Advertisement
Att spegla det jag gillar.

'Riksdagshägern'..

***

Har sett den i några år av och till.. Tror att det är samma individ som återkommer till området runt Helgeandsholmen i Stockholm där Sveriges riksdag håller till. I sommar har jag sett den några gånger ståendes vid 'bommen' under Riksbron (bommen som reglerar avtappningen av Mälaren), där finns vid det södra fästet en liten försänkning där lite vatten strömmar hela tiden, även när bommen är stängd för avtappning. Troligen har den lärt sig att ta lite 'småfisk' just där, men jag har aldrig lyckats se detta eller fånga på bild..

Det händer också att den sitter uppe på Riksdagshusets ena södra hörn, det var väl med den bilden som jag började lägga märke till  just denna Häger för några år sen..  här fotat med en Sony mobil.

**

Här står den ibland och bara tar det lugnt..

**

Troligen är det bara jag som ser Hägern här..

**

Fortsätter ett motsols varv runt 'holmen' och hamnar då här: zooma gärna ut!

**

Även en Strandskata ses här.. Det finns ett 'par' såna som också visar sig runt 'holmen' oftast på nära gräsytor då..

**

Även i Stallkanalen på andra sidan 'ön' har jag sett den stå och spana, så troligen kan den ta fisk där också..

Allt fotat med Z50 + olika objektiv, och två mobiler sett över några års tid..     Tack för mig!

Inlagt 2023-10-09 13:40 | Läst 599 ggr. | Permalink
Vilken fyndig serie Stockholmsbilder med hägertema. Jag hade inte en aning om att det huserar en häger mitt i storstan. Men det sitter ju en i Norrköping om jag inte minns fel och det finns ju gott om vatten i centrala Stockholm så helt otroligt är det väl inte.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-10-10 11:31
Hej! Ja det är lite kul när man lägger märke till en fågel så här inne bland 'kajerna' mitt i stan! Det är ju inte någon optimal Hägermiljö här direkt.. Svårt att komma ner till vattnet helt enkelt.. Men även det klarar nog en 'listig' häger! Eftersom 'den' tycks återkomma så hittar den troligen tillräckligt med föda trots omständigheterna här! Ja, Måns hade fotat sin Häger nere i Norrköping minns jag, kanske den också har lärt sig att få tillräckligt med utdelning för att klara sig där, kanske kommer det fler Hägerbilder från Norrköping framöver får vi hoppas.. Tack! Lena.
Hälsn!
Tack för röda pilarna!

Kul spaning, man får klart för sig att fågeln lärt sig navigera och klara sig i den här synnerligen urbana miljön!

Näst sista bilden fin balans mellan häger och miljö, sista bilden snudd på närbild med vattnet i bakgrunden som stelnat glas, en märkvärdig bild!
Svar från ehrsa 2023-10-10 11:50
Hej! Röda pilarna behövs ibland.. även för mig! Flera av bilderna är tagna med en 35:a som sen beskurits lite, men också med min 300 mm. ibland ihop med TC 1,4 som då ger 630 mm. ihop med min Z50. Hägern överraskar lite med hur bra den är att flyga även där det borde vara lite för trångt.. är känslan! Jag tror en Häger är ganska lätt i kroppen i förhållande till sitt vingspann, lite som tärnor som också rör sig väldigt lätt i luften.. när vingarna rör sig neråt så åker kroppen upp! Kroppen följer inte en rak linje eftersom den är så lätt, jämför med en tung svan eller en örn där kroppen går i en rak linje oberoende av vingslagen.. Hägern ser helt enkelt lätt ut när den flyger och kan troligen manövrera sig rätt så bra! De tre sista bilderna är tagna med min Iphone 12 och är beskurna, den är ett bra komplement när jag har kameran med ett tele monterat.. Jag byter aldrig objektiv ute i fält när jag promenerar, det blir roligare att fotografera då, man får tänka till lite extra med 'kompositionen'.. sen får mobilen användas för översiktsbilder! Tack! Måns.
Hälsn!
Kul serie och observant av dig. Finns väl nackdelar för häger att bo centralt antar jag, men den verkar ju komma tillbaka så den gillar nog det centrala läget
Svar från ehrsa 2023-10-10 12:10
Hej! Ja, det blir gärna så när man som jag passerar det här området några gånger i veckan.. Plötsligt känner man igen den där enstaka Hägern som väl 'kanske' också stod där förra veckan.. Den trivs förmodligen här, och sen håller man utkik nästa gång man går förbi här, och ibland sitter den bara på en annan plats runt holmen här.. Något verkar göra att den trivs här, och förmodligen så hittar den tillräckligt med föda! Första gången jag la märke till Hägern är kanske för 4 år sen, när jag fotade den med min förra mobil där den satt på hörnet högst upp på Riksdagshuset.. (första bilden) Det hade jag aldrig sett förut! Hade en Häger igår som höll till nere vid Tantobadet här i närområdet, helt orädd stod den still och fokuserad ner mot vattenytan, eller gick förbi mig i 'strandbrynet' mindre är 10 m. ifrån mig.. Den fick inte plats i sökaren, kanske halva bara! Vet att 'årsungar' uppträder helt orädda ibland, kanske var det en sån.. Tack! Peter.
Hälsn!
Det var en lite rolig blogg med hägern i Stockholm. Gillar att du verkligen har fotat den från alla möjliga håll och vinklar :)
Svar från ehrsa 2023-10-10 12:25
Hej! Ja, det är lite roligt med en Häger så här som inte beter sig som vanliga Hägrar.. Den borde ha lite problem att nå ner till vattnet här vid alla stenkajer, men förmodligen har den lärt sig egna trix för att klara även detta, är känslan.. eftersom den tycks komma tillbaks! Och jag ser aldrig fler här så den är nog en 'specialist' just här! Ja fåglar kräver lite varierande vinklar och bakgrunder.. som inte är helt utslätade.. men gärna kanske lite mer suddiga än här.. 🙂 Har ofta fotat med kortare brännvidder här, eller t.o.m. mobilen, då blir ju allt skarpt! Tack! Joakim.
Hälsn!
Du har ögonen med dig! Fin serie på olika miljöer runt Riksdagshuset.
Mvh Bengt
Svar från ehrsa 2023-10-10 12:40
Hej! Ja, man får hålla koll på omgivningen.. det tog väl några 'obsar' av Hägern innan jag förstod att det inte bara var en tillfällighet att se den här kring Riksdagshuset! Nu spanar jag varje gång jag går förbi här.. men jag ser den inte alltid, orkar inte heller gå runt och spana efter den överallt.. så den kan finnas här även om jag inte ser den! Men hela området utefter Stockholms Ström och vidare bort utefter Norrström har ofta en hel del trevliga motiv att bjuda på, och jag promenerar gärna ett varv runt Gamla Stan och vidare runt ut på Riddarholmen, med sjöutsikt hela tiden, det är lite av en favorit en eftermiddag! Det blir mycket sol när vädret är sådant.. Och hamnar på över 10 000 steg dessutom! 🙂 Tack! Bengt.
Hälsn!
Kul spaning...och Hägerman har väl häftigaste strandtomten i stan ( 2 och 3)
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-10-10 13:01
Hej! Ja, det är trevligt att se en 'specialist' så här! Det är ju inte enkelt att nå ner till vattenytan för en Häger här, men den tycks ha hittat lite olika platser i området där det ändå fungerar för den.. Men det finns säkert en variation på tillgången på fisk här beroende på årstid och andra 'variationer', men då kanske det fungerar på andra sidan holmen istället..

He he! Absolut, finare strandtomt mitt i stan finns inte.. Den verkar sköta gräsklippningen bra också! Och den bor mittemot statsminister Kristerssons tjänstebostad dessutom, som närmsta granne.. Han har bara en gata (där jag står och fotar) utanför sin bostad, utan gräsmatta.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Riksdagshägern är ny för mig, men säkert politiskt oberoende! Fyndigt att finna den och följa den sen. Det är väl en trygg miljö med lagom mat.
Svar från ehrsa 2023-10-11 11:12
Hej! Jag gissar att hägern är 'oberoende politiskt obrydd' trots anknytningen till Riksdagen här.. Ja, jag blev nyfiken på den här Hägern efter att jag sett den på taket till Riksdagens fastighet (första bilden) och har sen lyckats upptäcka den på andra platser, så den verkar trivas i den här miljön och hittar troligen tillräckligt med föda dessutom! Så numera håller jag alltid utkik efter den här Hägern när jag passerar det här området.. Sedan regnovädret 'Hans' passerade så har bommen för regleringen av Mälaren varit öppen helt i nån månad, även så i 'Stallkanalen', och det har gjort att Hägern inte har haft tillgång till sina fiskeplatser här.. Och jag har heller inte sett den sedan dess.. Men den kommer nog tillbaks är min gissning, avtappningen av Mälaren har också upphört just nu i alla fall! Tack! Stefan. Hälsn!