Att spegla det jag gillar.

Okänt (för mig) flockbeteende hos Fiskmåsar..

***

Har genom åren och vid ett flertal tillfällen sett Fiskmåsar som i oftast större grupper flyger lite 'planlöst'  (men ändå i flock) på ett sätt som ser ut som att dom liksom 'snappar' efter något i luften.. Helt enkelt äter något som flyger omkring där uppe, något som inte jag ser därifrån jag råkar stå! Hela flocken här drev österut i den just då rådande vindriktningen. Har sett detta i skärgården, men också härom dagen från min balkong, även vid några tillfällen tidigare år..

Min gissning är att det just nu är någon insekt som svärmar, och då tänker jag på 'flygmyror' som lär bli flygmässiga samtidigt och drar iväg för att bilda nya kolonier.. Tilläggas kan att jag även samtidigt såg en hel del Tornseglare på håll..

Från min balkong på Södermalm i Stockholm, härom dagen..

   

Fotat med Nikon Z50 + Z DX 16-50 mm.     Tack för  mig!

Inlagt 2023-07-12 18:29 | Läst 1014 ggr. | Permalink
Har set nåt liknande på Gotland vid ett par tillfällen. En flock måsfåglar så tätt cirklande att vingarna nästan stod i lod. Jag gissade också på att dom hade hittat nåt ätbart i luften. Detta en bit in från stranden, i blandad terräng och ovanför en väg. Som om en termikbubbla lossnat och tagit med sig en insektssvärm.
Svar från ehrsa 2023-07-13 11:56
Hej! Kul att du också har noterat nått liknande! Måsarna rör sig på ett speciellt sätt i luften som gör att man själv förstår att dom inte bara är ute och 'slöflyger' i grupp i nån fin termik, från A till B.. Dom rör sig liksom i en egen 'bubbla' oberoende av de andra måsarna, och har nån extra 'rörelse' på kroppen ('snappandet' kanske..) dessutom, och alla individer flyger runt åt olika håll men följer ändå med den rådande vinden, vilket förmodligen också ev. flygmyror säkert också gör.. Vintertid kan jag se måsflockar från balkongen som på eftermiddagarna kommer söderifrån (från trolig soptipp) och sen verkar ha som slutmål Riddarfjärdens ev. isar, där dom sen står i flock och övernattar, och då slipper eventuella predatorer, och upptäcker dom då också i tid.. Men dom flyger mer 'synkront' och 'virrar' inte runt som dessa gjorde! Flygmyror kan svärma i mängd, det har jag själv sett nån gång just under sommaren, och dom gör det oftast samtidigt, c:a 16:30 läste jag nyss vid googling 🙂, och vid 'rätt' värme.. Tack! Måns.
Hälsn!
Måns H 2023-07-13 12:32
Just så!

Och den där förflyttningen vintertid syntes jättetydligt då jag bodde i Vänersborg. Dom åkte samma väg varje dag, utefter bebyggelsens kant mot hamnkanalen. Ungefär som en skock värnpliktiga på väg till markan.
Svar från ehrsa 2023-07-13 13:48
He he, kul det där med värnpliktiga! Under vintern när jag ser dom flyga in mot stan på sena eftermiddagen här så är dom också ofta flygande ihop med kråkfåglar som Kajor och vanliga Kråkor, också dom troligen flygandes från Högdalens sopförbränningsanläggning, eller ännu längre bort men från samma kompassriktning, och då Gladökvarns likaså 'sopanläggning', och kanske kommer dom från båda anläggningarna.. Man kan nästan ställa klockan efter den tid dom passerar här eller straxt väster om mig, de ger ofta väldigt fina röda eftermiddagsbilder, med fåglarna som svarta silhuetter mot röd/orange himmel! Har ett flertal såna opublicerade bilder, men de kommer så småningom!
Hälsn!
Din teori låter ju högst trovärdig, måsar äter allt de kommer över och går att svälja, sen håller de noga ögonen på varandra. Inget beteende jag sett hemmavid i luften, däremot på marken då traktorer rör runt i jorden.
Svar från ehrsa 2023-07-13 12:09
Hej! Ja, jag har tänkt så angående måsarnas speciella flygsätt och beteende/rörelse som jag egentligen sett ett flertal gånger genom åren.. Man anar att dom gör något annat än bara att flyga! Det ser verkligen ut som dom 'snappar' efter något i luften, och dom står ibland mer still än flyger rakt fram i luften, och verkar inte intresserade av de andra måsindividerna heller.. Och ev. flygmyror är för små för att kunna ses av mig! Och jag antar att flygmyror 'i mängd' ändå ger tillräckligt med energi för att det ska bli 'lönsamt' för dom.. Hade också en tanke om att måsarna kanske sett en större grupp med Tornseglare som också jagade runt och käkade flygmyror.. och sen blev nyfikna och 'hängde på'! Jag såg en hel del Tornseglare också , men lite bortom den här måsflocken..
Idag såg jag från balkongen också den första starflocken i sommar här! Dom hör till den här årstiden, nu när det finns rätt bra med körsbär här! Flocken brukar kunna ses under c:a en veckas tid.. Tack! Stefan. Hälsn!
Såg samma flock som du från Liljeholmskajen, och tyckte det var ovanligt. Tänkte först att de måste fått syn på något stort picknicksällskap som de väntade ut, men de gjorde ju inga som helst antydningar till att dyka ner
Svar från ehrsa 2023-07-13 12:29
Hej! Dan. Ja, det är här kring Årstaviken det händer.. Kul att du också la märke till den här flocken, den var inte 'normal', i alla fall inte sättet dom flög på och rörde sig i luften! Men tänker man på att dom kanske 'äter' något i luften då känns rörelsemönstret mer relevant.. Jag har själv inte sett någon flygmyra nyligen, men jag kan också ha missat dom.. Annars händer det ofta nån gång under sommaren att jag ser nån krypandes på mig, eller någon annanstans! Man hittar mycket info om man googlar på 'flygmyra' har jag nu upptäckt.. Det är måsarnas rörelse i luften som sticker ut här, så flyger dom inte 'normalt' sett! Idag såg jag den första Starflocken från balkongen, med troligen årsungar + vuxna, som rör sig runt här och käkar upp de mogna körsbären, innan dom drar vidare.. Tack! Dan.
Hälsn!
Här i Lindesberg har vi både Fiskmås och Skrattmås men jag har nog aldrig sett något liknande beteende här men det kanske händer om det nu är någon sorts flugsvärm som ser aptitligt ut högt upp i skyn
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2023-07-13 12:53
Hej! Stig. Det är ju lite slumpartat det här, att man ska få se detta.. Om vi utgår ifrån att det är flygmyror som måsfåglarna här flyger runt och äter, så ska ju myrorna först svärma vilket dom tydligen gör 'synkront' och i mängd, och sedan ska måsfåglarna upptäcka detta och formera sig till en flock så här, och sedan inte minst så ska jag råka ha turen att titta ut och upptäcka den här flocken, innan vinden fört dom förbi min balkong.. 🙂 Och det är just måsarnas flyg och rörelsemönster här som gör att jag framför den här 'teorin', kanske detta redan är känt.. men inte av mig i så fall! Kanske bara behöver googla lite mer.. Tack! Stig. Ha det så bra och kolla måsarna i Lindesberg..
Hälsn!
Läckra bilder med molnen i bakgrunden och intressant iakttagelse du gjort. Ditt resonemang verkar troligt för måsar tar ju för sej av allt som går att äta.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-07-13 18:09
Hej! Ja, min teori känns rätt hyfsat rimlig.. Tror jag även sett det över 'min' favoritö Tärnskär i ytterskärgården bl.a. och då har måsarna 'betett' sig på samma sätt när dom flyger, och där kan det vissa år vara lite 'mörka moln' av insekter som svajar/svärmar över en del buskage sett på lite håll, det ser ut som om det brinner och att det är rök, men det är moln av nån slags (icke stickande men lite irriterande) små fjädermyggor.. Du får hålla koll på måsars beteende du också vid tillfälle! Tack! Lena.
Hälsn!
Ja du är nog rätt på det att måsarna snappar smågodis i skyn. Aldrig sett en hel flock men fick en ensam individ på bild ikväll (blogg)
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-07-22 12:00
Hej! Gunte. Läste nyss din blogg med bilder om detta 'fenomen'.. Kul att du fick detta på bild också! Det fanns ingen annan förklaring än det jag skrivit om här, och just här då en flock med säkert 200 m. diameter där alla beter sig 'vinglande' likadant.. Troligen lärs även 'ungfåglar' upp om detta beteende här, och att det finns föda även 100 m. upp och kanske högre! Min flock här 'blåstes' rätt snabbt österut (över taket) i den rådande vinden, så jag hann aldrig testa telebilder.. Tack!
Hälsn!