Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Var inte så jä**a prylkåta!!!!

Produkter
(logga in för att koppla)
För många var nog 10D för långsam, men steget upp till 1D var för stort och många köpte därför en 10D ändå och levde med den icke önskvärda långsamheten. Nu när 20D har kommit och levererar bl.a. den snabbhet 10D inte levererade har jag full förståelse för de som byter upp sig. Jag skulle själv göra det utan att tveka om jag vore Canonanvändare.

Ang priserna på de 10D som säljs begagnade fungerar det väl som det alltid har gjort...tillgång och efterfrågan styr priserna. Det kan väl kanske ses som en nackdel för gamla Canonägare, men en fördel för nya Canonägare som då kan köpa in sig i systemet till en förhållandevis låg kostnad.

Skönt att man är Nikonägare, där kastas det inte fram nya kameror var 6:e månad som sänker priserna på de som redan finns...;)

Hade bra allihopa!

Häls Martin
 
Med motsvarande resonemang - om man törs svära i ett Canonforum ;) - skulle jag inte uppgradera min D100 till en trolig "D200" i vår. Jag hoppas istället kunna ta klivet till D2X
 
Arleklint skrev:
Med motsvarande resonemang - om man törs svära i ett Canonforum ;) - skulle jag inte uppgradera min D100 till en trolig "D200" i vår. Jag hoppas istället kunna ta klivet till D2X

Äh, rationella kameraköp ska väl styras av behov och tillgång på pengar?

Är du en krävande användare och har pengarna så är det inte fel att gå på D2X. Det är inte direkt samma sak som att köpa D2X för att det är det senaste och häftigaste, även om det också är okej.

Visst kan man gå och vänta och hoppas på en D200, men när kommer den?
 
froderberg skrev:
För mig var 10D aldrig ett alternativ. Den var för långsam för mina behov.

Jag har haft en D60 i jobbet tidigare, vilket var en katastrof. Nu kör jag bara mina egna prylar. För mitt användningsområde är D60 och 10D nästa lika oanvändbara - skillnaden mot 20D är stor i detta fall.

Hur kommer det då sig att du också sitter med en 300D? Anser du att den är bättre än en D60 tex?
 
lagus skrev:
Hur kommer det då sig att du också sitter med en 300D? Anser du att den är bättre än en D60 tex?

ja, 300D är bättre än D60 men det är inte därför som jag har en.

Det är egentligen sambons kamera som jag köpt in mig på för att göra rätt för mig. Använde den lite i våras eftersom till några uppdrag eftersom min mark II aldrig kom. Den har ISO 1600 som var värdefullt.

I somras var 300Dn semesterkamera på cykelsemestern. Då var mark II för tung och dessutom var jag ju ledig... ;)
 
Re: Re: Var inte så jä**a prylkåta!!!!

Yankee skrev:
Så du bli sur för att det finns prylgalningar? Eller blir du sur för att du gjort en förlustaffär på din 10d?
Svar: Nej, på båda.
Jag hade inte räknat med att sälja 10D för 20.000:- när jag säljer den så småningom, men gärna till en en rimlig peng.
Det faktum att jag överväger att sälja den för ett uppbyte i sinom tid gör att jag själv faller in i kategorin prylgalning.


Om du blir sur för att det finns prylgalningar borde du lära dig att respektera andra människor som de är, prylgalningar eller icke.

Om du blir sur för att du gjort en förlustaffär så ta inte ut det över oss, slå på en bänkskiva eller nåt.

Och ni som försvarar er för att ni köpt en 20d, sluta!! Det har inte någon annan att göra med.

Ingen begär att du du ska bli förbannad eller ta åt dig eller ens skriva ett svar på detta. Intressant att du försvarar "oss" i ena meningen och begär att ingen annan ska "försvara sig" i nästa. :)

Det är tydligen en känslig fråga....
MVH /Micke
 
Re: Re: Re: Var inte så jä**a prylkåta!!!!

AlfaGTV skrev:
Svar: Ingen begär att du du ska bli förbannad eller ta åt dig eller ens skriva ett svar på detta. Intressant att du försvarar "oss" i ena meningen och begär att ingen annan ska "försvara sig" i nästa. :)

Det är tydligen en känslig fråga....
MVH /Micke

Med oss menar jag alla medlemmar på fotosidan.
Jag har aldrig haft en 10d ens.

Roligt med folk som hakar upp sig på hur man skriver istället för att svara på påståendena.
 
Arleklint skrev:
Med tanke på hur den snabba utvecklingen gör att DSLR:er snabbt tappar sitt värde så tycker jag det är vettigt att byta modell först när man kan uppnå en "tillräckligt stor" teknikförbättring.

Om jag skulle vart Canonist och haft en 10D skulle jag inte se det så att 20D var ett tillräckligt stort teknikkliv för att motivera kostnaden för ett byte.

Hur resonerar ni?

/Janne - som nu får hela 20D-maffian mot sig ;)
Jag tycker teknikklivet motiverar en uppgradering mer än väl, men det beror ju givetvis på vad man fotograferar, precis som Magnus skrev, plåtar man uteslutande långsamma motiv i ISO 100..så är det knappast motiverat.

För min del handlar det om att få bättre bildresultat, vilket jag får med 20D.

20D är betydligt snabbare (5bps, större buffert, snabbare AF) vilket kommer ge mig många fler lyckade actionbilder.

20D har mer exakt och pålitlig AF, vilket ger fler lyckade (skarpa) bilder.

20D har ett mer användbart ISO 1600 och ett användbart ISO 3200 läge (ISO 3200 på 10D tycker jag inte är användbart), vilket ger fler möjligheter att ta snabba bilder i svagt ljus.

Sen är det massor av andra trevliga egenskaper som påverkar bildkvaliten.

Högre upplösning, vilket syns tydligt på en 20 x 30 cm kopia.

Betydligt snyggare brus (dramatisk skillnad).

AWB som faktiskt fungerar riktigt bra...10D:s AWB fungerade bara bra i solljus/lätt molnighet.

Högre dynamik och mindre risk för utfrätta detaljer.

Som jag ser det så har canon fixat till allt som var mindre bra på 10D..vad mer kan man önska sig.

Jag funderar mer på vilka förbättringar som skulle kunna motivera att köpa en annat kamerahus än 20D för min del, när nästa version kommer....AS kanske, men det tror jag inte canon stoppar in i sina hus.
 
Tar det med ro...

Köpte min D60 för ett par år sedan för rätt mycket pengar. Skulle säkert ha fått en bra mycket snabbare filmbaserad kamera för de pengarna om jag velat, men jag valde aktivt att köpa en digital kamera av olika skäl. När 10D kom beskrevs skillnaden mellan den och D60 som avgrundslik, vilket jag inte riktigt håller med om. För mig var det aldrig aktuellt att byta.

Tidigare under hösten när jag läste om 20D började hjärtat slå snabbare. Den måste jag ha!! var min första reaktion. Men efter en stunds eftertanke bleknade begäret. Visst 8 mp ger mig bättre möjligheter till delutsnitt och en snabbare autofokus och högre känslighet till mindre brus är väl fint. Men motiverar de ett köp? Jag tror inte det för egen del.

Det är klart att man kan ju peka på de skillnader som finns och beskriva dessa som revolutionerande, hur små de än är. Men är det inte just det beteendet som kännetecknar prylbögar...? ;-)
 
Saliga äro de butiker som sälja Canon..ty de skola gnugga sina profitfeta händer till dess dom förtappade statusjägarna har den tyranniske fogden i hälarna...och dem vi skyldiga vare...

I Canons namn, amen.

Häpp!
 
Hmm...

Ides bara läsa första inlägget och kan bara säga välkommen till verkligheten och allt vad det för med sig i en marknadsekonomisk sådan. Det är alltså meningen att vi konsumenter så snart som möjligt ska bli missnöjda med våra inköp och vilja "uppgradera". Det har mindre att göra med reella behov av exempelvis en ny och bättre kameran, än det har att göra med att vi är indoktrinerade/socialiserade att tro på alla löften om att det nya är bättre och något vi verkligen behöver... vilket vi sällan gör.

Själv tycker jag att det är bra att priserna sjunker som en Eos 10D slängd i en sjö eller nått. För det ger mig möjlighet att så småningom köpa en vettig digital slr för en skitsumma.
 
Varför klaga om du inte tänkt byta kamera?

Några små tankar...

1: Om du har tänkt att behålla din 10D så är det väl inte priset som folk säljer sina för något problem? Så länge som du inte säljer så gör du ingen förlust. Så varför klaga om det inte är för att du också hade tänkt byta kamera?

2: Det som ger ett problem borde vara att Canon introducerar en ny kamera med högre specifikationer till samma pris. Det sänker givetvis andrahandspriset för den gamla modellen. Inte är jag intresserad av en begagnad kamera med "sämre" specifikationer än 20D om prisgapet är för litet.

3: Var glad för att Canon behöll det gamla priset. Tidigare så har ju nya modeller introducerats för lägre pris än modellen som den ersatte. Kanske är vi nu på en "platåfas" där priset stabiliserar sig men man utvecklar kamerans funktionalitet istället?

4: 300D är faktiskt en kamera som är rätt trevlig med vissa egenskaper som är bättre än både 10D och 20D:)

5: Ekonomiskt så var det idiotiskt av mig att byta från 300D till 20D. Jag fotar inte professionellt utan lekar bara som amatör. Min lilla ursäkt (som låter bra:) är att jag började springa in i fart och buffertbegränsningarna som 300D har (fotar mycket sport).

6: Den verkliga anledningen är att jag gillar prylar och gillar inställningsmöjligheter. Och jag tjänar tillräckligt bra för att kosta på mig en sådan här grej en gång (men nu räknar jag med att behålla huset länge, vilket är tur för jag har inte råd med att göra sådana här inköp varje år)

7: Att surfa på sidor som fotosidan och dpreview är inte bra. Det blir bara dyrt!:)


8. Och Kent H... Tro inte att folket som köper Nikon är speciellt annorlunda. Det finns gott om trådar som bevisar motsatsen:)

--jalle
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.