Annons

Vits med 16-bitars färgdjup??

Produkter
(logga in för att koppla)
För att visa detta i praktiken så kan man titta in denna tråden på dpreview http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1031&message=9607304
Jag gjorde en "räddning" (mest för att se vad som gick att göra) i 16 bitar som ju blev... Ja inte helt värdelös iaf. Jag försökte åxå göra motsvarande i 8-bitar. Det var inte ens i närheten av det resultatet jag fick med 16-bitar.

Den svarta jackan får inga som helst detaljer i 8-bitar tex.

Originalet ser ut såhär utan fix:
http://dumbo.mine.nu/bilder/CRW_5164_original.jpg

(Sen kanske det går att åstadkomma mer om man är skickligare än jag. :)

Edit:
Det är ju fler än jag som testat, med varierande reultat förstås.
 
Re: 16 bitar med billigare program

fredrik_is skrev:
Finns det något program billigare än Photoshop som kan hantera 16-bitars färg?

Jadå, det finns helt fria tom. Ta dig en titt på Cinepaint som är en av filmindustrin vidareutveckling av Gimp. Det programmet klarar av 8/16/32 bitars färgdjup (upp till 128 bits RGBA), det kan dock vara rätt stökigt att få igång på en wintendo-maskin, men har du tillgång till en Linux-burk så är det enkelt.
 
Kortfattat kan man säga att om jag arbetar i 8 bitar och genom min behandling råkar slarva bort en bit så har jag bara 7 bitar kvar vilket i praktiken innebär att jag bara har 128 olika färglägen kvar för R respektive G och B. Detta "slarv" kan ske genom en enkelt avrundningsfel i programvaran som egentligen i sig inte är att betrakta som ett fel.
Om jag däremot arbetar i 16 bitar och gör samma sak så har jag fortfarande 15 bitar kvar vilket är 32768 olika färglägen för R respektive G och B. Valet är uppenbart, något annat än 16 bitar är otänkbart för att behålla den höga bildkvalitet vi alla eftersträvar.
 
Zamn skrev:
Använde 16-bitars inscanning nyss när ett gammalt foto skulle restaureras. I 16-bitar gjorde jag bara levels/curves för att få det någorlunda rätt i kontrast eftersom det var väldigt blekt. Sen omvandlade jag till 8-bit.

Men den fördel som det förstås är att göra juseringen i 16-bitar, går inte den förlorad när du sedan sparar ner bilden i 8 bitar.
 
Senast ändrad:
Hustomten skrev:
Men den fördel som förstås är att göra juseringen i 16-bitar, går inte den förlorad när du sedan sparar ner bilden i 8 bitar.
Nej. I det exemplet ovan med en för mörk bild har kontrasten ökats - dvs den visuella skillnaden mellan varje nivå. Den visuella skillnaden finns ju kvar även efter konvertering ner till 8bitar, även om antalet nivåer är färre.

Exempel:

Två närliggande pixlar som har nivårerna 10000 och 10001. På skärmen hade du inte kunnat se någon skillnad eftersom upplösningen bara är 8 bitar på skärmen. 10000/256=39 och 10001/256=39 (avrundat till närmaste nivå/heltal).

Vi ökar kontrasten så att nivårerna hamnar på 9900 och 10200. Då kommer vi kunna se skillnad mellan pixlarna eftersom omvandlat till 8 bitar blir nivåerna 39 och 40.

Däremot, om bilden varit med 8bitar per kanal så hade vi aldrig kunnat få fram dessa detaljer eftersom båda pixlarna hade haft samma färg.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar