.k.

Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

Oväntad fototidning

Jag är med i Rädda Barnen och får regelbundet deras tidning BARN. Tyvärr åker den för det mesta ned oläst i pappersinsamlingen, men idag bläddrade jag igenom tidningen till fikat. Efter en stunds bläddrande reagerade jag på att bildkvaliteten på flera reportage var så bra. När jag tittade efter såg jag att bilderna i fyra av reportagen var tagna av inte helt okända fotografer.

  • Jörgen Hildebrandt har tagit bilder för ett reportage från Thailand och ett annat från Kina.
  • Stefan Bladh har tagit bilderna till ett reportage om en flyktingtjej i Sverige.
  • Karl Melander har tagit bilder till ett reportage om Cecila Malmström i Bryssel.

 

 

Fantastiskt kul att en tidning satsar på bilderna. Nu får vi se om nästa nummer är lika bra.

Ha det bra

Kurt

Postat 2011-02-27 20:44 | Läst 2975 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Det har varit mycket snack om gatufoto senaste tiden

Det har varit mycket gatufoto och dagboksbilder senaste tiden, både här på fotosidan och i mitt eget fotograferande. Under förra lördagens utflykt bland Stockholms konstutställningar fick jag någon sorts reaktion på detta. Då och då dök en liten obstinat känsla upp "inte en bild till med folk på, finns det inget annat intressant att plåta". Detta resulterade i lite bilder som jag själv tycker är ett skönt avbrott till det jag fotat de senaste månaderna.

Jag är själv lite svag för bilder som lyfter fram saker från allas vår omgivning på ett sätt som gör att vi får syn på saker som vi normalt inte tänker på. Egentligen handlar väl nästan allt bildskapandet om detta; gatufoto, naturfoto eller vilket "annat"-foto som helst handlar ju om att lyfta fram något för betraktaren. I detta fallet handlar det om att ta en titt på det som finns runt omkring oss i vårt dagliga liv, men som vi normalt inte bryr oss särskilt mycket om. Tanken är väl också att dessa ointressanta objekt på något sätt ska fungera som bild med hjälp av lite intressant bildkomposition och bildbearbetning ;)

Här kommer några bilder från förra lördagens konstutflykt för att rensa systemet från gatufoto, dagboksbilder, stadsbilder och kanske någon naturbild.

Bild 1: Kulturhuset Stories

 

Bild 2: Konstakademien (om man vänder blicken bort från all konst och alla människor)

 

Bild 3: Konstakademien (om man vänder kameran mot ett annat håll)

 

Bild 4: Konstakademien (privat)


Det  har blivit rätt mycket svartvitt senaste tiden. För att rensa systemet med lite färg ordnade jag denna färgbomb i Lightroom (Kreativ färg - lila glas).

Bild 5: Galleri någonstans i närheten av Vanadisplan

 

Skickar med en liten utmaning till eventuella bloggläsare att rensa sina system genom att fotografera något annat en det gamla vanliga.

 

Ha det bra

Kurt

Postat 2011-02-26 22:00 | Läst 2395 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Har vi förlorat fantasin när vi tittar på bilder och ger bildkommentarer?

Gick för några veckor sedan igenom hyllorna med fotoböcker och hittade då denna bok, utgiven 1976. D.v.s. för 35 år sedan.

 

Säga vad man vill om 70-talet, men bildanalysen var i alla fall fantasifull och reflekterande :)

Boken innehåller bilder med tillhörande kommentarer från grupparbeten där bilderna analyserats. Varje uppslag består av en bild med tillhörande kommentarer.

Här ett exempel med en av fyrtio bilder.

 

(kommentarerna förstorade)

 

När jag bläddrar i boken får jag en känsla av en svunnen tid. Funderar på om vi idag tittar/analyserar bilder på samma sätt som man gjorde då. D.v.s. ser vi idag på bilder på samma sätt man gjorde på 70-talet? Jag var ju med när det begav sig och för egen del kan jag nog säga att jag tappat lite av 70-talets "progressiva" attityd.

Känns inte många av våra bildkommentarer här på fotosidan lite torftiga jämfört med 70-talets kreativa ordexplosioner ;)

Kurt

Postat 2011-02-23 21:52 | Läst 3064 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Besökarna var minst lika intressanta som konsten

Att gå på konstutställningar kan vara hemskt givande. Dels kan man ta del av de utställda objekten (varav en del är fotografi) och dels erbjuder miljön mängder av intressanta motiv.

Den här helgen var det stor konsthelg i Stockholm med massor av samtidskonst på flera konstmässor och kvällsöppna gallerier. I går var vi en lite trupp som gav oss ut för en heldag med konst i Stockholm. Vi började på Kulturhuset med Supermarket, http://www.supermarketartfair.com/

Jag hittade en intressant kub med några kopulerande harar i en grop (tyvärr, inga bilder).  Man var tvungen att gå upp i verket för att kunna se vad som fanns längst in vilket gjorde att det blev som en scen där besökare kom och gick.

Bild 1: Kulturhuset Supermarket 1

 

Bild 2: Kulturhuset Supermarket 2


Fika på Kulturhuset Stories och sedan iväg till Konstakademien och Market, http://www.market-art.se/

Bild 3: Bitvis var det mycket folk.

 

Bild 4: På andra ställen var det lugnare.


Bild 5: Diaprojektorer är inte en helt ovanlig syn på konstutställningar. Det fanns även ett verk som bestod i ett antal diabetraktningsapparater (de där små batteridrivna för att titta på en bild i taget)


Bild 6: Videokonst och analog konst sida vid sida (bilden "förbättrad" i Lightroom)

 

Bild 7: Föreläsningen "En värld av konst" dokumenterades flitigt.


Vi åt middag på Tabac i Gamla Stan och sedan bar det iväg till gallerierna uppe vid Vanadisplan.

Bild 8: Galerie Nordenhake visade utställningen Harmony Sisters av Esko Männikkö.


Bild 9: Konst som inte sköter sig tas under specialbehandling bakom kulisserna.

 

Det här blogginlägget tog fasta på själva utställningarna och dess besökare. Det blev lite andra sorters bilder också och jag återkommer kanske med dessa i en senare blogg.

En fortsatt trevlig kväll önskar jag er alla.

/Kurt

PS, Min Maria har skrivit om utflykten i sin egen blogg http://meningsbyggnad.wordpress.com/2011/02/20/ande-och-materia/

Postat 2011-02-20 22:57 | Läst 4339 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Dagens övning - "Sprintfoto"

Jag föredrar normalt att vara själv när jag fotograferar. Att ta god tid på mig, koppla på fotoblicken och bli lite lagom introvert. Nu fungerar ju det rätt dåligt om man har andra människor omkring sig som förväntar sig ett visst mått av socialt umgänge, så jag kan ibland känna mig lite kluven när jag har kameran med mig i andra sammanhang än rent fotografiska (fotografera eller umgås/delta).

Idag testade jag en ny approach när jag tog lördagspromenaden med Maria. Jag bestämde att huvudsyftet med dagens aktivitet var lördagspromenad. Fotograferandet var en sidoaktivitet som skulle göras på minsta möjliga påverkan på själva promenerandet. D.v.s. när det dök upp ett möjligt motiv gällde det att klara av det snabbt som ögat. Inte stå och fundera över komposition och bildvinklar medan Maria otåligt väntade 50 meter framför.

Det fungerade väl si sådär, men det var intressant att bara tillåta sig en kort stund vid varje fototillfälle och sedan att släppa och gå vidare. Det tvingade mig att närma mig motivet på ett annat sätt än vanligt. D.v.s. fokusera på att snabbt komma till skott i stället för att hitta den optimala bilden.

Bestämde också att fotoradarn idag skulle vara inställd på form, linjer, mönster och liknande (dvs inte människor). Här är några bilder från dagens promenad från hemmet i Solberga till Stockholms Auktionsverk på Östermalm.

 

Bild 1: Essingeleden/Årstalänken. Hmm - en brobild vem kan ha inspirerat mig till detta?

 

Bild 2: Den nya Årstabron

 

Bild 3: Södermalm - detalj från byggnad

 

Bild 4: Nybrogatan - Installationen är ett samarbete mellan fastighetsägaren och gatu- och fastighetskontoret i Stockholm ;)


Ha en fortsatt trevlig lördagskväll

Kurt

Postat 2011-02-12 22:18 | Läst 2791 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa