Att spegla det jag gillar.

Nattlysande moln..

***

Som Björn T. skrev i en blogg tidigare i gångna veckan så är det nu och framöver i ett par veckor som chansen finns att se de 'nattlysande' molnen lite mot norr, och ofta närmare midnatt (normaltid). Så var det också i tisdags den 11:e juli när jag då upptäckte dom när jag var på väg att lägga mig vid 23:40 (normaltid)! Inte jättestarkt lysande men ändå tillräckligt för att försöka fota dom med en handhållen kamera, och det blev min 'gamla' Nikon D800E + Nikon F 14 - 24 mm. f/2,8 som fick göra jobbet.. Testade med ISO 200 - 2000 och slutartider kring 1/15 sek. - 1/40 sek. och f/3,2 . Allt fotat från min balkong 8 våningar upp och lite NNV riktning på det hela, och man kan ju också se 'vanliga' moln med normalhöjd komma in lite från vänster här..

Så här blev det med lite olika zoomlägen och likaså olika beskärningar, kyrkan är Högalidskyrkan på Södermalm som snart renoverats klart..

Tack för mig!

Inlagt 2023-07-16 18:38 | Läst 695 ggr. | Permalink
Snyggt, ser nästan ut som de utgår ifrån tornen. Jag får ta en titt om jag är vaken
Svar från ehrsa 2023-07-17 12:23
Hej! Ja, dom är lite extra spännande den här årstiden när det annars inte är så mycket att se på himlen kvällstid! Dom är lite extra vackra och lysande jämfört med vanliga moln, dessutom fanns det vissa 'vågmönster' lite som en tvättbräda här.. andra gånger ser de helt annorlunda ut har jag sett nu genom åren.. Man ser ju också att de är så mycket högre upp jämfört med 'vanliga' moln, som här glider in lite från vänster i bilderna! Och dom blir mer synliga ju senare klockan är, men kan ibland ses redan vid 22-tiden har jag också noterat! Tack! Peter.
Hälsn!
Läckert! undrar om man kan se detta här? just nu är det regn och grått.. Har vart väldigt regnigt och grått den senaste tiden tyvärr. Grattis till ditt nya objektiv förresten. Läste din blogg igår :)
Svar från ehrsa 2023-07-17 12:31
Hej! Joakim. Är övertygad om att molnen kan ses bra även från din horisont! Tror himlen är mörkare lite längre söderut.. ju mer norröver desto ljusare kvällshimmel än så länge, då syns dom sämre! Men de här molnen som är extremt högt upp måste ju också finnas.. det gör dom inte alltid tyvärr! Och en sen kvällshimmel som är dold av vanliga låga moln skymmer detta fenomen.. Tack! Joakim. Och det nya Z DX objektivet fungerar fint och är över förväntan skarpt!
Hälsn!
Så fint det blev! Perfekt att ta såna här vyer i storstadsmiljö med ljus och horisontsilhuetter, riktigt snyggt, grattis. Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2023-07-17 12:39
Hej! Ja det blir ofta fint med kvällsbilder mot himlen här, försöker oftast få med lite 'fastighetsstrukturer' från närområdet också, det ger ett fint perspektiv till bilden! Högalidskyrkans två 80 m. höga torn blir också ofta lite extra bra! Tror det är enda kyrkan som har två torn i Stockholm. Tack! Björn.
Hälsn!
Vackert !
Synd att byggställningarna förstör vackra siluetter på kyrkan, men du får väl flera chanser framöver när det är klart.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2023-07-17 12:57
Hej! Jag har accepterat byggnadsställningarna.. även om tornen är finare utan så klart! Nu blir bilderna lite som 'tidsdokument' om man bara tar reda på när de 80 m. höga tornen hade byggnadsställningar hela vägen upp..

Här finns en Youtubefilm om renoveringen: https://www.youtube.com/watch?v=d63HtGHVx48&t=266s

Och här är en film uppe från de höga tornen, jag kan se min balkong vid ett kort tillfälle: https://www.youtube.com/watch?v=FmtO2_jNyoE

Hoppas du också får tillfälle att se 'nattlysande' moln, dom kan vara väldigt vackra och varierar mycket hur dom ser ut har jag sett genom åren nu, och det är de senaste åren jag menar då! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Vackra molnvyer från din balkong jag har tittat ut strax innan läggdax men några nattlysande moln har vi inte sett hittills när det gäller dina bilder så blir näst sista bilden min favorit
Ha det gott /Stig
Svar från ehrsa 2023-07-17 14:18
Hej! De är ofta väldigt fina dessa 'lysande' moln och varierar stort både i utseende och 'lyskraft', har jag sett under några år nu.. Jag lägger mig oftast vid midnatt och det sista jag gör är att stänga balkongdörren helt, och kikar lite extra på himlen då, och det syns direkt om det finns såna här moln! Men jag kan bara se det som visas väster om 'norriktningen', så det kan ju också finnas fina molnformationer öster om norriktningen men åt det hållet så skymmer min egen fastighet helt tyvärr! Man kan ju här också se skillnaden på nattlysande moln jämfört med de 'vanliga' och lägre mörka molnen, som kommer in från vänster i bilderna här.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Visst är det snyggt! och påminner i hög grad om en lugn vattenyta på bilden.
Svar från ehrsa 2023-08-02 18:10
Hej! Ja dessa moln är både vackra och 'speciella', dom känns lite overkliga på nått sätt.. Såg på 'morgon TV' nyligen bilder som någon tagit kvällen innan på just dessa 'nattlysande moln', bilder som stack ut extra mycket såg jag.. Tror dom var tagna av nån i Uppland, jag bor nära Uppland men såg dom inte när jag gick och la mig vid c:a 24:00, det brukar vara det sista jag gör innan jag stänger balkongdörren och drar ner rullgardinen.. Men jag ser inte heller det som finns öster om en tänkt 'nord/syd' linje, jag ser bara den himmel som ligger väster om en sån linje.. tyvärr! Tack! Stefan.
Hälsn!

Här en länk till bilder: https://www.google.se/search?client=safari&hl=sv&sxsrf=AB5stBgmbgHeF8LcciaTXtPxTgnQcd0_-Q:1690992559477&q=nattlysande+moln+2023&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwik6syWrr6AAxVAS_EDHRa4BK0Q0pQJegQICxAB&biw=2048&bih=1072&dpr=2