Konsten att beskära bilder

Det var inte lätt för en ung man på 10-12 år att fortbilda sig på det fotografiska området. Till vuxenbiblioteket släpptes man inte in, och på barnbiblioteket fanns inga böcker om fototeknik. Bara Anna Riwkin-Brick's bilderböcker om Elle Kari, Noriko San och andra barn. Som tur var hade jag ett arbete. För kr 6,50 i veckan släpade jag min cykel uppför backarna nedanför Södra Berget 6 dagar i veckan och delade ut tidningar till prenumeranter. Jag kunde alltså investera pengar i en fotobok, och valet föll på Fotoboken av schlagersångaren Sven-Olof Sandgren utgiven av ICA-förlaget.

Där fick man under kapitlet Bildkomposition lära sig att beskära bilder. Jag citerar "Med saxens hjälp kan man förena teori och praktik. En bild vinner nästan alltid på beskärning, d. v. s. på elimination. Genom beskärning skiljer man agnarna från vetet, utesluter oväsentligheter och samlar bilden till dess centrala tema. Bildens språk kan på detta sätt förvandlas från allmänt svammel till uttrycksfull och välartikulerad poesi."

Sagt och gjort, vem vill inte göra uttrycksfull bilder. Det var bara att greppa saxen, men det blev inte så mycket kvar av mina kontaktkopior 6x9 cm.

Inlagt 2022-12-06 09:55 | Läst 510 ggr. | Permalink

"Trevligt inlägg, minns frustrationen med att bara vara hänvisad till barnavdelningen på biblan. Visserligen fanns Fem-böckerna och Lotta-böckerna då, de är väl inte tillräckligt pedagogiska numera eftersom de blev utrensande. Men vi hade en snäll bibliotekarie som följde med in på vuxenavdelnigen och, lät mig låna vissa utvalda böcker. Bra att som du vara stadd med egen kassa, även egen sax. 😀"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tack för ett intressant blogginlägg! Södra Bergen är väl i Stockholm? Jag frekventerade stadsbiblioteket vid Sveavägen och lyckades nån gång förhandla mig till att få läsa i vuxenavdelningen, då för nån uppgift i skolan (sa jag nog).

"från allmänt svammel till uttrycksfull och välartikulerad poesi är verkligen uppfordrande ord!

Men klippa med sax i 6 x 9 blir inte mycket kvar.
Svar från laha 2022-12-06 10:27
Det var nedanför Södra Stadsberget i Sundsvall som jag 6 dagar i veckan levererade Sundsvallsposten.
Så småningom insåg jag nog att det inte var särskilt lyckat att beskära 6x9 kopior.
Min förebild under de tidiga läroåren var känd fotograf och fotoboksförfattare - nämligen Svante Lundgren. Han menade att beskärning, det gör man i kamerans sökare. Han förordade att man emellanåt tog med sig en diaram ut - för att kolla vad som skall vara innanför och vad som skall vara utanför. Man skall alltså från början, innan man trycker på knappen, fundera lite på bildens komposition. För mig var det väldigt bra att tidigt fatta detta!

Numera beskär man ju bilden i datorn, men grundproblemet kvarstår - varje gång man "klipper" så blir man av med bildyta.
Svar från laha 2022-12-06 11:01
Allt har sin tid. Så småningom blev Svante Lundgren även en av mina husgudar. Jag har många av hans böcker i min bokhylla. Det fanns mycket matnyttigt i Sandbergs bok.
syntax 2022-12-06 11:04
Så sant!
Jag hade nog lite tur som fick en bok av Svante Lundgren i handen väldigt tidigt.
Trevligt inlägg, minns frustrationen med att bara vara hänvisad till barnavdelningen på biblan. Visserligen fanns Fem-böckerna och Lotta-böckerna då, de är väl inte tillräckligt pedagogiska numera eftersom de blev utrensande. Men vi hade en snäll bibliotekarie som följde med in på vuxenavdelnigen och, lät mig låna vissa utvalda böcker.
Bra att som du vara stadd med egen kassa, även egen sax. 😀
Härlig blogg! Den fotoboken känner jag inte till, jag skaffade Fotolärobok i bild som jag gissar är samtida. Jobbade på stadsbiblioteket ett par dagar i veckan, det gav mig pengar att framkalla :-) Många hälsningar/ Björn
Svar från laha 2022-12-09 12:33
Kul att läsa. Fotolärobok i bild var den tidens mest spridda fotobok. Skoglund hette väl författaren. Det var tider det. Glömmer aldrig känslan när bilden började träda fram i framkallningsskålen.