Att spegla det jag gillar.

'Hissarnas hiss'.. kanske kan man kalla den sĂ„, Katarinahissen vid Slussen i Stockholm.. 🛗

***

Idag Ă„terinvigdes den efter att ha stĂ„tt still i 13 Ă„r.. nyrenoverad och jĂ€ttefin! Även sjĂ€lva 'gondolen' (bron) dĂ€r man kan promenera till och frĂ„n 'Mosebacke Monarki' Ă€r nu i utmĂ€rkt skick! LikasĂ„ restaurang 'Gondolen' öppnar inom kort, kanske dom redan har det..?

Info om att Katarinahissen öppnat idag noterade jag pÄ 'morgon TV:n' och insÄg att det kunde vara ett trevligt inslag under dagens promenad, och sÄ blev det.. SjÀlva hissen har jag nog inte Äkt pÄ minst 25 Är.. Den funkade fint, bÄde snabb och extremt mjuk i sina rörelser! Det var jag och en hel del andra pensionÀrer och en och annan turist som passade pÄ..

SÄ hÀr blir det en del blandade bilder frÄn dagens 'event'.. Panoramana Àr alla fotade med min Iphone 12 (den Àr bra pÄ det) + Z50 med Z DX 24 mm./f 1,7 .

  

**

Restaurang Gondolen hÀr till höger med nya Àgare, öppnar snart om inte redan..

Tack för mig!

Inlagt 2023-10-19 22:00 | LĂ€st 689 ggr. | Permalink
JÀttefint bildsvep! Vertikalpanoramat med fötterna Ä pÄ jorden extra kul!

Finns hisschauffören kvar eller betros folk klara fÀrden sjÀlva? ? Hon som skötte det hela pÄ sextiotalet var trevlig! Det kostade nÄt att Äka, var det 25 öre kanske?

Min fru och jag hade vÄr första gemensamma lÀgenhet pÄ UrvÀdersgrÀnd. Bilen nere i Katarinaberget. Det fanns en hiss frÄn den hÀr bron och vi fick egen nyckel till den. Man kÀnde sig som James Bond att ta hemlig hiss frÄn lyan uppe i ljuset ner i underjorden.
Svar frÄn ehrsa 2023-10-19 22:28
He he, kul berÀttelse frÄn förr.. lÄter som ett utmÀrkt stÀlle att ha bilen pÄ! Det var faktiskt kul att prova hissen hÀr, den Àr som vilken hiss som helst och man fÄr trycka sjÀlv pÄ knappen.. om ingen annan hinner före.. Jag tryckte ner mig och tvÄ andra pensionÀrer, och det kostar inget. Men kommer att kosta 20:- nÄn gÄng under vÄren, detta för att bekosta regelbundet underhÄll! Egentligen tÀnkte man ju riva hissen nu nÀr Slussen byggs om, men protester tror jag stoppade detta..(?) Hela fastigheten dÀr och Katarinahissen har renoverats för 1 miljard har jag 'hört'.. Ja, hÀr gick jag lite 'all in' med panorama, bÄde pÄ höjden och tvÀren.. Lite som en 'stresstest' och mobilen Àr vÀldigt bra pÄ det, och ger lite 'spÀnnande' effekter.. Det tar vÀl 10 sek. för att göra ett panorama och Àr i JPG med mÄnga pixlar, bilden krymper jag rejÀlt och redigerar/beskÀr lite/rÀtar upp, innan dom matas in hÀr pÄ Fotosidan. Och jag tycker dom duger med 'rÄge'! Tack! MÄns.
HĂ€lsn!
Det var en fin blandning av bilder pÄ den ny-gamla Katarinahissen och som vanligt vÀcker de minnen till liv,
en vacker sommardag 2009 var jag dÀr, sÄ jag kan inte lÄta bli att skicka en bild frÄn mitt besök dÄ hÀr Àr en lÀnk: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/187485/3908971.htm lite annorlunda mot nu
Ha det gott/Stig
Svar frÄn ehrsa 2023-10-20 15:47
Hej! Ja, det var lite kul att man 'öppnat' Katarinahissen nu igen! Hissen och promenaden in mot Mosebacke har nog varit stÀngd i 3 Är gissar jag, men nu Àr allt klart, och det ser fint ut Àven om det mesta egentligen Àr som förut.. fast nytt och frÀscht dÄ! TÀnkte pÄ dig nÀr bilderna togs.. dels Stockholmsvyer men ocksÄ en 'rejÀl' hiss, med tanke pÄ din bakgrund! Och det kan troligen vara mer Àn 25 Är sen jag Äkte i den.. Din bild var ocksÄ kul att se, med samma bildvinkel som i flera av mina bilder ovan dÀr jag testade panoraman pÄ olika sÀtt, med de tvÄ olika objektiv som mobilen har, och det fungerade över förvÀntan kÀnns det som! Tack! Stig. Ha det sÄ bra!
HĂ€lsn!
MÀktiga bilder du levererar..ursÀkta en okunnig men Àr den dÀr hissen nÄgon "viktig" transportled eller Àr det mer en kul pryl som verkar ha funnits dÀr lÀnge.
HaD/Gunte..
MĂ„ns H 2023-10-20 13:32
Jag som bott ovanför Slussen tror att hissen var viktig dÄ den byggdes. Alla hade inte rÄd utan fick kÀmpa sig upp för branta trÀtrappor eller gÄ backiga omvÀgar.

Med T-banan kom rulltrappor sÄ att man kunde komma en bit upp pÄ Götgatsbacken utan anstrÀngning.

DĂ„ minskade nog hissens betydelse.
Svar frÄn ehrsa 2023-10-20 16:04
Hej! Gunte. Tror MÄns Àr helt rÀtt angÄende 'historiken' om Katarinahissen.. Det gÄr ju lÀtt att googla fram info om den! Idag Àr det nog mest en 'symbol' för Stockholm bland andra symboler som ocksÄ finns hÀr, och som har lite av 'ansenlig Älder'.. Som jag minns nu sÄ var tanken att riva hissen nu nÀr Slussen behövde renoveras, och eftersom hissen inte lÀngre behövs sÄ Àr det ingen som vill bekosta framtida underhÄll för den.. Nu Àr den gratis men kommer att kosta 20:- frÄn i vÄr nÄgon gÄng, som en avgift för kommande underhÄll framöver. Som en jÀmförelse sÄ kostar en biljett för tunnelbanan att Äka pÄ i 75 min. 26:- för mig som pensionÀr. Och hissen spar bÄde tid och kraft Àven nu för den som har lite svÄrt att gÄ, gÄr man sen in mot Mosebacke dit gondolen/bron leder sÄ kommer man inte sen högre pÄ Söders höjder, det gÄr mest bara nedför.. Tror protester stoppade rivningen av hissen hÀr, den Àr som ett 'landmÀrke' och syns rÀtt sÄ bra frÄn mÄnga hÄll, som en slags fyr i tillvaron Tack! Gunte.
HĂ€lsn!
Svar frÄn ehrsa 2023-10-20 16:12
Hej! MÄns. Bra info hÀr, och visst mÄste det vara sÄ som du beskriver angÄende behovet av Katarinahissen, numera har den vÀl mest ett symboliskt och historiskt/kulturellt vÀrde, Àven om den Àven nu Àr bra för den som har lite svÄrt att gÄ, dessutom Àr det en magnifik utsikt dÀr.. Den Àr trevlig att titta pÄ, tittar alltid pÄ utetemperaturen som visas nÀr nÀr jag promenerar hem pÄ 'Guldbron' mot Hornsgatan dÀr. Aktuellt klockslag varvas regelbundet med aktuell temperatur.. Tack! MÄns.
HĂ€lsn!
Det Àr ju en kÀnd punkt i Stockholm sen lÀnge, ingen vÄgar riva den. Fina översiktsbilder frÄn utsikten dÀr uppe, mycket som strÀcker sig över vattnet, men Àn fÄr vattnet plats. En given plats att promenera.
Svar frÄn ehrsa 2023-10-20 16:36
Hej! Ja Katarinahissen Ă€r som ett 'landmĂ€rke' i tillvaron hĂ€r.. Den syns rĂ€tt sĂ„ bra frĂ„n mĂ„nga hĂ„ll! Det hade nog blivit ramaskri om den skulle ha rivits.. Nu fĂ„r en liten avgift pĂ„ 20:- frĂ„n och med i vĂ„r bekosta det underhĂ„ll som Ă€ndĂ„ alltid behövs, sĂ„ slipper förhoppningvis nĂ„gon ta pĂ„ sig kostnaden för detta.. Utsikten Ă€r vĂ€l en av Stockholms bĂ€sta ihop med Stadshustornet sĂ„ den borde bli populĂ€r bland turister, speciellt om man har lite svĂ„rt att gĂ„.. Man kan komma direkt frĂ„n T-banan och bara gĂ„ över KatarinavĂ€gen och sedan in i hissen dĂ€r, sĂ„ Ă€r man plötsligt uppe pĂ„ 'Söders höjder' utan en enda 'svettdroppe'..😅 Tack! Stefan.
HĂ€lsn!
HÀftiga panoramabilder Àven om de blir lite konstiga "vinklar" men dina vanliga vyer över staden Àr ocksÄ mycket sevÀrda. Kul med panoramat pÄ hög kant. Inte ett idealiskt format att visa i bloggen men kul idé. Trevligt att lÀsa kommentarerna ocksÄ, för mej som varken bott i Stockholm och Àr lite yngre Àn de som skrivit hÀr.
HĂ€lsningar Lena
Svar frÄn ehrsa 2023-10-22 12:32
Hej! Lena. Ja, det var faktiskt kul att dom har öppnat hissen nu! Det Àr ju inte nÄgot transportmedel som jag anvÀnt mig av, kanske endast 10 gÄnger i hela mitt 67 Äriga liv.. Men betyder ÀndÄ en del rent 'symboliskt', och risk fanns att den nu kunde ha rivits, det hade varit trÄkigt! Nu fÄr kommande kostnad 20:- frÄn i vÄr bekosta framtida underhÄll för att Äka den, förmodligen med att 'blippa' med sitt 'betalkort' lika som nÀr man Äker T-bana/buss/pendeltÄg/spÄrvagn hÀr i stan. För nÄn som har svÄrt att gÄ eller Äker rullstol Àr det vÀldigt behÀndigt att kunna ta den hÀr hissen och sen promenera in till Mosebacke, det Àr helt plant in dit.. DÄ Àr man 'högst' och har vÀl bara nedför vart man Àn fortsÀtter!

Ja, hÀr blev det lite av 'stresstest' för panorama frÄn mobilen, den Àr ovÀntat bra pÄ det! 'Höjdpanorama' var nÄgot jag 'införde' i fÀrdrapporter för lÄngfÀrdsskridkoÄkning för flera Ärtionden sen, tror jag var först med det.. DÄ med enkla digitala kompaktkameror som t.ex. Minolta Dimage X med endast 2,1 milj. pixlar.. Hade ett panoramaprogram redan dÄ (Photovista) som Àven gick att lÀgga ihop 'höjdpanoraman' med av flera bilder, som jag mest anvÀnde för att fÄ med skridskorna/isen/horisonten/kamrater/himlen i en och samma bild.. Det programmet fungerar fortfarande bra, och jag anvÀnder det ibland Àven nu.. Formatet 'höjdpanorama' och Àven vanliga panorama visas dÄligt hÀr pÄ Fotosidan tyvÀrr! Man borde kunna klicka pÄ ett panorama sÄ att bilden förstoras till att fÄ samma höjd som skÀrmens höjd har, sedan fÄr man vrida bilden Ät höger eller vÀnster med en 'rullist' i underkant eller 'sidoscrolla' sig igenom hela bilden.. Men detta Àr vÀl för avancerat för Fotosidan Àr kÀnslan tyvÀrr! Tack!
HĂ€lsn!
LÀckra panoraman uppifrÄn bron! Jag har kÀkat pÄ Gondolen en gÄng. Minns inget om maten, men utsikten var toppen.
HĂ€lsningar, Bjarne
Svar frÄn ehrsa 2023-10-22 19:21
Hej! Det kÀndes trevligt att hissen nu Àr öppen igen, tror att den fyller rÀtt sÄ stor funktion i 'turistsammanhang' men Àven för de som har lite svÄrt att gÄ.. Restaurangen hade ju familjen Lallerstedt in i det sista dÀr dÄ dottern hade tagit över, tror att det Àr nÄn relativt kÀnd kock som haft verksamhet i Gamla Stan som tar över nu, sÀger jag med viss osÀkerhet.. SjÀlv har jag aldrig Àtit dÀr, fÄr kanske kolla hur kostnadsnivÄn Àr dÀr.. som pensionÀr.. Tack! Bjarne.
HĂ€lsn!