Finns det typiskt manligt / kvinnligt fotande?
Ja, denna tanken slog mig idag när en manlig kollega frågade om jag gjort något kul i helgen, och jag svarade att jag krupit runt med macrot bland vitsipporna... Något han absolut inte kunde förstå min fascination över! Vilket fick mig att fundera... Är det så att det finns typiskt manligt och kvinnligt fotande? Om man nu ska generalisera, men det ska man ju, det är ju roligt! ;)
Alltså, manliga fotografer beskriver ofta sin fascination över att ligga gömd i timtal, eller flera dygn, i ett gömsle för att vänta på björnen eller just den där ugglan eller rovfågeln, så att man får till den efterlängtade pangbilden! Eller så ger man sig ut att jaga vildsvin med kameran... Säkert spännande, men inget som jag skulle gå upp i gryningen för i första taget! Och visst är detta typiskt manligt...
Nej, ge mig istället en kvadratmeter mark i stort sett var som helst, bara jag får använda mitt macro hittar jag motiv närapå överallt... Skog, vitsippsäng eller strand spelar mindre roll, att hitta det stora i det lilla är något som aldrig upphör att fascinera mig! Typiskt kvinnligt, eller...
Män fotar rufft, tufft och kantigt. Kvinnor fotar ljuvt, mjukt och romantiskt... Män är med i "Vilda djur och fåglar", kvinnor är med i "Växter, insekter och naturdetaljer"... Män fotar stora farliga rovdjur, kvinnor fotar små söta husdjur... Nej nu generaliserar jag så det står härliga till, och visst vimlar det av undantag. Såklart finns det manliga macrofotografer som fotar hur vackert som helst, och kvinnor som ger sig ut på strapatsrika resor med full kamerapackning! Men litegrann åt detta hållet vill jag nog påstå att det är! :)
Har just lagt in ett blogginlägg där det finns både vitsippor och katter! Fast jag kallade den "en svensk tiger".
Visst finns det manligt och kvinnligt fotande.
:-)
Tack för att du också är inne på mitt spår, fast gott om undantag finns förstås!
Hälsningar från Björn
Hälsn. Ulrika
Ha de' bra!//Kurre
Ha det gott //Ulrika
En av världens skickligaste isbjörnsfotografer är faktiskt kvinna.. ;)
Ska själv upp o fota björn i slutet av juni. ;) D ä manligt dä! ;)
Magnus
Jadu manligare än så blir det ju knappast! Glöm inte snuset och Hellyhansen jackan... för att inte tala om kamouflagetältet! ;))
//Ulrika
Motivmässigt kanske det skiljer sig? Jag är ju kvinna men jag har aldrig legat i nåt gömsle för att fotografera djur utan jag har tillbringat tid med dom, vant dom med min existens, även när jag fotat björn och alligatorer.
Men så gör kanske även män?
Men de som använder gömsle har ju ofta fått helt fantastiska bilder, ofta okända för de flesta.
Intressant frågeställning du tog upp. Ska fundera vidare på den.
Men visst är det säkert så som du beskriver, det är ju bara att kolla foruminläggen här på FS, så fort det handlar om teknik så är det männen som driver diskussionen... Lägger inga som helst åsikter eller värderingar i detta, bara konstaterar att till största delen går männen på teknik och kvinnorna på känsla. Men såklart finns även här massvis av undantag! :)
Tackar för dina rader!
Män ger och kvinnor tar emot.
Män talar och kvinnor lyssnar.
Män handlar och kvinnor behandlar.
Män söker annorlunda motiv och kvinnor det välkända.
Män är tekniska och kvinnor estetiska.
Alla dessa och liknande generaliserande föreställningar har lite med verkligheten att göra men vi tenderar att se det vi vill se och får därmed bekräftelse på att våra fördomar är "korrekta".
Det finns givetvis ingen som helst sanning i att det skulle finnas typiskt manligt och kvinnligt fotograferande precis som det inte finns typiskt manligt och kvinnligt ifråga om konst, matlagning, musik eller sport.
Jag fotograferar det jag tycker om dvs människor, katter, konserter mm. I lördags var jag med min fru och tog lite bilder i en nyöppnad sminkbutik bla på blommorna de fått som presenter.
Så skillnaden finns. Men ändå är det inte säkert att man får det rätt när man ska beskriva det. Om jag t ex tittar på bilderna ovan, så tycker jag mycket mer om bilden på kissen än tigern. Men för mig är bilden av den gamla traktornosen mer fylld av poesi än vitsippan. Så egentligen har väl Tore Helming rätt också, när han menar att vi ser det vi vill se. För det är klart att vi *vill* uppleva skillnaden mellan manligt och kvinnligt, det är ju en fundamental del av vår upplevelse att vara människa. Det gör livet mer spännande!
Och titta på lekande barn! Somliga vill påstå att vi inplanterar våra mönster i dem, så att småkillar helst leker med bilar och tennsoldater, medan småtjejer föredrar dockor och dockskåpsprylar. Men den tid jag själv tillbringat med lekande barn övertygar mig inte ett dugg. Visst finns det tjejer som leker kill-lekar, och några få killar som vågar leka med tjejsaker (jag var en av dem när jag var i förskoleåldern). Men tendensen är ändå tydlig. Om du bett mig som knatte att välja mellan en skojig docka och ett meccano, så hade jag utan en tanke valt meccanot.
Ang, dina sista rader har jag sett småkillar "köra bil" med en docka på golvet under brum-läten... :))
Som proffs så har du dock full kontroll över dina redskap och kan anpassa din teknik, motiv mm efter dina kreativa behov. På proffsnivå tror jag inte att det är så stor skillnad mellan könen, men på amatörnivå, när man lär sig genom att ta med sig kameran under sina övriga intressen; så präglas motiv mm av de könskollektiva trender som finns i övrigt i samhället.
Det är inte fördomsfullt att säga att t.ex. en majoritet av duktiga amatörer som fokuserar på bröllopsbilder är kvinnor, en majoritet av duktiga amatörer som fotar motorsport/fordon är män. Det är fakta. Det finns inte heller någon värdering i det; och det finns inget som hindrar att män fotograferar det första och kvinnor det sistnämda, det är bara inte lika vanligt.
Jag tror dock att man bör passa sig för att tala om "kvinnligt" och "manligt", det är något som har missbrukats allt för mycket för att lobba för obskyra politiska mål, det finns människor av alla kön som gör allt som går att göra under vår gula sol. Det finns könsspecifika trender, men dessa förändras över tid. Det är t.ex. inte så länge sedan som män hade t.ex. hästsvans och använde mycket smink mm, bara som exempel.
Nåja, mycket intressanta tankar du förmedlar här, tack! Och jag hoppas det framgått i mitt inlägg att jag inte lägger några som helst värderingar i ett eventuellt typiskt manligt/kvinnligt fotograferande!
Men å andra sidan finns det väl både manliga kvinnor och kvinnliga män, och varför koppla olika egenskaper och sätt att tänka till ett visst kön? Jo, för att det är så roligt att generalisera ;)
Hm, jag har ju nu funderat på detta ett varv till. Och kanske det är så att motiven i sig inte skiljer sig åt så mycket? Medan däremot det rena handhavandet är det som mera skiljer sig åt? Teknik - manligt? Känsla - kvinnligt?
Japp, nu generaliserar jag igen, just för att det är så roligt ;))
Det är märkligt att vi i vårt samhälle i dag INTE vågar eller kan erkänna att det är extremt stor skillnad mellan typiskt kvinnligt och typiskt manligt!
Som jag ser det så är det först när man börjar hävda att det INTE är någon skillnad som man får problem.
Nästa problem är att det är väldigt få som kan hantera att det handlar om just en indelning där samtliga män hamnar i en låda och samtliga kvinnor hamnar i en annan. Att det ALLTID finns undantag har ingen som helst betydelse i sammanhanget! (Jag känner en kvinna som baaaara fotar smutsiga bilar....)
Bort med feminismen och fram med jämlikhet och vetenskap!
Det är skillnad på kvinnligt och manligt fotograferande! Att man kan hitta fotografer som motbevisar detta har ju som sagt ingen direkt betydelse.
Dock skall ju ingen tvingas att göra något bara för att det förväntas i.o.m. kön. Är du man så kan du plåta hur mycket kattungar som helst, eller rostiga bilbrak, eller livsfarliga spindlar. Men att säga att det inte är skillnad ställer jag inte upp på!
Tack för att du delar med dig av dina tankar och funderingar!
Ha det gott,
Hälsn. Ulrika
jag tror mer på det senaste, vi söker svaret på denna fråga så att vi kan fortsätta bygga vår manliga respektive kvinliga identitet utifrån förväntningarna från vår omgivning.
många trivs bra med att vara "riktiga" män och "riktiga" kvinnor, men jag tror många tar skada av dessa eviga krav på vad som förväntas av oss bara för att vi fötts med vissa biologiska atribut. kanske missar vi till och med en massa fina bilder bara för att vi inte vågar ta ett foto som itne passar vårat könsideal!
men ärligt talat, omd et nu skulle finnas något som män fotar oftare än kvinnor eller omvänt, vad tjänar svaret till?
"inte vågar ta ett foto som inte passar vårt könsideal"? Finns det någon som låter sig begränsas av det? Det vore ju förskräckligt tråkigt i så fall!
Tack för att du delger dina funderingar i detta!
Dock så tror jag inte att det är själva motivvalet som är intressant, utan snarar HUR vi väljer våra motiv, samt själva bildseendet.
Och som både Björn och Kurre skrev - ämnet kommer att uppmärksammas och förhoppnings kanske ges det lite svar så småningom ;-)
Hälsningar
/ANNELIE
Ja som sagt, har ju funderat ytterligare på detta nu och säkert är det så som du säger att det skiljer HUR vi väljer våra motiv.
Tack för dina funderingar!
Hälsn. Ulrika
Nåja, mycket intressanta tankar du förmedlar här, tack! Och jag hoppas det framgått i mitt inlägg att jag inte lägger några som helst värderingar i ett eventuellt typiskt manligt/kvinnligt fotograferande!"
Jag tror jag bör nyansera mig lite. :)
Jag tror att motiv skiljer sig åt mellan proffs och amatör av den anledningen att amatörer oftare fotar sin vardag som en del av sin lärandeprocess, medan proffs har en mer medveten och avsedd "motiv"-strategi och kanske inte bara fotar sådant som "råkar komma upp".
Jag tror inte att någon någonsin blir fullärd, och jag tror benhårt på det livslånga lärandet. Men man kommer till en punkt (jag är inte där) då man behärskar sina verktyg istället för att de behärskar dig; den dagen går du från novis till mästare, amatör till proffs; och kan ta kontroll över ditt hantverk/konst. Att bli en medveten, övervägd och kontrollerad aktör. Även om du väljer att utnyttja den kontrollen till att inte ha någon kontroll.
Nej, jag tror inte att du lägger några särskilda värderingar i manligt kvinnligt, och jag tror inte de flesta gör det. Men jag tror att vissa grupperingar använder den här typen av motsatspar för att lobba för sin politiska agenda; vilket har lett till att 1. Det är nästan tabubelagt och kräver en hel del reservationer för att inte bli (medvetet) missförstådd och stigmatiserad när man pratar om det, samt 2. vi får en onaturlig mellanmänsklig interaktion då vi tvingas/socialiseras att censurera bort en del av våra upplevelser eftersom vi inte riktigt tillåts tala om det.
Så jag tycker att det är härligt befriande att du skriver som du gör, inte så allvarligt men ändå lite vardagsobservation; precis om verkligheten är. Vi beter oss olika, det är OK och det spelar ändå ingen roll. Kanske gjorde jag ämnet allvarligare och på så sätt förtog lite av det jag tyckte om med ditt blogginlägg, men jag är nog ganska grubblande som person så jag brukar fördjupa mig, kanske i onödan, när något intresserar mig. :)
Tack för ditt nyanserande, och jag är med fullständigt! Tror också på det livslånga lärandet och skriver under på dina tankar om amatörer och proffs. Säkert är det just så.
Ha det gott //Ulrika