Att spegla det jag gillar.

Ju närmare man ser dom desto vackrare..

***

Det är den känslan jag får när jag ser dessa fåglar sittandes straxt utanför Slussen och Gamla Stan i Stockholm..

     

**

Det är ett par flytande arbetsplatsformar till Slussenbygget som skarvarna står på..

     

**

     

**

     

**

Gick förbi här idag men nu såg jag inte en enda skarv.. Kanske är dom iväg och häckar någon annanstans i ett par månader nu.. Här är ett panorama över Skeppsbrokajen, där bilderna togs ett par hundra meter till höger här nu i veckan som gick.. Fotat med Iphone 12, men fågelbilderna med Z50 +Z 180 - 600 mm. som då ger 270 - 900 mm.

Tack för mig!

Inlagt 2024-04-27 22:53 | Läst 311 ggr. | Permalink
Det blir väldigt fina bilder på Skarvarna i solgasset, mycket färgskiftningar och mönster. Tänker spontant på talesättet, i mörkret är alla katter grå. Skarvarna upplevs ju som betydligt svartare så fort dom inte får sol på sig. Dom har nog vilat upp sig nu, snackat lite med gamla kompisar och är nu på väg till häckningsplatserna.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-04-28 11:50
Hej! Gunte. Visst är dom vackra dessa fåglar, något man normalt inte ser.. Dom brukar normalt hålla lite avstånd till oss människor så man upplever dom mest som 'svarta' fåglar.. Men de här individerna som nog normalt håller till här i Stockholms Ström nära Slussen har nog vant sig vid oss människor, vi syns ju tydligt för skarvarna när vi går utefter kajerna och upplevs nog inte som ett hot för dom.. Själv lutar jag bekvämt mot ett räcke vid kajen nedanför 'guldbron' här när dessa bilder togs, skarvarna sitter kanske 30m. bort.. Tror som du, de har fiskat Strömming en period men har begett sig iväg nånstans för häckning nu.. okänt var! Tack!
Hälsn!
De är ju strålande vackra i solen t ex på den sista stora bilden. De glänser som koppar som övergår i grönt. Jag fotade en hel del skarvar i Ungern, även några i solsken, just för att de är så fina i fjäderdräkten.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-04-29 11:58
Hej! Lena. Normalt ser man inte dessa färgnyanser och skiftningar, fåglarna är oftast för långt bort, dessutom sittandes eller flygandes ofta i kontrast mot en väldigt ljus bakgrund, vilket gör att våra ögon och även en kamera oftast 'underexponerar' deras mörka fjäderdräkt så den blir svart! Har alltid gillat skarvar, dom sticker ut extra mycket! Kul var också när jag lärde mig (oftast på Tärnskär) att om en skarv kom flygandes förbi så kunde man ofta få den att komma flygandes förbi igen och igen om man ställde sig med armarna rakt ut och sedan rörde dom uppåt/nedåt, lite som skarvarna själva står med sina vingar utbredda! På nått sätt triggade det deras nyfikenhet så dom tog några extra varv runt mig (stora varv), och på det sättet fick man fler chanser till bilder på den 'analoga' tiden.. Det samma gäller Tordmular, tror jag har exempel på att dom kommit tillbaks 10 gånger för att se vad jag var för något.. Dom har också stor radie på sina varv så det kan ta nån minut eller två innan dom kom flygandes igen! Tack! Hälsn!
Fina bilder Jan!
Har inte reflekterat över att skarven är en så vacker fågel. Har mest betraktat dem som svarta siluetter med utfällda vingar som står i grupp på kobbar och skär. Får helt tydligt revidera den uppfattningen. Gillar den sista stora bilden bäst, tillsammans med de små bilderna på ungfågeln (den med vita hår på hjässan, är det en ungfågel?)
Hälsningar
Per-Åke
Svar från ehrsa 2024-04-29 12:10
Hej! Per-Åke. Man ser ju sällan skarvar så nära och i bra medljus, och det är inte förrän då som man ser de här färgnyanserna och mönstren i fjäderdräkten.. Ofta står dom med sin mörka fjäderdräkt i skarp kontrast mot en ljus himmel, och samma förhållanden även när dom flyger, Våra ögon och även kameror ser deras fjäderdräkt som i stort sett helt svart, mot den ljusa himlen eller en ljus vattenyta, och då syns inte dessa färgnyanser som dom faktiskt har!

Tydligen så är de här vita fjädrarna på huvud och nacke deras 'häckningsdräkt' så jag citerar Google/Lars Lundmark: "I häckningsdräkt är storskarven svart med blåaktig glans med en bred vit fläck på strupen, vitgrå nacke, långa nackfjädrar och en vit fläck på låret". Tack!
Hälsn!
pellesfoto 2024-04-29 12:22
Hej igen Jan, tack för utförligt svar!
Hälsningar
Per-Åke
Ovanligt att se dem så nära. Riktigt kul! Vilket häftigt panorama till slut.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2024-04-29 12:16
Hej! Bjarne. Dom är speciella dessa fåglar, och vackrare än man tror jämfört med när man ser dom på håll, då ser dom bara svarta ut.. Och dom står ju ofta i stark kontrast mot en ljus himmel eller likaså ljus vattenyta så ögon eller en kamera luras att underexponera skarvarna, och dom ser bara svarta ut.. Mobilen är bra på panorama, och den 'förvrängning' som blir är bara kul tycker jag! Förvånas att kameran kan 'böja' en kaj i sten som egenligen är rak (180°) till att bli en böjd/rundad linje.. Tack!
Hälsn!