Att spegla det jag gillar.

Det kunde ha varit..

Men så är inte alltid fallet.. Och ibland luras man av det man ser, eller kanske tror sig se.. det blev väl lite av den här helgdagens tema.. Målet var eventuella Snösparvar på 'Hammarbytoppen/backen' som jag nyligen sett fina bilder på, och sedan via en busstransfer några hållplatser bort också kanske få se och även fota Strömstare eller 'Strömstarar' borta vid ravinen vid Nacka Gård. Förra vintern fanns det två st. där!

Började med en kort väntan på Tvärbanan vid Liljeholmen, med vilken man landar nära skidbacken vid Hammarby Sjöstad. Men redan vid Liljeholmen såg jag något på håll som liknade en Berguv.. Berguv finns här i staden, bl.a. satt det en här i Tantolunden för ett par månader sen.. Den här på bilden såg dessutom ut att röra sig, det kunde man se med blotta ögat.. Med kameran så visades sanningen.. en attrapp, med rörligt huvud dessutom.. hur nu det går till..? Säkert en bra fågelskrämma i alla fall!

Men precis när jag vände ryggen åt den falske Berguven så dök den här fina 'gamla' Duvhöken upp! Och den var på riktigt, och lyckades skrämma en hel del duvor..

I väntan på spårvagnen hände även annat..

Utsikt bort mot Årsta Holmar och Södersjukhuset, sett från spårvagnen vid Gullmarsplan.

Dit upp ska jag!

Inte så långt kvar nu..

Jaha, lite skurar över staden i hård vind.. på väg hitåt..

Vissa försökte fika här uppe i den starka vinden..

Fikan blev kort..

Vyer söderut.. här mot en annan 'topp', Högdalstoppen.

Farsta..

Västerut..

Hittade inga Snösparvar.. så det fick bli en kort busstransfer bort till Dammtorp där bäcken för tillflödet för vatten till Järlasjön finns, som är den bortre av de här två sjöarna.

Vattenflödet var stort här, efter all snösmältning och en del regn som förevarit..

Här finns faktiskt en Gärdsmyg.. för den som har bra syn..

Här satt Strömstaren.. förra året..

Men inte i år..

Jag får helt enkelt återkomma senare..     Tack för mig!

Inlagt 2016-12-01 22:43 | Läst 972 ggr. | Permalink
Du fick en rejäl motionspromenad upp till toppen av backen, men utsikten är definitivt värt besväret. Du fick många fina bilder över Söder och Globenområdet.

För sju år sedan gjorde jag en liknande promenad men jag startade från Hammarbyhöjdens idrottsplats, och då var jag ju redan halvvägs uppe. Väl där uppe så tog jag en del bilder, men jag mådde inte så bra för jag hade känt en stickande känsla i bröstet och ett par veckor därefter så hamnade jag på Thoraxkliniken med en hjärtinfarkt. Men nu mår jag bra.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2016-12-02 11:08
Hej! Ja, jag sick sackade mig upp mot toppen i hopp om att se några Snösparvar.. men som sagts inga sparvar, men en fin träning för benen! Jag har också tagit mig upp via idrottsplatsen tidigare, men då hade jag även cykeln med, så det gick lätt att ta sig därifrån.. Fin utsikt där i alla fall! Låter obehagligt med 'hjärtkänningar' när du tog dig upp där! Det är också extra ansträngande att gå upp här, om man har en sån problematik.. Som ses på bild så var det många som tränade i backen här den här dagen, och det kan jag förstå! Är man frisk så är det en bra träningsbacke! Vad skönt att det ändå gick bra för dig, även om det antagligen var väldigt obehagligt! Tack! Stig.
Hälsn!
Vi har en sådan uv I trädgården, riktigt trevlig prydnad och det tycker nog alla fåglarna också...ingen bryr sig :)

Tror nog att den kavajklädda fågelskrämman har bättre skrämseleffekt isåfall.

Mv/G
Svar från ehrsa 2016-12-02 11:15
Aha, ja då har du erfarenhet av den.. Men vad är det som får den att vrida på huvudet? Är det vinden, eller är den 'solcellsdriven'? Har själv en Sparvhöksatrapp hängande på balkongen för att hålla bort Stadsduvor från att häcka här på våren, dom gör vissa försök en del år.. dom struntar helt i den 'duvskrämman'.. Talgoxar brukar stå där och hoppa på vingarna ibland.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Vilken promenad! Vilka utsikter! Du måste verkligen ha bra kondition.
Duvhökshannen är så vacker, men vad hannen i cerise skjorta sysslar med kan jag inte lista ut. De fikande ungdomarna visade stort mod.
Om fåglar blir skrämda av falskuven vet jag ej, men en i byn har en sådan på en större stapel antenner som sitter på huset. Jag har aldrig sett fåglar på antennerna eller skit på taket. Däremot försökte bönderna några år med gaskanoner, en grym bullerkälla. Gäss och rådjur behövde ungefär ett dygn på sig att fullständigt ignorera dem.
Fåglar kommer och går precis som de vill.
Svar från ehrsa 2016-12-02 11:21
Hej! Ja, det blev en skaplig promenad med en del 'transfers' via T-bana, Tvärbana och buss, men logistiken fungerade fint! Konditionen är så där.. men min krånglande hälsena fungerar nu i alla fall! Bra med optimism, men att tänka sig en fika på toppen av Hammarbybacken en blåsig dag i november kanske inte är så realistiskt.. Tror inte den falska uven betyder så mycket i fågelsammanhang.. men att den rörde på huvudet var i alla fall nytt för mig, vet i tusan hur det fungerar? Tror som du, fåglar genomskådar det mesta.. dom har ju så förbaskat bra syn dessutom.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Även om du blev lurad på uven så fick du ändå en hök och dessutom en bra promenad. Fast de fikande på toppen borde nog haft något vörmande på knoppen också. En del säger att det är kallt i Kiruna, men där har folk förstånd att klä på sig, sämmre är det med stockholmarna då det är kallt i stan. Här fryser man. 😄
Bra syn har jag tydligen inte, för jag hittade inte gärdsmygen.
Svar från ehrsa 2016-12-02 11:29
Hej! Höken var väldigt fin, och den blev 'dagens fågel' för mig! Håller med om stadsbor och klädsel.. där finns det mycket att ta tag i.. :-) Om du tittar lite till höger om mitten på bilden med Gärdsmygen, så ser du ett smalt fågelben och en fot som greppar en gren, man ser också lite av vänster fot där, sedan sitter den med den bruna stjärten snett ner åt höger och kroppen upp lite till vänster bakom den 'dominerande' ljusa grenen i bild. Man ser också lite av det bruna huvudet tll vänster om den ljusa grenen. Man ser inte näbben, den är vriden bortåt från mig. Tack! Margareta.
Hälsn!
Jag har blivit lurad av dessa fejkfåglar som sitter på hustaken i Uppsala. Där har alla andra fåglar vant sej vid dem. Härligt ljus i några av dina vyer.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2016-12-02 11:40
Hej! Ja, det är faktiskt lätt att först bli lite lurad.. Jag har sett mycket Berguv genom åren, och då har det varit i ytterskärgården. Hade en sommar för 29 år sen när jag kunde se en Berguv vid besök där, den alternerade sin 'dagvila' alltid mellan två olika dungar med lövskog, nära Söderö i ytterskärgården. Profilen på den här attrappen vid Liljeholmen var klockren Berguv.. dessutom vred den på huvudet! Men det är nog som Gunte också skriver här ovan, fåglar vänjer sig.. Tack! Lena.
Hälsn!
Vad jag vet så har vi inga sådan uv här Men du fick fina bilder på höken . Fin vy över staden Bra fotograferat Ha en trevlig helg Gert
Svar från ehrsa 2016-12-03 21:30
Hej! Nä, den sortens uvar är nog inte så vanliga.. hoppas jag! Utan kameran blev man lite lurad, den rörde ju på sig.. Tack! Gert. Hoppas din helg också blivit bra!
Hälsn!
Jag tror att jag lyckades hitta gärdsmygen, det tog en stund. De är ju riktiga smygare.
Det är så roligt och intressant att få följa med ut på dina utflykter och iakttagelser. Härliga utsiktsbilder, charmiga bilder på fika i blåsten och snyggt fångat på duvhöken.
Mvh Lisa
Svar från ehrsa 2016-12-03 21:34
Hej! Ja, får man syn på ena benet och foten lite till höger om mitten i bild, så går det även att hitta en hel del av den mörka kroppen, men lätt är det inte.. Typiskt Gärdsmygar.. men fina är dom! Tack Lisa, för att du följer mina utflykter, dom är viktiga för att få lite 'kvalitet' på tillvaron..
Hälsn!