Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Vilka CD-R är bäst?

Produkter
(logga in för att koppla)

Jesper K

Aktiv medlem
Hej!

Är det någon som vet vilka CD-R skivor som lämpar sig bäst för lagring av bilder..??

Vilka märken brukar Ni använda..??

Jesper
 
Senast ändrad:
Verbatim/Kodak

Mitt senaste CDinköp var ett 20pack med Verbatim 700MB. Efter några skivor började de krångla, de passade helt enkelt inte i min släde. Verkar som om de är några hundradelars millimeter för små, samtidigt som min släde är för stor... Bytte mot Kodak, som (givetvis) fungerar felfritt. Verbatimskivorna passade dock bra andra CDbrännare/läsare...

Kanske nått att tänka på...

/Jocke
 
Jag kör med Verbatim och trivs kalas bra.

Men men tiden får väl utvisa vad som är ett bra val!
 
Kodak/Verbatim

För arkivbruk ska man alltid välja 650 MB, de följer den utsprungliga standarden.
 
kan bara instämma med tidigare inlägg.
Enligt testet som tidningen Ljud & Bild gjorde för ca 1.5 år sen så var Kodak Gold Ultima och Verbatim (kommer inte ihåg vad den blåa heter) bäst i tortyrtestet.
 
Om du kan bärga dig till den 13/6 så kommer nr 8 av Mikrodatorn att just testa olika fabrikat av brännbara CD-skivor. Detta för att verkligen se hur mycket det egentligen skiljer dem åt. Kanske kan du få några tips därifrån!?


/JP
 
Angående testet i MikroDatorn 8/2002

I testet finns 10 olika skivor som kördes i brännare från Plextor (40/12/40A) och TDK (Cyclone 40/12/48). Skivorna var:

Clas Ohlson 700 MB
Benq 700 MB
Maxell 700 MB
Memorex 700 MB
Memorex svart 700 MB
Platinum 800 MB
Ricoh 700 MB
Sony 650 MB
TDK 700 MB
Verbatim 700 MB

Alla skivor brändes i 16x och slutsatserna var inte entydiga. Bra resultat fick Clas Ohlson och Memorex svart på TDK-brännaren samt Platinum på Plextor. Benq-skivorna fick inte bra resultat på någon av brännarna (skivorna hade dålig planhet).
 
steinick skrev:
Angående testet i MikroDatorn 8/2002
Alla skivor brändes i 16x och slutsatserna var inte entydiga. Bra resultat fick Clas Ohlson och Memorex svart på TDK-brännaren samt Platinum på Plextor. Benq-skivorna fick inte bra resultat på någon av brännarna (skivorna hade dålig planhet).
Det intressanta är väl inte om de klarar att brännas i hög hastighet. Min gamla vanliga stereo-cd klarar inte av att spela skivor brända över 2x vare sig det är Kodak eller något annat märke.
Det som är intressant är ju skivornas hållbarhet.
 
Jo visst, men det har man inte sett på. Jag kan bara referera till vad jag läst. Jag skulle också vilja ha utfört testet på ett annat sätt.
 
Skillnaden mellan bra och dåliga cd-r märks ju tydligaste om dom går att spela i vanliga cdspelare.
Vad är det nu som är så bra med kodak förstår jag inte; dom går bara att bränna i 12x. Jag brände en i 16x och då gjorde min plextor halvcirkelformade "repor" i skivan och den blev delvis ospelbar...

Något som vore intressant är hur länge skivorna håller. Det beror också på vilken brännare man har.Det vore inte så roligt om man bränt bilder på cd skivor och tar fram dom om 5-10 år och så är dom ospelbara?

dvd+rw är annars ett smidigt sätt att lagra bilder, man kan "fylla på" ända tills man fyllt upp 4.7 GB.
 
Enligt de (accelererade) tester som gjorts har Kodak Gold fått högsta betyg. Jag bränner gärna 1x om jag kan förvänta att mina arkivskivor håller länge. Ingen vet naturligtvis hur länge man kommer att kunna läsa skivorna, men så är det alltid: man måste välja det som man tror på och hoppas att det räcker.

Varför skulle jag vilja spela skivorna i en cd-spelare? Jespers fråga handlar ju om lagring av bilder!
 
steinick skrev:
Varför skulle jag vilja spela skivorna i en cd-spelare? Jespers fråga handlar ju om lagring av bilder!

Jag har märkt att billigare cd-r som man bränner som audio skivor är svårare för cd-spelare att läsa och det borde vara ett tecken på dålig kvalitet = sämre hållbarhet?

Jag har en bränd skiva med zipfiler som är 5 år gammal och den har börja flagna och är genomskinlig på vissa ställen. Men brännarna var nog inte lika bra för 5 år sen...
 
Den här frågan har flera dimensioner.

1. Hur är kvaliteten på själva skivorna, dvs centrering, planhet, skrivskiktets kvalitet, refelexskiktets kvalitet, produktionskvalitet (skillnaden mellan olika skivor av samma märke). Här gäller nog samma regel som på många andra områden: du får det du betalar för. Om man köper billiga omärkta skivor i storpack kan man inte förvänta sig att de är lika bra som de dyra märkesskivorna. Jämför kvalitetsskillnader på kameror, objektiv, film mm.

2. Hur är skivornas långtidsstabilitet. Kan vi förvänta oss att kunna läsa informationen om 5, 10 eller 50 år? Jämför skillnader mellan olika färgfilmer och -papper. Vi får svaren i efterhand och kan bara välja de produkter vi har förtroende för.

3. Hur fungerar skivorna med olika brännare? Klarar brännaren av att bränna en viss skiva enligt cd-r-specifikationen? Vilken brännhastighet är optimal? Detta kan konsumenten inte avgöra enkelt, här får vi lita på de tester som utförs av facktidskrifter etc.

Själv använder jag tre olika skivor:

- Skivor till kunder: Fujifilm 650 MB (ofta bra pris, aldrig fått en oanvändbar skiva).

- Skivor för arkivering: Verbatim DataLifePlus 650 MB (tidigare Kodak Gold Ultima 650 MB).

- Skivor för musik: Memorex Black 650 MB eller 700 MB.
 
PerS skrev:
Vad är det nu som är så bra med kodak förstår jag inte; dom går bara att bränna i 12x. Jag brände en i 16x och då gjorde min plextor halvcirkelformade "repor" i skivan och den blev delvis ospelbar...

Det där med reporna har knappast o göra med om skivan går o bränna i 12x eller 16x... om jag va du skulle jag lämna in den på lagning för vare sig skivorna endast ska gå o bränna i 2x o du bränner i 16x ska INTE göra repor i skivan... det enda som kanske händer är att du inte kan läsa den. alltså... lämna in din brännare på lagning, det ÄR fel på den.
 
Att det skulle vara fel på brännarn har jag svårt att tro. Jag har bränt över 100 cd skivor (varav 0 kodak) sedan kodakincidenten hände. Reporna kan nog bero på att jag brände igenom den brännbara ytan. Det beror nog troligen på ett måndagsex. av skiva och det råkas vara en kodak.
 
Jag tror ändå inte att det kan ha med hastigheten att göra, någonting annat va det som gjorde det där. Kanske var det ett måndagsex av skivan som du skriver men det verkar konstigt med tanke på hur många kodak CDs jag har brännt (både på jobbet och hemma flera skivor dagligen i några år) och aldrig haft några som helst problem.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.