TPG sport, landskap & resor

Gatufotograf, skulle du raderat bilderna på begäran?!

Blev en dag ikappsprungen av en man på gatan som jag fotograferat när jag på lunchen tog en promenad.

Mannen frågade om jag fotograferat honom i ett ganska aggresivt tonfall och jag valde att lugnt konstatera, ja det gjorde jag. Mannen svarar stressat, ta bort dom! Varpå jag förklarar att vi befinner oss på en offentlig plats. Han nöjer sig inte med svaret och då jag själv gjort en snabb bedömning av filerna och att de inte skulle glädja mig i framtiden så bestämmer jag mig att tillmötesgå mannens önskemål samtidigt som jag erbjuder honom mitt visitkort, han avböjer och löper därifrån när han sett att jag raderat bilderna. 

Gjorde jag rätt och hur skulle du ha agerat?

 

OBS! Männen på bilden nedan har inget med berättelsen att göra.

#3569120

Inlagt 2017-05-24 12:35 | Läst 1228 ggr. | Permalink

"Jag tycker förstås att man ska värna om fotografens rättighet att fotografera på allmän plats och att själv äga sina bilder, samtidigt om man själv inte anser att bilderna kommer att ha något större värde men om det däremot är värdefullt för den fotograferade att bli borttagen...tja, handlar lite om respekt och förståelse tycker jag. För den som blivit fotograferad kan det kanske kännas mycket märkligt och speciellt, väldigt personligt (varför blev just jag fotad?) medan det för oss som fotograferar handlar om att fånga speciella situationer, samtiden - eller vad det nu kan vara. Däremot, om jag känt på mig att jag fått en kanonbild...njaeee, då skulle jag nog hållit på min rätt till bilden. Absolut. / Lena"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Om bilden/bilderna inte hade något större värde för dig annars så tycker jag du gjorde rätt.
/Kjell
Eftersom du inte tyckte att bilderna hade något värde för dig så hade jag nog också raderat för att slippa bråk. Sedan kam man ju alltid återskapa dem från minneskortet om de inte är överskrivna.
Svar från Timo Peter Grönlund 2017-05-24 14:45
Tack för svaren Kjell och Margareta!

Eftersom vi fotografer allt oftare ifrågasätts och utsätts för press utifrån, ställer jag mig frågan huruvida vi bör svara som vi blir bemötta eller om vi ska vända andra kinden till.

Denna gång valde jag det senare, men efteråt tänker jag att kanske borde jag ha stått upp för min och alla andra fotografers rätt.

Tänker att det kan vara viktigt att av princip hävda fotografers rätt och egen rådighet i denna typ av situationer.

En annan gång kanske bilderna har ett faktiskt värde och då kan det ju hända att den allmänna opinionen svängt, delvis pga "slappa" fotografer inte försvarat sina rättigheter tidigare...
Margareta Cortés 2017-05-25 11:51
Jag förstår din inställning att man som fotograf ska stå på sin rätt att få fotografera på allmän plats, men
som samhället är nu så hade jag ändå valt att radera den bilden bara för att inte råka ut för något.
Fegt kanske, men våld är vanligt ute i samhället och jag riskerar inte vad som helst för att stå på min rätt.
Blev i Tibet tämligen bryskt beordrad att radera bilder på en bro, hade jag vägrat där så hade hela kameran försvunnit i stället.
Nej jag hade inte raderat dom även om de nu var kass. I det fallet en förbannad man som har helt fel dyker upp så kan han fet-glömma att jag tar bort dom. Det är en principsak.
Svar från Timo Peter Grönlund 2017-05-25 08:45
Tänkvärt, tack för kommentaren!
Jag håller helt med Tommy. Det blir en principsak, och med lagen i ryggen hade jag vägrat. Med andra ord - jag tycker att du fegade ur.
Svar från Timo Peter Grönlund 2017-05-25 08:44
Tack för ett rakt och ärligt svar, det uppskattar jag mycket!
Jag tycker förstås att man ska värna om fotografens rättighet att fotografera på allmän plats och att själv äga sina bilder, samtidigt om man själv inte anser att bilderna kommer att ha något större värde men om det däremot är värdefullt för den fotograferade att bli borttagen...tja, handlar lite om respekt och förståelse tycker jag. För den som blivit fotograferad kan det kanske kännas mycket märkligt och speciellt, väldigt personligt (varför blev just jag fotad?) medan det för oss som fotograferar handlar om att fånga speciella situationer, samtiden - eller vad det nu kan vara.
Däremot, om jag känt på mig att jag fått en kanonbild...njaeee, då skulle jag nog hållit på min rätt till bilden. Absolut.
/ Lena
Det tycks det råda en uppfattning hos en del människor att vi har en lag som säger att jag som fotograf alltid måste fråga om lov innan jag fotograferar, även om jag befinner mig på allmän plats. Men så är det inte. Precis som tidigare får jag på gator och torg, på badstränder och i skogen fotografera hur mycket jag vill utan att fråga om lov, så länge jag inte befinner mig på privat område eller vid vissa skyddsobjekt.
Däremot skulle jag nog om någon verkligen påpekar att de inte vill vara med på bild, ta bort bilden om den inte är mycket viktig för mig själv.