Några rosenlundare

Efter andra världskriget fanns en ung generation fotografer som helt plötsligt fick möjlighet att åka utomlands och få nya intryck. Svensk fotografi var den här tiden till stor del styrd rigida regler. Det skulle vara finkornigt, fina valörer, inga helsvarta skuggor eller kritiga partier. dimmiga hamnar, vita björkar och ulliga moln var bra. Kompositionsregler som gyllene snittet och diagonalkomposition. skulle följas. Utställningen Unga fotografer struntade i dessa regler och det uppstod en livlig debatt samt en motutställning. Några invektiv de unga fick höra var bakgårdsfotografi och soptunnerealism. Signaturen Don Color i FOTO kontrade med att kalla de äldre rosenlundare efter ett ålderdomshem. Som ung grabb fattade man tycke för det nya, fräna. Nu har det gått några år och jag tänker prova på några rosenlundare.

På våren står hässjorna fortfarande uppställda för vinterförvaring.

Själva slåttern missade jag, men här är en bild på den traktordragna släpräfsan.

Nikon D800E

Inlagt 2023-02-02 16:51 | Läst 336 ggr. | Permalink

"Nja, en Rosenlundare hade nog inte vågat sig på en lutande horisont :-) Det är verkligen en intressant period i svenskt fotografi från mitten av fyrtiotal till början av sextiotal. Det händer mycket i världen som avspeglar sig i provinsen. Det ser ut som ett spännande och givande försök. /Gunnar S"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Nja, en Rosenlundare hade nog inte vågat sig på en lutande horisont :-)
Det är verkligen en intressant period i svenskt fotografi från mitten av fyrtiotal till början av sextiotal. Det händer mycket i världen som avspeglar sig i provinsen.
Det ser ut som ett spännande och givande försök.
/Gunnar S
Svar från laha 2023-02-03 07:38
Tja, Rodchenko körde med häftiga vinklar redan på 20-talet och Emil Heilborns bilder kunde väl också vara rejält sneda. Tack Gunnar.
Unga fotografer är i dag urgamla fotografer eller döda fotografer.

Själv har jag alltid varit Rosenlundsk till min läggning. Min första läromästare på 1960-talet var Svante Lundgren. Följaktligen gillar jag dina bilder! Mycket bra.
Svar från laha 2023-02-03 07:42
Tack för fin kommentar. För mig är det så att ju fler bilder jag ser och ju mer jag läser desto fler olika stilar provar jag. Det finns ingen röd tråd i min blogg. Det blir lite hipp som happ.
syntax 2023-02-03 11:24
Så är det även i min blogg... :-)
intressant blogg med historia! Nu har vi nya unga fotografer som väcker oro bland de gamle! Jag tror att STF har betytt mycket för många fotografer, på gott och ont!
/B
Svar från laha 2023-02-03 14:48
Tack Bengan! Jag håller med. Boken Årets bilder är en klassiker som med tiden blev olönsam och lades ner. Den ersattes med en månadskalender som man fick skicka in bilder till. Numera har STF helt släppt allt som har med foto att göra.
Motsättningar mellan generationer är något evigt. Förr hade man hyfsad koll på både svensk och internationell fotografi, men nu känns det som om de unga är så många att det är omöjligt. Inte blev det bättre av att den "riktiga" tidningen Foto försvann.
En dokumentärfotograf som jag gillade (gillar fortfarande) är Sune Jonsson, som ärades med ett helt "museum" i Umeå. Han gav ut massor med böcker där det gamla agrarlandskapet förevigades, innan stordriften tog över.
- hawk
Svar från laha 2023-02-03 18:15
Jag håller med. Det är en av mina husgudar.