Foto bloggen

Allt möjligt.

Björnar vid ryska gränsen

Sista etappen på Finlands resan är ett stopp vid Wild brown bear lodge. Den platsen ligger i nordöstra Finland nära den ryska gränsen och är ett vildmarks center för björn och varg. Ute i ödemarken finns uppsatta gömslen mot alla väderstreck och i olika miljöer.

Det gynnar verkligen fotografen som är ute efter en speciell typ av bild tex i motljus eller medljus, i träskmark eller skogsmiljö. Ja det finns alla möjligheter och björn finns det gott om och beroende på när i säsongen så kan det bli varg också.

Centret har också boende med helpension vilket är bra då det är långt avstånd till närmaste mataffär. Boendet är mycket bra med egen toalett och dusch i rummen. Många trivselytor att vistas på när man inte är ute i gömslena.

Dagen börjar kl 17 med en gemensam vandring någon kilometer ut till gömslena. Sedan tillbringar man hela natten i gömslet och kan lämna kl 07 på morgonen. Man går tillbaks själv utan guiden och första dagen så kändes det lite halvspännande att kliva ut ur gömslet och börja vandra genom skogen när du precis har sett björn i närheten.

Björnarna är dock rätt så skygga av sig och tar till flykten vid konstiga ljud. De blir även väldigt oroliga om man luktar konstigt tex parfym eller stark tvål. I alla fall de yngre björnarna.

Tillbaks på lodgen så är det frukost och sedan vila som gäller fram tills middagen som serveras kl 16 och kl 17 är det dags igen. Så här rullade det på för mig under ett par dagar. En fantastisk upplevelse och spännande tillfällen med björn som står och luktar och tittar in i gömslet på 2 meters avstånd.

Här kommer några bilder som blev fångade under ett par dagars vistelse.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Postat 2019-07-23 04:22 | Läst 3851 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Pohtiolampi Osprey center i Finland

På min resa i Finland har jag nu stannat till några dagar på Pohtiolampi Osprey center i Kangasala. Det är ett ställe som drivs av en stiftelse som forskar och jobbar för att skydda fiskgjusen. På detta ställe har man möjlighet att hyra något av deras gömslen för att studera dem på nära håll.

Den bästa tiden för detta är egentligen på höstkanten då mängder av fiskgjusar samlas här inför sin flytt till varmare breddgrader. Man kan förstå det då man har en fiskodling på området som aldrig sinar på mat till fiskgjusarna.

Här kommer några bilder jag fångat under dessa dagar jag varit här.

.

Det dök aldrig upp så många olika fiskgjusar vid dammen utan det var en ihärdig gäst som jag kallar den "röde baronen". Han var mästerlig på att fånga fisk, ett riktigt flygaräss så att säga. Han hade troligtvis ett bo med ungar någonstans som han fiskade till. Här kommer en serie på honom.

.

.

.

.

.

Det fanns gott om trutar och fiskmåsar också i området. De gjorde allt de kunde för att köra bort inkräktare när de inte själva försökte fånga en fisk. Vilket oftast gick väldigt dåligt och slutade för det mesta med plaskande och tomhänta.

"Jag vet det blev ingen fisk sluta stirra!"

.

Någon som däremot visste hur man fiskade var gråhägern. Kanske den ibland gapade lite för stort dock.

.

Småskraken var också en flitig besökare i dammen.

.

Även en kärrhök gjorde mig sällskap på dagarna.

.

Nu kommer några bilder tagna med mobilen som visar lite från inne i gömslet. Fint gömsle med alla bekvämligheter.

Sängplatser om man känner för att vila lite. Gott om fönster med spegelglas att spana igenom.

.

El fanns indraget.

.

Anordningar för att montera kamerautrustningen på.

.

På utsidan gömslet.

.

Postat 2019-07-16 18:25 | Läst 2616 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Mina tornfalkar

Mina tornfalkar har flugit ut ur sin holk och försvunnit medans jag varit på resande fot. Jag fick trösta mig med att åka till kungsängsladan i Uppsala igår och kolla läget. Sex stycken gick att se i den holken och de såg stora och flygfärdiga ut.

Idag åkte jag också dit och då hade två stycken lämnat boet. En satt på taket till holken och en hade flugit ut en bit på ängen. De övriga tittade ivrigt och nyfiket ut genom öppningen.

Några bilder blev fångade.

.

.

.

Postat 2019-07-09 21:00 | Läst 3585 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Fågelön Runde i Norge

Ett sista inlägg om Runde som jag varit till. Efter 7 dagar med regn och blåst var det faktiskt lite skönt att få komma hem igen. Det har förutom busvädret ändå varit en toppen resa med många spännande turer uppe på berget och ett stort antal bilder.

Lite mindre antal arter fångade på bild denna gång än jag hoppats på men den fantastiskt fina lunnefågeln väger upp mot det.

.

.

Storlabb.

.

Strandskata.

.

En vy från stranden på den sida av ön som campingen är på.

.

Lunnefågeln på den sida av ön där det mesta av fågellivet finns. Ingen strand på denna sida utan mer en klippvägg.

.

Lunnefågelns bohåla.

.

.

.

För att komma nära lite andra fågelarter på den branta sidan av ön så rekommenderas en båttur. Den kostar 250nok och tar 2 timmar. Dock utgår den inte om det blåser för mycket så det blir stora vågor.

.

"Nisse" var kompis och såg till att man vaknade varje morgon. Kanske berodde det på att det bjöds på både lax och lite annat ibland :)

.

Postat 2019-07-06 21:43 | Läst 1978 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Runde och örnarna

Det finns gott om örnar på ön Runde. Det finns ju bra tillgång på mat för en rovfågel som havsörnen då det häckar flera tusen fåglar på ön. Under ett par dagar har jag fångat några av dem på bild.

.

.

.

.

.

.

.

Postat 2019-07-03 11:42 | Läst 1705 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 50 51 52 ... 74 Nästa