Att spegla det jag gillar.

Runt viken..

***

Endast panoraman från dagens promenad, som blev ett medsols varv runt Årstavikens norra del, nära mig.. Allt fotat med Iphone 12 i sol, +14° och friska vindar från väst, blev c:a 8000 steg.. Alla panoraman här är på lite drygt 180°. Det här är en runda jag gärna går en fin dag som idag, även när det blåser! Viss 'flare' förekommer där solen är med i bild..

**

Sett från balkongen vid lunchtid, bättre blir det nog inte den här årstiden.. Tantolunden till vänster.

**

I början på 'nya' Årstabron (klar 2004) vid Södermalm, med Tantolunden och dess kolonilotter/stugor, och en depå för gatukontoret närmast..

**

Årstavikens norra delar och Tantolunden.

**

Mitt på bron och ovanpå Årsta Holmar, som inte är tillgängligt från bron, utan endast via egen båt..

**

Liljeholmssidan med farleden under..

**

Liljeholmskajen med gamla och nya tågbroarna, och nybyggda fastigheter till vänster..

**

Nästan hemma och därmed varvet fullbordat.. här fotat från Liljeholmsbron sett mot Tantolunden.

Tack för mig!

Inlagt 2022-10-29 18:34 | Läst 731 ggr. | Permalink
Intressant fotopromenad!

Näst sista bilden tyckte jag var särskilt tilltalande med sina svängda former i samspel i bildplanet.

Kollade Wikipedia om broarna. Nya fakta (hoppas de är korrekta) har grävts fram, jag som trodde Cyrillus Johansson formgav bron fick reda på att ursprungsritningarna kom från Sven Markelius och för mig mindre kände Olof Lundgren. Massiv kompetens även på beställarsidan och bland de tävlande entreprenörerna.
Svar från ehrsa 2022-10-29 19:52
Hej! Måns. Tack för info, du har detaljerna..! Den näst sista bilden så står jag på en 'utsvängd' del av den annars raka kajen, du ser den också ovanifrån i 3:e bilden från slutet! Det är en 'krockkudde' för att rädda fastigheten där, om ett tungt fartyg skulle råka braka in i kajen just där.. Frågan blir om det var planerat från början, eller om det tillkom vartefter byggnaden byggdes..? Tack! Måns.
Hälsn!
Dan J. 2022-10-29 20:22
Jodå, påseglingsskyddet du stod på var planerat från början, ska tåla ett fartyg på 6500 ton i 5 knops fart.
Svar från ehrsa 2022-10-29 20:52
Tack! Dan. Låter tryggt att ingen kom på det i sista stund.. 🙂
Hälsn!
En gedigen runda och fin rundtur i Stockholms centrala delar (tror jag?) för en annan som vistas i lantliga miljöer. Området med hyreshus du bor i verkar gigantiskt i mina ögon, en hel stad bara det. Det är vyer i ordets vidaste bemärkelse du bjuder på, passar utmärkt för rundvandring.
Svar från ehrsa 2022-10-30 11:32
Hej! Egentligen så är det inte så långt, det tar väl c:a 1 timme drygt beroende på hur snabbt man går, själv så går jag inte så snabbt.. men det är en runda med ordentlig 'utsikt' och vatten, vilket är extra trevligt den här mörkare årstiden.. Tror att den 'vidvinkliga' panoramavyn 'luras' en hel del vad gäller storleken och avstånden i bilderna! I verkligheten är nog avstånden hälften jämfört med vad bilderna här antyder.. Känslan är ofta att jag inte bor innanför 'tullarna' i Stockholm, men det är för att jag har Tantolunden och Årstaviken straxt till vänster i första bilden sett, det finns inga fastigheter där, på andra sidan bakom Tantolunden så kommer de båda tågbroarna.. sen finns det större fastigheter en bit bort där.. Tack! Stefan.
Hälsn!
En härlig höstpromenad i solen idag, snygga panoramabilder från Årstaviken/Mälaren! hälsar Lasse
Svar från ehrsa 2022-10-30 11:38
Hej! Ja, den här 'rundan' är riktigt trevlig, med mycket ljus och speglande vatten.. Det gillar man den här och kommande årstid! Man får både natur (nåja) vatten och lite stadskänsla.. allt i ett! Tack! Lasse.
Hälsn!
Vackert, fina miljöer och det blev ju några bra bilder. Är det iPhone själv som gör panorama av flera bilder, eller hur blir de till? Det finns något som ser ut som en ljusreflex som på tre bilder går på vänster sida och på sista går på höger. Om det är ljus eller problem vid sammanslagningen vet jag inte
Svar från ehrsa 2022-10-30 12:00
Hej! Iphonen är riktigt bra på att leverera panoraman, helt klart! Det är kameran själv som 'gjort' bilderna här, jag behöver bara vrida mobilen i 'lagom' takt från vänster till höger, och den lyckas förvånansvärt väl att 'lägga ihop' bilderna så att resultatet blir bra! Mina bilder är färdiga JPG bilder. Och jag tror (minns inte..) att det är ett val jag själv har gjort i 'Inställningar'.. Bilderna här är 'direktredigerade' i kameran, men behöver ofta i mitt tycke ändå dras ner lite på det blåa/cyan.. Himlen blir lite för blå på mina skärmar.. Sen behöver jag också 'krympa' bilden en hel del innan den matas in här på bloggen, då väljer jag 2550 pix bredd, som väl är max.. det och minskningen av det blåa/cyan gör jag i Lightroom. Eller i PS 7. Det är absolut ljusreflexer som du beskriver, i en viss vinkel till solen, som säkert mobilens redigeringsprogram kämpar med att lägga ihop från flera exponeringar.. Tycker det ändå blir rätt bra och duger absolut för mig! Vad kan man begära från en mobil som kostade 8600:- för 1 år sen.. Den summan får man väl kanske en Z50 för och inte mycket mer..

Tycker ofta att de som fotar mycket i naturen med långa brännvidder gärna kunde lägga in en och annan mobilbild som också visar omgivningen där dom är.. och det går väldigt bra med en modern mobils kamera, det har jag själv upptäckt numera! Även JPG direkt ur mobilen funkar bra! Tack! Peter.
Hälsn!
Coola vyer från storstan :)
Mobilen levererar riktigt bra!
Svar från ehrsa 2022-10-30 17:39
Hej! Ja, jag kan intyga det andra också brukar skriva, att dagens mobiler är riktigt bra på att 'göra' bilder.. Säkert en rätt så avancerad mjukvara, som lägger ihop flera bilder, lättar upp mörka områden och liknande.. Ibland vill man ju gärna ha en mer 'övergripande' vidvinkelbild, men för den skull inte behöva bära på ännu en kamera eller ett objektiv extra, än kanske det tele man redan har på kameran.. nu vet jag att mobilens bilder duger bra för mig att ta 'kompleterande/beskrivande' bilder med, på ett bra sätt! Även panoraman gör mobilen riktigt bra och levererar en färdig JPG bild! Även om jag fick redigera ner lite på det blåa/cyan lite, det blåa var lite för kraftfullt för min smak.. Och likaså måste man krympa ner bilden en del innan inmatningen här, annars lär tydligen 'inmatningsformuläret' göra det, men just det har jag aldrig provat.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Härliga iPhone-bilder och rolig ide´ att samla ihop ett gäng panoramabilder, passar perfekt för ändamålet här. Nog är dom ganska fenomenala, mobilerna? Jag menar, det är trots allt en mobil med dator och kamera man stoppar i bakfickan. Jättefina bilder! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2022-10-31 11:47
Hej! Björn. Ja, det är bara att inse att en modern mobil levererar riktigt bra bilder, färdigredigerade och allt (JPG i min mobil), även om jag ändå tagit in panoramana just här i mina bildprogram och dämpat det blåa/cyan lite, som jag upplever ofta är lite för kraftigt, men det är ju lätt gjort.. Har även krympt bilderna för att passa inmatningen här lite bättre..

Jag tycker ofta att jag saknar 'översiktsbilder' när fotografer här med sina 'telen' är ute och fotar.. Det blir oftast bara 'närbilder' hela tiden! Nu vet jag att i alla fall min mobil levererar oväntat bra bilder, fullt tillräckligt för att också få med även nån 'översiktsbild/panorama' i t.ex. en blogg.. Gäller bara att komma ihåg att mobilen finns med också.. Jag gillar inte heller att bära med mig extra objektiv till den enda 'kamerakombon' som jag för dagen har valt, så mobilen är ett bra 'kompletterande' alternativ! Tack! Hälsn!
Trevliga panoramabilder, och intressanta att se för oss som inte är stockholmare.
Svar från ehrsa 2022-11-01 12:11
Hej! Har haft min Iphone 12 i drygt ett år nu, men har inte ägnat den så mycket tid att testa dess 'fotoförmåga' mer än bara högst tillfälligt och den levererar helt ok bilder, så även 'färdiga' panoraman kan jag konstatera! Och det är bara små justeringar som jag behöver göra, som att minska lite på det blåa i himlen, annars så duger bilderna med råge för att visas här på Fotosidan! Oftast så har jag nån typ av tele på den kamera jag väljer att ta med mig på en promenad, men känner också att jag gärna också ibland vill ha en 'vidare' bild, och mobilen kan absolut ge mig en sån bild, eller i form av ett panorama t.o.m. En 'vidare' bild än 180° som ovan behöver man ju sällan.. Och bilderna här ovan visar att dom duger riktigt bra tycker jag! I stort sett 'direkt ur mobilen' och fotade med bara ett' försök'.. Men i bilderna ovan så blir det rent visuellt väldigt långa avstånd, i verkligheten är allt mycket närmare så klart! Och det är trevligt att visa vettiga översiktsbilder på den omgivning jag bor och lever i.. Jag har mycket grönt och vatten nära, och är boende på 'ön' Södermalm, och 'innanför tullarna'.. Tack! Johan.
Hälsn!
Johan Pihl 2022-11-02 10:44
Tack för infon, Jan. Jag använder själv äldre iphone-modeller 4/4s, så det är trevligt att se att de nyare telefonerna presterar ännu bättre bilder. Och som sagt, trevligt att se dina stockholmsmiljöer i panormaformat, snyggt utfört.
Svar från ehrsa 2022-11-02 11:46
Hej! Ja, nu när jag har konstaterat att mobilen kan göra lika bra panoramabilder som när jag själv ev. gör såna i olika program, så gör det att jag kommer att använda mig av mer sådana här mobilbilder framöver, och som dessutom i stort sett är helt 'färdiga' direkt från mobilen (utom det blåa som jag minskade lite i bilderna här ovan), när jag kommit hem.. Det är trevligt att även få in beskrivande 'översikts/miljöbilder' i en ev. blogg, där annars kanske endast telebilder förekommer! Mobilen överraskar positivt, jag brukar vara kräsen med bildkvaliteten.. Tack! Johan.
Hälsn!