en dagbok med inriktning på småprat

men, en konstutställning skall väl visa konst

vad är då konst

eller

vad är ett fotografi

jag visar här ett fotografi - taget på en konstutställning

det kan bli svårt

om en tillhör den gruppen personer som tycker att konst och fotografi skall visa något man känner igen/förstår och tycker är fint

det växer fram en motsättning

det där är väl inte konst - det här är konst

kulturministern sa igår att särarter får stryka på foten

kultur, konst utövare

skall vara entreprenörer

allt skall sälja

/inger

Inlagt 2024-04-11 12:13 | Läst 747 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Konst skall väl helst begripas - och ge ett snitsigt uttryck för livet. Det skall ha en knorr som folk tar till sig.

Vad menar du att det här är:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/konst-pa-stan.htm

... :-)
syntax 2024-04-11 14:04
Inger - jag ser nu att du redan har gett luft åt dina tankar i kommentarsfältet till den länkade bloggen.
Svar från morgondotter 2024-04-12 13:18
nja, det var något annat
ett uttryck
Färgfabrikens utställning genom arbetad
om meningslösheter inom bla textilindustrin - tex tillverkningen av trasiga jeans - som medför miljöskador och utnyttjar fattiga länders arbetskraft
/inger
Jag läste Ernst Billgrens "Vad är konst och 100 andra jätteviktiga frågor". Kul och tankeväckande bok tycker jag, nån bekant tyckte att den var svårt raljant.

Iallafall hade Billgren inget glasklart svar på huvudfrågan, men han lutar åt att konst är en sorts språk att använda då det vanliga språket inte fungerar.

Läste nån annan stans att vill man diskutera konst ska man prata med en (gärna framgångsrik) entreprenör. Vill man diskutera pengar, prata med en konstnär.
Svar från morgondotter 2024-04-12 13:22
allafall hade Billgren inget glasklart svar på huvudfrågan, men han lutar åt att konst är en sorts språk att använda då det vanliga språket inte fungerar.
skriver du
det är just det med språket som gör att högerpopulismen anser att konst, kultur är farligt - dom förstår inte
/inger
Måns H 2024-04-12 16:53
Kan så vara! Samtidigt har den klyftan blivit ett riktigt problem. För några år sen fick jag in en essä på DN kultur om ämnet och tänker likadant fortfarande, länk:

https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/mans-hagberg-sa-beskriver-tva-personlighetstyper-den-vaxande-politiska-klyftan-i-usa/
Knepigt med begreppet konst.
Enligt NE:
"konst (egentligen ’kunnande’, ’färdighet’), kulturyttring vars utförande kräver särskild kunskap och förmåga att bruka denna med personlig behärskning och individuell anpassning till situation och avsikter."

Då kommer vi till exempel när det gäller fotografi till frågan hur man skall tolka detta? Om kunnandet, färdigheten inskränker sig till att "trycka på knappen" så kan man knappast se fotografi över huvud taget som konst, eller då avgörs det av hur komplicerad själva fotoapparaten är.

Nu är det knappast så vi ser det utan snarare att konstnären gör något som inte andra kan göra map hens seende och presentation av bilden. Och då blir det ännu knepigare, för vem skall i så fall avgöra det?

I dag säger man ibland att "konstetablissemanget" avgör vad som är konst, eller att konstnären själv avgör eller att det i slutändan är upp till betraktaren att avgöra.

Hur som helst är det ett knepigt begrepp, det enkla är väl att säga att om det är konst för dig är det konst för dig även om det inte är det för mig.

Jag har tidigare försökt få rätsida på detta begrepp men inte lyckats, så för egen del tycker jag att begreppet som sådant är ganska meningslöst just för att det kan betyda i princip vad som helst.

Icke desto mindre spelar begreppet och hur olika personer definierar det ganska stor roll, bland annat om någon till exempel söker stipendium.
/Affe
Svar från morgondotter 2024-04-12 13:28
bilden
konsten
skapas i betraktarens öga - sa Mark Rothko

dvs
är man en korkad högerpopulist, eller lagd åt det hållet
ser man inget annat än en farlig, smartare motståndare
och dom skall bekämpas
/inger
alf109 2024-04-12 14:18
Förstår inte riktigt om du syftar på mig med "korkad högerpopulist..."? Det hoppas jag att du inte gör.
/Affe
Hej. intressant fråga. Att konst allmänt sett handlar om uttryck och följaktligen har en betydande del av språklighet är nog de flesta överens om. Även om man inte förstår det språk som man eventuellt med mer eller mindre ansträngning kan lära sig. Ettproblem är naturligtvis att konsten både per definition och hur den uttrycks ändras över tid. En läsning med rötter och grammatik i tidigt nittonhundratal, eller ännu tidigare fungerar inte på allt som presenteras på dagens konstscen.
Så om en IBC-behållare har en språklig betydelse i en utställning så får man väl jobba med att förstå det. Även om det kan vara ansträngande.
Diskussionen om konstnären som entreprenör och ständig försäljare förtjänar en egen tråd. Ett är dock säkert att tjänstgörande kulturminister nog inte riktigt förstått den kreativa processens alla delar.
ha det
Gunnar S