Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Väderskydd?

Produkter
(logga in för att koppla)
Flash Gordon skrev:
Ingen av dem har varit vädertätat förutom en Nikonos förstås.
Det var rätt praktiskt att kunna lämna kameran utanför tältet trots regnväder. På morgonen var kameran rejält blöt men förstås fullt fungerande. Synd att det inte finns någon digital Nikonos.
 
AAVERDAL skrev:
There were 5 Nikon users on the trip, with various bodies – mostly D200's. There were no reports of any Nikon problems or failures.

Kan bara referera till min egna användning av D100 och D200 i saltvatten.
Jag sitter i små båtar ute på öppet hav och fotograferar segling. Efter en dag på havet kan jag oftast borsta bort saltet från min kamera innan jag torkar av den med en fuktig trasa.
Än så länge har jag inte haft någon falerande kamera.
Det enda jag gör är att jag har två diskhandukar med mig. Den ena håller jag så torr det bara går för att torka linsen. Den andra torkar jag regelbundet av kamera och objektiv med de gånger den blir lite extra blöt.
Har inte hunnit testa D300an i dessa förhållanden ännu.

Det funkar för mig, och det funkade tom med min gamla 801a. Den var inte direkt vädertätad....
Och detta gäller säkert alla kameror oavsett märke.
Läs hela artikeln, speciellt avsnittet Update längst ner:
http://www.luminous-landscape.com/essays/aa-07-worked.shtml

"If there had been 45 Nikon and 5 Canons in use, rather than the other way round, I think it likely that the shoe would have been on the other foot."

Där framgår det att författaren inte anser att Nikon har bättre vädertätning än Canon på toppmodellerna.
 
Marek Pola skrev:
Läs hela artikeln, speciellt avsnittet Update längst ner:
http://www.luminous-landscape.com/essays/aa-07-worked.shtml

"If there had been 45 Nikon and 5 Canons in use, rather than the other way round, I think it likely that the shoe would have been on the other foot."

Där framgår det att författaren inte anser att Nikon har bättre vädertätning än Canon på toppmodellerna.

Sista raden i mitt inlägg var: Och det gäller säkert alla kameror oavsett märke.

Jag tror inte att skillanden är så stor oavsett märke.
 
Den här tråden är intressant, i synnerhet för mig som äger en 40D och är väldigt intresserad av natur- och fågelfoto. Det är ju tråkigt att alltid behöva packa ned kameran bara för att det börjar regna. Faktum är att man missar många fina fotolägen.

Nu har det ju gått en tid sedan diskussionen fördes och allt fler har väl inhandlat och använt 40D. Är det någon som har använt den i regn och i så fall hur länge och "hur mycket" regnade det?
 
Idag besökte jag whiskeytillverkaren Jack Daniels i Lynchburg, Tennessee. Intressant ställe. Rundturen kan rekommenderas.

Nåväl, av någon anledning vill de inte att man rantar omkring i destilleriet med väskor med sig, så jag tog bara kameran. Rundturen börjar med buss, men fortsätter sedan via promenader mellan de olika byggnaderna. Alkohol är ju eldfängt, så tillverkningen är utspridd över ett ganska stort område.

Det regnade några droppar när turen skulle börja, men man är ju viking, så inte behövde jag förse mig med paraply eller annat krafs för veklingar, inte.

På TV såg jag nyss att de rapporterade "Heavy thunderstorms over middle Tennessee" idag. Jo, det skulle man kunna säga. Mot slutet av rundturen, där det alltså inte fanns mycket att välja på än att hänga med, vräkte regnet ner. Det vore väl inte sant om jag säger att det var som att stå i duschen, men det kändes så. Efter 200+100 meters rask promenad i ösregnet gick det att krama ur tröjan, shortsen var blöta in i fickorna och strumporna blöta inuti skorna. Bitvis var vattnet 10 cm djupt på marken.

Det regnade helt enkelt så in i helvete.

Så dags kom vi in i deras Visitor's center, vilket på sedvanligt amerikanskt vis var nedkylt till rimfrostnivå. Åtminstone kändes det så, med en genomblöt t-shirt på sig. Alltså inget annat att välja på än att traska ytterligare 150 meter i ösregnet till bilen, där jag tursamt nog hade fler kläder, och en plastpåse att frakta dem i. Annars hade det blivit lunginflammation.

Kameran lämnade jag i bilen när jag gick tillbaka till husen för att byta om på en toalett. Märkligt nog hade regnet slutat när jag skulle ut igen, med torra kläder på! Annars brukar det ju snarare vara tvärtom...

Under detta ofrivilliga duschande hade jag försökt bära kameran (40D + BG-E2N + EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM) så täckt av handen som möjligt och med kameran i upprätt ställning. Någon väska eller plastpåse hade jag ju inte att skydda den med.

Tillbaka i bilen fick jag syn på en annan bil, av en sort som jag tagit en bild på tidigare, i Lynchburgs gamla centrum. Nyfiken på om det var samma fordon, eller bara ytterligare ett likadant, tänkte jag se om det gick att läsa nummerplåten på den bild, där jag visste att bilen kommit med, om än på ganska långt avstånd. Detta krävde alltså max förstoring av bilden på displayen. När jag skulle göra detta, upptäckte jag att joysticken på kamerans baksida slutat fungera. Den gick i vissa riktningar, men inte i alla, så att flytta den förstorade delen av bilden dit jag ville titta gick inte. Inget annat som joysticken kan användas till fungerade heller, förstås, om jag inte vill flytta till vänster.

Försök till "länspumpning" med servetter och liknande gjorde det ganska uppenbart att det kommit in vatten innanför joysticken.

Jag har tidigare ansett att det här med vädertätning är överdrivet för en amatör, som inte behöver stå ute i regnet och fotografera. Men jag får väl ändra min uppfattning, för det är ju uppenbart att även en som inte använder kameran yrkesmässigt kan hamna ute i blötan. Nu försökte jag ju inte fotografera mitt i eländet, tvärtom, men det räckte ändå inte.

Jag fortsatte att använda kameran under resten av dagen. Joysticken behövs ju inte nödvändigtvis för att använda en 40D. Allt övrigt fungerade precis som vanligt.

Nu, några timmar senare, tillbaka på hotellet, har den hämtat sig och fungerar återigen precis som den ska.

Om nu någon tyckte att detta inlägget var alldeles för långt, så är det med avsikten att så bra som möjligt beskriva den miljö som kameran inte riktigt tålde.
 
Tack Anders! Inlägget var absolut inte för långt, snarare väldigt informativt. Jag förstår att det regnade rejält! :)

Det där var det bästa testet jag läst hittills. Det verkar som att kamerorna tål rätt mycket ändå. Okej, de slutar fungera när det kommer in väta, men det verkar som att kortslutningar och liknande hemskheter sällan inträffar trots allt? Av allt jag läst verkar det som att när kameran väl torkar, är allt frid och fröjd igen. Det låter ju faktiskt helt okej...
 
Förmodligtvis var detta just en kortslutning i kontakterna bakom joysticken. Antagligen satt det en vattendroppe där, som gjorde att när det skulle påverka en kontakt, gjorde vattnet att det såg ut som om det var en annan. Ett tag kunde jag ta joysticken åt höger och kameran reagerade som om jag tryckt in den, men det ändrade sig alltså sen.
 
Bra inlägg anders. Bra beskrivet å kan bara tänka mig hur det regnade. Utsatte själv min 40D för lite regn härom veckorna, såpass iallafall att det kom upp vatten från avtryckaren 2 timmar senare när jag väl var hemma samt runt knapparna på översidan, var lite orolig för att den skulle ge med sig osv. Och vill minnas att 400D'n höll mer tätt på sammaställen.

Men tar ditt inlägg som en liten varning och man kanske bör använda sin kamera lite mer försiktigt framöver då jag trivs i övrigt med den, å gärna har den i fungerande skick. 17-40 som har en oringanvändes i ösregnet, men kamerahuset ger väl sig tidigare än det ändå.
 
I mitt fall var det alltså "billighetsobjektivet" (ur tätningssynpunkt, i alla fall) EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM som satt på. Dels räknade jag med att jag skulle behöva ner till 17 mm inomhus, dels tillåter de inte blixt överallt, på grund av lättantändliga ångor från alkoholen i luften.

Jag hade bland annat en EF 24-105 mm f/4L IS USM med mig också, men den är ju varken lika vidvinklig eller storögd.

Men jag hade alltså inga problem alls med optiken. Jag såg dock till att zooma in innan jag gick ut i regnet, så att den rörliga delen, som åker ut när man zoomar, skulle vara så lite utsatt som möjligt.
Att knapparna på ovansidan av kameran klarade sig berodde möjligen på att jag försökte hålla handen över dem så mycket som möjligt. Det är tänkbart att man, om man nu råkar ut för sånt här, hellre ska bära kameran uppochner. Färre knappar på undersidan...

För övrigt kul att några skrivit att det gillade inlägget, när jag nu tog mig mödan att plita ihop det!

Från Ibbes inlägg ovan kan man se att Canon EOS 1Ds har en tätning vid joysticken, bland annat. Det var väl den jag hade behövt, antar jag.
 
Senast ändrad:
Jahapp....efter en hel dag i regn på banan så gav min 30D upp. ISOknappen vägrar, bildvisningsknappen vägrar, autofokus vägrar...men kameran startar. Nu är alla luckor öppnade. Hur lång tid tror ni att det kan behöva för att den ska torka upp? Blåser med ren och torr luft (blåsbälg) in i alla öppningar.

Kameran har varit överdragen med skyddande plastpåse hela dagen. Avtorkad med papper så fort jag sett att små droppar hamnat på huskroppen.

Jag antar/misstänker/bedömmer att det inte är vatten i form av droppar som sökt sig in i huset utan fukta typ kondens. (Ja, det är ju vatten det med iofs).

Finns det något sätt att kunna driva ut fuktan/kondensen utan att elektroniken tar skada?

Batterierna åkte ut så fort den la av.

Är den bortom all räddning eller bedömmer ni att den startar och fungerar som vanligt efter ett par dagar på elementet?
 
ANNONS