Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Vilka tekniker är bäst?

Produkter
(logga in för att koppla)

b.singmyr

Medlem
Hej!
Har nyss börjat med att försöka fixa till mina bilder lite (amatörfotograf), men vet inte vilka tekniker som finns eller vad som är bra för vad.
Skulle uppskatta om ni gav mig lite tips och vad för program man kan använda i så fall :)

Tack på för hand! /bea
 
Vilka tekniker som är bäst beror ju på vad du vill uppnå för resultat. Men att justera nivåer och lägga in en s-kurva med kurvverktyget brukar ofta ge "klarare" bilder. Man kan på så vis lyfta av en "grå hinna" som en del bilder har. Bilder behöver också ofta skärpas för att bli "färdiga".

Ett enkelt och bra (men kanske väl enkelt) program att komma igång med är PhotoFiltre (gratis), som finns med svenska menyer. I det kan man dock inte gå in och justera nivåer och kurvor manuellt, utan man får lita till automatiska funktioner. Ofta blir det bra, men inte alltid. På denna länk hittar du lite info om PhotoFiltre och en länk till en lättfattlig manual som gör det lätt att komma igång med det mest grundläggande inom bildbehandling: http://www.pim.skolutveckling.se/information/om_pim/programvaror_i_pim/photo_filtre

Det finns nyare programversioner än den i länken, men jag tycker sidan den ligger på har bra info.

Annars finns Gimp (gratis) och Photoshop (inte gratis). Dessa är betydligt mer kraftfulla program. Till Gimp hittar du en bok här http://gimp-savvy.com/BOOK/index.html
Till Photoshop hittar du en hel del här: http://www.moderskeppet.se/

Gimp är struligt att komma igång med, men gratis. Photoshop är kungen, många klarar sig med Photoshop Elements (inte så dyrt).

Sedan finns en hel uppsjö andra program för olika behov och syften. Beror ju på vad du vill göra och behöver som sagt.

Ja detta var ett försök att svara på din ganska breda fråga.
 
Har istort sett använt mig av det mesta, framförallt PS.
Men måste verkligen tala mig varm för Adobe Lightroom.
Oerhört smidigt för redigering samt arbetsflöde.
 
Tack så mycket :) jag vill bara kunna fixa skärpan och ändra lite färger. i alla fall till en öjan. Har photoshop cs2 och lihgtroom på datorn. men då jag har lite svårt med engelskan så är lighyroom lite svår, då jag bara har den på engelska. Men jag försöker lära mig. Tack för svaret :) /Bea
 
Om du inte är bra på engelska, och har en dator med svensk version av Windows, kan du testa Gimp: den anpassar språket till det du valt i Windows.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.