Annons

Tips inför sommarens resa

Produkter
(logga in för att koppla)

SirPeter

Aktiv medlem
Jag har redan nu börjat planera inför sommarens resa men vill mer än gärna ha tips av er på ställen, platser, saker, osv som finns längs vägen för att kunna planera vad jag skall se. Känner ni till några platser som bara måste ses så kom gärna med tips på dem, gärna med länkar också om ni har. Jag har en del redan idag men det går liksom aldrig att få för många tips om sånt här.

Resan är tänkt att gå från Borås upp till Trollhättan och därifrån norrut längs E45 via Mellerud, Säffle, Torsby, Malung, Mora, Orsa, Sveg, Östersund, Vilhelmina, Storuman, Sorsele och upp till Arvidsjaur där jag viker av och kör via Älvsbyn och Boden till Luleå. (Om vädret är på min sida så kan det även bli en sväng upp via Gällivare och Karesuando till Treriksröset med men det är inte helt klart än.) Från Luleå har jag planerat att åka E4 söderut via Piteå, Skelefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Härnösand, Sundsvall ner till Gävle där jag har tänkt svänga västerut igen via Falun och Borlänge och sedan söderut till Örebro och vidare rakt söderut via Askersund, Motala, Vadstena, Ödeshög, Gränna, Jönköping och sedan hem till Borås. Alternativt så åker jag rakt söderut från Gävle via Västerås och Köping till Örebro och sedan enligt ovanstående rutt. Eller eventuellt från Gävle via Uppsala, Stockholm, Eskilstuna och Köping till Örebro och sedan enligt ovanstående rutt. Det beror lite på vad jag får för tips.

Känner ni till platser som ligger nära resvägen som man bör besöka och fota?
Avstickare på några mil här och där har jag såklart räknat med så det behöver inte vara i direkt anslutning till de stora vägarna.

Platser som jag redan idag har planerat in att besöka är t ex: Sollerön, Pilkalampinoppi, Frösön, Trappstegsforsen, Brudslöjan, Storforsen, Rödbergsfortet, Höga kusten, Falu gruva, m.fl.

Kan tillägga att jag reser själv med bil så tips på utflyktsmål för barn och liknande behövs inte.
 
Finns det verkligen ingen som bor eller har varit i dessa trakter?
Det är ju trots allt ungefär 75% av landet som det handlar om så någon borde väl iaf ha varit där och har något tips?
 
Även om jag inte fotograferat där, så kan jag väl försöka komma med några idéer:
Besök Skuleskogens Nationalpark strax söder om Örnsköldsvik. Slottdalsskrevan är väldigt vacker, och har häftig utsikt.

I närheten av Härnösand finns Hemsön, med Hemsö fästning. Väldigt vackert, och kul om man gillar svenska militära byggnadsverk är Hemsö fästning.

Min gamla hemstad Sundsvall har en trevlig stadsmiljö, Stenstan, i alla fall om man lyfter blickarna mot taken... I Sundsvall finns även Fotomuseet Sundsvall, http://www.fotomuseet.se, i fall man vill besöka något som relaterar till fotografi.

Innan man når Sundsvall finns ju Indalsälvens delta, även det ett naturreservat. Lättillgängligt och trevligt. Det man ska tänka på är dock att det finns en naturiststrand som nås från den huvudsakliga parkeringen. Där kanske det är olämpligt att fotografera...

Egentligen är det nog så att det är skoj kan ge trevliga motiv att försöka ta sig ut till vattnet hela vägen mellan Örnsköldsvik och Sundsvall.

Hoppas du fått lite idéer!
 
http://www.finnmarken.info/fiske/utflykt.htm

mellan orsa och sveg ligger tandsjöborg och strax utanför ligger
Börningbergets skogsmuseum som är fint. strax intill ligger en nationalpark med enorma tallar.

Söder om vemdalen ligger vålkojan. en prisbelönt restaurant som ligger mycket naturskönt. det är inte längre att åka över vemdalen än att ta E45 till Östersund, men i min mening mer naturskönt.
www.valkojan.se
 
Hejsan, när kommer du vara här i östersund?
Jag skulle kunna visa dig runt här i jämtland, vad är du mest intresserad av att se? och behöver du övernattning så är det inga problem beroende på hur du vill bo så kan jag hjälpa dig.
Jag och två till har planerat in nästan samma rutt till sommaren förutom att vi tar vägen via norge tillbaka

Mvh
Annelie
 
Bra tips där, en del nya med som nu är inlagda i planeringen.
Jag har boende längs hela resan men tack ändå. Just Östersund har jag en hel del med så jag klarar mig både där och egentligen i hela Jämtland.
Områden där jag inte har så mycket just nu är: Omkring Skellefteå, mellan Vilhelmina och Arvidsjaur, omkring Jokkmokk och Gällivare samt mellan Karesuando och Haparanda längs gränsen.
 
Några mil norr om Ö-vik ligger Husum och alldeles söder om Husum kan du ta av mot Banafjäl och fortstätta utmed kusten till Skags udde. Missar du det finns ett två vägar till, den sydligaste ligger i Idbyn, där kan du svänga av till vänster ut mot Skags udde, känt från sjörapporterna. Området kring fyren består av härliga klippor. I det intilliggande fiskeläget Skeppsmalen, som också är lotshamn, kan du besöka Fiskevistet, ett museum om surströmming, fiske, båtar och annat från trakten. (Det står en stor skylt ute vid E4 i Idbyn) I samma byggnad finns en liten restaurang. Där finns också ett litet kapell av den typen som de så kallade gävlefiskarna uppförde på flera platser utmed Ångermanlandskusten. Skags udde ligger inom världsarvet Höga Kusten.

Söder om Ö-vik ligger som nämts ovan, Skuleskogens nationalpark. Det finns flera vägar in dit. Se här:
< http://www.y.lst.se/4.17431b9f544f8dca97fff3339.html >
I Näske, några mil söder om Ö-vik, ligger en vägkrog, Näske Krog, som regelbundet får utmärkt omdöme i Vi Bilägares reportage om vägkrogar.

Från Köpmanholmen och Ullånger kan man ta båt ut till Ulvöhamn och stanna några timmar. Där finns flera matställen också.

I Ullånger svänger du av på Höga Kusten-slingan och ser dej om i ett trevligt landskap. Mannaminne är värt ett besök, där kan man äta anständigt också. Men det finns flera ställen bland de små fiskehamnarna som nästan alla är värda ett besök. Klipphällarna Rotsidan passar bra att besöka en morgon då solen går upp, fast det gör den ganska tidigt här.

Sen får andra ta vid och berätta ett tag.

I Gnarp kan du svänga av västerut till Gränsfors som gör fina yxor.
< http://www.gransfors.com/htm_sve/index.html >
Du kan också svänga ut mot kusten och besöka något fiskeläge, det finns flera, Borka t.ex.

Kuststräckan genom Hälsingland och Gästrikland kallas för Jungrukusten:
< http://www.jungfrukusten.se/ >

Söder om Hudiksvall kommer du in på den sämsta, krokigaste och smalaste delen av E4 i hela dess sträckning genom Europa, men efter Enånger blir det budgetmotorväg ett par mil ner till Söderhamn.

Strax norr om Söderhamn kan du vika av mot Skärså och ta en titt på fiskeläget och äta en bit mat på Albertina. Inne i Söderhamn tar du en kaffe och en god kaka på Rådhuskonditoriet som ligger mitt i stan vid det K-märkta torget och tar en titt på fotoutställningen på Galleri Mazarin inne på kondiset. Kondiset är sevärt i sej självt, har inredning från 50-talet. Det är dock stängt ett par veckor under semestern i juli.
Kolla på deras hemsida.

< http://cafelaxen.itmedia.se/radhus/index.php >

Alldeles söder om Söderhamn ligger Ålsjön som är ett fågelreservat och mycket lättillgängligt. Terje H. har tagit många fina bilder här.

Åker du söderut via kustvägen (gamla Riks-13 genom Ljusne där det också finns en camping med stugor och laxfiske) så kommer du förbi avtagsvägen till Granön/Trollharens fiskeläge där du kan köpa delikatessen pepparlax och ta en bit mat, och lite längre söderut ligger Axmar och Axmar Brygga med en restaurang med fint läge vid vattnet och utmärkt mat. Vill du inte fortsätta gamla vägen till Gävle så tar du dej ut på E4 vid Axmartavlan och fortsätter söderut på Sveriges första väg med vajerräcken.

Sedan får andra ta vid och berätta.
 
Gamla gruvbyn i Laver finns ca 5 mil från älvsbyn.
http://www.alvsbyturism.se/sevart.html scrolla ner till Lavergruvan

Storforsen, nordens största obundna fors, finns i Vidsel 3,5mil norr om Älvsbyn.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Storforsen
http://www.alvsbyn.se/kommun/dalis2.nsf/0/6BB4C43EF11B507BC1256FB400370A32?OpenDocument

Där kan du även övernatta på Storforsenhotellet.
Bredvid hotellet står Raimos bar, från filmen Jägarna.

Far du vidare mot Jokkmokk kan besöka harsprånget, Sveriges största kraftverksdamm (eller om den är näst störst kanske). Finns väldigt fina frilagda raviner i älven nedan kraftverket.

F21 i Luleå har ett eget litet museum, om du är flygintresserad.
Flygmuseum finns även på RFN 2mil norr om Storforsen, men då måste du ansöka om besöket innan tror jag.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Robotförsöksplats_Norrland
http://fmv.episerverhotell.net/WmTemplates/Page.aspx?id=224
http://www.vidsel.nu/rfnmuseum/

EDIT:
Glömde nämna Kvikkjokk. Här kan du bland annat paddla kanot i Kvikkjokksdeltat. Fjällvandring i mycket fina fjäll finns också.
Det finns en oerhört bra guide där. En äldre man som bott där hela sitt liv och är som en levande uppslagsbok över hela området. Tror aldrig jag har lyssnat med sådan inlevelse på någon i hela mitt liv. Minns inte vad han heter, men Kvikkjokks camping (Årrenjarka fjällby) vet förmodligen vem jag talar om.

EDIT IGEN:
Björn Sarstad heter guiden.
http://www.utemagasinet.se/vandra/article288873.ece
scrolla ner till "Det börjar i Kvikkjokk".
 
Senast ändrad:
När jag läser Thomas tips här ovan kommer jag på att jag glömde att nämna att på min gamla arbetsplats som numera kallas Flygstaden i Söderhamn så finns ett flygmuseum som helt klart är sevärt om man är flygintresserad.
< http://www.soderhamnflygmuseum.se/ >
Guider är tidigare anställda flygare och mekar som vet vad de talar om.
 
Beror ju lite på hur gott om tid du har men en alternativ väg från Strömsund till Vilhelmina är via Strömsvattudal över Stekenjokk. Du passerar då bl.a. Hällingsåfallet med mäktig kanjon, Stora Blåsjön, Bjurälven med sina underjordiska bitar, Stekenjokk fjällen, Fatmomakke en underskön gammal samisk kyrkplats, ditt redan inplanerade Trappstegsfallen och Vilhelmina.
Passerar du Porjus skall du absolut stanna till vid kraftverket.

Trevlig resa
Bernt A
 
Underbart att det kommer in en massa bra tips. Fortsätt gärna för jag vill ha så mycket som möjligt så jag får välja och vraka längs resan. Gärna mer ställen längre norrut med om någon har.

Bernt A: Den vägen är exakt som jag har planerat just för de platserna så det känns skönt att få bekräftat att det är rätt val att ta den extrasvängen.
 
mer tips!

Hej!
Kul med en resa:)
Håller med om att om du har tid så borde du deffinitivt ta vägen över stekenjokk, stora blåsjön och missa inte Hallingsåfallet (jättefint).
Sen när du passerar Umeå så brukar jag, med flera, gilla att fota i Kont (naturreservat vid havet). Har ganska många bilder på min sida om du är intresserad att se lite:)
Trevlig resa!
/Maria
 
Falu gruva är ju lite speciell, men jag tycker förstås att även Sala med silvergruvan kan vara värd ett stopp. Tänker inte så mycket på själva gruvgångarna utan mer på de byggnader som finns på det tidigare gruvområdet.

Du har inte nämnt något om vad du är intresserad av fotomässigt, alltså vilka bilder du tar. Får därför föreslå att du istället för riksväg 50 och E4:an på Vätterns östra sida tar 49:an och 195:an på västra sidan. Då missar du visserligen någon utsiktspunkt, tror den heter Vidablick eller något sånt, som ger dig utsikt in i tre län/landskap,och kommer heller inte över till Visingsö från Gränna. Men å andra sidan får du småstäderna Karlsborg med fästningen och Hjo samt en del fin natur (läs: landskap) längs vägen.
 
Hej Peter! Känner mig lite avundsjuk på din resa genom Sverige...Här kommer några tips utifrån vad jag skulle uppskatta. Fryksås fäbodar 13 km norr om Orsa är ett vackert ställe där det även finns boende. Vackert och spännande är om man viker av från E4 mellan Gävle och Uppsala där det finns massor av vackra miljöer såsom fiskeläger,gamla bruk och ställen där tiden stått stilla. Nationalparken vid Färnebofjärden och Gysinge är också många fotografers favoritställe....Lycka till med resa och allt.MVH Monika
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.