Konsten att beskära bilder
Det var inte lätt för en ung man på 10-12 år att fortbilda sig på det fotografiska området. Till vuxenbiblioteket släpptes man inte in, och på barnbiblioteket fanns inga böcker om fototeknik. Bara Anna Riwkin-Brick's bilderböcker om Elle Kari, Noriko San och andra barn. Som tur var hade jag ett arbete. För kr 6,50 i veckan släpade jag min cykel uppför backarna nedanför Södra Berget 6 dagar i veckan och delade ut tidningar till prenumeranter. Jag kunde alltså investera pengar i en fotobok, och valet föll på Fotoboken av schlagersångaren Sven-Olof Sandgren utgiven av ICA-förlaget.
Där fick man under kapitlet Bildkomposition lära sig att beskära bilder. Jag citerar "Med saxens hjälp kan man förena teori och praktik. En bild vinner nästan alltid på beskärning, d. v. s. på elimination. Genom beskärning skiljer man agnarna från vetet, utesluter oväsentligheter och samlar bilden till dess centrala tema. Bildens språk kan på detta sätt förvandlas från allmänt svammel till uttrycksfull och välartikulerad poesi."
Sagt och gjort, vem vill inte göra uttrycksfull bilder. Det var bara att greppa saxen, men det blev inte så mycket kvar av mina kontaktkopior 6x9 cm.
"från allmänt svammel till uttrycksfull och välartikulerad poesi är verkligen uppfordrande ord!
Men klippa med sax i 6 x 9 blir inte mycket kvar.
Så småningom insåg jag nog att det inte var särskilt lyckat att beskära 6x9 kopior.
Numera beskär man ju bilden i datorn, men grundproblemet kvarstår - varje gång man "klipper" så blir man av med bildyta.
Jag hade nog lite tur som fick en bok av Svante Lundgren i handen väldigt tidigt.
Bra att som du vara stadd med egen kassa, även egen sax. 😀