Lite gammalt lite nytt, lite stad lite landsbygd, å så fjäll
Julhälsning
Jag har inte varit så aktiv här i höst, men här får gråsiskan förmedla en hälsning till er alla.
Lite fotohistoria
Det kostar att lära sig fotografera. Carl Erik Rehnström betalade i början på 1860-talet 500 kr för att lära sig fotografera, en avsevärd summa med tanke på dåtidens penningvärde. År 1865 startade han sin fotofirma. Den finns kvar än i dag i samma släkt, vilket gör den till Sveriges och kanske världens äldsta familjeföretag inom foto.
Så gott som all utrustning som använts under dessa 158 år finns kvar tillsammans med ett enormt bildarkiv, och det som i dag inte används i firman är donerat till Ljusdalsbygdens Museum. Där har man nu en tillfällig utställning av imponerande omfång. Den pågår till 2023-10-25. Så småningom kommer en större permanent utställning.
Utställningens största kamera är för glasplåtar 50x60 cm. I firman kallades den "Sommarstugan".
Ljusstyrkan på objektivet är inte så imponerande, men å andra sidan kan det bländas ner till f/384. Det verkar vara 2 bländarsteg mellan varje markering på objektivet.
Tredje generationen, hovfotograf Sylvia Hasselberg och ett antal burkar och flaskor som väcker minnen hos gamla fotoveteraner.
Häggspinnmal
I år har angreppen av häggspinnmal varit ovanligt kraftiga. Träden blir kalätna av larverna och helt inspunna i en kraftig vit väv. Det ser berdrövligt ut, men kan vara ett tacksamt motiv. Träden hämtar sig, och nu i juli börjar de redan grönska så smått. Bilderna bör förstoras.
Mosippor
De första veckorna i maj blommar mosippan. Den är sällsynt, men finns på många platser i Hälsingland. De här är fotograferade vid Gröntjärn just när snön smält bort på vägen dit.
I Norrhälsingland
Fotografen Inta Ruka i samspråk med nyvalda akademiledamoten Anna-Karin Palm . Har ni väggarna förbi Bergsjö besök utställningen i Häktet.
Som sig bör kvadratisk svartvit bild.
Boktips: Inta Ruka "People I know" och "Amālijas iela 5a"
Ljudtips: Anna-Karin Palm: Agnes&Betty