en dagbok med inriktning på småprat

fråga till er som vet

i detta collage

egna fotografier

fågeln lånade jag och gjorde om till min bild

lånad från en bild av Ernst Billgrn

den är inklistrad och klar

vad gäller nu med detta

frågar jag någon som vet

vad får man göra?

detta är inte en moralisk fråga

utan upphovsrättslig

/inger

Inlagt 2023-12-08 21:37 | Läst 605 ggr. | Permalink

"Hej Inger, Ett kollage kallas inom upphovsrätten ett "samlingsverk". För samlingsverk gäller att de får ett eget upphovsrättsligt skydd. Den som skapar samlingsverket blir alltså upphovsperson till detta som helhet. Men det suddar inte ut upphovsrätten till de verk som ingår i samlingsverket. Ett kollage består alltså normalt sett av flera parallella upphovsrättigheter. Publicering (och andra åtgärder som omfattas av upphovsrätten) av samlingsverket kräver tillstånd av upphovspersonerna till de verk som ingår i samlingsverket. /F Upphovsrättslagen 1 kap. 5 §: Den som genom att sammanställa verk eller delar av verk åstadkommit ett litterärt eller konstnärligt samlingsverk har upphovsrätt till detta, men hans rätt inskränker icke rätten till de särskilda verken."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hmm... tveksamt faktiskt. Skulle du printa bilden och sälja den kanske det skulle kunna uppstå problem med juridiken om Ernst valde att stämma dig, men ärligt talat så blir jag osäker där. Det "stjäls" ju hejvilt både här och där, inom bildkonsten och så... och inte minst inom musiken där det samplas utav bara den, så... frågan är öppen, vad som kan anses vara ett helt nytt verk, eller ett brott mot upphovsrätten.

/Samuel
Svar från morgondotter 2023-12-09 16:12
jag har tagit kontakt med honom och visat min bild/verk
det blir intressant
/inger
Snygg bild. Upphovsrätt? När AI samplar hänsynslöst allt och allt det där över kan man fråga sig. Eller går saker under radarn. Och, rentav, kanske ens egna bilder hamnar i AI samplingens låda. Då blir det knepigt. Fin bild iallafall.
/Gunnar S
Svar från morgondotter 2023-12-09 16:14
tack
jag gillar den också

jag har tagit kontakt med Billgren själv och frågat med min bild som han kan se
spännande att se
/inger
Hej Inger,

Ett kollage kallas inom upphovsrätten ett "samlingsverk".

För samlingsverk gäller att de får ett eget upphovsrättsligt skydd. Den som skapar samlingsverket blir alltså upphovsperson till detta som helhet. Men det suddar inte ut upphovsrätten till de verk som ingår i samlingsverket. Ett kollage består alltså normalt sett av flera parallella upphovsrättigheter.

Publicering (och andra åtgärder som omfattas av upphovsrätten) av samlingsverket kräver tillstånd av upphovspersonerna till de verk som ingår i samlingsverket.

/F

Upphovsrättslagen 1 kap. 5 §:
Den som genom att sammanställa verk eller delar av verk åstadkommit ett litterärt eller konstnärligt samlingsverk har upphovsrätt till detta, men hans rätt inskränker icke rätten till de särskilda verken.
Svar från morgondotter 2023-12-09 16:08
intressant
tror du detta gäller, den enskildes upphovsrätt i mitt verk, om jag nämner det tydligt i titeln - med den pågällande konstnärens namn
jag har ju tom gjort förändringar i hans fågel och inte använt annat än en del av hans verk
/inger