en dagbok med inriktning på småprat

vad händer med Fotosidan

färre och färre nya bilder

är det något jag inte förstår

som händer

har FS haft sin storhetstid?

men nog är det många kvar som publicerar bilder då och då

och

några nya

det känns som att något borde hända 

vad vet jag inte, men något nytt sätt att väcka medlemmarna på

tävlingar - hur fungerar det - MASTERS för en liten grupp kanske fler områden - kanske för att ha utställningar i olika genrer

göra FS till ett växthus för nya som vill få kontakt med mer erfarna för utställningar osv

för min del

började med lådkameran - kanske var det AGFA

såg världen på ett nytt sätt

i mindre bitar som jag själv kunde bestämma placeringen av

plötsligt hade jag fått en helt ny möjlighet att både återge och försköna världen

människor har jag varit dålig på att fotografera

jag erfor tidigt att det var besvärligt med människor

några ville bara se snygga ut

blev förbannade om dom inte var det på bilden

men, jag började med att experimentera med filmframkallning - olika temperaturer och gelatinet hittade nya former

fina s/v bilder

en slags tidig photo shop kan man väl kalla experimenten under kopieringen för - resultaten var ibland riktigt bra - som grafiska blad med fantastiska gråskalor

att fotografera - 

men

göra annat än att kopiera på vanligt sätt - det blev min väg

konstnär med kameran som verktyg

tyvärr försvann allt det gamla under en flytt

 lite naturfoto - det kan man väl kalla denna bilden - Naturfoto

/inger

Inlagt 2022-04-21 15:08 | Läst 1438 ggr. | Permalink

"En mycket tänkvärd text (och Lena Lerviks fina skulpturer; vi har ett par av dem några minuter från vår bostad i Nälsta). Vet inte riktigt var jag ska börja någon kommentar. Antag att världen var full av folk som intresserade sig för reservoarpennor, och hade en massa utläggningar om linjeskärpa, bläckfärgskala, greppvänlighet osv... (jo, visst finns såna sidor på nätet, men de är ju inte så vanliga). Det hindrar ju inte att man kan använda en reservoarpenna för att skriva köplistor, föra dagbok, skriva till morfar - eller författa litterära verk! Byt "reservoarpennor" mot "kameror och objektiv", och vi har situationen på dagens fotosidor, tidningar o d i ett nötskal. Stora delar av Fotosidan handlar om "prylaspekten": deras egenskaper och värde som verktyg. Ett helt legitimt intresse - för dem som delar det! Men, det mest intressanta är ju vad man använder verktygen till! En del visar 35 bilder av samma fågel i m e m olika vingställningar och med olika bakgrund; det är kanske köplistorna vi ser? Andra visar bilder av resor, udda platser och människor på ett mer deskriptivt sätt; där har vi dagboken eller brevet. Helt vettigt sätt att använda fotografi - för dem som är intresserade att se dem. Men, så har vi den lilla andel som vill uttrycka sig mer fritt med fotografin som medium. Dit räknar jag oftast dina bilder (även om just den här är mer deskriptiv, och visar en annan konstnärs uttryck mer än ditt eget, som jag upplever den. Inget fel i det heller). Då börjar det bli spännande! Men jag tror man får inse att det är en minoritet som är "fotointresserade" på det sättet. Man får vara nöjd så länge alla sorterna kan samsas, och får finnas, på ställen som Fotosidan! Och sen får man välja sin läsning efter sitt intresse, helt enkelt."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
En mycket tänkvärd text (och Lena Lerviks fina skulpturer; vi har ett par av dem några minuter från vår bostad i Nälsta). Vet inte riktigt var jag ska börja någon kommentar.

Antag att världen var full av folk som intresserade sig för reservoarpennor, och hade en massa utläggningar om linjeskärpa, bläckfärgskala, greppvänlighet osv... (jo, visst finns såna sidor på nätet, men de är ju inte så vanliga). Det hindrar ju inte att man kan använda en reservoarpenna för att skriva köplistor, föra dagbok, skriva till morfar - eller författa litterära verk!

Byt "reservoarpennor" mot "kameror och objektiv", och vi har situationen på dagens fotosidor, tidningar o d i ett nötskal. Stora delar av Fotosidan handlar om "prylaspekten": deras egenskaper och värde som verktyg. Ett helt legitimt intresse - för dem som delar det!

Men, det mest intressanta är ju vad man använder verktygen till! En del visar 35 bilder av samma fågel i m e m olika vingställningar och med olika bakgrund; det är kanske köplistorna vi ser? Andra visar bilder av resor, udda platser och människor på ett mer deskriptivt sätt; där har vi dagboken eller brevet. Helt vettigt sätt att använda fotografi - för dem som är intresserade att se dem.

Men, så har vi den lilla andel som vill uttrycka sig mer fritt med fotografin som medium. Dit räknar jag oftast dina bilder (även om just den här är mer deskriptiv, och visar en annan konstnärs uttryck mer än ditt eget, som jag upplever den. Inget fel i det heller). Då börjar det bli spännande! Men jag tror man får inse att det är en minoritet som är "fotointresserade" på det sättet.

Man får vara nöjd så länge alla sorterna kan samsas, och får finnas, på ställen som Fotosidan! Och sen får man välja sin läsning efter sitt intresse, helt enkelt.
Intressanta frågor kring Fotosidan, men även i viss mån fotomiljön i stort. Har följt Fotosidan sedan 2002, under tjugo år. Idag hittar man få av de aktiva och innovativa fotograferna på Fotosidan. Utan det känns som man står och stampar i ett nybörjarträsk; testa kameror och nya prylar, dela med sig av bilder från senaste utflykten där kvantitet är det viktiga, diskussioner kring olika prylar och absolut INGET av större vikt kring bildskapandet. Fotosidan (och även fototidningarna) är till för de som precis upptäckt foto som en spännande hobby och vill helst lära sig allt på kort tid. De som hållit på länge, kan det man behöver om fototeknik, har de prylarna som man behöver - och mer är upptagna av att utveckla sig ännu mer och då diskuterar foto på ett helt annat sätt, dessa hittar inget av intresse. Varken på Fotosidan eller i fototidningarna. Jag har själv gjort ett antal försök att rikta om mot annat, men det behövs betydligt fler som gör detta - men de flesta som är intresserade av detta finns kanske inte kvar längre, utan har sökt sig mot andra auditorier. Kanske är det så enkelt, tyvärr.

Det behövs större redaktionella förändringar för att hitta en profil som passar även dessa fotografer. Man borde kunna hitta en lösning som hittar en större del av fotomiljön, inte enbart kortare försök - och ha tålamod. Det borde gå, om man har sådana ambitioner.
Hej. Intressant text som manar till fortsatta tankar. Jag tror att FS speglar en utvecklingskurva som som är signifikant för fotografi i allmänhet. Det är som en slags baksmälla efter den stora digitala revolutionen. Inte bara kamera och teknik utan framför allt distributionen och publiceringen av bild. Det här får en återkomma till. Du väckte en tanke. Fin bild för övrigt.
/Gunnar S
Mycket tänkvärt skrivet, och en bra bild därtill, hälsn, LO
ja, har tänkt mycket själv på detta med Fotosidan. Vissa aspekter obegripliga medan andra är obegriplig för att man inte gör något åt det

Fotosidan fick extrem konkurrens från Facebook och många valde att visa sina bilder i grupper där i stället. 10 år sedan??? Men inte ens FB är vad det var idag. Många som är med men hur många är egentligen aktiva längre?

Min egen foto utveckling är även den märkbar - för mig själv naturligtvis. Har flyttat fokus och uttryckssätt mycket sedan det blev "gratis" att fota. Förutom att göra själva investeringen naturligtvis. Gradvis flyttar jag mig och mitt bildskapande dit där jag mest vill vara. För mig hör jag nog mest hemma i någon slags berättelse där bilden är (bara) en del av den. Tror det i alla fall

Fotoklubbarna... hur går det för dem. Inte riktigt samma sak där heller längre
Hej Inger
Fotosidan har delar som kanske inte intresserar så många längre då många tar sina bilder med mobilen och artiklar om sånt finns på andra ställen. Sedan finns ett forum som kanske blivit utkonkurrerat av andra sociala medier och en bloggfunktion där bara närmast sörjande huserar. Många har gått vidare.
Sedan är det svårt att blogga eller ladda upp bilder från mobilen. Det funkar bättre på andra sociala medier som FB och Instagram. Fotosidan är mer gjord för de som använder kameror och sitter vid en dator med bilderna, det är troligen färre idag. Gruppen som använder analogt foto borde vara en målgrupp för Fotosidan. Det är flera tusen.
Bara tankar, ha de gott.
tack för intressanta, givande och utförliga kommentarer

jag anade nog att människor som fotograferar har olika behov

at det finns andra plattformar, forum

som en person utan behov av tekniska diskussioner
saknar jag mer prat och diskussion, gemensamma utställningar, bok eller annat

det vore roligt att visa mångfalden av fotografi
/inger