Att spegla det jag gillar.

Fortsätter med tidiga morgonfoton..

***

Omständigheterna kring ombyggnaden från 2-glas till 3-glas fönster och lite andra förändringar på balkongen under 3 veckor gjorde att jag valde att lämna lägenheten vid 07:00 av förståeliga skäl.. Och återkom vid c:a 15:00 på dagarna, de timmarna tillbringade jag på stan och ibland även lite i nån förort, som Huddinge eller Farsta oftast med en lunch där, och kameran var ju med så det blir ju en del fotande på alla dessa timmar.. sanningen är också att min mindre lägenhet gjorde att hantverkarna låg före 'tidsplan' som gällde också för '5-rummarna', vilket gjorde att jag hade drygt 1 vecka fritt från hantverkare mitt i 'processen'..

Så här följer fortsatta bilder från mina 'dagar på stan'..

Innan fönsterrenoveringen/ombyggnaden till 3-glas från 2-glas..

Och det var sedan den här miljön jag lämnade på dagarna..

Och här är bästa sikten ut under drygt en vecka..

Här är de nya fönstren monterade med nya persienner, och putsade..

Och redan för tre kvällar sen så kändes allt åter 'normalt' igen..

**

Istället valde jag den här miljön.. Nu följer en del bilder under mina 'tidsfördrivande' promenader på stan eller bara sittandes nånstans för att vila och återhämta sig.. Bilden här under är på 'mitt' favorit äppelträd som i år bär mycket frukt, till skillnad mot förra året när det hade drygt 5 äpplen (och således inga Sidensvansar).. Det är ett favorit träd för att det behåller äpplena ända tills dom börjar 'ruttna', då är vi ofta inne i februari, och Sidensvansar brukar ha dagliga födoorgier där.. Får se hur det blir denna vinter?

Fortsatte sen bort till färjan över Hammarbykanalen för en promenad till Bauhaus och en lunch vid Sickla..

Promenad här mot Sickla sluss vid Hammarby Sjöstad, Restaurangen på andra sidan här heter 'Göteborg'.. okänt om den heter så fortfarande..?

Gymnasium vid Sickla, där alla tycks ha råd med en Klass 1 moped..

Tog mig sen in till city via Tvärbanan och tunnelbana, och fördrev nån timme på Centralstationen bara sittandes/vilandes och lyssnade på min radio med små lurar.. och tittade på alla resenärer som rör sig där..

Prunkande hörn på fastigheten i korsningen Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan..

Sen åkte jag hem och sov 2 timmar.. Som så ofta fotat med den lätta kombon Z50 + Zdx 16 - 50 mm.    Tack för mig!

Inlagt 2024-09-15 22:07 | Läst 259 ggr. | Permalink
Skönt att det är klart. Vi fick våran sista åtgärd justerad förra veckan, det var skjutdörrarna på balkongen där den vänstra sidan var monterad lite snett, men det blev snabbt åtgärdat.

Man blev ju nyfiken på den gröna hörnan, hur de har gjort med jorden och hur bevattning fungerar.

Ändå bra att det är moped, här känns det som det är vanligare med epatraktor vid skolorna, men den trenden kanske inte är i Stockholm med problem med parkeringar mm

Trevlig tur i Stockholm
Svar från ehrsa 2024-09-16 10:53
Hej! Peter. Ja, det är väldigt skönt att 'processen' är över nu.. Det har varit jobbigt ändå även om jag kom undan rätt bra med att min mindre lägenhet gick snabbare än de större lägenheterna, det gav mig en hel del 'fria' dagar, fria från att behöva gå upp tidigt, det sliter på mig! Hade ändå 10 dagar där jag fick gå upp tidigt och lämna lägenheten under knappt 8 timmar.. Det blir då nästan 80 timmar 'ute på stan'.. med min Z50!

Och det blev en del bilder då.. det kommer fler bilder så klart! Och vädret var fantastiskt varje dag, men lite onödigt varmt.. Det kunde ju också ha varit 'busväder' hela tiden..
Vet inte alls hur dom har gjort med den 'gröna' hörnan här intill Åhlens, ett kvarter från Sergelstorg. Den gröna hörnan har funnits där i mer än 5 år och verkar breda ut sig mer.. Epatraktorer är inte så vanliga i Stockholm, men kan ses i lite förorter utanför stan, fick en känsla av med alla dessa 'klass 1 mopeder' att det är välbärgade familjer som bor åt det här hållet utanför stan.. Känns som alla ungdomar har en egen ny moppe här! Tack!
Hälsn!
pdahlen 2024-09-16 11:37
Jo pengar verkar det finns, på min tid så var en epatraktor en ombygg Duett, idag så är det en Porsche, BMW, Audi eller liknade och fina sådana
Vad bra att det är klart och som vanligt. Fin stadspromenad som gör sthlm i sin rätt.
När jag var hemma sist var jag just i sickla/Hammarby.
/N
Svar från ehrsa 2024-09-16 12:21
Hej! Nini. Ja, det blv väldigt bra faktiskt, men var jobbigt under de tre veckor det tog med allt som skulle göras.. Men jag hade tur, det var ju osannolikt bra väder hela tiden, det kunde ju lika gärna ha regnat..

'Upptäckte' under en av morgnarna en fin 'foto-hotspot' borta vid 'Guldbrons' utsida mot saltsjön och brofäste mot Skeppsbron, under tidiga morgnar, vilket jag också har förstått sedan det öppnades upp där för kanske 2 år sen! Bra sittplatser där dessutom, och solen går upp i bakgrunden på de 'motiv' som passerar framför just där, och motiven är massor av 'pendlande' cyklister och gående, som varierar hela tiden under ett par timmar där, på tidiga förmiddagen blev solen för stark och temperaturen för varm, då fick man istället gå in på fiket 'Bröd & Salt' in till skuggan där inne, för en 'andra frukost'.. Det är bra med ett 'Bauhouse' där vid Sickla, det är rätt ofta man behöver åka dit för att hitta nån specifik pryl.. Det blir oftast en lunch där också då vid 'centrum', gärna på 'Erssons'.. Men jag har ingen rabatt där.. Tack!
Hälsn!
Hej Jan.
Det skulle göra ont innan det blev bättre
- säger vi på danska (försöker översätta det till svenska här :-)
Du hade turen att kunna lämna lägenheten medan det stod på. Och att vädret har varit med dig.
Trevlig tur runt Stockholm - gillas.
I DK har vi 2 typer av mopeder - "30-mopeder" och "45-mopeder" Och siffrorna betyder deras högsta tillåtna hastigheter. De första kräver inget mc-körkort, men är man över 15 och under 18 måste man ha ett "moped-körkort". För 45-mopederna krävs antingen motorcykel- eller bilkörkort - om man är över 18.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag har precis skrivit ett blogginlägg om grönt på fasaderna.
Svar från ehrsa 2024-09-16 17:00
Hej! Erik. Stämmer bra med "Det skulle göra ont innan det blev bättre", vi har nån liknande ramsa, men kommer inte på den nu.. Det var lite jobbigt med tidiga uppgångar, men det gick det också under en period så som nu, det var lite som det var när jag jobbade senast och körde buss, det blev ofta tidiga uppgångar då.. Men det är 7 år sen senast det hände.. Och jag hade maximal tur med vädret under de sammanlagt 3 veckorna som 'ombyggnationen' pågick, tror det finns lägenheter i föreningen där detta pågår in i november t.o.m..

Här finns också två olika mopeder med samma hastigheter som ni i Danmark har, men den 'snabba' kallas 'klass 1 moped', och den långsammare för 'klass 2 moped'. Den snabbare klass 1 mopeden måste ha registreringsskylt och får inte köras på en cykelbana, och föraren måste ha ett förarbevis/körkort för 'minst' moped. Har man en klass 2 moped så behövs ingen registreringsskylt och den får framföras på en cykelbana och det behövs inget mopedkörkort, men du måste ha fyllt 15 år! Ska kolla din blogg! Tack! Erik.
Hilsen!
Erik Madsen 2024-09-16 18:11
PS: Registreringsskylter infördes också för 30 mopederne vid någon gång i tiden. De är gula. De för 40-mopederne är vita.
Anledningen till de gula var att de unga rackare som trimmade dem kunde fly polisen genom att köra in på platser där polisbilarna inte kunde följa efter. Nu kan de hitta dem i registreringsregistren.
Mvh. Erik.
Oj, förstår dig till fullo att du inte ville vara hemma, tänk dig att leva utan fönster, så hemskt.
Det var väl ändå ganska bra tid på året du måste "rymma" ut, fina höstdagar och inte så varmt.
Du har ju bra ytor att röra dig på och en hel del att rikta kameran mot.
Håller tummarna att sidensvansarna blir äppelsugna framåt februari.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2024-09-16 17:20
Hej! Ing-Marie. Ja, nu är denna 'ombyggnation' förbi.. Har känts stressigt inför.. men blev enklare än befarat med 'logistiken', mycket tack vare det sena sommarvädret som varit, det kunde lika gärna ha regnat mest hela tiden.. Min lite mindre lägenhet har också gjort att hantverkarna blivit klara snabbare, som i sin tur gjort att jag inte behövt gå upp tidigt varje dag.. 5 dagar i rad första veckan och de 4 sista dagarna i vecka 3 har jag fått gå upp tidigt, resten av dagarna på en 3-veckors period har jag haft sovmorgon fullt ut och inga hantverkare här, så jag ska inte klaga.. Och resultatet blev bra! Och det stämmer att det finns mycket att titta på/fota här även om man som jag plötsligt får massor av tid att röra mig runt på stan.. Fick t.o.m. dra ner på promenerandet en del, kroppen tog lite stryk av 22 000 steg/dag i snitt den första veckan.. Det kändes för mycket i kroppen! Tack!
Hälsn!
Det blev ju bra! Nya fönstren är ju tillverkade med floatglas i rutorna, en process där glaset blir blankt och plant. Vid genomsikt inga förvrängningar (reflexer blir ofta lite förvrängda p g a spänningar i montaget, att rutorna inte blir 100,000 % plana.) Med tre glas blir det ju fler interna speglingar men din kvällsvy ser ju helt fantastisk ut!

(Jag tenderar att vända på dygnet, behöver passa mig för att inte få det helt upp och ner. Tar vara på perioder där jag måste upp i vad jag tycker är ottan för att rucka interna klockan.)
Svar från ehrsa 2024-09-16 19:31
Hej! Måns. Tack för info om glasen, känns också som om hela 'trästrukturen' med de numera 3 glasen gjorde hela fönstret med allt monterat, lite 'stabilare'.. Kanske 'kasetten' med två glas hopbakade också styvade upp allt..(?) Jag är nöjd i alla fall, det känns som dom gjort ett bra jobb! Och jag hade maximal tur med vädret under hela den här processen, jag rörde mig runt i stan och lite utanför som en 'värsta' turist, med mycket gott om tid.. Även nu ikväll var det en lite extra fin solnedgång men inte riktigt lika fin som den i bloggen här..

Jag tycks ha en inre klocka för att lägga mig vid midnatt och somnar nästan direkt, och kan sova till 07:30 som nu i morse, sen ligger jag gärna och drar mig nån halvtimme till och kan faktiskt somna om till 09:00 ibland.. Sen har jag oftast inga 'svackor' under resten av dagen! Men måste jag gå upp tidigare än 07:00 så måste jag ofta ta igen det på eftermiddagen, annars känns det inte bra.. Nu när jag gick upp vid 05:00 i flera dagar för att hinna lämna lägenheten vid 07:00 till hantverkarna, så måste jag sova 2 timmar varje dag på eftermiddagen när jag kom hem, efter att hantverkarna lämnat lägenheten.. Att gå upp tidigt straffar sig alltid senare på dagen.. eller dagen efter t.o.m.. Men fina morgnar det bjöds jag ju på, det kommer en del i kommande bloggar från Slussen vid Guldbron bl.a. med solen i fint motljus från öster, och även en morgon i dimma, och en annan morgon där med typ lite sjörök och strålande sol i stilla väder.. Detta ser man inte där om man inte går upp tidigt.. Tack!
Hälsn!