Att spegla det jag gillar.

Fint besök..

Idag hade jag fint besök! Kanske det finaste besök jag känner till, och då menar jag bland våra "småfåglar".. hur kan egentligen något så "näpet" som en Stjärtmes ha utvecklats genom evolutionens skapelse och tidevarv..? Jag trodde nog inte att jag skulle få se sådana uppe i Tantolunden, men idag skedde det! Det kan gå många år mellan tillfällena för mig innan jag får återse den arten.. Men jag slås varje gång av hur vacker den är! Idag såg jag tre exemplar som for runt i Lönnarnas trädkronor, ihop med ett par Blåmesar. Och dom sitter inte still i många sekunder, och döljs ofta av grenar som ställer till det för kamerans fokusering, men det kändes som jag ändå fick till det idag!

Några bilder på vår vackraste "småfågel"..

Hur häftig får en fågel se ut..

Tack för mig!

Inlagt 2014-12-12 22:25 | Läst 1619 ggr. | Permalink
De är som du sager otroligt söta och näpna. Fina bilder allihopa . Nummer 7 o 8 tycker jag är lysande.
Svar från ehrsa 2014-12-13 11:08
Hej! Ja, det är en fantastiskt fin fågel som nästan känns overklig! Tack för kommentaren!
Mvh!
Kul att du fick se stjärtmesen. Som du skriver så sitter dom inte still många sekunder. Dom gånger jag haft stjärtmes vid matningar har det rört sig om 10 - 15 st. Dom dyker upp väldigt hastigt, äter och försvinner lika fort. Jag ser stjärtmesar när jag går till matning i skogen men dom kommer inte fram foderautomaterna. Jag inbillar mig att man helst ska ha talgbollar, som lockar dom mest. Jag sätter inte upp några sådana för nötskrikorna och mården tar dom direkt. Jag har mest solrosfrön och det lockar inte stjärtmesen.
Sten
Svar från ehrsa 2014-12-13 11:13
Hej! Ja, dom tycks ha ett minst sagt "raskt" beteende! Ett par enstaka sekunder sitter dom still och sedan är det full fart igen.. Dom ser ju ut att ha väldigt små näbbar dessutom så man undrar ju lite vad som är deras föda, men antagligen så är det små insekter och även små fröer kanske, dom har ju inte direkt några "kärnknäckarnäbbar" som den större fågeln Stenknäck.. Tack! Sten.
Mvh!
Kul med bilderna på Stjärtmesen. Jag har aldrig sett en sådan i verkligheten. Riktigt fin fågel är det.
Svar från ehrsa 2014-12-13 11:15
Hej! Hoppas du får se den, det är en väldigt speciell och vacker liten fågel! Kändes väldigt kul att få se den även här på Södermalm.. hade inte väntat mig det! Tack! Ingemar, nu måste jag ut, solen skiner för fullt här!
Mvh!
Trevliga bilder på Stjärtmesen. Väldigt bildskön fågelart! Den har jag själv inte kryssat av i vår trädgård ännu.
Gillar framför allt nr 2 och 7.
Mvh
/Per
Svar från ehrsa 2014-12-13 11:17
Hej! Då hoppas jag verkligen att du får se den! Nått "sötare" i fågelväg är nog svårt att hitta i vår fauna! Tack! Per.
Mvh!
Vilken lycka att få dessa vackra små flygare på besök!
har också 7 och 8 som favoriter i den fina serien :-)

Hälsningar/Kirsten
Svar från ehrsa 2014-12-13 19:08
Hej! Ja, dom är fantastiska! Och jag hade heller inte väntat mig att få se dessa fina fåglar innanför "tullarna" i Stockholm, känns som det mer är en "storskogsfågel" än stadsfågel.. Men Tantolunden har som en "korridor" av skog söderut från Årsta Holmar och vidare söderut mot Årsta, jag gissar att dom kanske leds hit via dessa områden. Tack Kirsten.
Mvh!
Stjärtmesarna har varit i vår trädgård vid några få tillfällen. Då kommer de i grupp och för ganska mycket väsen. De vill ha talgboll och äter snabbt. Fantastiskt kul att få se dina bilder på de bedårande små fåglarna. kanske har jag turen att få se dem i morgon om jag hinner med pendeltåget i någorlunda vettig tid.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2014-12-13 19:28
Hej! Vilken lycka att få se dom i sin trädgård! Charmigare fåglar är nog svårt att ha, tror jag..? Dom har så obetydligt små näbbar så jag gissar att många av de fröer som man kanske har i fågelmatningar är för svåra för dessa fåglar, talg är nog enklare.

Jag var uppe i lunden idag också, eftersom solen behagade skina så mycket även idag, man är tacksam för varje solig dag denna årstid.. Det är väldigt bra ljus uppe på "toppen" och på den "sluttande" södra sidan mot Årstaviken, där de flesta kolonilotter ligger. Där är det bra ljus ända tills solen går ner c:a 14:50. Det jag såg idag utöver de "vanliga" mesarna och sparvar och finkar var Domherre igen och Steglits. Dessa höll till straxt intill fotbollsplanens NV sida. Jag har ännu inte sett dom vid "Söders Fågelbar", men dom är nog där också ibland. Såg och hörde även ett par Rödhakar, och hörde ett par Gärdsmygar bland kolonilotternas alla buskar. Träffade en fågelkunnig person uppe vid "Söders Fågelbar" nära bergets topp, som straxt innan jag passerade där såg en Sparvhök som skrämde alla småfåglarna.. okänt om den fick något byte? Jag såg dock inga dunbollar (Stjärtmesar) idag, men det känns också som just dom är extremt rörliga!

Jag kan tro att jag kanske går upp dit även imorgon, men det får väder och lust avgöra imorgon förmiddag.. Håller utkik i så fall. Tack! Lena
Mvh!
Vilka härliga bilder på en fin fågel!/ Björn T
Svar från ehrsa 2014-12-13 22:00
Hej! Ja, det var riktigt roligt att få se den här lilla trevliga fågeln! Det hade jag inte förväntat mig.. men naturen brukar ofta överraska en, är min erfarenhet! Tack! Björn
Mvh!
Dom är väl för underbara dessa "Disneyfåglar". Jag kallar dom så efter att en kompis till mig skulle förklara vad det var för fåglar som följde henne. När hon förklarat hur dom såg ut så sa hon att dom sjöng och flög tillsammans som fåglar ur en Disneyfilm. Det stämmer nog lite tycker jag.
ing-marie
Svar från ehrsa 2014-12-14 16:51
Hej! Ja, det var en bra förklaring! Möjligen hade man tänkt kolibrier då kanske, zumm zumm zumm .. snart är det den 24:e då kommer kolibrierna igen.. :-) Näe, dessa fåglar känns nästan overkliga, så är det! Känns som naturen vill bjuda på en överraskning när man får se dessa fåglar.. Tack! Ing-Marie.
Mvh!