Att spegla det jag gillar.

Kråkorna..

På berget (Tantolunden, Södermalm) nära mig, så finns det alltid ett gäng Kråkor som håller till. Kanske fler nu än under sommartid. Dom håller oftast till vid den västra 'toppen' i Tanto, och blåser det friska vindar från den riktningen så gillar dom att 'busa runt' i lufthavet och jaga varann, dom verkar ha kul helt enkelt.. Flera gånger tidigare så är det också dom som talat om för mig när det finns Duvhök där.. Då har dom alltid ett extra irriterat 'krax' som aldrig hörs annars.. det har säkert hänt fem gånger genom åren, och det har stämt varje gång, när jag gått dit! Sen så finns det en Kråka som är extra tolerant och orädd, för alla. När dessa bilder togs kom den spatserande mot mig och stannade först när den var kanske två meter ifrån.. fick problem med närgränsen på objektivet där.. Fina och trevliga är dom i alla fall, och lär väl tillhöra dom intelligentaste bland fåglar..

Bilder från 'toppen', tagna för fyra dagar sen..

Inte alla Kråkor orkar hålla på och jaga varann och busa.. Här är den 'lugna' varianten av Kråka..

Och där kommer dom 'busiga Kråkorna förbi igen..

Sen försvann dom tillfälligt och jag gick vidare..     Tack för mig!

Inlagt 2016-11-02 12:58 | Läst 1131 ggr. | Permalink
Kul och kloka fåglar. Gillar särskilt närbilderna!
Svar från ehrsa 2016-11-02 19:13
Hej! Tack! Sture. Man undrar nästan om den där närgångna Kråkan är tam.. men jag tror faktiskt inte det, den har säkert bara lärt sig var gränserna går i hur nära den vågar gå oss människor, och den är väldigt vacker när man ser den så nära!
Hälsn!
Härliga bilder på kråkorna, i synnerhet då de flyger i grupp. Man får en känsla av att de gör det mest för att det är kul. Visst hör de till de intelligenta arterna och det finns helt ny forskning som faktiskt kan förklara hur det förhåller sej att papegojor och kråkfåglar kan vara så smarta, trots att storleken på deras hjärnor är så pass liten. Dessa arter har en avsevärt högre täthet (densitet) av nervceller i sin storhjärna jämför med däggdjur av ungefär samma storlek och totala antalet nervceller har stor betydelse för hur hjärnan fungerar.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2016-11-02 19:19
Hej! Jag är övertygad om att dom gör ganska mycket, bara för att det är roligt.. Har sett hur 'dom' ibland retar hundar genom att komma dom nära, och när hunden sätter fart så flyger den bara undan lite, och när hunden tröttnat så flyger Kråkan tillbaks till hunden igen, för att retas lite igen.. det är ju kul! Intressant med det du berättar om deras hjärnor, det förklarar ju bra varför dom faktiskt är smarta! Själv känns det som 'tätheten' har börjat avta.. :-) Tack! Lena.
Hälsn!
Dom är roliga att titta på.
Den orädda ser nog att du är en fågelvän, men den blir nog lite besviken då du inte har något gotta med dig :-) ( men det kanske du har )
ing-marie
Svar från ehrsa 2016-11-03 11:36
Hej! Den är fin den här 'orädda' Kråkan, det kan vara så att jag sett den här i ett par år.. När jag tänker efter, har jag varit riktigt nära just en individ här tidigare! Tror att den gillar när det 'händer' nått, och är lite extra nyfiken.. Har även sett en individ här (samma?) som brukar sitta lågt i ett träd nära hundarna i en rastgård som finns här, den sitter där och tittar på hundarna som far runt och leker med varann.. Tyvärr har jag inte haft med mig nått till Kråkan.. ska skärpa mig framöver! :-) Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Vilken luftakrobatik! Kul att du fick så fina närbilder på den orädda kråkan också. Ovanligt att kunna studera dem på det närgångna sättet.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2016-11-03 11:41
Hej! Ja, dom är fina Kråkorna, när man får se dom så här nära, och bra flygare är dom också, man ser det väldigt bra när det är kraftiga vindar som pressas upp utefter en höjd som här! Uppvindarna som bildas ger dom fina förhållanden för lite 'busflygning'.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Alltså, flyga kan dom!!!
Och, bra bilder alltså, på fåglar , det kan du!!!! (påå annat också)

Mycket fin serie/ Björn T
Svar från ehrsa 2016-11-03 12:06
Hej! Björn. Det är riktigt roligt att titta på dom när dom flyger så här! Antagligen är det ganska energisnålt också, när det är friska uppvindar som det var här! Och roligt verkar dom också ha! Tack!
Hälsn!
Fina bilder av denna intelligenta fågel, som också är en väldigt skicklig flygare. Flyktbilderna är toppen. Kråkorna här tillhör en annan art, de är helt svarta. Men om det är någon skillnad i beteende vet jag inte, det är ingenting jag kunnat se i alla fall.

En gång när jag bodde i Faliraki på Rhodos fanns det en tam kråka i kvarteret. Den var hela traktens kelgris :-) Det borde gå att tämja kråkor, men jag har knappast tålamod att jobba med det själv. En intressant tanke i alla fall.
Svar från ehrsa 2016-11-03 12:13
Hej! Jag tror Kråkor är väldigt smarta, se kommentaren från Lena H. här under! Så länge som dom blir bra behandlade så tror jag man kan få dom väldigt tama! Bara dom känner sig trygga! Dom är ju också väldigt nyfikna, som så många andra 'kråkarter' också är! 'Svartkråkor' kan ibland ses här också i flyttider, jag har själv sett såna ett par gånger, men jag vet inte om det är samma art som du ser? Men jag är säker på att svartkråkorna hos dig är lika intelligenta som dom 'gråa' här.. Tack! Göran.
Hälsn!
Fin serie på kråkorna och det blev ju fina närbilder också.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2016-11-03 12:16
Hej! Jag gillar Kråkor, dom verkar kunna njuta och ha lite kul också emellanåt! Som här i bilderna där det blåste friska uppvindar för dom.. Nyfikna och intelligenta fåglar! Tack! Stig.
Hälsn!