Att spegla det jag gillar.

Lite opublicerat från närområdet..

Det blir gärna så när motiven är många, så här är en del bilder tagna i Tantolunden i Stockholm redan i oktober.. en månad när ljuset ofta är fint och motiven därför brukar få ett extra fint ljus! Så här följer lite bilder från i höstas.. Fotat med en Nikon D800E + 200-500 mm.

En ovanligt trevlig Blåmes.. den bjöd på så många fina poser så den får en hel del bilder här..

                

Ett par Ekorrar höll på och jaga varann.. i hög hastighet, för att plötsligt stå helt still och titta på varann..

 

Några Pilfinkar hittade ätbara frön, i fint motljus..

Även en Blåmes hittade dom ätbara fröna..

Och över alla vakar höken.. här en Duvhök!

Så där ja, så var det slut på oktoberbilderna från mitt närområde, och hamnar då på externa hårddiskar..     Tack för mig!

Inlagt 2020-01-16 23:06 | Läst 1801 ggr. | Permalink
Hej Jan.
Du kender min svaghed for blåmejsen, så den bliver også favoritmotiverne her - fin serie.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2020-01-17 10:36
Hej! Den är fin Blåmesen! Och egentligen aldrig rädd för oss människor, och lätt att fota.. det är det 'vi' gillar.. Får man chansen att fota en så här trevlig Blåmes så tar man den! Tack! Erik.
Hilsen!
Duvhök har jag fortfarande inte. Fint ljus på ekorrar och pilfinkar. Blåmesen är en vacker fågel så även om den är vanlig så får den gärna vara med på bild
Svar från ehrsa 2020-01-17 10:44
Hej! Jag ser ju Duvhöken lite då och då, men ändå inte ofta.. dessutom är det mest när den passerar förbi som jag ser den! Känns som det är ett tag sen jag såg nån sittandes i ett träd här, men det är säkert slumpen som avgör det.. Det är kraftfulla fåglar, ser man en Duvhök så tvekar man sällan om vad det är, men ser man en Sparvhökshona på håll (som är större än hanarna), så kan man börja tveka mellan Duvhök eller Sparvhök.. Tack! Peter.
Hälsn!
Blåmesen är vacker och den är inte så skygg heller vilket är roligt :)

Duvhöken har jag aldrig fått på bild, jag tror inte ens att jag har sett den. Vi hade en sparvhöks hona i busken i somras som jagade gråsparvar och pilfinkar och den är ju iaf lik en duvhök ;)
Svar från ehrsa 2020-01-17 10:51
Hej! Blåmesar är fina och 'pigga' fåglar, dessutom orädda.. det gillar man! Duvhökar passerar ju här lite då och då, men det är ett tag sen jag såg nån sittandes i ett träd här, fast det är nog bara slumpen som gör att jag inte sett det på ett tag.. Jag vet var det finns ett bo ganska nära här, ofta är det åt det hållet som jag ser dom/den flyga, så dom har väl ändå ett favoritområde just där.. Sparvhökar ser jag också här, men väldigt oregelbundet! Dom kommer ibland och skrämmer småfåglarna vid nån matning.. har själv sett det men aldrig hunnit fota! Tack! Joakim.
Hälsn!
Hej Janne. Väldigt fina bilder! Båmesen är smart. En musiker som jag spelat med mycket Nisse Sandström, är väldigt intresserad av fåglar. Han berättade att blåmesarna runthans fågelmatare. hade ett knep för sig när det var trångt . Dom drog till med sitt varningsläte, var på alla pilfinkar grönfinkar stack direkt!Sen var det bara fritt fram och käka på.
Ha det bra. Bengt H Ps. Ingen dålig kombination det där med de tyngre grejorna. Fin dynamik, färg och skärpa.. Men jag förstår tungt!
Svar från ehrsa 2020-01-17 11:16
Hej! Blåmesar är alltid lite av favoriter bland småfåglarna! Dom är sällan rädda för oss, och det är alltid bra fart på dom! Kul det där med 'falskt' varningsläte, det blir lite 'vargen kommer' över det hela.. rätt vad det är kommer sen höken.. Har själv flera gånger varit med om att någon fågel 'falsklarmar' vid en fågelmatning och alla försvinner, men jag ser sällan någonting att varna för.. och allt återgår snart till det normala! Men jag har nog själv nästan aldrig kunnat se/höra vad det varit för fågel som varnat.. Utom en gång kom jag på nu, då var det en Koltrast som varnade med ett skarpt läte, där övriga fåglar blixtsnabbt flög in och gömde sig i närmaste buskage.. och det kom en Sparvhök då! Men den fick inte tag i nått byte! Attacken var blixtsnabb och omöjlig att hinna fota.. den försvann lika fort som den kom!

Ja här var det bilder tagna med 36,3 milj. pixlar och fullformat. Och det är en tydlig skillnad i det dynamiska omfånget jämfört med Z50 och dess mindre sensor! Det finns betydligt mer 'kraft' i RAW filerna från D800E än RAW filerna från Z50, man får helt enkelt dra mer i reglagen i Lightroom med RAW filerna från Z50, men gör man rätt så blir även dom 'tillräckligt' bra! Jag kommer alltid ha mina FF-kameror, man blir bortskämd med deras 'kraftfulla' RAW filer och mer pixlar! Samtidigt så spar jag så mycket vikt på axlarna med Z50 ihop med kortare tele än när jag använder en FF kamera ihop med ett längre tele, och ändå får jag längre brännvidder med den korta och lätta kombinationen i jämförelsen här.. det blir lite av kompromissande mest hela tiden! Fast roligt är det! Och Z50 gav mig ett helt nytt 'system' känns det som, eftersom alla mina F-objektiv passar utan begränsningar ihop med FTZ-adaptern, och dessutom då med helt nya brännvidder jämfört med vad som står på objektiven.. tack vare den mindre APS-C sensorn! Tack! Bengt. Det är många fina dagar nu, med en del sol t.o.m.. det känns bra!
Hälsn!
Fina bilder i skönt ljus.
Blåmesen är väl för söt. Har alltid tyckt att den ser så mjuk ut i "pälsen" jämfört med andra fåglar, t.ex. talgoxen. Busande ekorrar är kul att spana på, tyvärr så har det varit dåligt med såna senaste tiden vid reservatet jag brukar besöka.
ing-marie
Svar från ehrsa 2020-01-17 18:11
Hej! Ja, oktober är alltid en trevlig månad att fota i, det bjuds ofta på ett 'lagom' starkt ljus! Blåmesen här höll till på nått ställe här i närområdet som jag inte riktigt minns nu.. hmm.. Brukar alltid känna igen exakt var bilderna är tagna.. strunt samma, den visade upp sig väldigt fint här i alla fall och verkade väldigt orädd! Det är väl mycket därför man gillar dom lite extra.. Här finns det Ekorrar för det mesta, men det kan ändå kräva en del promenader innan man får syn på någon, kanske speciellt den här årstiden. Och dom brukar vara väldigt orädda dessutom! Tror populationen av Ekorrar svänger en del, precis som det gör med alla arter egentligen.. Tänk så mycket Stjärtmesar det var här för 4 vintrar (tror jag) sen.. såg och hörde dom varje gång jag gick ut under vintern! Sen dess har jag inte sett någon här.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Fina fynd, särskilt duvhöken. När jag tänker på det såg jag ingen rovfågel ute idag, märkligt, det har varit gott om dem. Däremot var det vårglädje bland fåglarna i skogen, ett väldans liv.
Svar från ehrsa 2020-01-18 10:44
Hej! Ja, vill minnas att oktober var ganska fin här, kanske det är den vackraste fotomånaden dessutom, med ofta ett fint ljus! Duvhökarna passerar här med viss regelbundenhet, men nu är det längesedan jag såg någon 'sittandes'.. men det kan ju hända när som helst! Igår kväll sjöng det en Koltrast här straxt intill fastigheten jag bor i.. hörde den från balkongen.. Det är fint! Tack! Stefan.
Hälsn!
Trevliga bilder..och Ekorrarna extra trevliga..show för fotografen kanske ;)
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-01-18 11:01
Hej! Oktober var fint! Ekorrar är alltid trevliga att fota, men jag ser dom rätt så oregelbundet här.. lite som 'Hasse hare'.. nu är det ett tag jag såg honom.. Naturen är lite oregelbunden! Tack! Gunte.
Hälsn!
Verkligen jättefina bilder, Jan. Jag får en känsla att du hitta bra ställen i Tantolunden för närbilderna. Snyggt att få bilder på duvhöken, det gäller att vara snabb med kameran.
Svar från ehrsa 2020-01-18 17:19
Hej! Det är oftast bland koloniträdgårdarna här som man ser alla småfåglar, det finns en hel del med olika 'odlingar' som ger en del fröer som fåglarna gillar, dessutom så finns det en del 'kolonister' som har en aktiv utfodring av småfåglar, och det är väl ofta så att 'fåglar drar fåglar'.. Rödhaken här är oftast sedd nära en sån aktiv fågelmatning, jag ser den aldrig framme vid matningen, men den finns ofta i närheten där! Duvhöken kan absolut vara svår, har för mig att den här individen låg och skruvade rakt ovanför mig.. men så är det ju verkligen inte alltid, tyvärr! Tack! Hannu.
Hälsn!
Fina bilder från Tantolunden.
Kul med ekorrarna som jagar varandra runt trädstammen :)
Alltid kul när man får se och fota en duvhök.
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2020-01-22 09:27
Hej! Ja, det finns en hel del motiv här, och ofta är det något som dyker upp/visar sig lite oväntat! Det är ju det som är så härligt när man går ut med kameran, man vet ju aldrig vad man kommer att möta.. och oftast får man med sig lite bilder hem, även här innanför 'tullarna'! Men idag ska jag faktiskt ut till Djurgården och promenera med kameran.. det var rätt längesedan nu.. troligen bort mot Isbladskärret, Hägrarna lär visst vara där redan.. Tack! Fredrik.
Hälsn!