Att spegla det jag gillar.

Hur släcker Tornseglare sin törst..?

Genom munnen skulle "lustigkurren" ha sagt.. :-)  Och det är ju rätt, men hur? En Tornseglare kan inte landa och dricka vid nån vattensamling, då kan den inte komma upp och flyga igen..

Vi är ganska många som fascineras av dessa "lufthavens flygaress", en fågel som åtminstone skänker mig väldigt mycket glädje där jag bor. De första brukar dyka upp i slutet på maj och förgyller sedan mina sommarkvällar en bra bit in i augusti med sina hiskeliga förbiflygningar utanför balkongräcket.

Häckar gör dom på precis samma ställen under takplåten som dom alltid har gjort, år efter år.. bl.a. rakt ovanför  mitt stora fönster i lägenheten. Brukar se buken på dom nån dm. utanför fönstret när dom gör sin inflygning rakt upp mot takplåten.

Dessa fåglar är fantastiska på flera sätt, att dom tillbringar hela året mellan sina häckningar ständigt flygande, dygnet runt, är ju otroligt bara det! Äter sover dricker.. allt fixar dom flygandes! Äter sina insekter gör dom med sin extra stora mun, flygandes. Kan nog tro att dom även snappar åt sig regndroppar i luften på samma sätt för att få vätska när så bjuds, men detta är bara gissningar från mig.

Men hur gör dom när det inte finns några regnmoln i närheten, som nu när det är värmebölja dessutom? Det är detta som denna lilla blogg med bilder denna gång handlar om. För mig började det med att jag för flera år sen såg ett gäng Tornseglare som gjorde ett antal neddykningar mot en liten "pöl" ute på Årstafältet här i Stockholm.

Jag trodde att dom fångade insekter ovanför vattenytan, men såg också att dom "ritade" ett litet streck på vattenytan under någon bråkdel av en sekund.. dom drack helt enkelt vatten, flygandes! Kanske att dom också tar med sig vätska i krävan hem till ungarna? Det vet jag inget om, men förmodligen så är det så.

Dom gör en ganska brant neddykning för att få fart, och glidflyger sedan med öppen mun och låter nedre näbbhalvan gå ned i vattnet för att med fartens hjälp "skopa" in vatten i munnen. Samtidigt som dom glidflyger över vattenytan så håller dom vingarna stilla i en "V-position", detta förmodligen för att kunna dra vingarna nedåt för att snabbt få ett "lyft", om dom kommer lite för nära vattenytan.. händer det så lär det vara "kört", om dom skulle misslyckas med den manövern!

Finns det en vindriktning så gör dom manövern i motvind/motvåg, är det vindstilla så kan dom komma lite hur som helst från olika håll. Hela manövern går oftast på några sekunder, och själva "doppet" med näbben i vattnet går på delar av en sekund, är min gissning. Hela den här manövern är otroligt gracil i sitt utförande!

Skulle detta kunna gå att fånga i bild? Kände att detta får bli sommarens utmaning.. Och det gick! Jag har varit där under tre eftermiddagar nu i juli. Men det var bara hög aktivitet där när temperaturen var +25° och högre.

Första tillfället provade jag mest med 400 mm, men märkte att det var extremt svårt att ens hinna få in en dykande fågel i sökaren under den korta tiden, och skulle kameran hinna att fokusera..? Det blev många felfokuserade bilder då, eller så missade jag fågeln helt..

Den senaste gången jag var där så zoomade jag ut till 300 mm istället, och då gick det mycket bättre! Med min D800E så finns det också en hel del pixlar att kunna beskära i efteråt.

Det kanske redan finns en massa bilder på Tornseglare som dricker vatten flygandes, men jag har nog aldrig sett detta på bild. Det kanske går att hitta om man googlar på det hela, men det har jag inte gjort ännu. 

Här är "pölen" på Årstafältet i Stockholm där bilderna är tagna.

Och här följer nu en hel del bilder på Tornseglare när dom dricker vatten..

Ett blått streck på vattenytan och en brant stigning, allt är över på nån sekund!

Här är en länk till ett återbesök vid 'pölen' två år senare, också det en varm sommardag där samma beteende kunde fotograferas: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/ater-till-polen.htm

Ha det gott!

Inlagt 2014-07-26 00:38 | Läst 8773 ggr. | Permalink
Coola bilder!

Det finns rätt gott om tornseglare där jag bor. Ibland ser det ut som slaget om Storbritannien i luften ovanför vår tomt. :-)
Svar från ehrsa 2014-07-26 09:43
Hej! "slaget om Storbritannien" var en härlig jämförelse! Så har jag det också utanför mitt boende, och då främst på kvällarna. Gäller att njuta av dom nu, i augusti nån gång så försvinner dom.. Tack för din kommentar!
Mvh!
Fina fascinerande bilder du tagit som gett en ny kunskap omkring denna fågel.
Med vänlig hälsning
Svar från ehrsa 2014-07-26 09:47
Hej! Tack! Ja, jag har själv inte sett den här "manövern" på bild tidigare (som jag minns), men det finns säkert? Själv hade jag velat ha en bild snett framifrån i medljus, men det lyckades inte med den flygriktning som fåglarna hade, i förhållande till solens läge på himlen. Det får bli en annan gång..
Mvh!
Wow! Riktigt ballt! Fantastiska djur!
Svar från ehrsa 2014-07-26 09:49
Hej! Kan bara hålla med dig! Kul att det går att fånga på bild dessutom..
Tack för kommentaren!
Mvh!
Här fick man sig en bra lektion om denna fågel, och till det en ordentlig serie bilder. Märkligt beteende, och tänk att de kan hålla sig flygande i flera år utan att landa någonstans!
Svar från ehrsa 2014-07-26 10:03
Hej! Ha ha, ja man är aldrig för gammal för att lära sig nytt.. hoppas jag..? Tornseglare är verkligen anpassade till sitt sätt att leva.. hela tiden flygandes.. Hörde tidigare i somras ett prassel från balkongen och såg nått som singlade ner där. Det var en Tornseglare som "tafflat" till det på nått sätt vid inflygningen till taket ovanför. Lät den vara några minuter för att se om den kunde ta sig upp i luften själv. Dom kan ju inte stå på sina underutvecklade ben, utan endast krypa fram. Den försökte hitta nån grov lodrät yta att få grepp med klorna på, då kan den klättra uppåt och därmed få luft under vingarna när den släpper taget. Men jag har bara hala ytor på balkongen så det slutade med att jag fick ta den i ena handen och den protesterade inte det minsta över det.

Sedan höll jag handen över balkongräcket, där den tittade några sekunder på mig, innan den fällde ut vingarna och flög iväg.. Kändes väldigt bra!
Mvh!
Häftigt! Jag har nog aldrig sett tornseglare eller så har jag trott, att det var svalor. Har däremot läst om dem och sett bilder men aldrig funderat över det där med vätskeintag. Om jag sett det du visar hade jag nog också trott, att de snappade insekter. Så det här var både spännande och nytt. Mycket fina bilder fick du också till på de, som jag uppfattat det, otroligt snabba fåglarna. Det är inte utan att jag ser fram mot de där bilderna du själv önskade men det här räckte långt.
Eva
Svar från ehrsa 2014-07-26 11:28
Hej! Jag är säker på att du sett många Tornseglare! Det är dom snabba "Svalorna" du ser på himlen.. kallades förr Tornsvalor men är inte släkt med svalor. Dom tillhör "Seglarfamiljen", kanske att "Alpseglare" nere i Europa är dess närmaste släkting, men detta vet jag inte. Bytte i alla fall namn till Tornseglare för några årtionden sedan. Och som du säger, den här manövern att dricka går väldigt snabbt, så det gäller att vara uppmärksam om man ser dom i närheten av en vattenyta!
Mvh!
2016-03-20 21:10   Erik Arbinger
Hej!
Jag kan berätta vad min kompis Ingemar Struwe entomolog från Uppsala berättade för mej. Han har hållit på en del med tornseglare bl a har han analyserat den insektsboll de matar sina ungar med. Han fann då att den innehöll många insekter från vattenytan. Det är alltså insektsjakt den håller på med och kanske också att dricka vatten.
Svar från ehrsa 2016-03-21 00:10
Hej! Erik. Tack för info! Dom får säkert med en och annan insekt också, men ser man dom utföra den här ganska vanskliga manövern att glida med undre delen av näbben igenom vattenytan i en rak linje och helst i motvind så har jag svårt att tro att dom siktat in sig på enskilda insekter på vattenytan, däremot tror jag att dom fyller på vatten, som dom kanske även tar med sig hem till sina ungar, men det är min gissning, och kanske det följer med en del insekter också..? Den här manövern går på bara ett par sekunder, när dom kommer neddykande från skyn! Jag har bara observerat det när det varit +25° och varmare, vid lägre temperaturer har jag inte sett detta, men vad vet jag.. Det är väldigt spektakulärt att se i alla fall!
Hälsn!
Mycket intressant info och läsning om tornseglarna. Kan inte ha varit lätt att få dessa fartvidunder på bild när de dricker vatten. Väldigt fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-07-12 23:16
Hej! Hade sett det där fenomenet av Tornseglarna ett par år tidigare, och dom kom bara dit när det var +25° eller varmare, det är därför jag tror att det har med nån slags vattenhämtning att göra, kanske till ungarna som ligger varmt under nått plåttak, hade det varit så att dom fångar insekter vid vattenytan så borde dom komma dit även när det är lite kallare ute.. men då såg jag inga! Sen kan det säkert slinka med nån insekt från vattenytan också.. Men det var kul att se att dom fanns kvar där vid pölen på Årstafältet också idag! Fick nån enstaka bild som höll måttet idag, men det går blixtsnabbt! Känns som hela manövern går på högst 2 sekunder.. Såg också att det är över 4000 som läst den här bloggen.. jisses! Tack! Johnny.
Hälsn!
2018-07-26 13:32   Berth
Hej,
Tackar för info!
Fantastiska bilder är det!
Svar från ehrsa 2018-07-26 13:44
Hej! Kanske du också såg min nyligen skrivna blogg om det här beteendet, annars så finns den här: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/vissa-av-oss-gommer-sig-i.htm Det är i alla fall ett spännande beteende att försöka fota! Det går så snabbt så att det blir som en utmaning att hinna få in fågeln i bild och dessutom hinna få fokus.. Men det går! Och jag har faktiskt aldrig sett någon annans bild på det hela.. En film finns på Naturmorgon i P1:s hemsida som lades ut nyligen, i programmet så bekräftas också det här beteendet av Susanne Åkesson som är expert på Tornseglare! Tack så mycket Berth!
Hälsn!