På Canon 450D anser jag smärtgränsen är ISO800, och då bör man helst köra RAW och redigera efteråt (har själv en sådan).
Vill du vara kvar med Canon finns tex 550D som har en mycket bättre brusegenskaper och klarar högre ISO's mycket bättre. Köpte en 7D nyligen just för att få bättre ISO-egenskaper (samt högre bildhastighet och bättre autofokusmodul) och minns jag rätt så har 7D samma sensor som 550D och ungefär samma brusegenskaper.
Vilket objektiv använde du på Canon? Som nämnts innan så är kombinationen högt ISO, stor bländare (gärna 1.4 eller 1.8), RAW format och brusreducering i efterhand det bästa sättet att hantera situationer med dåligt ljus (om man inte har möjligheten med egen ljussättning).
Lite osäker på hur du tänker dig kring sportläget. Man kan väl säga att det finns tre olika "nivåer" att fånga rörliga motiv.
1) Lång slutartid, här krävs att du panorerar och håller motivet i fokus hela tiden och på så sätt får fart i bilden
http://www.exx.se/miscellaneous/photos/srl_anderstorp_08_2011/img_007.html
2) Medelkort slutartid, här har du tillräckligt lång slutartid för att få huvudmotivet skarpt men vissa detaljer oskarpa som tex fälgar
http://www.exx.se/miscellaneous/photos/stcc_sturup_2012/img_011.html
3) Kort slutartid, man har en såpass kort slutartid att man fryser bilden helt
http://www.exx.se/miscellaneous/photos/gotalandscupen_svampabanan_sun_2012/img_003.html
http://www.exx.se/miscellaneous/photos/winter_nationals_09_2011/img_006.html
Detta gör man enkelt genom att ställa in slutartiden själv (Tv läget på Canon) och låta kameran ställa in resten själv. De där program/scenes/scenarios är inte särskilt meningsfulla eftersom resulterat kommer att variera och användaren förstår inte vad som händer och blir förvirrad och tycker kameran är dålig. Tar längre tid att lära sig hur sådana program beter sig än det tar att lära sig använda Tv, Av och M lägena. När man har kontroll är det även mycket enklare att förstå hur saker och ting hänger ihop vilket är en förutsättning för att få förstå fotograferandet och kunna vidareutveckla sig - alltid roligt att hela tiden kunna ta små steg framåt och bli bättre och bättre!