Att spegla det jag gillar.

Lite 'dokumentärt' från gatorna..

Områdena är Stockholms gator med bilder tagna mellan slutet på september fram till årsskiftet.. inga speciella teman, mer än att det är oftast människor med på bilderna, där det funnits något som gör att dom sticker ut lite extra.. det kan vara blickar, mimik, eller andra uttryck som gjort att dom hamnat på bild här.. fotat med olika kameror som Z50 eller D750 och olika objektiv, mellan brännvidderna 20 - 75 mm.

Här kommer en hel del bilder från hösten, som gav väldigt lite inspiration med sitt gråa och murriga väder.. börjar med ett par bilder från september i alla fall..

                          

                     

       

Sen kom 2020..     Tack för mig!

Inlagt 2020-01-11 22:57 | Läst 860 ggr. | Permalink
I stor staden rör folk på sig så där går det hitta motiv överallt.
Annat på vårt torg där det kan vara helt folktomt .
Det är alltid trevligt att se på dessa storstadsmänniskor.
Ha bra söndag
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2020-01-11 23:38
Hej! Du har så rätt, det är så klart stor skillnad på mängden av motiv här i stan, jämfört med mindre städer..man kan gå fram och tillbaks på en gata flera gånger här och det dyker upp nya motiv hela tiden.. speciellt under den lite 'ljusare' årstiden! Tack så mycket Gun-Inger! Ha en fin söndag ni också!
Hälsn!
Kul med dina promenadrutor..Man sitter och letar blickar, uttryck och roliga detaljer..Taube var inte dum..estetiskt tilltalande bild.
i morgon har dom lovat riktigt skitväder här, upplagt för en tur alltså ;)
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-01-12 12:28
Hej! ja, det blir gärna lite variation av bilder när man promenerar runt på gatorna och kajerna här.. det är omväxlande! Om inte annat så växlar folket hela tiden.. rätt vad det är så dyker det upp nån 'kuf'.. som jag :-) Här har dom lovat mest sol idag och även imorgon.. känns lyxigt! Men hittills så är det ändå en del moln, och +9°.. hmm.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Mustigt fina bilder Janne.!
/Bengt H
Svar från ehrsa 2020-01-12 12:34
Hej! Tack! Bengt. Nu går vi med stormsteg mot mindre 'mustiga' tider.. känns bra! De sista bilderna här på människor är tagna med upp till 22800 ISO.. och tydligen så fotade jag med FF-objektivet 20 mm. där som då blir 30 mm. på min lilla kamera. Tack! Bengt.
Hälsn!
Ser fint ut, fastän jag gissar du haft ganska högt iso, där folk är i rörelse i skymningen. De med störst sudd i bakgrunden kommer troligen från D750
Svar från ehrsa 2020-01-12 12:55
Hej! Tror din analys är helt riktig, säger jag utan att ha detaljkollat alla bilder.. Z50 kom in i matchen från 14/11 sen har jag inte använt de andra kamerorna alls, mest för att det fortfarande finns detaljer att utforska med Z50 ihop med de olika FF-objektiven! Och hittills så håller Z50 måttet på alla sätt! Hittade en enkel lösning på att mina tidigare fasta och 'korta' FF-objektiv ihop med Z50 fick den lätta och lilla kameran att tippa framåt/neråt när den hängde på mitt bröst/mage, det problemet är helt borta nu! Skärmen på baksidan av kameran är ju vinklingsbar så klart, ungefär som på D750, men den går också att vinkla 180° neråt så att skärmen pekar framåt, det är ett 'sefieläge' som gör att du kan ta en selfie och ändå se skärmen under kameran.. Den selfie funktionen går att stänga av (den är annars automatisk när du vinklar skärmen så) men det går fortfarande att fälla skärmen neråt, som då blir ett stabilt mothåll mot att kameran ska tippa neråt..

De sista bilderna på människor här (i Gamla Stan) är tagna med upp till 22800 ISO.. 1/800 sek. och f/1,8 och tydligen så hade jag FF-objektivet 20 mm. där som då blir 30 mm. Sista bilden med tunnelbanan vid Slussen togs med ISO 5600 och 1/50 sek. f/3,5. Tack! Peter.
Hälsn!
En fin serie bilder. Det är alltid lika roligt att titta på stockholmare/ turister.
Och bra blir det också :)
Svar från ehrsa 2020-01-12 13:03
Hej! Stockholmare och turister här är ofta sevärda, och blir lätt fotomotiv.. lite som örnar.. Mot nya örn/folkbilder på stan.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Det är alltid lika kul att följa med på dina fotopromenader och det är ju omväxlande motiv, roligt att se Brunkebergstunneln igen, jag var där 2009 senast.
Ha det gott /Stig
Svar från ehrsa 2020-01-12 13:15
Hej! Ja, det är trevligt att röra sig runt på stan, alla årstider egentligen! Och det är väl folkvimlet som gör det lite extra omväxlande.. 'nya' människor hela tiden känns det som.. man kan nog gå runt i en slinga hela tiden och ändå är det alltid nya människor som man möter.. Brunkebergstunneln är lite spännande tycker jag! Du ser kanske att det finns horisontella linjer i bilden.. det beror på att jag använde 'tyst' fotografering där och ingen mekanisk slutare används, istället så läses sensorn ut elektroniskt likt en 'ridå' uppifrån och ner (eller tvärtom) ridån tror jag är smal eller tjock beroende på slutartiden, och råkar då belysningen blinka som här, (som är osynligt för oss människor) så råkar belysningen vara släckt när den elektroniska slutaren passerar över sensorn som då gör att det blir horisontella ränder i bilden.. troligen blinkar belysningen med 50 Hertz/sek. som väl våran växelström har, ögats gräns för att hinna uppfatta blinkningar går väl nånstans vid 24 blinkningar/sek. tror jag.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Intressanta bilder! Den där tunneln med ljuset och gula sidorna var häftig. Vart kan man hitta den?

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-01-12 18:40
Hej! Ja, det finns en del intressant på stan, även om denna höst inte var något vidare.. många gråa dagar.. Brunkebergstunneln är lätt att hitta, du vet troligen var Olof Palme mördades, i korsningen Sveavägen/Tunnelgatan, det är bara att gå in där på Tunnelgatan med Sveavägen i ryggen så ser du ingången till tunneln, den mynnar sen nästan nere vid Birger Jarlsgatan. Jag brukar gå den när jag vill ta mig till Kameradoktorn med sina Nikonprylar, som ligger ett par kvarter norrut på Birger Jarlsgatan. Tack! Johnny.
Hälsn!
Strålande bra och som vanligt underhållande. Och fortfarande imponerad av kvaliteten, i alla avseenden men alldeles särskilt när ljuset är lågt. Många häsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-01-12 22:12
Hej! Ja, jag förvånas också över att kameran, i det här fallet Z50 klarar att göra användbara bilder på folk i rörelse, med ISO 22800 som de sista bilderna med människor i är fotade med här..och ändå med slutartiden 1/800 sek. och f/1,8.. det gick nog inte på den analoga tiden.. Men nu går vi mot ljusare och enklare tider vad gäller fotograferandet.. men det kan nog vara bra med den här mörkertiden också, tror det är nyttigt att 'stresstesta' kamerorna ibland så man förstår att dom klarar av en hel del utan att man behöver ge upp fotograferandet! Tack! Björn.
Hälsn!
Roliga o fina bilder att betrakta! Hälsn, LO
Svar från ehrsa 2020-01-12 22:24
Hej! Ja, det är väl så det är tänkt med dessa 'dokumentära' bilder från staden gator och kajer.. Vi människor ser ju väldigt intressanta ut när man får se blickar och mimik och kanske annat som sticker ut lite extra.. det blir ofta rätt så 'kul'.. även om alla kanske inte tycker så, men så är det ju alltid.. Och det är rätt så roligt även att ta dessa bilder! Tack! LO. Ha det så bra!
Hälsn!
Lika intressant att se alla människor. Taube-bilden hade en dramatisk himmel. Bilden efter tycker jag mannen liknar Ulf Lundell. Men så har jag ju aldrig sett honom i verkligheten heller. Gjorde en skräckfylld resa genom Stockholm tidigare men måste ändå gilla den sista bilden.
Sten
Svar från ehrsa 2020-01-12 23:17
Hej! Ja, det är lite kul med alla dessa människor som rör sig på gatorna här.. och det är 'nya' människor hela tiden.. tar aldrig slut.. Tur att jag bor där jag bor granne med Tantolunden och Årstaviken.. här är det lugnt! 10 poäng till dig, du upptäckte 'Uffe'.. :-) jag såg honom på håll när han kom gående emot mig när jag promenerade vid Slussen.. det blev något slags höftskott där.. och han hamnade så här i bilden! tyckte det såg lite skojigt ut, men var osäker på om han skulle kännas igen.. bra gjort! Han bor väl annars i Skåne numera, men han kanske har kvar nått boende här? Sista bilden visar rätt bra hur 'komplext' allting är i området där.. I februari kommer nya bron med båt från Kina, sen ska den monteras på 'nya' Slussen under ett par veckor.. Tack! Sten.
Hälsn!