Att spegla det jag gillar.

Minns i november..

Den fina oktober.. Ja, idag är det november.. Det jag minns var igår.. som om det var igår.. då var det fortfarande oktober.. och jag minns det tydligt, och skulle jag ha glömt det så finns det ändå bildbevis på hur fint det var! Och då är det i mitt absoluta närområde jag tog min promenad, som jag så gärna gör den här årstiden.. Man hinner inte så mycket mer på en eftermiddag nu när mörkret kommer tidigt.. och det finns ofta en hel del fint här dessutom!

Sett igår i Tantolunden, här på Södermalm.. Steglitserna fanns där dom brukar vara..

Greppet..

Nere bland lövträdens blad finns det vackra låga  ljuset..

Sen dök dom upp, flyttfåglarna.. vad är det för ena..?

Näe, det var visst inga fåglar..

Det är såna där "flygande rosetter" som någon så fyndigt döpte dom till för ett par år sen.. kanske det var Ing-Marie..? Jag försökte då för två år sen få ett namn på dessa små myggor (1,5 cm.) via en 'frågelåda' på Naturhistoriska där jag i mejlet även bifogade bilder, där någon sakkunnig brukar svara på frågor.. jag väntar fortfarande på svar..

Uppe på 'toppen' här på berget så samlas ofta en del fåglar just vid solnedgången, det är mer regel än undantag, bl.a. Björktrast som ofta sitter och suger i sig de sista solstrålarna.. liksom dom gärna gör så vid soluppgångar..

Även Grönfinkar ses njuta..

Hit kom också både Nötskrikor och Kråkor.. dom är ofta här, inte bara vid solnedgångar..

Det finns en Kråka här uppe på berget som är väldigt förtrolig, den kan spatsera förbi två meter ifrån utan att vara rädd.. kanske detta är den individen.. fin är den i alla fall!

Sedan dök dom upp! Mina första Sidensvansar för året, där kameran finns med! Har sett dom ett par gånger tidigare, men då har dom flugit förbi utanför lägenheten, på väg någon annanstans.. Här landade en liten flock högt upp i en Lönn, kanske dom var högst 20 stycken.. trevligt i alla fall att få höra deras 'silvriga' klingande läte.. Det är ju omisskännligt! Avståndet och det låga och ganska svaga ljuset gjorde det inte helt optimalt för foto.. hoppas det blir fler tillfällen!

Sen dök dom upp igen.. 'de flygande rosetterna'.. rätt så vackert i detta ljus.. Här blev dom ljusa istället för mörka som dom blev när bakgrunden var en ljus himmel!

Tack för mig!

Inlagt 2016-11-01 12:37 | Läst 1470 ggr. | Permalink
Ha, jag fotade också flygande rosetter i söndags. Jag kallar dom så, men kan inte svära på om det var jag som kom på det från början :-)
Kul att du fick dina sidensvansar. Ser några här ibland men bara en bråkdel av den mängd som var förra veckan.
En skön blandning vackra bilder fick du med dig från sista dagen i oktober.
I dag är här så trist som det bara kan vara en novemberdag, så det är nästan mysigt att få vara på jobbet.
ing-marie
Svar från ehrsa 2016-11-01 19:33
Hej! Vad roligt, dom är ganska häftiga dessa 'rosetter'! Det kan ju ibland vara minusgrader ute ändå ser man dom dansa så vackert i en liten solig glänta.. Jag tror det var du som hittade på liknelsen, men var lite osäker på om också Heléne A. kanske var med där och då..? Själv hade jag en association till 'Tingeling' i Peter Pan.. (Disney). Sidensvansarna var trevligt, dom är ju väldigt oberäkneliga.. Men jag tycker det borde finnas en del mat i form av äpplen för dom här framöver, nu när Rönnbären verkar vara slut.. Gårdagen var väldigt fin med vindstilla väder dessutom, det är skönt! Idag har det regnat på tvären mer eller mindre.. Imorgon kan det komma snö även här säger SMHI.. Jag gick ändå upp i 'lunden' idag, men utan 'fågelfotoambitioner'.. och det var ändå trevligt med bra kläder.. såg min första Domherre för säsongen, en hona. Det bådar gott, hoppas det kommer fler! Dom hör vintern till, extra mycket! Ihop med Sidensvansarna.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Fina bilder som vanligt! Lite avis på dig i din närområde där många fågelarter på Tantolunden, så du har möjlig fotografera lite oftare. Du har lyckost på dig! :-) Jag tycker lite märklig att många och udda fågelarter i Stockholms skärgård än övriga i Sverige.
Svar från ehrsa 2016-11-01 21:40
Hej! Ja, ofta finns det en hel del fina fågelarter här i Tantolunden med omgivningar, det beror nog mycket på de kolonilotter med odlingar som finns här, är min teori! En hel del av det som odlas ger en del fröer eller frukt som t.ex. Steglitser gillar.. De Steglitser jag fotat senaste tiden sitter nästan alltid på de odlade Tistlar som man ser i bilderna, det verkar vara en favoritväxt för dom! Sen tror jag att de fåglar som ändå finns i staden eller dess närhet blir liksom 'koncentrerade' just till parkerna, sen vet jag att ofta är det så med fåglar att 'fåglar drar fåglar'.. finns det fåglar nånstans så lockas ofta fler fåglar dit.. dom är nyfikna, och hjälper ofta att varna varandra när eventuella fiender/rovfåglar är på gång.. Just den här årstiden känns det som nästan vad som helst kan dyka upp.. jag blir ofta överraskad av någonting varje gång jag tar en sakta promenad upp i och runt 'lunden' här! Jag gick upp och tog en sväng i regnet här även idag, trots 'regnet på tvären'.. men inte med något 'fågelobjektiv'! Jag kunde se att Steglitserna fanns där även idag.. 'Ny' fågel för säsongen blev en enda Domherre, det var trevligt! Hoppas det kommer fler framöver! För ett par år sedan var dom här nästan under hela vintern.. men det hänger nog på födotillgången! Tack! Lars Ove.
Hälsn!
Flera fina bilder; steglitsen är ju bara så vacker!
- hawk
Svar från ehrsa 2016-11-01 21:43
Hej! Tack! Håkan. Kan bara hålla med angående Steglits.. Det är en fågel som gör sig ovanligt bra på bild.. jämfört med de flesta andra fåglar! Den känns exotisk..
Hälsn!
Mycket vackra bilder med superkvalité dessutom!
Svar från ehrsa 2016-11-01 21:45
Hej! Tack! Dan. Man gör så gott man kan.. och ibland lyckas det.. :-)
Hälsn!
Tantolunden är tydligen trivsam, inte bara för människor. Urbaniseringen är kanske ett fenomen även inom fågelvärlden? Fin bildserie från din promenad. Och de där myggorna var ena riktigt rejäla varianter.
Svar från ehrsa 2016-11-01 21:59
Hej! Det är faktiskt riktigt fint här, alla årstider skulle man nog kunna säga. De kolonilotter med sina odlingar som finns här på båda sidor av 'berget' tror jag drar en hel del av de fåglar man stöter på här! Det blir en hel del med fröer och frukter som finns kvar även när det blir vinter, så det kan nog bli lite som ett skafferi för den typen av fåglar som gillar sånt.. Det finns även en del 'kolonisatörer' (kan det heta så?) som har fågelmatningar vid sina kolonistugor, och det gillar ju många fåglar.. Jag kan uppleva att jag ser mer fåglar här i 'Tantolunden än jag ser om jag går ut i skogen nånstans.. Sen finns det ju arter som jag aldrig ser här, t.ex. de som håller till i barrskog.. Entitor, Svartmesar, Tofsmesar är bara några.. Här är nästan bara lövträd, då blir det 'såna fåglar' som gillar det.. Myggorna i bilderna är små! Kanske som mest 1-1,5 centimeter bara, och sticks inte! Dom kan ses svärma så här även i minusgrader i nån solig glänta, där dom dansar uppåt och neråt nära varann.. Riktigt vackert faktiskt! Tack! Sture.
Hälsn!
Jeg er vild med dine fotos af Stillitserne (Steglitserna).
Mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2016-11-01 22:02
He he! Tack! Erik. 'Stillitserna' är verkligen som gjorda för att fotograferas! Känns inte som dom ska finnas här, i kalla Norden..
Hilsen!
Grattis till sidensvansarna. Jag har inte lyckats hitta några ännu men min sambo sprang förbi ett träd med hundratals. Tyvärr var det mörkt innan han var hemma och kunde berätta. Gillar kråkan och steglitsarna förstås.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2016-11-01 22:11
Hej! Lena. Det var trevligt med Sidensvansarna även om dom inte var på riktigt bra fotoavstånd, och solen var på gång ner, även om det inte riktigt syns i bild här.. Jag hoppas verkligen att du hittar dom åter, och att jag också får lite bättre möjligheter.. Steglitserna är ju nästan lite overkligt fina, måste vara en av de 'vackraste' att få fota, och det har lyckats riktigt bra den här hösten, det är man tacksam för! Kråkan är jättefin, det kommer en blogg bara om den, och några 'kompisar' till den inom kort, med bilder tagna för kanske en vecka sen. Jag gick upp i lunden även idag trots regnet på tvären.. inte för att fota fåglar, mer som en träning av en krånglande hälsena, men jag har bra kläder så det var riktigt skönt trots vädret! Det nya idag var att jag såg min första Domherre för säsongen, en hona. Hoppas att det kommer fler, dom brukar kunna stanna här ett bra tag bara dom hittar hit! Vi får se.. Tack!
Hälsn!
Fantastiskt fina bilder! Speciellt Steglitsarna!
Svar från ehrsa 2016-11-01 22:15
Hej! Steglitserna är nog en av de vackraste fåglarna att få fota! Finns väl ingen annan fågel som har ett så lysande ansikte som den! Man kan undra varför den har fått den starka röda färgen just i sitt ansikte..? Tack! Mikael.
Hälsn!