Att spegla det jag gillar.

Den blyge..

Den rubriken hade jag på en blogg om en Rödhake som jag fick fina bilder på redan i november.. just den Rödhaken har jag sett ett flertal gånger i samma lilla område under hela vintern, ibland sjungandes sin vackra vårsång och det redan innan årsskiftet.. men vintern har ju varit mild och frånvarande så Rödhaken har säkert gjort ett bra val att stanna här under denna vinter, istället för att dra söderut! Men jag har inte sett till den på mer än en månad, så viss undran hade jag ju innan den för ett par dagar sedan visade sig så fint igen i soligt väder, med dessutom ett par centimeter snö på marken, bara det kändes ovanligt! Och platsen är bland kolonilotterna i mitt närområde Tantolunden i Stockholm.

Den ofta så blyge.. men inte denna gång! Ibland var den för nära för minsta näravstånd för mitt 200-500 mm. Här var första mötet..

Tack för mig!

Inlagt 2020-03-01 22:25 | Läst 1545 ggr. | Permalink
Ser extra gosig ut när den blåser upp sig som en liten boll. Trevliga bilder med ögat i focus..
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-03-02 10:14
Hej! Ja, Rödhaken är en trevlig fågel både att se och fota! Den håller sig oftast lite för sig själv och är avvaktande, en utmaning att fota för det mesta men den här individen bjussar ovanligt mycket på sig! Kanske är vi lite 'kompisar'.. :-)
Hälsn!
Hej Jan - ja den lille bandit bliver man aldrig træt af at se på.
Nummer 4 tager første pladsen hos mig i denne serie.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2020-03-02 10:21
Hej! Ja, man blir glad när man ser den här vackra lilla fågeln! Dessutom är just den här individen rätt så orädd även om den gömmer sig lite, som dom så ofta brukar göra.. Tack! Erik.
Hilsen!
Rödhake på snö, det har jag nog aldrig sett, väldigt elegant blir det! Roligt att se hur väl du hittar fokus på ögat inne i dom tätaste buskage! Det blir också väldigt snyggt när nästan det enda som syns är ett öga. Små medel liksom. Det slår mig också hur väl skyddade dom är därinne i snåren och buskarna, väl skyddad för duvhöken du brukar visa! Väldigt fina bilder! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-03-02 10:31
Hej! Ja, här hade jag tur! Trodde att just den här individen hade lämnat sitt lilla område, jag har inte sett till den på mer än en månad så det var trevligt att åter få se den just här, och den har visat sig fint för mig under egentligen hela vintern nu, och är inte heller speciellt skygg.. Det uppskattar man när man vill fota den! Flera av bilderna här blev jag tvungen att övergå till manuell fokusering, när det var lite grenar ivägen.. men det går ju rätt snabbt att ta tag i fokuseringsringen på objektivet, bara fågeln sitter kvar.. och det gjorde den oftast! Ja, mer snö än så här har jag nog inte sett den här vintern.. Dagen efter så var snön borta.. Härom dagen var det helt vitt ute på morgonen, men den snön försvann till lunch.. Tack! Björn.
Hälsn!
Många fina bilder, snyggt med snö också det är ju lite exotiskt. Det är lite växlande det där med blyghet, ibland är den inne i ett snår och kompis med gärdsmygen men så kan den också exponera sig helt öppet, en av mina bästa bilder är med min gamla 300/4 där rödhaken hade satt sig på skaftet till skottkärran och tittade på vad jag gjorde, fick luta mig tillbaka för att kunna ta bilden då den var för nära
Svar från ehrsa 2020-03-02 10:47
Hej! Ja, i år är snö exotiskt även här.. den här lilla mängden med snö var helt borta dagen efter! Härom dagen var det helt vitt när jag tittade ut på morgonen, men den snön var helt borta vid lunchtid samma dag.. det svänger! Ja, Rödhakar är verkligen individer, en del kan vara väldigt 'tillåtande', så är den här individen! Har fått flera tillfällen där den verkligen visat sig fint och har gett mig riktigt fina bilder! I bild 4 nedifrån fick jag backa lite, jag var för nära även fast objektivet var utzoomad till 200 mm.. Det knasiga också är att jag omedvetet hade råkat ställa in lägsta JPG-kvalitet istället för RAW med alla bilderna här.. så det blev lite fixande för att få till dom här bilderna hyggligt bra ändå.. Det var med D750, ibland kan kameraremmen med nått 'spänne' där råka trycka på en knapp när jag trodde att jag kanske justerade exponeringskompensationen med tumhjulet, så blev det tydligen istället bildkvaliteten som justerades.. Det har faktiskt aldrig hänt förut! Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2020-03-02 11:53
Det har faktiskt hänt mig att jag tryckt in Qual istället för ISO, de är bredvid varandra på D750 och inte tänkt på det mer på det och har kommit hem med jpg bilder istället. Det är en knapp som man kunde ha tagit bort tycker jag, när ändrar man bildkvalité, jag gör det en gång per kameraköp och någon gång av misstag :(
Svar från ehrsa 2020-03-02 12:36
Håller med dig, den knappen borde man kunna få välja bort.. man kan ju ändå välja dom inställningarna via 'menyerna', det borde räcka!
Hälsn!
Söt liten pippi den där rödhaken :) Väldigt fina bilder på den när den poserar och letar lite mat kanske?
Och snö har du fått också :)
Svar från ehrsa 2020-03-02 10:54
Hej! Ja, vinterbilder på en snygg Rödhake är inget man förväntar sig den här annars snöfria vintern! Det blev känslan av 'bonusbilder' den här vintern.. plötsligt händer det bara! Jag har inte sett Rödhaken här under en längre tid, trodde den hade dragit iväg eller kanske 'dukat under'.. så det var kul att få se den här igen! Tack! Joakim.
Hälsn!
Så oerhört fina bilder på rödhaken. Puffbilden blir nog favoriten men det fanns flera till där den formligen lyser i solen. Rödhake var det första jag fick se då vi åkte till Råstasjön i lördagsmorse. Vi behövde promenera lite för att hålla oss vakna och där satt den. Senare på eftermiddagen kom den en på besök i vår trädgård. Den satte sej t o m i en foderautomat, korta besök men annars brukar den alltid äta från marken.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-03-02 11:11
Hej! Lena. Aha, ni har kommit hem nu! Jag var också till Råstasjön för kanske en månad sedan men såg inget mer intressant än Hägrarna.. Dom hade annars redan i början på februari också intagit sina boplatser vid Isbladskärret på Djurgården.. Gissar att det är rekordtidigt! Men varför inte, när vintern har varit så konstig i år.. Blommande Körsbärsblommor fotade jag redan den 13:e januari i Kungsträdgården i Stockholm.. det var 3 månader för tidigt, och dom fortsätter att blomma där lite mer och mer såg jag för nån vecka sen! SMHI konstaterade att våren kom hit den 15:e februari, tidigare än så går inte enligt deras 'regelverk'.. Rödhakar gillar man alltid, min individ här har funnits här på samma plats hela vintern, även om det är drygt en månad sedan jag såg den senast.. Vårsånger sjöng den redan innan årsskiftet dessutom.. sånt gillar man! Gissar att du också försöker fota din Rödhake. Kul!
Hälsn!!
Rödhaken på snön blev ju verkligen annorlunda. Den fastnar jag för helt klart.
Den är väldigt vacker vår rödhake.
Toppen bilder rakt igenom!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-03-02 21:28
Hej! Håller med, det blir fina kontraster och färger just mot snön här! Den här individen har bjudit på flera fina 'fotosessioner' under vintern, men jag var orolig att den hade försvunnit, har inte sett eller hört den på ett antal veckor.. så det här var ett trevligt möte! Tack! Johnny.
Hälsn!
Åh, vilken tur du har som får träffa den här lille. Det är något visst med rödhakar, så runda och goa.
Så fina bilder !
Pratade just om det med en vän i dag, att ibland är vissa fåglar så blyga och rädda, nästa gång är dom hur tuffa som helst. Jag tänker främst på domherrarna, på vintern är dom jätteskygga men på sommaren när dom kommer till matningen så bryr dom sig inte ett dugg om att jag står ganska nära dom.
ing-marie
Svar från ehrsa 2020-03-02 21:46
Hej! Ja, här blev jag glad! :-) Jag har inte sett eller hört den här individen på några veckor så jag trodde att den kanske hade försvunnit.. men den verkar ha varit i samma lilla område sedan början på november i alla fall! Det finns en kvinna som matar fåglarna regelbundet vid sin lilla kolonistuga där, men jag har aldrig sett Rödhaken vid själva matningen, däremot så finns den ofta i närheten.. Kanske den har hittat ett fint revir där, att försvara när 'mesarna' (hmm..) som drog söderut och vinter-semestrade kommer tillbaks! Det är säkert en fördel att ha ett revir klart när de 'solkyssta' kommer söderifrån.. Den här individen verkar ha blivit alltmer modig och tycks inte alls vara speciellt rädd längre.. men gillar ändå att smyga runt i häckbuskagen här! Jag var för nära för objektivet t.o.m.. fick backa lite vid ett par av bilderna här! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Vad sjutton ska den där vara blyg för som är så vacker? Hur får man en rödhake att få bättre självförtroende?
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-03-02 21:54
Hej! Ja, man undrar ju.. den har inget att skämmas för, tvärtom! Kanske den har insett att dess röd/orange lysande bröst syns lite för bra.. 'predatorer' får kanske lätt syn på den.. bäst att gömma sig lite i buskagen då! En synnerligen trevlig fågel i alla fall, och just den här individen verkar vara rätt så orädd för oss människor! Det gillar man.. :-) Tack! Bjarne.
Hälsn!