Att spegla det jag gillar.

Mer motiv från Stockholm, med 'lite för mycket tid' att spendera, fick gå in i nån slags 'turistmode'..

***

I samband med omgörningen från 2-glas till 3-glas fönster, och även lite omgörning och målning på balkongen, så kan jag konstatera så här i efterhand att det blev 10 dagar där jag i stort sett hade 8 timmar på mig varje dag att göra/fota något om jag ville, dessutom i nån typ av 'värme/sensommarbölja'.. Det blir 80 timmar att fördriva på en 3-veckors period. Kan konstatera att jag efter några dagar och rådande väder, ändå fick en slags rutin som tilltalade mig mer än ev. andra rutiner!

Jag lämnade lägenheten vid 07.00 och gick ibland Hornsgatan bort mot Slussen, och såg vädret gynnsamt ut för foton från Katarinahissens höjder så blev det en tur upp dit, och hissens 'öppettider' vet jag inte, men den fungerar nog från 07-tiden i alla fall, när fotande där var klart så åkte jag ner igen och promenerade Guldbron ner mot dess norra fäste på Skeppsbron, där finns det fina sittplatser ut mot 'saltsjösidan' och solens fortsatta uppgång där, ihop med massor av pendlande cyklister och annat folk som rör sig där, som blir riktigt fina motiv i motljuset där! Även i tät dimma så fanns 'motiven' där fick jag uppleva, eller ett större kryssningsfartyg som råkade ligga där som en fin bakgrund en bit ut.. men just de bilderna kommer i en senare blogg!

Här en början på ännu en dag med tidig uppgång, just här på Zinkens väg vid Tantolunden nära mig c:a 07:00..

Vissa kör träning redan vid 07:00..

I Tantolundens koloniområde..

'Tomatodlaren' nedanför SÖS.. tror jag hörde/läste att han förmodligen skulle få uppemot 1 ton i år..

**

Drog mig sen in mot stan, men via en tur upp i Katarinahissen, den är igång redan vid c:a 07:00 har jag noterat, utsikten kan vara fin mot soluppgången i öster där..

Nere till höger här där Guldbron går över till Skeppsbron finns fina bänkar att sitta och fota från, om inget annat så kanske på 'cykel och gångpendlarna'..

Sen gick jag vidare in mot stan via Gamla Stan, där är det svalare vid lite för varmt väder.. Här Storkyrkan.

Promenerade vidare in mot city för en lunch, minns inte vad.. här vid Sergels torg, 

Glad att inte jag klistrat upp alla dessa porträtt.. I brist på utställningsytor så kanske detta funkar..?

Sen tog jag mig hemåt till c:a 15:00 när lägenheten var tom på hantverkare, för min 2-timmars eftermiddagssömn.. det blev en rutin det också!     Allt fotat här med Z50 + Zdx 16 - 50 mm. & lite Iphone 12.     Tack för mig!

Inlagt 2024-09-17 11:55 | Läst 193 ggr. | Permalink
En dokumentär serie!
/MA
Svar från ehrsa 2024-09-17 19:19
Hej! Mats. Ja, man får försöka göra nått lite konstruktivt av alla 'timmar på stan' som plötsligt uppstod.. Där och då så kändes det lite 'långsamt' ibland, men då var det oftast för att jag var lite trött.. Men nu i efterhand så gick dessa 3 veckor med varierad grad av arbete för hantverkarna väldigt fort.. Och en hel del bilder blev det trots allt, och lite ofattbart att jag hade sån tur med vädret, ett väder som fortsätter att vara lite onormalt fint ett tag till! Det är ändå en trevlig tid framöver när vi snart också går in i oktober, jag gillar det! Tack!
Hälsn!
Kul med vardagsdokumentärt. De uppklistrade bilderna är väl lite reklam för den pågående utställningen på Kulturhuset.
https://kulturhusetstadsteatern.se/utstallningar/jr-deplacees
/Gunnar S
Svar från ehrsa 2024-09-17 19:34
Hej! Gunnar. Ja, det blev en del foton med nån slags 'lång dags färd mot eftermiddag' över det hela.. Men det gick rätt bra trots allt! Slutet gott allting gott är känslan nu.. Tack för länken, videorna där förklarade mycket, spännande projekt! Jag gick där under Sergel fontänen även idag, och nu höll man på att ta bort alla uppklistrade porträtt, så den utställningen är nog över nu.. Tack!
Hälsn!
Trevlig tur, imponerande tomatodling, fast vi är mer än nöjda med de vi har, vi hade inte kunnat ta hand om mer. Snygg Volkswagen ser jag också, även den i rött
Svar från ehrsa 2024-09-17 19:48
Hej! Peter. Ja, det blev rätt mycket 'flanerande' över stan.. Fick hålla igen lite på gåendet, det blev för många steg.. Det kändes i kroppen efter ett par dagar! Ja , tomatodlaren här har hittat en väldigt bra metod för tomater, med att odla via 'stående' stolpar i marken.. Förra året fick han c:a 500 kg. tomater, och året innan det, 300 kg.. Men i år trodde han att han skulle få upp emot 1 ton.. Men jag vet inte hur mycket det nu blev, men det kommer nog nån siffra på det framöver.. Han brukar ofta ge bort tomater till de som vill ha! 'Bubblan' här i Gamla Stan var ovanligt fin, har själv kört en sån en gång, den var också röd och hade 'blåljus' på taket (som jag inte använde..), annars har jag inte kört nån bubbla nått mer, gillar ändå såna! Ställde in tändningen en gång på en 'bubbla' åt en arbetskamrat i brandförsvaret, med en 'stroboskoplampa' och en 'kamvinkelmätare', det gick fint minns jag, trots att det nog är 40 år sen.. Tack!
Hälsn!
Det var nog den där tomatodlaren jag såg en intervju med på något tv- program, minns inte vilket.
Snygg Bubbla, min första bil var en sån, blå metallic med svart tak, tufft värre 😊
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2024-09-17 20:05
Hej! Ing-Marie. Tror också att det var den tomatodlaren du såg, han är lite 'känd' i media sen ett par år för sina mängder av tomater han lyckas odla här på Södermalm på en kolonilott, det är imponerande! Ja, bubblan här var ovanligt fin! Man ser inte längre så många såna 'rulla' längre tyvärr.. Jag kan mycket väl tänka mig att se dig i en sån bubbla..! Själv har jag bara kört en sån vid ett tillfälle det var en 'helröd' som på bilden här men hade också ett 'blåljus' och sirén, som jag aldrig använde.. Det var bara en 'bilförflyttning' från ett övningsfält, till en brandstation i Stockholm, men jag minns att det var vinter och en hel del nysnö, men med motorn/tyngden bak tog den sig fram 'galant', har också ställt in tändningen på en bubbla åt en arbetskamrat en gång, jag råkade ha en 'stroboskoplampa' för exakt 'tändpunkt' och en 'kamvinkelmätare' för exakt 'brytarspetsavstånd'.. Men allt är 'historia' nu, såna metoder används inte längre på moderna bilar, detta hände sig för 40 år sen.. 🚒 Tack! Hälsn!
Du har väl uppnått titeln elitpromenerare snart..bara du inte får abstinens när hantverkarna är helt klara ;)
Men det finns väl en mängd vägar att variera med så tråkigt blir det väl inte.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-09-18 10:54
Hej! Gunte. Ja, det blev många steg under den där första veckan 'på stan'.. Första dagen loggade jag 29 000 steg, och första veckan blev det 110 000 steg, som blev lite för mycket.. kände av min vänstra höft lite.. Sen blev 'mitten veckan' rena semestern för mig, inga hantverkare var hemma hos mig då.. Kunde sova mer normalt och inte gå lika långt.. Har tur att jag ändå bor i Stockholm, variationen är stor hur man kan variera promenader, sen finns det alltid favoriter som 'nya' Slussen och Gamla Stan vilken sida man än går, eller rakt igenom.. Motiv finns det alltid , om man nu orkar fotografera.. Ibland blir man trött även på det! Det är väldigt skönt nu när hantverkarna är borta och allt är klart, men det är mycket att återställa trots allt, man får ta lite varje dag.. Anspänningen inför det här projektet, och 'mitt i det' har stört hela sommaren för mig, har inte suttit på balkongen sen i mitten på juni nån gång, sen har balkongen varit tömd.. Men allt är historia nu! Och det känns bra så klart! Tack! Hälsn!