Att spegla det jag gillar.

'Kappflygningen' är igång och tempot är oftast högt..

***

Gäller då 'mina' Tornseglare som verkar ha kommit igång fint nu med allt som dom brukar att göra här.. t.ex. landa och häcka för en gångs skull.. och att fara runt i grupp och 'kappflyga' mest för att det är kul, det är i alla fall känslan.. och detta med jämna mellanrum och 'nära' under hela dagen! Att insekter i luften kan ge så mycket flygenergi är ju egentligen fantastiskt bara det..

Så här följer några bilder fotade i 'närtid' (igår).. På väg upp till boet är oftast bäst att hinna fota dom!

           

**

Den här inflygningen mot boet kan upprepas flera gånger med kanske 10 sekunder mellan inflygningarna.. troligen är det inte samma individ varje gång..

                 

**

Och ofta flyger dom bara förbi.. i hög fart, man hör dom oftast komma skriandes, men vet sällan från vilket håll.. det är knepigt, det går ju så snabbt! Gissat avstånd måste vara inställt i förväg med AF-M, Och högerhanden som håller kameran måste vara snabb och rörlig.. annars hinner du inte med! Höftskott utan att titta i sökaren är det som gäller och med endast högerhanden, ibland funkar det.. Ibland/ofta blir det suddigt p.g.a. fel gissat fotoavstånd..

     

Så här rullar dagarna på , hur trevligt som helst med dessa fåglar som rör sig nära och sprider allmän trivsel.. Bilderna är oftast tagna medans jag sittandes äter frukost vid c:a 10:00, eller när jag äter middag vid c:a 20:00 på balkongen. Allting här fotat med Nikon Z50 + Nikon Z DX 16 - 50 mm.     Tack för mig!

Inlagt 2023-05-31 18:33 | Läst 513 ggr. | Permalink
Det blir ju riktigt bra, fint den sista stora med tre stycken i bild. Snyggt också med miljön i bakgrunden, för att ta med vidvinkel så behöver man fotografera på kort håll och då hinner inte AF med så fix fotos verkar helt rätt. Borde nog gå med 300/4 och på längre håll också kanske? Jag har tillfälligt gett upp Z8 så jag köpte en begagnad D850 idag 😊, och kastade in en D500 och D750 i potten. D500 hade gått 200000 exponeringar så den hade nog inte klarat ett par år till. I nästa vecka ska jag testa D850 på svalor och förhoppningsvis tornseglare om de dyker upp
Svar från ehrsa 2023-05-31 21:19
Hej! Ja, det fungerar i alla fall.. Och min lilla Z50 är faktiskt bäst av de kameror jag har på att 'fånga' dessa snabba rackare på bild hittills.. Jag har testat med 300 mm. förra året en del, men det blir ofta lite tråkiga bilder med mest blå himmel som bakgrund och inte så mycket 'fin' bakgrund då.. Lite vidvinkel och så förinställd 'fixfokus' och så ett 'rappt' avtryckarfinger och likaså böjlig högerhand som hänger med fåglarna så funkar det rätt bra! Det svåra är att välja vilket avstånd på AF-M man ska ställa in.. oftast blir det nånstans mellan 2-8 m. bortom 8 m. kan man lika gärna välja 'oändligt', tror jag.. Finast blir bilder med 'solnedgångsljus' tycker jag, eller riktigt somriga och bulliga 'Cumulusmoln', om man får välja..

Aha, låter bra med det kamerabytet! D850 är ju erkänt en bra kamera, ska bli kul att se vad du tycker om den! Ja, Z8 blev som jag misstänkte för dyr.. så klart! Jag hoppas framöver på att lilla Z50 får en 'vassare' version av sig själv, och förbättring då av AF bl.a. och jag tycker inte det behövs nån bildstabilisering i kamerahuset, det har jag aldrig behövt hittills i mina kameror, det skulle göra den klart tyngre, vilket är en klar nackdel! Att Z50 är så lätt är i längden ett vinnande koncept enligt mig! En förbättrad Z50 kan jag tänka mig ge 20 loppor för, nuvarande Z50 har kostat 10 loppor eller lite mindre mest hela tiden. Kanske köper jag det nya Z DX objektivet 24 mm. f/1,7 framöver, saknar ibland ett fast litet och lätt DX objektiv med hyfsad ljusstyrka.. Tack Peter. Lycka till med D850!
Hälsn!
pdahlen 2023-05-31 21:59
Jo jag tänkte att jag testar en D850 tillsvidare, det blir ju den sista DSLR. Jo kommer det en snabb APS-C med bra AF så blir det troligen en sådan, eller vad som nu kan tänkas komma. Men jag klarar mig några år med det jag har nu.

Sigma kommer ju med några DX objektiv till Z också. Jo det är skönt med något lättare, D850 är ju lite tyngre än D500, det är ju tur jag har 300/4 pf det håller ju ner vikten något.
Oj så många bra bilder du lyckats få. Häftiga närbilder som heter duga.
Vilken härlig underhållning.
Det är ju så rogivande att sitta och titta på fåglar.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2023-05-31 21:44
Hej! Visst är det trevligt med fåglar nära så här.. Dom är bara mysiga och stör aldrig! Ser några flygandes lite högre upp på himlen just nu när detta skrivs, och det är på väg att mörkna.. och där kom det en svischandes förbi 2 m. utanför fönstret där jag sitter, och en annan individ gjorde nyss en in/upp flygning mot boet som i bilderna här ovan! Oj, och nu for det en grupp på 4 förbi i hög fart.. hinner knappt skriva! Dom är ofta lite extra aktiva när det börjat mörkna.. Sista rycket innan det är dags att sova.. kanske? Lite som barn som inte vill gå och lägga sig.. kanske! Tänk vilken lyx att ha det så här under hela sommaren nu, ända in i andra veckan i augusti! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Hej Jan - imponerande bilder - gillas.
Det finns nog inte många som du med denna intresse – WOW.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2023-05-31 21:55
Hej! Erik. Ja, det är trevligt när man lyckas få lite närbilder på dessa fina fåglar! Dom känns så speciella, och flyger hela tiden under året tills dom kommer tillbaks till sina häckningsplatser som här, bara det är ju helt fantastiskt! Ofta ganska svår att fota dessutom.. AF hinner oftast inte med alls, men visst går det med tele på långt håll också, men bakgrunden kan bli lite tråkig då.. Bättre att fota dom med mindre brännvidd när man har turen att se dom nära som här, och jag har hela sommaren på mig att öva på att fota dom, så några bra bilder kan det nog bli även framöver.. Tack!
Hilsen!
Rafflande flygbilder. Häftigt att du fick med tre fåglar på en bild. Gillar att det är stadsmiljö i bakgrunden på en del bilder. Det visar hur fåglarna trivs även i en stad.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-06-02 11:46
Hej! Ja, det är kul det här, och även en extra mysig krydda i tillvaron.. 'kontinuiteten' att dom alltid finns där hela sommaren gör det extra trevligt! Man hinner testa många olika sätt att fota dom dessutom, trevligast är varma sommarkvällar med en vacker kvällshimmel.. Eller med ett åskmoln i bakgrunden längre bort i väst..Känns som man kan lägga 'fågelfoto' lite i dvala en del under sommaren när dom nu har kommit, det är också rätt skönt att pausa lite! Stadsmiljön som bakgrund blir ofta extra bra, det blir lite trist ibland med endast blå himmel eller en 'utsuddad' skog.. Tack! Lena.
Hälsn!
Läckert Jan! Och smart att ställa in manuellt där du tror att de svischar förbi. Riktigt kul att se detta lyckat resultat med en omgivning som jag inte ser dem i. Ser dem oftast uppe i det blå eller ovanför en åker. eller slottet i bakgrunden.
Snyggt! Kul att du fått ”hem” dina favoriter nu:-)
Svar från ehrsa 2023-06-02 12:09
Hej! Ja, det är kul när mina 'närmsta' grannar nu kommit och etablerat sig här.. Varma sommarkvällar på balkongen blir extra fint med såna här grannar, som far omkring och bara sprider glädje! 'Manuellt' fokus är det enda som fungerar på dessa snabba fåglar när dom passerar nära, man hinner knappt vrida högerhanden med kameran ens, och AF hinner inte alls med.. Problemet är att 'gissa' rätt fokusavstånd i förväg.. det varierar ofta mellan 2-8 m.. och blir så klart stor skillnad i skärpa om man har gissat rätt eller fel.. man får slänga många bilder! Fördelen är att dom passerar många gånger under hela sommaren, och mängden bilder gör att några även blir helt 'rätt'! All foto här går fint att göra sittandes bekvämt på balkongen och endast låta högerhanden jobba med kameran, medans gaffeln håller middagen med vänsterhanden.. 🍽️👌 Tornseglare med Läckö som bakgrund tror jag skulle bli extra fint, helst då med dom nära och med kortare brännvidd och slottet i bakgrunden.. Kanske går det att komma 'närmare' dom via nån 'taklucka' på byggnaden.. Du får berätta om du ser nån häckning i eran holk.. Det är inte säkert att det funkar första året tror jag mig ha läst nånstans.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2023-06-02 13:34
Hej igen Jan. Det skulle ju absolut funka om man satt i ett torn eller lucka. Får se om jag kan få tillåtelse för det.

Ang min holk så är den fortfarande tom för tillfället. Antar som du säger att det kanske dröjer tills nästa år innan den förhoppningsvis blir bebodd :)
Svar från ehrsa 2023-06-02 16:59
He he, ja det är värt att prova om du får tillåtelse.. Kan bli fint om dom ofta passerar nära, (dom kan ofta göra detta 'repetitivt', i alla fall så gör dom det här..) och om du använder något 'vidvinkligare' objektiv! Tele är svårt, då måste dom fotas från längre avstånd för att hinna med i svängarna, och bakgrunden med lite suddigt slott med ev. 'tinnar och torn' riskerar att inte riktigt synas alls.. Lycka till med allt du ev. hittar på! Hälsn!
Trippeln på slutet är ju helt galet bra. Blir inte lätt att slå ;))
Glöm inte bort att promenera också :)
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-06-02 17:18
Hej! He he, nä promenera måste man och gärna varje dag, absolut! Det håller både knopp och kropp igång, något så när i alla fall.. Idag blev det 8000 steg, det får duga.. Har märkt vissa balansproblem numera, tror promenader även förbättrar sånt, eller i alla fall minskar på försämringen nu, vid stigande ålder.. Kul i alla fall att fota Tornseglarna som så ofta 'busflyger' förbi nära här och skriar.. Bekvämt också att göra det sittandes på balkongen! Tack! Gunte.
Hälsn!
Fantastiskt med sådana måltider och bekväm fotografering! Verklig snabbmat hos tornseglarna. Dina bilder blir ju överlägset bra med de möjligheter som finns. Hemma är det betydligt färre tornseglare i år, liksom med andra fåglar.
Svar från ehrsa 2023-06-30 13:26
Hej! Ja, man får vara glad för dessa förutsättningar att kunna fota dessa trevliga fåglar, oftast sittandes bekvämt och bara snabbt 'grovrikta' kameran åt det håll som dom kommer farandes ifrån.. vilket inte alltid lyckas! Det finns rätt mycket 'slumpfaktor' i det hela för att lyckas.. Det svåraste är nog rätt avståndsinställning i förväg för AF-M.. Men jag har chans att lyckas varje dag i knappt 3 månader.. och är väl i 'halvtid' nu.. I andra veckan i augusti så blir det tyst här igen, och den 'riktiga' sommaren får då anses vara slut, detta bestämt av Tornseglarna! Tråkigt att du har färre fåglar än vanligt, men så kan det ju vara när 'populationer' också har sina cykler.. Här känns det likvärdigt för Tornseglarna jämfört med förra året, men för 2 år sen tycker jag spontant att de var fler.. Ser ett par häckplatser under takplåtarna här där ingen verkar bo i år.. men det kan bero på naturliga cykler det också! Vi får se kommande år.. Tack! Stefan.
Hälsn!