Att spegla det jag gillar.

Men, hur solar en Gråhäger..

***

Jag har i en tidigare blogg från i våras visat hur en häger badar, här i Isbladskärret på Djurgården i Stockholm i maj..

Men hur solar egentligen en häger, kanske ingen vet.. Och varför kan man ju också undra, kanske är dom 'bara som folk är mest'.. Här är i alla fall bildbeviset på hur en häger solar, och det är den av mig döpta 'Riksdagshägern' i Stockholm som återigen överraskar med sitt för mig okända beteende.. Har sett den här individen under några år nu, hur den ofta sitter nära Riksdagshuset eller även på den byggnadens takkant.. Och bra 'jaktplatser' i omgivningen tycks den ha hittat utan att det finns vassruggar att gömma sig i.. En 'specialist' helt enkelt som utnyttjar de tillfällen som erbjuds och lärt sig, och oftast helt ensam, men för bara fvå veckor sen såg jag en till häger vid/i Stallkanalen på Riksdagshusets södra sida, medans det samtidigt stod en på gräsytan mitt emot U. Kristerssons tjänstebostad, vid Norrström på den norra sidan.. Kanske kunskapen om att det går rätt bra att fånga fisk här har börjat sprida sig..?

     

Här har jag flyttat mig från ena sidan på 'Norrström' (Strömgatan) till terrassen lite ovanför där hägern står och solar, men som då skyms av grönska i varierad grad.. Det får bli lite som 'naturens filter' som vi ju brukar säga här!

 

Här är också en plats den ibland står på när det är lågvatten, och strömmen från Mälaren även den är låg.. Här står den knappt synlig nedanför stegen upp till Strömgatan, med U. Kristerssons tjänstebostad i bakgrunden..

 

Här lite bilder från 'omgivningen ' här i området, där strömmande vatten ger mest motiv, mest på Skrattmås och en del Fisktärnor..

            

       

Det mesta  fotat med Z50 + Nikon F 300 mm. PF, men några enstaka bilder också med Zdx 50 - 250 mm.     Tack för mig!

Inlagt 2024-07-01 13:35 | Läst 366 ggr. | Permalink
Ja, hägrar får väl också sola! Kul att se och det blev fint med det forsande vattnet också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2024-07-02 11:29
Hej! Bjarne. Ja, visst är det så! Inte bara Storskarvar gillar att breda ut sina vingar är uppenbart nu.. Trots att jag sett väldigt mycket hägrar i 45 års tid så är det första gången jag ser det här beteendet, så det var lite extra kul att kunna dokumentera det just här, tror 'Riksdagshägern' är lite av en livsnjutare.. Det är en fin miljö här när det finns strömmande vatten, det lockar en del fågel! Tack!
Hälsn!
Fint med solande häger. Gillar de bilder med det gul/bruna fallet färger lyser upp
Svar från ehrsa 2024-07-02 11:43
Hej! Peter. Det är första gången jag ser en häger bete sig så här, trots att jag sett mycket hägrar sen 45 år tillbaks.. Den där 'vattenridån' som faller över 'reglerbommen' för avtappningen blir väldigt vacker med motljuset som lyser in i 'ridån', gärna ihop med nån fågel som här! Har själv kört den där 'bommen' upp för att stänga av flödet helt och sedan ner för att låta det strömma igen. Det görs via en stege ner i ett kontrollrum vid ena brofästet för Riksbron, Minns att det var tre strömbrytare varav en hölls kvar i rätt läge av en vanlig 'skogspinne' (2 dm.) annars kunde den slå ifrån av sig själv vid den höga strömbelastningen.. En övning i brandförsvarets regi för att kunna stänga ner vattenströmmen vid en ev. olycka även när inte gatukontoret har nån tillgänglig personal.. Tack! Hälsn!
Hej,
Hägern med skräphögen som bo tycker jag är perfekt utanför Ulfs tjänstebostad. Miljöpolitik i ett nötskal.
Ha det gott
Bob
Svar från ehrsa 2024-07-02 11:57
Hej! Bob. Den där 'skräphögen' är väl 'skräp' som trasslat ihop sig straxt nedanför reglerbommen för vattenflödet från Mälaren i nån virvel där, och sedan har den släppt när flödet nu stängts ner, och sedan flutit upp här.. Sånt här skräp brukar 'Stockholms Hamnar' ha en arbetsbåt som inte gör annat än åker runt stadens kajer och samlar upp allt skräp.. Det är dom faktiskt rätt bra på! Tack!
Hälsn!
Hej Jan.
Intressant beteende observationer.
Jag har också sett dem sola men aldrig fotat dem. Jag menar att de torkar sina vingar ?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2024-07-02 12:05
Hej! Erik. Ja, det var spännande att kunna se och fota det här beteendet hos en häger, har aldrig sett detta tidigare.. Det kändes uppenbart att den gillade att stå och sola så här! Känns lite som en 'livsnjutande' häger.. Tror inte att den bara torkade vingarna, känslan är att dom nästan inte blir blöta även när dom har badat, kanske har dom nått lager med fett i fjädrarna som stöter bort vatten..? Kanske bildas det D-vitamin som solen gör för oss människor,,? Många frågor.. Tack!
Hilsen!
Jag minns dina "badbilder", spektakulära. Jag har sett en häger sitta så där i solen, men hade ingen kamera med mej. Men bara en gång så det är nog inte så vanligt att beteendet dokumenteras.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-07-02 12:10
Hej! Lena. Aha, då är vi i alla fall två som nu har sett detta beteende.. Jag har sett många hägrar under 45 års tid men aldrig sett detta tidigare, så det kan inte vara speciellt vanligt,, Kanske får dom D-vitamin så som vi människor om dom också utsätter kroppen för lite extra sol..? 😎 Spännande i alla fall! Tack!
Hälsn!
Men vika häftiga och annorlunda bilder på hägern. Den ser nästan konstgjord ut.
Kanske den har påbrå sen längre tillbaka av skarven :-)
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2024-07-02 22:32
Hej! Ing-Marie. Ja, visst är dom roliga hägrarna! Känns som dom fortsätter att bete sig lite komiskt, med för mig okända beteenden.. I alla fall just den här hägern, tror den är lite av 'livsnjutare'.. Har en del bilder på den när den också lyckas ta fiskar, men det kommer i en senare blogg.. Idag var det ett massivt besök av Fisktärnor vid 'nya' Slussen (Vattentorget) alla jagade runt över en av vattenytorna där, och riktigt nära! Fotade 1600 bilder på kanske en timme där.. 800 bilder blev kvar efter en grovsortering, det blir en blogg framöver med råge! Tack! Hälsn!
Det var en helt ny position för mig där hägern solar, men effektiv att både torka upp och samtidigt reflektera solen upp mot "hakan". Skrattmåsen är trevlig att fotografera, inte illsnabb som tärnor. Det blev särskilt fint där den dyker under där vattnet bryter och speglingen i vattnet bildar en intressant taggig linje.
Svar från ehrsa 2024-07-08 13:16
Hej! Stefan. Ja den här 'positionen' på en häger har inte jag heller sett tidigare.. Har ändå sett och fotat en del häger sen kanske 45 år tillbaks i tiden.. Och det såg ut som den verkligen njöt av solens strålar här! Den här gräsytan med lite buskar på norra sidan av Riksdagshuset har den också helt själv, endast ihop med nån enstaka Strandskata och några tillfälligt sittande måsfåglar, och även ibland några Vitkindade gäss, men också en av de första små Starflockarna kan ses här nu när deras häckning är klar, de brukar jag kunna se just här, och senast för en vecka sen.. Den enda mänskliga aktiviteten där, är när gräset behöver klippas! Skrattmåsen blev vackert ihop med ljuset i Mälarens vatten som bryter över 'reglerbommen', lite 'lågdramatik' över det hela, tack vare Skrattmåsen! Tack!
Hälsn!