Att spegla det jag gillar.

Åter till Isbladskärret..

***

Dit 'hann' jag att ta mig vid tre tillfällen innan snön kom åter, men det kom ändå bara i små mängder här i Stockholm, där det mesta nu redan har töat bort..

Så här kommer lite mer bilder och 'vårtecken' från Isbladskärret på Djurgården, fotat med Z50 + Z 180 - 600 mm. som blir 270 - 900 mm. med den kameran. Första bilden här, med Iphone 12.

Ryggar man känner igen, såg dom här även 10 dagar tidigare, innan dessa bilder..

   

   

**

Här upptäckte jag en Smådopping.. första gången jag ser en här!

   

**

Även ett par Krickor fanns här, och en Sothöna lite till höger här..

     

**

Och så Grågässen så klart..

     

 

**

Så finns ju även de 'små' där, då är det oftast utefter den skuggade västsidan av 'pölen' som man både ser och hör Gärdsmyg..

Tack för mig!

Inlagt 2024-04-05 19:35 | Läst 422 ggr. | Permalink
Starar är ett fint vårtecken. Kul med kricka. Gärdsmygen är ju alltid kul, särskilt när den visar sig öppet. Känns AF bättre med 180-600 än 300pf och TC, det borde det väl nästan göra för TC saktar ner min Z6 en hel del, vilket den inte gör på D850. Det verkar som Z8 och Z9 är också ganska oberörda av äldre TC med F fattningen. Jag hoppas att framtida Z hus blir bättre på detta
Svar från ehrsa 2024-04-06 11:47
Hej! Peter. Starar är väldigt kul att få se på våren så här, dessutom hyfsat orädda.. Känns som det alltid är ute på Djurgården nånstans jag ser de första, förra året var också exakt på samma plats som Stararna här.. En liten 'fågelpöl' som här lockar inte bara 'badankor', känns som principen 'fåglar drar fåglar' stämmer bra här.. även andra arter än andfåglar! Gärdsmyg kan man se och höra här året runt, hyfsat orädda dessutom, men sitter ju sällan still..

En försiktig gissning om AF på 180 - 600 mm. är att 300 PF kanske är 'knappt märkbart' snabbare..(?) Sen är nog 180 - 600 mm. på andra plats..(?) Och sist 300 PF + TC1,4 men sånt måste ju mätas.. Det här är bara min känsla! Har inget att anmärka på i alla fall, mer än att min Z50 ibland också 'fastnar' på nått som är suddigt och inte riktigt vet åt vilket håll den ska gå.. Där tror jag att min Z50 har likvärdig (brist på) 'mjukvara' ihop med Z6(II).. Men oftast får jag bort det med att bara vrida lite på 'fokusringen' på objektivet (är programmerat 'Manuell fokus' där) eller så trycker jag på den yttre knappen på objektivet med tummen, som ändå är med och håller objektivet, där knappen är programmerad för 'motivföljande fokus' (3D..?), 'av/på' varannan gång, då vaknar oftast 'AF-C fokus' till och sätter igång..

Det här objektivet ger mig en känsla av en 'ny' AF, helt beroende på den yttre programmerbara knappen som ger mig 'motivföljande fokus' varannan gång jag trycker där, dessutom med handskar på.. Det var i stort sett omöjligt förut utan att ta av sig handskarna och sen trycka på OK knappen på baksidan av kameran, och ofta rubbades läget av den vita rutan, från mitten och åt nått annat 'oönskat' håll med flerfunktionsknappen där.. Plötsligt går det nu att snabbt att låsa på ett motiv och hålla kvar fokus där hur jag än 'vinglar' med kameran.. så länge som jag håller ner avtryckaren till hälften. Det fungerar fint både med AF-C och AF-S! Använder man AF-S så blir den vita kvadratiska rutan grön när den hittat fokus, istället för att den är vit från början, med AF-C så blir den vita rutan gul när den låst sig på ett motiv. Känner att jag får fler bilder med rätt fokus nu, jämfört med tidigare.. Men det är ju ingen Z8 eller Z9 med deras mjukvaror för fokus.. Men ändå en stor förbättring bara med det nya objektivet, helt klart! Tack!
Hälsn!
pdahlen 2024-04-06 13:25
Intressant att du fick ny funktionalitet med de knappar som är på objektivet. Vad jag vet så har jag ingen knapp på min Z6 där jag kan växla AF mode genom att bara trycka på knappen, om jag nu fattade dig rätt. Du behöver inte vrida på tumshjul också ? Jag har ju någon programmerbar knapp på mitt 105 makro. Jag får titta mer på vad jag egentligen kan ha den knappen till.

Tror din AF hastighet känsla kan stämma. Jag mätta upp mina objektiv, tiden det tar från ett ändläge till den sätter fokus och snabbast var 300pf sedan 200-500 och sist 300pf med TC. Just TC på de billigaste Z blir inte så bra så jag försöker undvika den kombo
Svar från ehrsa 2024-04-07 13:14
Hej! Ja, så känns det "ny funktionalitet" är en bra beskrivning, även om kanske inte själva AF nu är bättre än tidigare.. Men 'användbarheten' blev plötsligt så mycket mer hanterlig med det den nu ändå har!

Den snabba igångsättningen (och avstängningen) av 'motivföljande fokus' med den yttre knappen på objektivet går så mycket bättre nu, än att behöva trycka på 'OK' knappen på baksidan av kameran! Och den vita 'kvadraten' som då kommer fram i mitten på sökaren fungerar ihop med alla AF funktioner utom 'manuell' AF så klart.. Men man måste ha största AF området igång.. annars kommer inte den vita fokusrutan fram! Men jag använder till 90% AF-C, och nån gång AF-S, och nästan aldrig AF-A, men 'motivföljande fokus' fungerar på alla tre AF alternativ så länge du också har största fokusområdet..

När jag snabbt ska fokusera på nått så fokuserar jag först med avtryckaren till hälften, och kanske tar några bilder om de röda fokusrutorna ligger hyfsat 'rätt' (så som kameran själv bestämt det, och jag vill..), annars trycker jag direkt på den yttre knappen på objektivet som då drar igång den vita kvadraten (motivföljande fokus) i mitten på sökaren, och då med AF-C och största fokusområdet inställt, sen är det upp till mig att peka på det jag vill ha skarpt, med den vita 'kvadraten' och hålla ner avtryckaren till hälften, då har jag låst 'motivföljande fokus' just där.. Sen kan jag välja var jag vill att det förhoppningsvis då oftast skarpa motivet ska finnas i bilden, och komponera om bilden som jag vill.. Men i svagt ljus kan det vara sämre funktionalitet på 'motivföljande fokus' har jag märkt (för mörkt för att lyckas), men det har nog med kamerans förutsättningar att göra.. En Z50 är inte lika bra som en Z8 eller Z9, och det går inte att ändra på ens med nyare 'mjukvara', gissar jag! Och det är mycket '3D' i detta, då jämfört med D750 som har '3D' och som fungerar rätt bra, men som har ett för litet 'fokusområde' att hålla sig inom, med det som man har 'siktat' och låst sitt fokus på.. Min Z50 har ju hela sökarbilden som största fokusområde i jämförelse..
Hälsn!
pdahlen 2024-04-08 07:37
Ok, nu förstår jag det är den motivföjande AF, du har lagt där. Den har jag aldrig fått att fungera, testade den på måsar och tärnor vid något tillfälle och den var ju totalt förvirrad och det var som en blind höna och den hitta väl ett frö/motiv en på hundra. Jag la in den igår på min knapp på makrot och skulle prova på ett bi, men ingen lycka den gången.

Kan prova idag igen, men tror inte det är något för mig kör AF-S och AF-C med en punkt eller s_wide eller vad den heter. Det är det jag har använt till 100%.

En funktion jag tänkte prova men inte vet riktigt hur det fungerar är att sätta ett fokusläge, borde väl vara så att man sätter ett avstånd och så på något sätt får man objektivet att gå dit, får se hur man gör det
Svar från ehrsa 2024-04-08 11:08
Hej! Ja det är den, 'motivföljande fokus' som jag har lagt in på den yttre knappen på objektivet, som nu också fungerar fint.. En 'fokus' metod som ofta är riktigt bra dessutom! Men som jag skrev så kan den ha lite svårt att hitta fokus om det är lite mörkare förhållanden, och kanske om det är lite för lite kontrast eller detaljer just där jag siktar med den vita 'kvadraten'! Men det är väldigt likt '3D' i D750, där den kameran har ett för litet (max) 'fokusområde' för att det ska fungera optimalt, men så är det väl inte på Z8/Z9, där är väl hela synfältet i sökaren ett 'fokusområde' och dessutom med mycket mer mjukvara som hjälper till att hålla kvar fokus på just det motiv man valt..

Och 'motivföljande fokus' ligger kvar på objektet så länge som avtryckaren hålls ner till hälften.. Men.. Det händer ibland (för mig) att 'motivföljande fokus' ligger kvar på ett valt objekt även när jag släppt upp avtryckaren.. Och jag vet inte riktigt varför, eller hur det gick till? Troligen är det en funktion jag inte riktigt känner till (än).. För att bli av med den 'motivföljande fokusrutan' som fastnat då, så får jag stänga av funktionen med den yttre knappen på objektivet, det är ju en varannan gångs funktion på den knappen, av/på.. Så i nått läge så låses 'motivföljande fokus' helt fast och ligger verkligen kvar där även fast du släppt upp avtryckaren, lite som på ett JAS plan där man låst fast siktet på ett objekt.. tror jag! Själv har jag tidigare stängt av kameran för att 'bli av med' den motivföljande fokusen' men nu går det att 'stänga ner' med den yttre knappen av/på.. Och som tål att upprepas, du får inte igång 'motivföljande fokus' om du inte har valt 'största' fokusområdet i kameran!

Att det fungerar på både AF-C och AF-S känns väldigt bra, och fungerar fint! Även 'PinPoint' på AF-S har räddat en del bilder för mig när motivet suttit bakom grenar som fokus felaktigt fastnat på (även 'motivföljande'), där 'PinPoint' (mellan grenarna) då gett mig rätt fokus!

Att sätta ett 'fokusläge' vet jag inget om, tror jag.. Men jag vet att jag kan sätta en 'fokuspunkt' på det jag vill ha skärpa på om jag använder 'skärmen' bak på kameran, men då just när bilden tas. Om jag pekar på skärmen med ett finger nånstans på skärmen så tas en bild, och det är där jag pekade som skärpan satts.. Men jag tror du kanske menar nått mer avancerat.. 🙂 Hälsn!
pdahlen 2024-04-08 14:04
Heter lagra fokusposition och återkalla fokusposition. Men det behövs två knappar på objektivet för detta, och mitt objektiv har bara en knapp och då går det inte. Den är till för att låsa ett värde när man har fokus och om man skulle tappa bort fågeln och den börjar svepa sådan man återkalla tidigare läge
Svar från ehrsa 2024-04-08 18:58
Aah, nu är jag med! En sån funktion tror jag är bra! Man kan spara in ett förinställt fokusavstånd, och sen återkomma till just det avståndet igen bara med en knapptryckning.. Tack!
Hälsn!
Fint fångade Starar och badankor :)
Gärdsmygaren blev bra, snabb rackare och nästan alltid nån pinne i vägen.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-04-06 12:06
Hej! Gillar Starar extra mycket, de har så vacker fjäderdräkt speciellt i medljus när solen skiner.. Här satt Starar och 'gnisslade' sina strofer, som man så väl känner igen! De är verkligen en riktig/viktig 'vårmarkör.. Nu väntar jag på första Sädesärlan här, det är helt rätt tid för den nu, eller imorgon.. Igår såg jag min första Strandskata, egentligen en 'kustfågel' som ofta är tidiga de också, och var såg jag den då..? Vid 'fågelmatningen' i Norrström på en halvt överspolad grynna.. Sen flög den iväg och landade vid Riksdagshuset.. Där har jag fotat 'dom' (2 individer) tidigare år, tror dom häckar nånstans kring Riksdagshuset mitt i Stockholm, okänt var? Det är egentligen galet.. Din beskrivning på Gärdsmyg stöder jag helt! Tack1 Hälsn!
Vackra starar! Hörde dem i dag när jag gick ut, men de vill aldrig häcka hemma hos mig, bara plundra. Skickliga vackra bilder på badande kricka, men ffa landande gås framför träd Och så klart- Gärdsmygen!!
Svar från ehrsa 2024-04-08 11:54
Hej! Stefan. Starar är verkligen extra fina! Känns också som det är nått 'komiskt' över dom, deras allmänna beteende ger en viss komisk känsla tycker jag, gäller ofta även Hägrar.. Krickor är också lite extra fina, ofta är dom lite svårfotade tycker jag, håller sig lite undangömda, det gäller ju andra fåglar också.. Landande Grågåsen blev extra fint med skogen i bakgrunden så där! Det ser ut som det är en 'brant' terräng där bakom dessutom, men det stämmer inte.. Det är Alträdslöv och dess 'hängen' som ger den illusionen.. Kanske tar jag mig till 'kärret' idag igen, vädret inbjuder till det.. Tack!
Hälsn!