Nu är det inte min felbok, utan något som tagits fram av en rad yrkesorganisationer just för att lyfta kvaliteten på bilderna och därigenom förbättra bildkvaliteten och förenkla flödet. Och nu är det fler och fler tidningar som inte accepterar den kvalitet som de får in, utan som aktivt utbildar sin personal i kvalitetskontroll.
Stefan
som varit med att ta fram
www.felboken.se
Ursäkta att jag gled över i att kalla dig Staffan i mitt senaste inlägg och det måste fått Lennart att skriva fel han med. Det blev ju rätt i början av mitt inlägg i alla fall
.
Jag är ju gammal (63) och har erfarenhet från tillverkningsindustri på 70-talet (byggde silkscreentryckpressar för mängder av användningsområden (Svecia Silkscreenmaskiner) samt fals- och häftmaskiner (Ingol). Inom verkstads- och tillverkningsindustrin var rationalisering av tillverkningsprocesserna självklar. Så hade det ju varit under över 100 år.
Allt effektivare modeller av silkscreenpressar användes från allt till att trycka reklam till att rationalisera annan tillverkning också, ja t.o.m. att breda smörgåsar industriellt. Ingol tog fram en mycket enkel och mycket billig mekanisk roterande häftmaskin som bestod av ett fåtal rörliga delar och kunde häfta kvällstidningar i en hastighet ingen annan kunnat göra det (inte ens då världsledande GOSS som erbjöd en många gånger dyrare lösning på problemen). Enkelt och genialt.
Däremot tog det betydligt längre innan processerna på landets kontor på samma sätt hamnade under lupp. Det tog nog fart först när man insåg vad man kunde göra med IT och då persondatorer kunde kopplas ihop i nätverk och mjukvara byggdes som kunde utnyttja de nya förutsättningarna på allvar. Jag vet att tidningarna idag använder IT mycket medvetet för att effektivisera sina flöden och har så gjort i 10-tals år och jag vet också att det inte är någon tillfällighet att just norrmännen är bra på detta. Det var kanske inte någon tillfällighet att norrmänen köpte Aftonbladet istället för att något sveskt företag skulle köpt Aftenposten.
Många svenska tidningar använder redan exv. FotoWare, som ursprungligen är ett norskt bildflödeshanteringssystem för tidningar, för att effektivisera bl.a. sina fotoflöden. Tekniken kan dessutom användas till att integrera och hantera företags- och organisationers samtliga digitala resurser och göra dem sökbara i ett enda sammanhang genom att metadatastandarden XMP (Extensible Markup Platform) nu kan användas att knyta metadata till vilka filformat som helst. Så det är ganska nyligen som dessa lösningar börjat användas även i organisationer som inte traditionellt förknippas med effektivisering och rationalisering. Idag måste alla ta tillvara de möjligheter som finns för att bli effektivare.
Alla som sysslat med att rationalisera dataflöden av olika slag vet att det inte krävs mycket för att torpedera ett automatiskt flöde. Det krävs i princip endast att någon får för sig att uppdatering av ett enda datafält i flödet måste ske manuellt i flödet och det finns många som tror att ytterligare ett nytt fält i databasen är vägen till lycka IT-lycka. Så av dessa skäl är det säkert högst önskvärt att även fotografer gör sina bilder "klara" innan de hamnar i fotoflödenas automatiska processer och jag antar att det är därför ni arbetat fram denna "Felbok" för att man ska slippa hantera delar av flödet manuellt. Det handlar inte bara om själva bilderna utan att även om det XMP-metadata som bakats in i bilderna och som som borde vara "färdigt" det med innan bilderna kommer in i de automatiska flödena. Det kan ju en fotograf fixa i Photoshop eller Lightroom det med. Om fotograferna inte hjälper till att göra sin del i ett effektivt fotoflöde, oavsett vad skälet är, så kommer det aldrig att bli lika optimerat som det har möjlighet att vara. ... men yrkesfotograferna är väl inte motståndare till detta? Handlar det inte bara om att tidningar och andra rationella avnämare inte riktigt lyckas kommunisera vad de vill till de fotografer man arbetar med och att de visar att de uppskattar detta bidrag genom att välja dessa bilder istället för bilder inskickade av läsekretsen?
Borde inte detta vara en rätt självklar del av fotografers utbildning?