad av hur bra fokus hölls på den flygande Skarven, men också på Hägrarna i länken ovan, som att kameran kom ihåg Hägern, bland alla kvistar.. Kanske har jag fel om allt, eller så har jag kanske bara förstått hur det fungerar.. 😁 . Plötsligt blev det lite roligare att fota, när det nu tycks fungera dessutom.. Testa den där 'OK' knappen på Z och den vita rutan, den är inte så dum.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!